bulion warzywny - 3500 przepisów (strona:139/234)

ZUPA KALAFIOROWA Z POMIDORAMI I KURCZAKIEM 148

pożywna, do częstego powtarzania nie tylko zimową porą. SKŁADNIKI/ 4 porcje 350 g ziemniaków pokrojonych w drobną kostkę 450 g kalafiora podzielonego na różyczki 1- 1i1/4 l gorącego bulionu warzywnego, drobiowego lub wody 1  szklanka passaty pomidorowej lub puszka rozdrobnionych pomidorów ( 400 g) 1 pierś kurczaka oczyszczona z błon i drobno posiekana 1 cebula drobno posiekana 1 ząbek czosnku(...)czosnek, posiekaną pierś kurczaka i przyprawy.  Dokładnie obsmażamy, często mieszając. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę. Chwilę smażymy i dodajemy różyczki kalafiora oraz pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Wlewamy gorący bulion lub wodę. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień do małego i gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut - do miękkości warzyw. Dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą i gotujemy przez kolejne

cool and minty
Barszcz wigilijny - bez zakwasu! 160

swojemu doprawiłam. Barszcz wyszedł cudny! Rubinowy, klarowny, wyrazisty w smaku i obłędnie pachnący. Podam go z drożdżowymi pasztecikami pieczarkowymi . Wiem, że na mojej Wigilii będzie hitem:) Składniki: 2 litry bulionu warzywnego (ja przez 1,5 godziny gotowałam marchew, pietruszkę, kawałek selera, por i cebulę z liściem laurowym i 2 ziarenkami ziela angielskiego, doprawiłam solą) kilka suszonych grzybów - mała garstka(...)godzinę, aż będą miękkie - sprawdzamy czy patyczek do szaszłyków bez trudu w nie wchodzi. Rozwinąć je, wystudzić lekko i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 3. Do wrzącego bulionu dodajemy wywar z grzybów, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. 4. Dodajemy starte buraki i czosnek i doprowadzamy całość do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu przez 3-4 minuty i zdejmujemy

Kulinarne Inspiracje
Risotto z porami i łososiem 109

lejące na talerzu. Zdjęcie niestety nie odzwierciedla jego kremowości (musicie mi wierzyć na słowo), bo to, co rzadkie spłynęło na dno miseczek;) Składniki: 200 g ryżu arborio 1 l bulionu warzywnego 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 1 duży por (najlepiej z jak najdłuższą białą częścią) Spory kawałek filetu łososia bez skóry 2 łyżki masła łyżka masła klarowanego sól pieprz(...)drobniejsze kawałki. Dodać na patelnię i chwilę podsmażyć. Następnie wsypać ryż arborio i wszystko dobrze wymieszać. Wlać wino i podgrzewać kilka minut aż alkohol odparuje. Teraz zaczynami zabawę z bulionem - wlewamy do risotta po chochli bulionu, mieszamy, czekamy aż ryż wchłonie płyn i powtarzamy czynność - i tak dopóki cały bulion nie zostanie wypity przez risotto. Teraz dodajemy łyżkę masła

Kulinarne Inspiracje
Zupa krabowo - kukurydziana czyli Chowder 228

duża cebula 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka świeże startego imbiru 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 1/2 łyżeczka chili 500 ml wywaru warzywnego  2 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku Przygotowanie Jeżeli macie tak jak ja całe szczypce krabów to zaczynamy od ich dokładnego wyczyszczenia i ugotowania. Umyte odnóża wkładam do sporego(...)oraz pokrojony koper i paprykę. Podsmażam aż warzywa zaczną lekko brązowieć, wtedy dodaję starty imbir, mięso kraba, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalewam bulionem warzywnym i gotuję aż ziemniaki zmiękną.  Kiedy ziemniaki są miękkie przestudzam trochę całość. Wyciągam liście laurowe i ziele angielskie i całość miksuję. Do zmiksowanej zupy dodaję krem kukurydziany

Magiczna kuchnia Darii
Pęczotto (orzotto) z buraczkami, kurczakiem i porem 137

jadać codziennie. A Wy lubicie ? Składniki (2 duże porcje): 400 – 450 g piersi z kurczaka 1/3 szklanki kaszy pęczak, dokładnie wypłukanej w zimnej wodzie około 750 – 850 ml bulionu warzywnego (przecedzony, bez ‚farfocli’) 1 duży ugotowany burak – około 250 – 300 g – starty na tarce o dużych oczkach 1/2 szklanki białego wina 1 średni por – biała część drobno posiekana(...)smaż 1 minutę. Dodaj pęczak, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie wlej wino, często mieszaj. Zwiększ moc palnika. Gdy kasza ‚wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż pęczak ‚wypije’ poprzednią porcję bulionu. Gdy kasza uzyska pożądaną miękkość – dodaj buraki, w razie potrzeby – dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Gotuj

Moja pasja smaku
Leczo bezmięsne 186

producenta: http://www.woll-cookware.com/index.php/en/ W Polsce można je kupić pod tym linkiem: http://www.egustus.pl/35-linia-woll-logic Pierwszą potrawą, która „ochrzciła” garnek było leczo. Leczo bezmięsne, z minimalną ilością tłuszczu. Pyszne, warzywne i lekko zaskakujące. W tym garnku nie użyłam żadnego dodatkowego płynu, oprócz tych soków, które puściły warzywa. Jeśli nie macie garnka, który nie przypala, nie ma grubego(...)ogórki w pół talarki. Do garnka wrzuciłam cebulę, papryki, cukinię, bakłażana i pieczarki, przykryłam i zostawiłam na 15 minut. Jeśli wasz garnek przypala, na tym etapie dolejcie pół szklanki bulionu warzywnego. Po tym czasie przemieszałam, dodałam pomidory, wędzoną paprykę i czosnek. Po kolejnych 15 minutach dodałam ogórki kiszone, sól, pieprz i odrobinę cukru oraz gałki muszkatołowej. Leczo dostało jeszcze

ladykitchen
Kotlety Mielone w Sosie Koperkowym 2484

tymianek, gałka muszkatołowasól pieprzponadto: bułka tarta do obtaczaniaolej do smażeniaSos Koperkowy:5 łyżek drobno posiekanego koperku2 ząbki czosnku3 łyżki masła1,5 łyżki mąki pszennej 1,5 szklanki bulionu warzywnego*150 ml śmietany 18%Kotlety Mielone w Sosie Koperkowym - Sposób przygotowania:Kotlety mielone:Bułkę namoczoną w mleku dokładnie odsączamy. Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystko to łączymy(...)maśle, na małym ogniu podsmażamy koperek. Następnie wsypujemy drobno pokrojony czosnek i chwilę smażymy do lekkiego zrumienienia. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy do zezłocenia zasmażki.Wlewamy gorący bulion, mieszamy do zgęstnienia sosu. Następnie dodajemy śmietanę (nie doprowadzamy do wrzenia). Na końcu doprawiamy solą i pieprzem.  Do sosu koperkowego wrzucamy usmażone kotlety mielone i chwilkę razem podgrzewamy

Słodka Strona
Krem z pieczonych pomidorów i papryki z gorgonzolą 199

pomidorów, najlepiej tych malinowych. Od nich zależy cały smak. Krem z pieczonych pomidorów i papryki z gorgonzolą Składniki: 3 duże czerwone papryki 5 dużych pomidorów 1-1,5 szklanki bulionu warzywnego 3 ząbki czosnku sól, pieprz  2 łyżki nasion słonecznika 1 łyżka pestek z dyni oliwa z oliwek olej 1 czerwona cebula 50 g gorgonzoli* oregano bazylia tymianek(...)mniejsze kawałki. W dość dużym garnka rozgrzewamy olej. Podsmażamy pieczone pomidory,czosnek cebulę oraz paprykę. Pestki dyni oraz słonecznika prażymy na patelni bez dodatku tłuszczu. Do podsmażonych warzyw dolewamy bulion, na początku szklankę. Wszystko miksujemy blenderem na gładki krem. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta dodajemy więcej płynu. Doprawiamy do smaku ostrą papryką, solą i pieprzem. Jeśli zupa będzie za mało

Mania Gotowania
Zupa wiosenna 89

młodych ziemniaków 1/2 młodej kapusty 1 puszka drobnego groszku 1 młody por (biała część) 100 g kaszy pęczak 200 ml passaty pomidorowej 1 łyżka klarowanego masła 1,2 l bulionu warzywnego 2 łyżki mieszanki ziół małgosi (sproszkowanej gorczycy, pieprzu czarnego, ziela angielskiego, kminku, granulowanego czosnku, suszonej cebuli, soli i cukru) mielona kozieradka koperek sól, pieprz   Przygotowanie Normal(...)krążki. Seler i pietruszkę kroimy w kostkę. Ziemniaki kroimy na kawałki. Kapustę siekamy. Groszek osączamy. Pora kroimy w piórka. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy warzywa, lekko podsmażamy, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy zioła, gotujemy 25 min na średnim ogniu. Następnie wsypujemy kaszę i gotujemy do jej miękkości. Wrzucamy osączony z zalewy groszek oraz passatę, podgrzewamy 5-7 min. Całość doprawiamy

R'n'G Kitchen
Dorsz po azjatycku 143

czosnku 1/2 łyżki mielonego imbiru 1 cebula 2 łodygi selera 2 suszone papryczki chili pół czerwonej papryki 1 łyżeczka octu winnego balsamicznego 1/2 łyżki ciemnego sosu sojowego 250 ml bulionu warzywnego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki wody drobno pokrojony szczypiorek dodatkowo: 3 woreczki ryżu Wykonanie: Filet pokrój na kawałki ok. 2 cm. Ułożyć w misce, doprawić(...)łodygi selera ( pokrojone w małe kawałeczki), czerwoną paprykę (pokrojoną w drobną kostkę) i chili (namoczone i pokrojone w plasterki) ciągle mieszając. Do warzyw dodać pozostałe składniki: sos sojowy, ocet, bulion i cukier. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z wodą, a następnie szczypiorek. Ciągle mieszając gotować wszystko przez około 1 minutę aż sos zgęstnieje. Wrzuć do sosu ugotowane woreczki

Pasja Smaku
Jesienny tażin wołowy - z dynią i suszonymi śliwkami 161

cebula, drobno pokrojona mały pęczek świeżej kolendry 1 puszka ciecierzycy (400 g) - lub suchej gotowanej przez ok. 1 godz., jak u mnie 1 puszka pomidorów (400 g) 800 ml bulionu warzywnego (u mnie ekologiczne warzywne kostki, wystarczyło mi 400 ml) 800 g dyni, bez skóry i pestek, pokrojona w kostkę (w przepisie 1 piżmowa, ja użyłam 1/2 szt. zwykłej dyni(...)duszenia. Obsmaż kawałki mięsa na średnim ogniu przez 5 minut, dodaj cebulę i posiekane łodyżki kolendry i smaż jeszcze chwilę. Teraz dodaj ciecierzycę, pomidory z puszki, wlej 400 ml bulionu i wymieszaj całość. Doprowadź do wrzenia, szczelnie przykryj, zmniejsz maksymalnie ogień i duś przez 1 1/2 godz. Dodaj dynię, śliwki i resztę bulionu, jeżeli uznasz to za potrzebne. Według mnie

Chilli Czosnek i Oliwa
Polędwiczki w sosie z zielonego pieprzu 373

sosie z zielonego pieprzu. Smakowały świetnie. Podałam je z puddingami yorkshire, na które przepis podałam w poprzednim wpisie. Polędwiczki w sosie z zielonego pieprzu: 2 polędwiczki wieprzowe 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego (250 ml) 2 cebule szalotki 1 duży ząbek czosnku 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina (125 ml) 1/2 szklanki śmietany 18 lub 30% (125 ml) 2-3 łyżki(...)minuty z każdej strony. Gotowe odkładamy. Na patelnię po polędwiczkach (nie myjemy jej) wrzucamy masło. Następnie podsmażamy na nim obrane i pokrojone w kostkę szalotki. Gdy będą szkliste dolewamy bulion i wino. Trochę płynu mieszamy ze śmietaną (hartujemy) i wlewamy całość do sosu. Dodajemy musztardę, pieprz z zalewy, wyciskamy ząbek czosnku. Przyprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Gdy sos się zagotuje

Poezja smaku
ROLADKI DROBIOWE Z KURKAMI I FETĄ 154

Od dłuższego czasu miałam ochotę na roladki drobiowe, tylko zastanawiałam się jaki zrobić do nich farsz. No i wybór padł na kurki :-), dla zaostrzenia smaku

Walijskie Pichcenie
Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym i z makaronem spaghetti. 149

indyka 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 jajko 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1/2 szklanki bulionu warzywnego Sól, pieprz, zioła prowansalskie 2-3 łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki mąki ryżowej  do obtoczenia kuleczek (bezglutenowa) ale można każdej innej Paczka makaronu spaghetti bezglutenowego (może być oczywiście(...)soku pokroić na drobne kawałeczki, doprawić solą, pieprzem, ziołami i szczyptą cukru a następnie gotować kilka minut aż lekko odparują wodę. Zmiksować w blenderze razem z połową bazylii, dodać bulion i pogotować jeszcze około 3 minuty. Podsmażone mięsne kulki włożyć do sosu pomidorowego i gotować na małym ogniu około 10 minut, uważając, żeby nie przywarły do dna garnka. Jeżeli

Moja Mama Gotuje
Makaron z pieczarkami 274

ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy 1 łyżka listków świeżego tymianku (z około 5-6 gałązek) + odrobina do dekoracji 50 ml wytrawnego wina białego (można zastąpić bulionem warzywnym lub drobiowym) 1/4 szklanki śmietanki 30% (60-70 ml) spora garść natki pietruszki + odrobina do dekoracji sól, pieprz 3 łyżki parmezanu startego na tarce o małych oczkach (ewentualnie grana padano(...)niż zaleca producent na opakowaniu (makaron podczas mieszania w gorącym sosie jeszcze się dogotuje). Z patelni zdjąć pokrywkę, pieczarki przyprawić solą i pieprzem (uważać z solą, jeśli używać będziemy bulionu zamiast wina). Wlać wino lub bulion. Zwiększyć ogień i chwilę redukować (około 1 minuty) bez przykrywania. Wlać śmietankę oraz natkę pietruszki. Wymieszać. Gdy sos zacznie wrzeć, zdjąć patelnię z ognia

Moja Delicja