bulion warzywny - 3500 przepisów (strona:139/234)

Jarmuż duszony-Grünkohl-Detoxfood-Właściwości zdrowotne jarmużu 163

JARMUŻ (Brassica oleracea L.var.sabellica) jest botaniczną odmianą kapusty warzywnej,a pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego.Bardzo popularny w Niemczech, szczególnie w północnych Landach.Zbiory zaczynają się późną jesienią i trwają całą zimę.Roślina ta musi przemarznąć,wtedy dopiero traci goryczkę i jest po prostu smaczniejsza.6 grudnia na północy Niemiec,jak każe ludowy zwyczaj, wykłada się liście jarmużu przed drzwiami domostw,żeby(...)PRZYGOTOWANIE JARMUŻU : Dokładnie wypłukać i wyciać grube łodygi w całości.Liście pokroić na mniejsze kawałki.W dużym garnku przysmażyć pokrojoną cebulę z czosnkiem.Po zrumienieniu dolać niewielką ilość bulionu warzywnego i partiami mieszając wrzucać pokrojony jarmuż.Objętość będzie tracił bardzo powoli.Gotować około godziny.Czas gotowania zależy oczywiście od wielkości liści.Im liście mniejsze i młodsze tym szybciej będą zdatne do spożycia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Paella z owocami morza i kurczakiem 216

paelli. Składniki (na sporą patelnię): 500g ryżu do risotto Uncle Ben’s 2 średnie piersi z kurczaka ok. 350-400g filetów z dorsza bez skóry 500 ml bulionu warzywnego, ewentulnie drobiowego 375 ml wina białego 4 łyżki oliwy z oliwek 1 duża cebula 1 papryka czerwona 1/2 papryki zielonej 3-4 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów pokrojonych(...)lekko odparowujemy. Teraz na patelnię (nie zdejmujemy poprzednich składników!) wsypujemy ryż do risotto Uncle Ben. Mieszając podsmażamy, aż ryż się lekko zeszkli. Dodajemy szafran. Porcjami, stopniowo dodajemy na przemian bulion i wino do ryżu. Gotujemy na małym ogniu, mieszając; gdy ryż wchłonie porcję bulionu i wina, dodajemy kolejną. W ten sposób (dodając bulion i wino i mieszając) gotujemy ryż przez

Pociąg Do Kuchni
Forszmak lubelski 186

spotkać wersje z pieczarkami i kolorową papryką. U nas w wersji "podstawowej". Składniki 500 g karkówki wieprzowej 200 g kiełbasy wędzonej 3 ogórki kiszone cebula ząbek czosnku 1 l bulionu warzywnego 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 100 ml przecieru pomidorowego 3 łyżki oleju łyżka mąki sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions(...)font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Kiełbasę ,cebulę wrzucamy do mięsa ,smażymy aż cebula się zeszkli. Zalewamy bulionem ,dodajemy liście laurowe i ziele angielskie ,zagotowujemy i dusimy 45 min na małym ogniu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

R'n'G Kitchen
Krupnik warzywny z ryżem 224

taka z kaszą jęczmienną, ale modyfikacje są tutaj bardzo wskazane. Warto zmienia coś, dodawać nowego, innego żeby zupy nabrały nowego wymiaru. Dzisiejsza zupa jest taka typowo vege, bo na bulionie warzywnym.  Ale czasami przychodzi też czas krupniku na kurczaku, udkach, skrzydłach indyczych. Składniki: - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1/4 korzenia selera - 2 litry wody - 60 g ryżu białego może być

Życie zaczyna się w kuchni
Tortellini z boczkiem i serem Mozzarella 191

czosnku -500 ml przecieru pomidorowego -1 pikantna papryczka -sól, pieprz Kroimy: -boczek w kostkę -cebulę i czosnek w kosteczkę -papryczkę w bardzo drobne kawałeczki W osolonej wodzie lub w bulionie warzywnym gotujemy tortellini wg przepisu na opakowaniu i odcedzamy. W międzyczasie na patelni podsmażamy boczek, dodajemy cebulę i czosnek i smażymy do zeszklenia cebuli. Dodajemy przecier pomidorowy, papryczkę, przyprawy

Maminek kulinarny
Zupa z pieczonego kalafiora z klopsikami 205

porcja Czas przygotowania: 1 h pieczeni + 20 min 1 kalafior 1 łyżeczka kuminu  1 łyżka przyprawy ras el hannout* 1/2 łyżeczki soli gruboziarnistej ok 1 l warzywnego bulionu oliwa z oliwek Klopsiki ok 300 g zmielonego mięsa z indyka 2 łyżki koperku 1 mniejsza cebula 3 łyżki płatków owsianych  ok 1/2 szklanki mleka sól, pieprz jajo *jeśli

Słodki Kompromis
Zupa dyniowa z gruszką i cebulowymi krążkami 167

chrupiącymi cebulowym krążkami. Author: www.cookingforemily.pl Serves: 6 Ingredients Zupa: 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 1 cebula 2 ząbki czosnku ok 1 i ½ kg dyni ok 2 l bulionu (warzywny albo drobiowy) 2 gałązki rozmarynu 3 duże, miękkie gruszki 1 łyżeczka miodu 100 ml śmietanki słodkiej 1 łyżka soku z cytryny sól,pieprz do smaku CEBULKA 2 cebule

Cooking for Emily
Rissoto kokosowo-limonkowe z łososiem marynowanym w sosie sojowym i „lemoniadą” ananasowo-kokosową 282

wyciśnięty z 1limonki skórka starta z 1 limonki 3 łyżki oleju kokosowego 1 cebula 1 czubata łyżka wiórków kokosowych 1 ząbek czosnku 100 ml mleczka kokosowego 1,5 litra bulionu warzywnego Wykonanie ŁOSOŚ Oczyść łososia ze skóry i zanurz go w 3 łyżkach sosu sojowego najlepiej na 2-3 godziny (ale niekoniecznie). Zawiń go w folię aluminiową i włóż

Eat me! Fit me!
Buliony 172

Bulion znany jest każdemu z nas. Bez niego nie obędzie się żadna zupa, żadne przeziębienie ani żaden rodzinny, niedzielny obiad. Chociaż dzisiaj, jak w wielu dziedzinach

COOKMAGAZINE
Domowa pizza – przepis na najlepszą pizze 192

pomidorów – 1 szt. Czerwona cebula – 1 szt. Czosnek – 3 ząbki 1/2 kieliszka czerwonego lub białego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 kostka bulionu warzywnego Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Rozpuszczamy drożdże i cukier w szklance ciepłej wody i odstawiamy na 5-10 minut. W misce mieszamy mąkę z solą i stopniowo dodajemy

ale Pysznie
"Kolorowa kuchnia roślinna" - recenzja książki 282

trzecia część - to przepisy podzielone na kilka działów.  Na początku - przepisy podstawowe - beztłuszczowe sosy i inne dodatki, które są bazą lub składnikiem wielu dań. Znajdziecie tu przepis na bulion warzywny, przecier pomidorowy, ale też domową przyprawę piernikową czy przecier z daktyli, który doskonale zastępuje cukier! Potem śniadania - tu ciekawe przepisy na jaglankę, owsiankę, bananowe placuszki czy tofucznicę z pomidorami

Moje Kuchenne Rewelacje
Soczysta karkówka z warzywami gotowana w szybkowarze. 204

smakuje. Do mięsa użyłam przyprawy Swojskiej Piwniczki . Zapraszam :) Składniki : Około 1 kg karkówki 3 cebule 3 marchewki 3 malutkie zielone papryki 3/4 słoiczka pomidorów suszonych w oleju 1 l bulionu warzywnego lub mięsnego 1 łyżka jarzynki Swojska Piwniczka   1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżka suszonego czosnku lub świeżego 3 ząbki sól, pieprz do oprószenia

Sama słodycz i szczypta chili
Kremowa zapiekanka z pieczarek i ziemniaków 448

odrębne danie, jak i służyć jako dodatek do obiadu. Składniki: 700g umytych ziemniaków do pieczenia 250g pieczarek 200ml gęstego mleka kokosowego 200ml wody 1 łyżka przyprawy do ziemniaków lub warzywnego bulionu w proszku 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku sól i pieprz  Piekarnik rozgrzej do 220°C. Naczynie do zapiekania natłuść odrobiną oliwy. Zarówno ziemniaki, jak i pieczarki pokrój

Roślinna - blog wegański
Fit makaron w sosie pomidorowym z kurczakiem 589

Puszka krojonych pomidorów – 1 szt. Czosnek – 3 ząbki 1/2 kieliszka czerwonego lub białego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 kostka bulionu warzywnego Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Filet z piersi kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, oczyszczamy z błonek, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, skrapiamy oliwą z oliwek i odstawiamy. Gotujemy makaron al dente według

ale Pysznie
Czerwona soczewica. Przyprawy. Zupa. 158

maśle podsmażam przez chwilę posiekane cebule i czosnek. Dodaję do nich przyprawy i smażę jeszcze około 1 minuty. Do garnka wsypuje soczewicę i zalewam 6 szklankami wody lub bulionu warzywnego, w zależności czym dysponuje. Do garnka przekładam cebule z przyprawami. Przepłukuje patelnię by na niej nic nie zostało i przelewam to do garnka z soczewicą. Gotuję do miękkości soczewicy

Przysmaki Karolki

Proponowane wyszukiwania