Tradycyjna potrawa Twojego ulubionego kraju. Składniki na 4 porcje: 250 g mrożonych krewetek 170 g ryżu średnioziarnistego np. calasparr a lub arborio 750 ml bulionu warzywnego 1 duży pomidor (najlepiej malinowy)* 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej pół łyżczki papryki ostrej sól(...)osuszamy papierowym ręcznikiem. Obieramy ogonki (kilka krewetek zostawiamy z ogonkami do ozdoby), ale ich nie wyrzucamy. Papryki, pomidora, cebulę kroimy w jak najmniejszą kostkę, czosnek obieramy i drobno siekamy. Bulion przelewamy do rondelka, dodajemy ogonki krewetek i szafran. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu min. 10 minut. Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, na której podsmażamy cebulę
Zawsze głodna!nieświąteczne. Pyszny na gorąco, jako danie główne lub następnego dnia, jako zimna przekąska na kanapki. Prosto, acz wykwintnie. Pychota. 1kg świeżego schabu wieprzowego ok. 15 sztuk suszonych śliwek szklanka bulionu warzywnego 1 spora cebula pieprz, sól olej do smażenia Schab płuczemy i wycieramy do sucha papierowym ręcznikiem. Jeśli jest na nim dużo tłuszczu, warto go nieco skroić. Jak na zdjęciu(...)tłuszczu, w którym się smażyło. Cebulę kroimy w niezbyt grube piórka i obkładamy nią schab. Jeśli zostało nam kilka śliwek, można również wykorzystać je do obłożenia mięsa. Całość zalewamy bulionem i zamykamy naczynie. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do miękkości mięsa (około godziny). W czasie pieczenia należy mięso w naczyniu kilka razy przewrócić. Podajemy pokrojone
Kuchenna Kontrrewolucyałososia ze skórą :) Składniki: ok. 250-300 gramów łososia ze skórą 1/2 cytryny 2 łyżki masła + 1 łyżka do posmarowania naczynia żaroodpornego 1 łyżeczka mąki 1/2 kostki bulionu warzywnego 200 ml śmietany 18% 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka tymianku 100 ml wody (z kranu, chyba, że mamy przegotowaną(...)łyżki masła z 1 łyżeczką mąki - podsmażamy na małym ogniu ok. 2 minut ale uważamy, żeby nie przyrumienić mąki Mieszając wlewamy powoli 100 ml wody, wrzucamy pół kostki bulionu i doprowadzamy do zagotowania Zdejmujemy z ognia Łączymy żółtka ze śmietaną... ... dodajemy koperek, natkę pietruszki i szczypiorek - mieszamy Łączymy sos z zasmażką na patelni Wyjmujemy na chwile rybę z piecyka, polewamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comJa to mam szczęście! Sąsiad zza płotu hoduje dynie i pnącza przeszły przez siatkę na moją posesję :) takim o to sposobem wyrosły na moim terytorium
Bon Appetit Małgorzatycebule • 2 szklanki ryżu • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki • 3 ząbki czosnku • sól, pieprz do smaku • 1 duża główka kapusty białej • olej do smażenia • 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego Wykonanie: • Z kapusty wyciąć głąb. • W dużym garnku zagotować wodę, włożyć całą kapustę najpierw głąbem do góry, i pogotować 10 minut, potem odwrócić(...)farszu i zwijać gołąbki w rulon. • Gotowe obsmażyć na oleju z każdej strony i ułożyć w naczyniu do zapiekania. • Podlać 1 szklanką bulionu, przykryć i zapiekać przez godzinę w temp. 180 st.C
To co kochamrecipe in English Flaczki z kurczaka z suszonymi pomidorami (4-5 porcji) Składniki: 200 g podudzi z kurczaka bez kości, pokrojonych w cienkie paski olej do smażenia 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 3 łyżki włoszczyzny suszonej lub: 1 marchewka pokrojona w drobną kostkę 1 pietruszka pokrojona w drobną kostkę 1 seler naciowy pokrojony w drobną kostkę 2 łyżki suszonych(...)papryki 1 szczypta kurkumy sól, pieprz do smaku 1 łyżka masła Przygotowanie: W większym rondlu rozgrzej łyżkę oleju i włóż mięso. Obsmaż z każdej strony do zarumienienia. Zalej je bulionem, dodaj pietruszkę, marchewkę, selera naciowego i suszone pomidory i gotuj aż warzywa zmiękną, przez około 15 min. W międzyczasie, na średniej patelni rozgrzej masło, włóż cebulę z pieczarkami i smaż
karmelowykostka masła 5 jajek ugotowanych na twardo 4-5 łyżek tartego chrzanu sól,pieprz Dodatkowo: 1 ogórek zielony 2 pomidory sałata kilka oliwek posieka natka pietruszki 2,5 litra bulionu warzywnego 1 op. żelatyny Sposób przygotowania: Schab nacieramy przyprawami i olejem, przekładamy do rękawa do pieczenia, spinamy zapinką, wstawiamy na ok. 10 godzin do lodówki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy(...)farszem. Mięso obtaczamy w natce pietruszki, układamy na półmisku. Na każdym kawałku kładziemy po plasterku pomidora i ogórka. Dekorujemy sałatą , pomidorem, ogórkiem i oliwkami. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnego bulion, resztę bulionu zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, mieszamy z żelatyna do momentu aż się rozpuści. Odstawiamy do stężenia, następnie zalewamy schab. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia
Bajeczna Kuchniaplasterki 2 papryczki chilli, pozbawione pestek, posiekane 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 250 ml wywaru warzywnego 1 duży bakłażan lub 3 małe, pokrojone na duże kawałki 250 g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki) 1 chlebek pita (lub 1 pszenna tortilla) 250 g jogurtu greckiego oliwa sól(...)patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu, dodaj cebulę, papryczki chilli oraz wszystkie przyprawy. Smaż delikatnie (aby nie przypalić przypraw) przez ok. 10 minut, aż cebula stanie się szklista. Dodaj bulion warzywny i zagotuj. Dodaj 1 łyżeczkę soli i zmniejsz ogień do małego. Dodaj pomidory wraz z sokami, które wydzieliły się z nich w czasie pieczenia. Gotuj przez 15-20 minut
Chilli Czosnek i Oliwaokoło 40 minut 1 słoik kurek ( 220 ml ) 0,5 kg pieczarek 0,5 kg mieszanego mięsa mielonego 1 jajko sól pieprz 4 łyżki oleju 400 ml bulionu warzywnego 20 dkg śmietany kremówki 2 łyżki białej zasmażki błyskawicznej 4 łyżki oleju sojowego 3 gałązki kopru kilka kropel soku z cytryny Sposób wykonania : Bułkę namoczyć w zimnej wodzie.Cebulę drobno posiekać(...)zabezpieczyć przed wystygnięciem. Do tłuszczu ze smażenia dodać resztę oleju, podsmażyć ogórki,kurki i pieczarki ( 5 minut na większym ogniu ). Doprawić do smaku pieprzem i solą. Zalać bulionem i śmietanką kremówką,ciągle mieszając gotować kolejne 5 minut. Wsypać zasmażkę,zagęścić sos. Klopsiki krótko podgrzać w sosie,jeszcze raz doprawić do smaku solą , pieprzem i sokiem z cytryny. Po wierzchu
Przepisy i porady kulinarneżona postanowiłam spełnić jego zachciankę;) Nigdy wcześniej nie pomyślałabym, że zupa z cebuli może być tak dobra, a jednak;) Bardzo polecam:) Składniki: 7 cebul 1,25 litra bulionu warzywnego 4 plastry sera żółtego pół szklanki białego wytrawnego wina łyżka masła 3 łyżki mąki pszennej sól pieprz tymianek Grzanki: 20 dag sera żółtego 2 łyżki masła 5 kromek chleba(...)minut z termoobiegiem. Wykonanie zupy: Cebulę obrać, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na maśle. Następnie dodać mąkę i wino, chwilę smażyć. Gdy cebula będzie już gotowa dodać gorący bulion, pokrojony ser i całość gotować przez 20 minut. Po tym czasie zupę należy lekko przestudzić, zblendować i doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Gotową zupę przelewamy do kokilek, wrzucamy
Krakowskie smaki Anipiersi z indyka 8-10 moreli suszonych 8-10 suszonych śliwek mała bułeczka + mleko do namaczania 1 żółtko sól, pieprz gałka muszkatałowa papryka słodka w proszku szklanka bulionu warzywnego Składniki na marynatę: 3 łyżki oleju 1 łyżka miodu sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka ostrej papryki dodatkowo: 1,5 łyżki powideł śliwkowych(...)śliwkami i morelami. Masę rozsmarować na rozłożonym mięsie. Zwinąć roladę i ufiksować sznurkiem, by trzymała kształt oraz oprószyć czerwoną słodką papryką ( dla koloru) ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać bulionem i wstawić do rękawa. Rękaw zapiąć i piec indyka 40 minut, następnie rozciąć rękaw i dopiekać około 10 minut, by zrumienic mięso po upieczeniu dać mięsu odpocząć, następnie pokroić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Potrzebujemy: 3 cukinie 250 g piersi z kurczaka 5 pieczarek 1 strąk chili 1 pęczek natki pietruszki 100 g kaszy owsianej 3 garście szpinaku 1 ząbek czosnku 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego oliwa z oliwek 4 łyżki tartego sera np. Grana Padano Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cukinię przekrajamy wzdłuż na pół i wydrążamy. Miąższ siekamy nożem(...)doprawiamy wszystko solą i posiekaną natką pietruszki. Smażymy jeszcze chwilę. Kolejnym etapem jest nafaszerowane naszych łódeczek z cukinii przygotowanym farszem. Gdy to zrobimy układamy je w głębokiej brytfance, podlewamy bulionem i posypujemy tartym serem. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach. Zdrowo-smacznego! Madzia --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony
Marder&Marder Manufacturełyżek oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki sól świeżo zmielony pieprz 1 szklanka kaszy pęczak (200 g) 1 duża cebula 2 średnie marchewki 600 ml bulionu (warzywnego lub np. drobiowego) 0,5 główki młodej kapusty (3,5 szklanki) WYKONANIE: Polędwiczkę obierz z błonek i pokrój w większą kostkę. Wrzuć mięso do miski, dodaj 3 łyżki oliwy, starty(...)miękkie. Do pozostałego po mięsie tłuszczu dolej 2 łyżki oliwy i podsmaż na tym krótko posiekaną drobno cebulę. Dosyp kaszę, przesmaż całość 1 minutę , a następnie wlej 1/3 bulionu i dodaj pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę. Przykryj pokrywką i duś kaszę, aż wchłonie cały płyn. W razie konieczności możesz kaszę delikatnie zamieszać. Dolej znowu 1/3 bulionu i gotuj
Słodko-Słony Świat Ilonyjako wisienka na torcie.Składniki:1 duży por lub 2 mniejsze (nie ma za dużego pora do tej zupy)2 średnie białe cebule1 główka czosnku 0,5kg ziemniaków1,2l buliony warzywnego lub drobiowego150g śmietany 18%1 listek laurowy1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej2 łyżeczki soku z cytrynykolorowy pieprzoliwa truflowaoliwa z oliwek i łyżka masła (może być tylko oliwa)Sposób przygotowania:Piekarnik(...)rozpuszczamy łyżkę oliwy i łyżkę masła. Na średnim ogniu podsmażamy pod przykryciem pora i cebulę przez 3 minuty, co jakiś czas mieszając. Dodajemy ziemniaki, czosnek, listek laurowy i zalewamy bulionem. Gotujemy 30 min. Ziemniaki powinny być ugotowane.Po 30 minutach zdejmujemy garnek z ognia, wyjmujemy listek laurowy i miksujemy blenderem na krem. Stawiamy ponownie na ogniu, dodajemy gałkę, sok z cytryny
W kuchni wieczorem10/10 do ryżu można dodać pokrojonego w kostkę kurczaka lub inne mięso. Książka A. Starmach Risotto z pomidorami Składniki: 200g ryżu białego -nie w woreczku około 1 l bulionu warzywnego 1 małą cebula 50ml białego wina Sól, pieprz 50 tartego sera grana padano lub innego twardego Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów pelati lub 3 pomidory dojrzałe świeże 1 mała(...)dopraw go do smaku i dodaj mascarpone. Ryż: cebulę posiekaj, przysmaż ją na odrobinie oliwy, po chwili dodaj ryż, wymieszaj, wlej wino i poczekaj aż odparuje, wtedy dodaj chochlę bulionu, gdy zostanie wchłonięty dodaj kolejną, czynność powtarzaj. Gdy ryż będzie już prawie gotowy (po około 15-17 minutach) dodaj sos pomidorowy, wymieszaj i gotuj jeszcze kilka minut. Podawaj ze świeżo
Kubki smaku