bulion warzywny - 3500 przepisów (strona:138/234)

Mule w białym winie 279

świeżych małży (ja użyłam muli, czyli omułków) 1 szklanka białego pół-wytrawnego wina dobrej jakości (jeśli nie lubicie jego smaku zastąpcie je pół-słodkim) 1/2 szklanki domowego bulionu warzywnego 3-4 cebule szalotki 2-3 łyżki masła 1-2 ząbki czosnku 1 liść laurowy kilka gałązek świeżego tymianku (użyłam cytrynowego) pół pęczka natki pietruszki świeża bagietka lub grzanki do maczania(...)być go sporo). Dodajemy szalotkę, dużą szczyptę soli i wyciskamy ząbek czosnku. Podsmażamy, aż szalotka się zeszkli. Dorzucamy kilka całych gałązek tymianku oraz liść laurowy. Wlewamy białe wino oraz bulion. Gdy całość się zagotuje wrzucamy mule i przykrywamy pokrywką. Gotujemy dokładnie 2 minuty na dość dużym ogniu, po czym mocno potrząsamy garnkiem (trzymając pokrywkę), aby małże się przemieszały. Gotujemy kolejne

Poezja smaku
Buraczane kaszotto z pesto z botwinki z olejem rzepakowym i chipsami z buraka. 184

Kaszotto- czyli risotto, ale przygotowane z kaszy. W tym przypadku z kaszy pęczak. Pyszne, sycące i bardzo zdrowe danie. Kasza, jak wiadomo, jest bardzo bogata w

Smakowity Blog Kulinarny
Sandacz z Sosem Śmietankowo - Maślanym z Trawą Cytrynową i Limonką podany z Dzikim i Jaśminowym Ryżem 188

sandacza 2 łodygi trawy cytrynowej (użyłam mrożonej) 200 ml śmietany kremówki 30% 1 średnia cebula 75 g masła + masło do smażenia (ja sklarowałam sama) 100 ml bulionu warzywnego sól świeżo mielony pieprz 2 ćwiartki limonki DODATKOWO: 1/2 szklanki dzikiego ryżu (waga przed ugotowaniem) 100 g ryżu jaśminowego (waga przed ugotowaniem) Mango z żurawiną czerwony pieprz Wykonanie: W pierwszej kolejności(...)chwilę. Przesmażoną rybę położyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiłam na bok. Włączyłam piekarnik i nastawiłam go na 160 stopni. Na drugiej patelni przesmażyłam posiekaną cebulę, wlałam bulion i gotowałam do czasu, aż ilość płynu zredukuje się o połowę. Trzonkiem noża zmiażdżyłam łodygi trawy cytrynowej i dorzuciłam trawę do patelni. Po chwili wlałam śmietanę kremówkę, zamieszałam i doprowadziłam

Blondynka Gotuje
Cynaderki wieprzowe w sosie z czerwoną cebulą 224

trzeba dobrze przemyśleć. Jest z nimi sporo roboty, jednak raz na dłuższy czas, jest to fajne rozwiązanie obiadowe. (dla 2 osób) 2 spore nerki wieprzowe kubek (ok. 330ml) esencjonalnego bulionu warzywnego 1 średnia czerwona cebula łyżka soku z cytryny 2 łyżki wytrawnego czerwonego wina sól, świeżo mielony pieprz 3 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu czarnego 1 liść laurowy masło(...)maśle. Dorzucamy do niej osączone nerki. Wszystko przekładamy do wysokiego rondelka, po czym zalewamy mięso i cebulę czerwonym winem. Przesmażamy wszystko przez około 2 minuty, następnie zalewamy esencjonalnym bulionem. Wrzucamy również liść laurowy, ziele oraz pieprz ziarnisty. Na niewielkim ogniu dusimy mięso do momentu, aż będzie kruche, a sos zgęstnieje. W trakcie duszenia można uzupełniać delikatnie poziom płynu. Pod koniec

Kuchenna Kontrrewolucya
133. Na początek rozgrzewamy czyli: sycąca zupa krem z ciecierzycy i pomidorów z pieczoną kostką z buraka. 211

namoczenia ciecierzycy jest baaardzo szybka w przygotowaniu.  Drodzy "kremoholicy" zapraszamy Was do zapoznania się z przepisem :) :  Składniki: dla 4 osób 1 litr esencjonalnego wywaru warzywnego lub mięsno - warzywnego  400g nasion ciecierzycy puszka pomidorów + 1 łyżka cukru  2 ząbki czosnku  3 cm świeżego, startego korzenia imbiru 2 dość duże buraki 3-4 łyżki oleju sezamowego(...)minut przed końcem pieczenia do buraków dosypujemy sezam i zdjemujemy folię, wtedy ziarna sezamu lekko się podprażą, a buraki  lekko przypieką i będą chrupiące).  Podduszone składniki zalewamy bulionem warzywnym i całość gotujemy na wolnym ogniu, od 20 do 30 minut pod przykryciem - aż nasiona ciecierzycy będą miękkie. Kolejno zupę blendujemy do uzyskania gładkiej, kremowej masy ( nasza zupa

Symfonia Smaków
Przepis nie zawiera topinambura, egzotyki i ciekłego azotu – najprostsza zupa z dyni 177

gotować? Szlag wtedy trafia prawda? Zapytacie co mną tak miota? Zupa dyniowa. Na jednym z forów ta prosta zupa urosła do rangi misterium, a ja, nie używająca mleka kokosowego, bulionu warzywnego, mleka migdałowego, chipsa z parmezanu i karmelizowanej pianki z boczku (WTF??) zostałam czarną owcą. A takiego! Gotowanie ma być przyjemne, proste, na miarę naszych umiejętności i możliwości finansowych! Dlaczego(...)tego dorzucamy pokrojoną w kostkę dynię, lub jeśli mamy upieczoną to takie większe kawałki. Na surowej też wychodzi cacy. Dyni ma być dużo. Dynie lekko przesmażamy i zalewamy albo bulionem jeśli mamy, albo rosołem z dnia poprzedniego, albo jak się nam spieszy to wodą i wrzucamy ze dwie kostki bulionu drobiowego. Przykrywamy i gotujemy, aż się dynia zacznie rozpadać. Miksujemy

ladykitchen
Zapiekanka z ziemniaków i jarmużu 257

sporej porcji wędzonego boczku. Może to jednak być również kiełbasa, a gdybyście zechcieli przygotować wersję wegetariańsko-wegańską, to zamiast dodawać takie lub inne mięso podlejcie warzywa niewielką ilością mocnego bulionu warzywnego. Zapiekanka z ziemniaków i jarmużu 2016-10-10 13:12:52 Prosta i pożywna zapiekanka z ziemniaków i jarmużu. W przepisie z dodatkiem wędzonego boczku, ale można przygotować także

Kulinarna Pokusa
Rozgrzewamy się! Zupa z pieczonej dyni i czosnku z pomidorowo-paprykową salsą 245

dynia piżmowa, przekrojona na pół 2 główki czosnku, usunięte zewnętrzne łuski kilka gałązek świeżego tymianku 2 cebule, pokrojone w drobną kostkę 1 łyżeczka mielonej kolendry 1,2 l. bulionu warzywnego 2-3 łyżki posiekanego świeżego oregano sól, pieprz oliwa na salsę pomidorowo-paprykową: 4 dojrzałe pomidory,1 czerwona papryka, 1 papryczka chilli (usuńcie pestki, jeśli chcecie, aby była mniej ostra(...)miękki, więc zrobisz to bez problemu). Zdejmij skórę z dyni, podziel na mniejsze części (powinna się właściwie rozpadać na pure) i włóż do garna z cebulą i czosnkiem. Dodaj bulion, połowę świeżego oregano, przypraw solą i pieprzem i gotuj przez 10 min. Zdejmij z ognia, zmiksuj na krem, po czym ponownie podgrzej.  Gotową zupę nalej do misek, na wierzchu

Chilli Czosnek i Oliwa
5 pomysłów na szybki wegański obiad 247

Uwielbiam zupy, bo są stosunkowo lekkim obiadem, ale też sycącym. Kiedy nie mam pomysłu na żadną konkretną zupę zazwyczaj chwytam to, co mam w domu i robię zupkę warzywną. Dodaję różne warzywa, które akurat mam (marchewka, pietruszka, seler, ziemniaki, mieszanki warzyw mrożonych np. kalafiorowo-brokułowe, bądź te z serii "na patelnię" - w zależności co posiadam), dodaję do smaku rozgnieciony czosnek(...)oleju dusimy je w garnku przez kilka minut. Potem dodajemy pomidory, szczyptę soli i pół łyżeczki brązowego cukru i razem wszystko gotujemy ok. 15 minut. Następnie dolewamy bulion warzywny i mleczko kokosowe. Całość miksujemy blenderem na gładką masę, ewentualnie doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Zupka jest naprawdę bardzo sycąca i przede wszystkim smaczna! 5. Burger, czyli wegański fast food

Bananowe Pole
Papryki faszerowane - z mięsem i z brokułami 252

wegetariańska 8 dużych strąków papryki Ser typu Feta (kanapkowy) - użyłam ok 200 g Ok. 400g brokułów ( użyłam mrożonych firmy Saint Eloi) ½ szklanki kaszy kus-kus  (Reva) ½ kostki bulionowej warzywnej 4 łyżki oleju 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól , pieprz, oregano Przygotowanie Wersja z mięsem Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Cebulę obrać i posiekać. 2 łyżki oleju rozgrzać(...)Długość pieczenia zależy po prostu od naszych upodobań i od piekarnika - dlatego warto  sprawdzać  potrawę w trakcie przyrządzania. Ułatwiłam sobie też pracę, dodając koncentrat od razu do bulionu warzywnego, a nie na końcu. Sos doprawiłam, ale go nie zagęszczałam - jeżeli lubicie gęste sosy, można go nieco zagęścić mąką po wyjęciu papryk z naczynia

Stare Gary
Wegańskie curry z dynią, batatem i ciecierzycą 175

puszka krojonych pomidorów bez skóry ( lub w sezonie kilka pomidorów pokrojonych, bez gniazd nasiennych) ·          1,5 szklanki bulionu warzywnego lub wody ·          400 ml (puszka) mleczka kokosowego ·          1-2 (120 g) marchewki(...)kroimy na 3, a marchewkę w słupki. Na patelni podsmażamy pastę na oleju około minuty, a następnie dodajemy batat i dynię , a po wymieszaniu dodajemy pomidory. Całość zalewamy szklanką bulionu, dodajemy ciecierzycę i gotujemy na małym ogniu. Po około 15 minutach dodajemy fasolkę i paprykę (chcemy, żeby były nieco chrupkie, a nie rozgotowane). Po kolejnych 15 minutach dodajemy pędy bambusa

Bazując na smaku
Kilka słów o produktach Morga Suisse. 184

wspomnianą już mieszankę mąk z tapioki i maranty, * sok z gravioli (na który polowałam od dawna); * oliwę z oliwek (nieodłączny element każdych moich "większych" zakupów) , * popularny ostatnio pyłek pszczeli, * bulion warzywny instant, * żelazo w kapsułkach, oraz miody, smarowidła i dżemy w uroczych, miniaturowych słoiczkach. * Kulki zbożowe to smaczna przekąska z niewielką zawartością cukru i tłuszczu. Z pewnością stanowią świetną alternatywę(...)zamówienia jest oliwa, której używam praktycznie codziennie. Mozzarella + rukola + pomidory + oliwa + bazylia to najprostsza i jedna z najsmaczniejszych sałatek! Włosi wiedzą, co dobre :) * W ofercie znajdziemy także kilka rodzajów bulionów instant. Od kiedy zaczęłam kupować te ekologiczne, ani myślę wracać do sklepowych "przyprawek". Co ciekawe, ugotowany bulion pachnie jak ten na bazie mięsa, chociaż w składzie go nie znajdziemy

Poranek na słodko
Mięsne kulki w sosie pieczarkowym 135

pieczarkami. Składniki 300 g łopatki wieprzowej 3 ząbki czosnku jajko bułka tarta 500 g pieczarek por (biała część) 1 l bulionu drobiowego (do gotowania pulpecików) łyżka masła 500 ml bulionu warzywnego (do sosu) 3 łyżki jogurtu greckiego sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso płuczemy i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa (drobne oczka). /* Style(...)margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Zagotowujemy bulion i wrzucamy kulki z mięsa. Gotujemy 2 min od czasu wypłynięcia na powierzchnię. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania