zupy nie będzie już taka straszna :) Niestety Harira nie należy do najszybszych zup a to za sprawą Ciecierzycy i Soczewicy, które lubią się pomoczyć. Będziesz potrzebować 6 porcji Bulion warzywny/ drobiowy ok 1 litr ciecierzyca - 200 gr przed namoczeniem soczewica - 100 gr przed namoczeniem cebula - 2 średnie czosnek - 3 ząbki marchewka - 1 szt seler naciowy - 2 łodygi świeży(...)Etap II - Czosnek & Przyprawy Po zakończeniu etapu I, w dużym garnku na łyżce oliwy podsmażamy cebulę, seler naciowy i marchewkę pokrojoną w plasterki (najlepsza będzie ta z bulionu) oraz czosnek przeciśnięty przez praskę następnie dodajemy wszystkie przyprawy oraz starty imbir, chwilę smażymy. Etap III - Bulion Do garnka z przyprawami wlewamy bulion, chwilę gotujemy do czasu aż bulion będzie
Wylizany Rondelzamienić na kurze albo na wieprzowinę gulaszową) ok. 0,5 kg grzybów leśnych (nie pieczarek) – świeżych lub mrożonych (nie rozmrażać) 3 marchewki 1 duża cebula 200-250ml bulionu warzywnego lub grzybowego 1 łyżka oleju lub oliwy 1 łyżka masła kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego sól, pieprz 3-4 łyżki śmietany 18% (słodkiej) 1 łyżeczka majeranku(...)świeże wcześniej opłukać; grzyby należy płukać krótko pod bieżącą wodą, nie trzymać ich w misce z wodą!) i dusić ok. 10 minut aż zmiękną. Dodać odsączone żołądki, wymieszać. Dodać bulion (partiami, może się okazać, że nie użyjecie całego, wszystko zależy od tego, ile wody puszczą grzyby). Dusić 5 minut. Dodać śmietanę, wymieszać, dusić jeszcze 3 minuty. Gulasz grzybowy z żołądków
Pociąg Do Kuchnimięsa mielonego z indyka 100 g kaszy orkiszowej 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 marchewka 2 łodygi selera naciowego 1 łyżka oleju sól pieprz 700 ml bulionu warzywnego Sos z pieczonych warzyw: 4 pomidory 1 czerwona papryka 1 cebula 6 ząbków czosnku w łupinach 1 łyżka oleju sól pieprz szczypta suszonego oregano Przygotowanie: Kapustę wkładamy do dużego(...)przygotowanych liściach kapusty i zawijamy jak krokiety. Dno dużego garnka wykładamy liśćmi kapusty (np tymi które się porwały) i układamy na nich gołąbki. Na koniec gołąbki zalewamy gorącym bulionem i gotujemy około 45-60 minut. Sos z pieczonych warzyw Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni C. Do naczynia żaroodpornego dajemy przekrojone na pół pomidory, pozbawioną gniazda nasiennego paprykę, pokrojoną w ćwiartki
Smakowity Blog Kulinarnymagia sezonowych warzyw. Zupa z botwinki z mlekiem kokosowym: 2 małe pęczki botwinki lub 1 duży (listki, łodyżki i buraczki) 200 g fasolki szparagowej (świeża lub mrożona) 4 szklanki bulionu warzywnego 1 puszka mleka kokosowego (400 g) 2 ząbki czosnku 2 cebule szalotki 2 cm kawałek świeżego imbiru 3-4 średnie ziemniaki 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kminu(...)czasie imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach, ząbki czosnku wyciskamy i dodajemy je do szalotek, gdy będą szkliste. Podsmażamy razem przez ok. 3o sekund i wlewamy bulion. Gdy bulion się zagotuje, dodajemy ziemniaki i fasolkę. Gotujemy do czasu, aż ziemniaki i fasolka będą niemal miękkie (ok. 10-20 minut w zależności od tego, jak młoda jest fasolka
Poezja smakuzwykłego) garść suszonych grzybów leśnych -namoczonych przez noc, obgotowanych przez min. 15 minut i pokrojonych w grubą kostkę 125 ml wina białego wytrawnego lub półwytrawnego 400 ml gorącego bulionu warzywnego 2 płaskie łyżki startej skórki cytrynowej duża szczypta cukru szczypta suszonego estragonu szczypta soli szczypta białego pieprzu 45-50 g sera brie, camemberta lub innego miękkiego z białą pleśnią, najlepiej(...)podsmażać jeszcze 5 minut. 2. Wlać wino, mieszać, aż płyn wyparuje. Dodać 1,5 łyżki skórki cytrynowej (resztę odłożyć do dekoracji) i cukier, smażyć 2 minuty. 3. Wlać chochelkę bulionu, mieszać, aż ryż wchłonie cały płyn, czynności powtarzać, aż pozostanie ostatnia porcja bulionu. Wsypać pozostałe przyprawy i wlać ostatnią chochelkę bulionu, mieszać do uzyskania półgęstej konsystencji, wtedy dodać
Kuchnia Prezydentowejszklanki kaszy pęczak 1 batat (mój około 760 g) 1 duża czerwona cebula 1 średni por – biała część 3 ząbki czosnku 1 puszka rozdrobnionych pomidorów 1,5 l bulionu warzywnego 1,5 łyżki oliwy z oliwek 1,5 łyżki masła 5 cm kawałek imbiru (można dać mniej, ja bardzo lubię imbir:)) 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki kurkumy(...)czosnek i imbir, po minucie dodaj przyprawy: kolendrę, kurkumę, kumin i cynamon, smaż 1 minutę. Czas na dodanie pomidorów, soczewicy i kaszy. Smaż przez kolejne 2 minuty, mieszając. Zalej bulionem, dopraw solą i pieprzem i gotuj przez około 40 minut. Gdy zupa będzie miała idealną konsystencje – wyłóż na talerze. Udekoruj natką pietruszki lub kolendrą. Smacznego
Moja pasja smakuczerwone chili pozbawione pestek 1 łyżeczka startego imbiru 1-2 ząbki czosnku 3 łyżki gęstego jogurtu lub labnehu ( tutaj przepis ) 4-5 łyżek oleju słonecznikowego lub rzepakowego 1 litr bulionu warzywnego pół łyżeczki nasion kuminu sól i pieprz do smaku kilka listków kolendry lub innych ulubionych ziół do dekoracji opcjonalnie po pół łyżeczki nasion kolendry i gorczycy lub mieszanki tandoori(...)buraki i smażyć cały czas mieszając przez około 7-8 minut. Na dwie minuty przed końcem smażenia dodać posiekaną czerwoną cebulę i pozbawioną pestek papryczkę chili, a następnie zalać bulionem, dodać pozostałe przyprawy i gotować jeszcze około 15 minut. Wyjąć liść laurowy, a zupę zmiksować na gęsty krem. Udekorować gęstym jogurtem lub labnehem i kilkoma listkami ulubionych ziół
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasmaku zupa zadowoli wasze podniebienia. Składniki 500 g żółtej fasolki szparagowej filet z kurczaka 2 marchewki pietruszka mały seler biała część pora 4 ziemniaki łyżka masła 1,2 l bulionu warzywnego 3 łyżki gęstej śmietany gałka muszkatołowa kozieradka mielona sól ,pieprz natka pietruszki Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy(...)kroimy w kostkę ,pora w piórka. Fasolkę myjemy i kroimy w mniejsze kawałki. Filet z kurczaka kroimy w kostkę i razem z warzywami podsmażamy na maśle. Następnie zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec całość zabielamy śmietaną ,do smaku doprawiamy solą ,pieprzem ,gałką muszkatołową i kozieradką. Przed podaniem obficie posypujemy posiekaną natką pietruszki
R'n'G Kitchensurowego boczku 2-3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 1 cebula pokrojona w grubszą kostkę 2 ząbki czosnku posiekane 100 ml wina kilka szpilek rozmarynu 1/2 l gorącego (!) bulionu warzywnego 1 garść mrożonego groszku 10-15 g startego na drobnej tarce parmezanu 3 łyżeczki startej skórki cytrynowej czarny pieprz do smaku orzeszki piniowe, uprażone i posiekane (ewentualnie(...)będzie szklisty i biały - 5 - 10 minut. 5 . Wlewamy wino, mieszając redukujemy płyn. 6 . Na patelnię wrzucamy podzielone na pół igiełki rozmarynu, uprażony boczek i stopniowo wlewamy gorący bulion; po pół chochelki - za każdym razem kiedy bulion wyparuje, dopiero wtedy wlewamy następną porcję. Trzeba pamiętać o ciągłym mieszaniu ryżu! 7 . Kiedy ryż nieco zmięknie i podwoi swoją objętość
Kuchnia Prezydentowejbędzie unosił się w domu przez długie godziny!SKŁADNIKI:* szynka parmeńska – 2 plastry* ziemniaki – 200 g* duża cebula – 2 szt* oliwa extra virgin – 4 łyżki* bulion warzywny – 300 ml* mleko – 300 ml* makaron muszelki – 50 g* śmietana słodka – 50 ml* natka pietruszki -1 pęczek* parmezan – 2 łyżkiPESTO :* liście bazylii(...)minutkę.Dodajemy pokrojone ziemniaki i posiekaną cebulę.Wszystko razem mieszamy i smażmy ok. 10 minut ( mieszając , by nie dopuścić do przypalenia . Jeśli to konieczne dodajemy więcej oliwy ).Zalewamy gorącym bulionem i letnim mlekiem , gotujemy doprowadzając do wrzenia.Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 10 minut.Wrzucamy makaron , dokładnie mieszamy i gotujemy kolejne 10 minut.Śmietanę rozprowadzamy osobno w niewielkiej ilości zupy , a następnie
Ostra na Słodkosmaku.Łosoś w Sosie Koperkowym - Składniki:ok. 500 g łososiaok. 5 łyżek masłakoperek suszonypieprzsól (najlepiej morska)Sos Koperkowy:3 łyżki drobno posiekanego koperkuduży ząbek czosnku2 łyżki masłałyżka mąki pszennejszklanka bulionu warzywnego*100 ml śmietany 18%Łosoś w Sosie Koperkowym - Sposób przygotowania:Łososia porcjujemy, a następnie posypujemy odrobiną koperku, pieprzu i soli. Delikatnie wcieramy przyprawy w rybę. Masło topimy(...)koperkowy:Na maśle, na małym ogniu podsmażamy koperek. Następnie wsypujemy drobno pokrojony czosnek i chwilę smażymy do lekkiego zrumienienia. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy do zezłocenia zasmażki.Wlewamy gorący bulion, mieszamy do zgęstnienia sosu. Następnie dodajemy śmietanę (nie doprowadzamy do wrzenia). Na końcu doprawiamy solą i pieprzem.Usmażonego łososia polewamy sosem koperkowym. Podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci i ulubionymi
Słodka Stronaczosnku - suszony lub świeży tymianek - puszka pomidorów (w sezonie letnim używam świeżych pomidorów, które piekę razem z papryką) - 2 szalotki - oliwa z oliwek - 1, 5 litra bulionu warzywnego - 1 łyżka ocetu balsamicznego - pół łyżeczki wędzonej papryki - szczypta chilli - łyżeczka brązowego cukru lub syropu z agawy - sól i pieprz do smaku Papryki kroję na pół, oczyszczam(...)chwilę przesmażam, a następnie dodaję wędzoną paprykę, łyżeczkę tymianku, paprykę upieczoną, pomidory oraz wyciśnęty z łupinek czosnek, który piekł się razem z papryką. Chwilę przesmażam, a potem dodaje bulion i gotuję zupę około 10 minut. Następnie ją miksuję i doprawiam octem balsamicznym, cukrem/syropem, solą i pieprzem. Smacznego! Jeśli spodobał Ci się ten przepis będzie mi miło
Simple Dishcebula, 1 średnia szt czosnek , 2 ząbki natka pietruszki posiekana, 2 łyżki mąka pszenna, do otoczenia olej , do smażenia Składniki na sos masło, 50g cebula, 1 średnia szt bulion warzywny, 300ml serek topiony śmietankowy, 1 szt (100g) śmietanka słodka 12%, 100g Przygotowanie Makaron: Na stolnicy formujemy kopczyk z mąki, pośrodku robimy zagłębienie. Dodajemy sól, żółtko, koncentrat pomidorowy oraz wodę(...)mące i obsmażamy z każdej strony na odrobinie oleju. Wyciągamy na papierowy ręcznik. Sos: W rondlu roztapiamy masło, wrzucamy posiekaną w ćwierć krążki cebulę. Gdy zacznie się rumienić, dolewamy bulion i gotujemy 2-3 minuty. Po tym czasie dorzucamy pokrojony w kostkę serek topiony. Gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż serek się rozpuści. Dolewamy śmietankę, gotujemy
Gotowanie moimi oczamiduże jajka (kl. L) lub 3 małe bułka tarta 1 pełna łyżka suszonego majeranku sól, pieprz ziołowy ew. odrobina mleka sos: 60g suszonych borowików 1 duża cebula 150 ml bulionu warzywnego 150 ml śmietanki 12% 2-3 łyżki mąki 2 łyżki masła kotlety: Kaszę gotuję w osolonej wodzie aż do miękkości. Następnie rozcinam woreczki, wysypuję zawartość do dużej miski(...)obraną i posiekaną cebulę. Następnie dodaję mąkę - przyrządzam coś w rodzaju zasmażki. Wlewam śmietankę i rozprowadzam w niej zasmażkę, aż się rozpuści. Dodaję pokrojone borowiki, wlewam bulion, dodaję majeranek, sól, pieprz. Zagotowuję. Podaję z kotletami. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkipożywna, do częstego powtarzania nie tylko zimową porą. SKŁADNIKI/ 4 porcje 350 g ziemniaków pokrojonych w drobną kostkę 450 g kalafiora podzielonego na różyczki 1- 1i1/4 l gorącego bulionu warzywnego, drobiowego lub wody 1 szklanka passaty pomidorowej lub puszka rozdrobnionych pomidorów ( 400 g) 1 pierś kurczaka oczyszczona z błon i drobno posiekana 1 cebula drobno posiekana 1 ząbek czosnku(...)czosnek, posiekaną pierś kurczaka i przyprawy. Dokładnie obsmażamy, często mieszając. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę. Chwilę smażymy i dodajemy różyczki kalafiora oraz pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Wlewamy gorący bulion lub wodę. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień do małego i gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut - do miękkości warzyw. Dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą i gotujemy przez kolejne
cool and minty