podgrzaniu ten efekt łagodnieje. Danie jest bardzo smaczne, pachnące i całkiem nieźle sycące. Zdecydowanie polecam! Składniki: 1 bakłażan 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 1/2 litra bulionu warzywnego 1 cm kawałek imbiru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 - 1 łyżeczka chili 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżeczka soku z limonki oliwa sól(...)stopni na około 35 - 45 minut (do całkowitego zmięknięcia warzyw). Wyjąć z piekarnika, ostudzić i wycisnąć miękki miąższ bakłażana, szalotek i czosnku do garnka. Dodać pomidory z puszki oraz bulion. Zagotować. Dodać starty imbir, cynamon, kurkumę, kumin, chili i cukier. Gotować na małym ogniu 30 minut, po czym zmiksować ręcznym blenderem. Przed podaniem dodać sok z limonki i ewentualnie sól
zadanie-gotowanieostre) 5 cm korzenia imbiru 2 marchewki 1 łyżka garam masala 1 łyżeczka papryki 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka pasty pomidorowej 400 g - puszka pomidorów krojonych 300 ml bulionu warzywnego przygotowanie Rozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. Piersi umyć, osuszyć, ostrożnie naciąć skórę w kratkę , tak aby nie ponacinać mięsa. Rozgrzać patelnię z grubym dnem, ułożyć piersi skórą(...)Posolić i popieprzyć. Dodać czosnek, chili, imbir, chwilę podsmażać, dodać marchewki, wymieszać, podsmażać kolejne 5 minut. Dorzucić pozostałe przyprawy i pastę pomidorową, wymieszać dodać pomidory z puszki i bulion. Zagotować. Do misy wolnowaru przelać zawartość patelni, włożyć piersi, zakryć je sosem. Przykryć i gotować w ustawieniu low 8 godzin. Po tym czasie piersi wyjąć, usunąć skórę, podzielić mięso
Stare Garyznalazłam tu . Polecam bo wyszło smacznie. Składniki: 70 dag bakłażana 70 dag cukinii 2 cebule 1 główka czosnku 2 łyżki oleju Sos: 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 szklanki bulionu warzywnego 2 łyżki oleju 1 łyżka cukru 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczki chili w proszku sól pieprz Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni(...)minut. Gdy czosnek przestygnie, należy go wycisnąć. Sos: w dużym garnku lub na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać koncentrat pomidorowy i mieszając, smażyć przez minutę. Potem dodać bulion i upieczony czosnek. Do sosu dodać warzywa i przyprawy. Wymieszać, gotować około 10 minut, aż smaki się połączą. Danie jest gotowe, gdy warzywa będą miękkie. Podawać z ryżem
Ewusiowe Smakiobiadami – to właśnie dzięki niej odkryłam królika i jest teraz moim ulubionym mięsem. Składniki: 1 kg mięsa z królika (udka, łopatka, albo cały podzielony) 1 cebula 200 ml bulionu warzywnego kilka gałązek świeżego majeranku 1 cytryna sól, pieprz 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej gałązka rozmarynu olej do podsmażenia 250 ml śmietany 30% 3 łyżki masła 1 łyżka mąki opcjonalnie(...)niego zdjąć cytrynę i zioła). Obsmażyć mięso na złoto z obu stron. Przełożyć do brytfanny. Na patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w talarki i całość przełożyć do brytfanny. Zalać całość bulionem, dodać jeszcze majeranek w gałązkach. Dusić na małym ogniu do miękkości (około 40-50 minut). Mięso wyłożyć. Kilka łyżek powstałego sosu wymieszać ze śmietaną i mąką, wlać powoli do brytfanny
Pociąg Do Kuchniidealnie. Składniki: 200 g ryżu parboiled Kupiec, 1 biała cebula, 2 marchewki, 1 mała cukinia, 250 g filetu z indyka, 50 ml wytrawnego białego wina, ok. 600 – 700 ml bulionu warzywnego, 100 g sera żółtego radamer, 2 łyżki sosu słodkiego chili, sól gruboziarnista do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, mielona papryczka chili do smaku, 1 łyżeczka marynowanego pieprzu(...)podsmażamy go ciągle mieszając tak długo, aby każde ziarenko ryżu odkładnie zostanie obtoczone w oleju. Wlewamy wino i energicznym ruchem mieszamy . Jak ryż wchłonie wino, to wlewamy część gorącego bulionu. Bulion dodajemy stopniowo po chochelce (nie wszystko na raz). Cukinię i marchewkę (za pomocą obieraczki z ząbkami) kroimy w cienkie słupki. Kiedy ryż będzie al dente dodajemy słupki marchewki, doprawiamy
Moniki Smakołykiśliwkowym i golasami SKŁADNIKI (porcja na 2 osoby) 2 piersi z kaczki 5 średnich ziemniaków 8 śliwek węgierek 2 łyżeczki cukru kieliszek 125 ml czerwonego wytrawnego wina 125 ml bulionu warzywnego lub drobiowego kilka gałązek świeżego rozmarynu kilka gałązek świeżego estragonu kilka gałązek świeżego oregano kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu 4 duże ząbki czosnku 2 jajka 60 gram mąki sól pieprz(...)lodówki ponieważ kaczka musi mieć temperaturę pokojową zanim wyląduje na patelni. Przygotowujemy sos. Śliwki kroimy na połówki i wyjmujemy pestki. W rondelku zalewamy je winem i dodajemy cukier. Dolewamy bulion i dorzucamy zioła – całe gałązki rozmarynu i tymianku. Gotujemy na średnim lub małym ogniu aż sos zgęstnieje. Ugotowane i schłodzone ziemniaki tłuczemy dokładnie w garnku. Dodajemy jajka, mąkę, dużo
OstryKęspapryki 1/2 łyżeczki kuminu1 łyżeczka oregano2 łyżki sosu sojowego ciemnego1 łyżka soku z limonki1 puszka krojonych pomidorów200 gram czerwonej fasolki z puszki200 gram kukurydzy z puszki1 czerwona papryka1/2 szklanki bulionu warzywnego lub wody2 łyżki oliwy 4 tortillePRZYGOTOWANIEPaner kroję w kostkę przekładam do plastikowego pojemnika zalewam sosem sojowym i sokiem z limonki. Zamykam pojemnik i obracam kilka razy aby ser pokrył(...)zalewą i delikatnie całość mieszam. Jeżeli kawałki pomidorów są duże rozdrabniam je łyżką. Duszę pod przykryciem 15 minut. PO tym czasie dodaję pokrojoną w kostkę paprykę i dolewam bulion. całość duszę 10 minut po czym dodaję przepłukaną fasole i kukurydzę. Przykrywam i duszę kolejne 5 minut. Dosmaczam solą i pieprzem.Podaję zawinięte w podpieczona tortillę z sosem czosnkowym, salsą
Magiczna kuchnia DariiLato to najlepszy okres na faszerowane warzywa. Papryki, cukinie, bakłażany aż się proszą, by napełnić je przepysznym farszem. Możliwości jest mnóstwo. Ja tymczasem przygotowałem papryki faszerowane
Food Squareśliwkowym i golasami SKŁADNIKI (porcja na 2 osoby) 2 piersi z kaczki 5 średnich ziemniaków 8 śliwek węgierek 2 łyżeczki cukru kieliszek 125 ml czerwonego wytrawnego wina 125 ml bulionu warzywnego lub drobiowego kilka gałązek świeżego rozmarynu kilka gałązek świeżego estragonu kilka gałązek świeżego oregano kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu 4 duże ząbki czosnku 2 jajka 60 gram mąki sól pieprz(...)lodówki ponieważ kaczka musi mieć temperaturę pokojową zanim wyląduje na patelni. Przygotowujemy sos. Śliwki kroimy na połówki i wyjmujemy pestki. W rondelku zalewamy je winem i dodajemy cukier. Dolewamy bulion i dorzucamy zioła – całe gałązki rozmarynu i tymianku. Gotujemy na średnim lub małym ogniu aż sos zgęstnieje. Ugotowane i schłodzone ziemniaki tłuczemy dokładnie w garnku. Dodajemy jajka, mąkę, dużo
OstryKęsradości całej rodziny. Miło gdy dzieci cieszą się na widok dyniowych pyszności. Krem z pieczonej dyni i pomidorów składniki: 1kg dyni 4 pomidory 2 ząbki czosnku 1 cebula bulion warzywny 1 łyżka serka mascarpone - opcjonalnie sól, pieprz chilli w proszku świeży tymianek wykonanie: Dynię obieramy ze skory, pozbawiamy ją pestek i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy(...)dynią, obranym czosnkiem i cebulą przekładam do wysokiego naczynia i miksujemy blenderem na gładki krem. Otrzymamy dość gęsty mus, która należy przełożyć do garnka i rozrzedzić go bulionem. Możemy dodać łyżkę mascarpone dla lepszego smaku. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną chilli. Podajemy posypaną tymiankiem
Przysmaki Karolkiostatni raz. Krem paprykowy z mascarpone składniki na 3-4 porcje 1,2 kg czerwonej papryki 2 średnie pomidory bez skóry 2 szalotki 1 ząbek czosnku 2,5 szklanki bulionu warzywnego 1 płaska łyżeczka chilli w proszku sól, pieprz serek mascarpone oliwa do smażenia wykonanie: Paprykę myjemy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Układamy na blachę do pieczenia razem(...)szalotkę wraz z chilli w proszku, a gdy się zeszkli dodajemy do niej pokrojone pomidory bez skóry i upieczony wcześniej czosnek. Gdy płyn z pomidorów odparuje dodajemy paprykę i bulion. Gotujemy około 10 minut. Następnie zupę miksujemy i doprowadzając do wrzenia doprawiamy solą i pieprzem. Zupę rozlewamy na talerze, Na środku każdego talerza nakładamy łyżkę serka mascarpone. Uwagi: Czosnek pieczemy
Przysmaki Karolkimaksymalnie podnoszą smak i wygląd zupy. Wyostrzają doskonały balans miedzy słodyczą marchewki, a ostrością imbiru. SKŁADNIKI / 4-6 porcji 750 g marchewki (około 6 marchewek) 750 ml gorącego bulionu warzywnego lub wody z 3 łyżkami sosu sojowego 2 cebule pokrojone w kostkę 2 łyżki masła klarowanego (lub zwykłego) 1 łyżka oliwy 1 łyżka drobno startego imbiru 1 szklanka(...)minut, aż zrobi się szklista. Dodajemy obraną i pokrojoną w plastry marchewkę, imbir i soczewicę. Doprawiamy solą i pieprzem. Podduszamy przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Dolewamy bulion, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy na małym ogniu, przez około 20 minut, aż marchewka będzie zupełnie miękka. Odstawiamy z ognia i miksujemy/ blendujemy na gładki krem. Dodajemy mleko kokosowe
cool and mintyspore marchewki 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego ½ łyżeczki ostrej sproszkowanej czerwonej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka harissy/sambalu lub chili w płatkach* 2,5 litra wody lub bulionu warzywnego sól i pieprz Przygotuj: patelnię z nieprzywierającym dnem 5 litrowy garnek Podaj z: gęstym jogurtem lub śmietaną Zacznij od pokrojenia chorizo na ćwiartki. Przekrój kiełbasę wzdłuż na pół(...)końcu dodaj posiekany czosnek. Podsmaż minutę na małym ogniu i dodaj przyprawy, po czym podsmażaj jeszcze minutę. Przełóż całość do garnka, dodaj pomidory i 1/3 wody lub bulionu. Resztę wody dodawaj stopniowo. Zwiększ ogień aż zupa się zagotuje, później zmniejsz płomień. Po około 10 minutach od zagotowania dodaj znów 1/3 płynu. Po kwadransie dodaj ostatnią porcję wody wraz z soczewicą
Bazując na smakuMoja wersja klasycznego dania. Strogonow to potrawa , podobnie jak bigos , kwaśnica czy grochówka u każdego inna . Składniki 1 kg polędwicy wołowej 30 dag pieczarek 2 cebule szklanka bulionu warzywnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ogórki konserwowe 2 papryki ( czerwona i zielona ) kieliszek białego wina 1 łyżka musztardy sarepskiej łyżka soku z cytryny łyżka mąki pszennej 3 łyżki masła sól , pieprz(...)zeszkliłem , dodałem pieczarki , lekko poddusiłem. Paprykę po umyciu pokroiłem w paski , ogórki konserwowe pokroiłem w słupki. Mięso oprószyłem mąką , włożyłem do garnka , przesmażyłem krótko na niewielkiej ilości tłuszczu , dodałem bulion , koncentrat pomidorowy , musztardę , wino , paprykę oraz przesmażoną cebulę z pieczarkami , uzupełniłem wodą . W powstałym sosie dusiłem mięso pod przykryciem na wolnym ogniu ,aż było miękkie. Doprawiłem solą i pieprzem. Przed
R'n'G KitchenJak robi się zacierki pokazała mi pierwszy raz mama. Dawniej myślałam, że to zwyczajne lane kluski, ale robi się je podobnie jak kruszonkę do
Bon Appetit Małgorzatyskładnikami. Porcje: 3-5 Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 30 minut + 60 minut pieczenie chipsów Składniki: 500 g topinamburu 500 g boczniaków 1 l domowego bulionu warzywnego lub drobiowego 200 ml śmietany 30% 250 g pistacji niesolonych 20 g łagodnej gorgonzoli 1 główka czosnku 2 gałązki rozmarynu 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła sól i pieprz(...)rozmarynu, solą i pieprzem, skrop oliwą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na ok. 20 minut, aż grzyby się przypieką. Wyjmij czosnek, upieczone boczniaki zalej połową gorącego bulionu, dodaj kilka upieczonych ząbków czosnku wyciśniętych z łupin, zmiksuj na krem. W zależności od upodobań dodaj stopniowo więcej bulionu (do uzyskania odpowiedniej konsystencji) oraz tyle pieczonego czosnku ile chcesz
SzczyptaSmaQ