Soup for a Every Day , z moimi modyfikcjami. 6 czerwonych papryk 4 dojrzałe pomidory 2 czerwone papryczki chili 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka cukru 500ml bulionu warzywnego 1 cebula 1 - 2 ząbki czosnku bazylia Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Papryki i papryczki chili przekroić na pół, pozbawić gniazd nasiennych, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skórką(...)warzywa wyjąć z piekarnika, dać im chwilę, aby przestygły, a następnie ściągnąć z nich skórkę (powinna łatwo odchodzić) i wrzucać do garnka z przesmażoną cebulą. Chwilę smażyć, mieszając, wlać bulion, przykryć i gotować na małym ogniu przez około 30 minut. Dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz bazylią. Natychmiast podawać przybraną listkami świeżej bazylii. Smanczego
Codzienne Gotowaniepomidory 1 cebula 1 cukinia - 250g 250 g mięsa mielonego 3 łyżki oleju 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz 1 łyżeczka cukru oregano lub mieszanka ziół prowansalskich 100 ml bulionu warzywnego Wykonanie: z pomidorów ściąć czapeczki z ogonkami. Przy pomocy łyżeczki ( najlepiej przy pomocy małej łyżki do lodów) wybrać z pomidorów środki, następnie w wysokim naczyniu zblendować je na puree(...)oraz przyprawy i gotować do odparowania nadmiaru płynu piekarnik nagrzać do 200`C. Pomidory ustawić w naczyniu do zapiekania, napełnić przygotowanym farszem. Obok pomidorów ułożyć cukinię i podlać całość bulionem. Zapiekać 25-30 minut. Podałam z makaronem, ale świetnie smakuje również z bagietką
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pierwszego tłoczenia sól, pieprz Zupa: 1 pęczek młodej marchwi (u mnie 8 sztuk) 3 cebule dymki 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy ½ szklanki czerwonej soczewicy 2 szklanki gorącego bulionu warzywnego lub wody ½ szklanki gęstej części mleka kokosowego 1 łyżka startego świeżego imbiru 1 łyżeczka startej skórki z cytryny sól, pieprz do smaku Natkę marchwi niedbale posiekaj i wraz z migdałami(...)przygotować zupę, marchew, cebule oraz czosnek pokrój w plastry. W garnku rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć warzywa i podduś pod przykryciem przez 10 minut. Następnie warzywa zalej gorącym bulionem lub wodą i gotuj kolejne 15 minut. Zdejmij z ognia, dodaj mleko kokosowe, starty imbir oraz skórkę cytrynową i zmiksuj za pomocą blendera na gładki krem. Dopraw do smaku solą
Roślinna - blog wegańskimasło klarowane – 100 ml* mąka pszenna – 50 g* sól – do smaku* pieprz – do smaku* liść laurowy – 2 szt* ziele angielskie – 3 ziarenka* bulion warzywny – 500 ml* śmietana 18% kwaśna – 2 łyżki* maślaki zasmażane Provitus – 1 sztDODATKOWO :* kasza gryczana biała* ogórki kiszoneSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Oczyszczone mięso kroimy na niewielkie plasterki ( jeśli mamy grubą(...)jeśli wrzucimy wszystko naraz temperatura tłuszczu zbyt się obniży , mięso puści sok , w efekcie czego zacznie się dusić a nie smażyć ).Obsmażamy kilka minut z każdej strony.Zalewamy gorącym bulionem , dodajemy liście laurowe, ziele angielskie,pieprz ( uważajmy na sól , gdyż bulion jest słony ) i pod przykryciem dusimy na wolnym ogniu do miękkości – trwa do od 30-50 minut w zależności
Ostra na Słodkosól – 1 łyżeczka* pieprz – 1 szczypta* gałka muszkatołowa – 1PURRE:* ziemniaki – 250 g* koper – 1 pęczek* masło – 1 łyżkaSOS:* ziemniaki – 100 g* bulion warzywny – 300 ml* chili – 1 szczypta* śmietana 30 % – 150 ml* sok cytrynowy-1łyżeczka* klarowane masło – 2 łyżki* pieprz cytrynowy – 0,5 łyżeczki* sól – 1 szczypta(...)parowarze.Gotujemy ok.15-17 minut. PURRE : Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy masło i ugniatamy razem z drobno posiekanym koperkiem. SOS :Ziemniaki rozgotowujemy na papkę w bulionie z dodatkiem chili.Dodajemy masło i sok cytrynowy,mieszamy.Wlewamy śmietanę i rozcieramy blenderem na gładki sos.Doprawiamy pieprzem cytrynowym i szczyptą soli. CAŁOŚĆ : Rybę podajemy gorącą z sosem i wyciśniętymi ze szprycy ziemniaczkami
Ostra na Słodkoświeci słońce, zapowiada się piękny dzień! Zatem proponuję szybki obiad i na spacer! Składniki; 20 dag pomidorów koktajlowych 1 łyżka miodu 3 łyżki oliwy ok. pół litra rosołu lub bulionu warzywnego 1 cebula 3 żabki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego ok. szklanka białego ryżu 1 łyżka octu jabłkowego 20 dag krewetek (ja użyłam mrożonych) sól, pieprz, zielona pietruszka Przygotowanie(...)krewetki i smażymy ok. 4 min. Uważając aby cebula się nie przypaliła. Krewetki również wyjmujemy a do cebuli dodajemy wypłukany i osączony ryż. Co chwilkę dolewamy po odrobinie bulionu i mieszamy aby ryż się nie przypalił, i tak do wykończenia bulionu. Jeśli ryż nadal jest twardy wtedy należy zwiększyć ilość bulionu i podlewać do momentu aż ryż będzie miękki
Radość kipiąca uśmiechem.innego) 2 większe papryki 1/2 puszki kukurydzy 300 g pieczarek 2 cebule czerwone 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 300 ml passaty pomidorowej 200 ml bulionu warzywnego lub drobiowego pieprz natka pietruszki 2 -3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki mąki masło klarowane do smażenia Składniki placki: 6 większych ziemniaków 1 cebula czerwona 1 ząbek czosnku(...)wędzoną paprykę. Jeśli wersja gulaszu ma być bardziej na ostro to dodajemy jeszcze z pół łyżeczki papryki ostrej. Po podsmażeniu indyka dodajemy go również do reszty składników. Wlewamy bulion i chwile gotujemy, dodajemy kukurydzę, passatę, natkę pietruszki. Gotujemy około 20 minut. Na końcu dodajemy śmietanę i przesianą przez sitko mąkę ( tu sprawdzamy gęstość gulaszu). Ziemniaki i cebulę obieramy, ścieramy
kruche babeczkismakuje jak zaserwowana w najlepszej restauracji, czy może być lepiej??? Pyyyycha! Koniecznie musisz ją zrobić! :) Składniki: 1 mały kalafior 1 duży ziemniak 1 średnia cebula 1 litr bulionu warzywnego masło oliwa z oliwek 0,5 litra mleka 3,2% 150 ml śmietanki 30% 300 gramów kurek świeża bazylia sól świeżo mielony pieprz starta gałka muszkatołowa 4-6 kawałków chleba(...)najjaśniejsze i najdelikatniejsze - są bardzo pyszne!). Na patelni rozpuść masło, dodaj odrobinę oliwy, kalafior, ziemniak i cebulę. Podsmażaj przez 10 minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Wlej bulion, zagotuj. Następnie wlej mleko i gotuj na wolnym ogniu bez przykrycia przez 15 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do połowy śmietany wlej około
Garniec MagalieSkładniki: 1/2 kg fasolki szparagowej 2 marchewki 1 duża cebula 1 - 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka brązowego cukru 150 ml bulionu warzywnego 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ziaren kuminu 1 łyżeczka ziaren gorczycy 3 goździki 1 łyżeczka kurkumy chili wg uznania sól olej zielona pietruszka Wykonanie: W garnku rozgrzać olej(...)ogniu do miękkości. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w około 3 cm kawałki fasolkę, oraz marchewkę pokrojoną w słupki tej samej długości. Dodać również koncentrat, kurkumę i chili i zalać bulionem. Gotować na średnim ogniu, pod częściowym przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa staną się miękkie, ale jędrne (15 - 25 minut). Po zdjęciu z ognia wymieszać z jogurtem. Podawać
zadanie-gotowaniekapusty pekińskiej 500 g pieczarek Szpecle 300 g suszonych lub 800 g świeżych 400 g piersi z kurczaka sól i pieprz 60 g masła łyżeczka gałki muszkatołowej 125 ml bulionu warzywnego 150 g gęstej śmietany 200 g potartego sera 2 średniej wielkości cebule Jak już pisaliśmy we wstępie szpecle można zastąpić domowym makaronem. Przygotowanie: Kapustę myjemy, suszymy i tniemy(...)Kurczaka kroimy w niewielką kostkę i podsmażamy na maśle. Na patelni roztapiamy trochę masła i smażymy grzyby. Nie muszą się długo smażyć, wystarczy 3-5 minut. Dolewamy do grzybów bulion i czekamy aż całość się zagotuje. Ściągamy z ognia. Do grzybów dodajemy śmietanę, przyprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy podsmażonego kurczaka. Połowę ugotowanych i odsączonych z wody szpecli
KasiaiKrzysiu.plzawalczyć z tym wspaniałym warzywem. Na początek zupa;) 1 mała dynia, moja ważyła 1,2kg przed "wypatroszeniem" 1 średnia cabula 2 ząbki czosnku 1cm startego imbiru 500ml bulionu warzywnego 0,5 papryczki chili 2 szczypty kminu, kolendry, cynamonu i gałki muszkatłowej sól, pieprz 2 łyżeczki brązowego cukru sok z połowy cytryny 100-150ml mleka kokosowego W niewielkim garnku(...)cały smak dyni "wygotowany" w zupie, a nie stracony gdzieć w piekarniku;) Dlatego do garnka wrzucam surową dynie. Warzywa chwilkę przesmażyć, aby pokryły się oliwą i przyprawami, następnie zalać bulionem. Gotować pod przykryciem na małym ogniu aż dynia będzie miękka. Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny, cukier i mleko kokosowe. (Podane proporcje można dowolnie zmieniać wg własnego smaku
Codzienne GotowanieSefardyjczycy jadali barszcz, ale gdyby jedli, bardzo możliwe, że smakowałby bardzo podobnie. ;) Przepis autorski. Składniki: 4 buraki 1 duża cebula 4 łyżka oliwy z oliwek do smażenia 1/2 l bulionu warzywnego lub drobiowego 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki lubczyku 1 płaska łyżka cukru 2 goździki 2 ziarna kardamonu 2listki laurowe 5 kulek czarnego pieprzu 1/2 szklanki czerwonego wina 3 łyżki(...)dekoracji 1 . Buraki pokroiłam w niedużą kostkę, wrzuciłam na patelnię razem z posiekaną cebulą, chwilę podsmażałam aż cebula się lekko zezłociła, a buraki podpiekły. 2 . Następnie zalałam bulionem, dodałam przyprawy (całe powinno się umieścić w torebce do gotowania lub koszyczku do herbaty, żeby uniknąć potem przeszukiwania całej zupy - zmiksowana zupa z przyprawami może zgorzknieć!) dusiłam ok. 20 minut
Kuchnia Prezydentowejżurek podałam chrzanówkę z jajkami i kiełbasą, ale bez kiełbasy zupa może być smaczną propozycją na wielkanocny stół wegetariański. Zupa chrzanowa – chrzanówka (6 porcji): 1 litr esencjonalnego, domowego bulionu warzywnego 400 g ziemniaków (waga po obraniu, ok. 4-5 średnich sztuk) 125 g selera (waga po obraniu, ok. 1/4 dużej sztuki) 2-3 pory (tylko białe części) 2 ząbki(...)content=''; document.write(" "); Ziemniaki i seler obieramy, a następnie kroimy na mniejsze części. Pory obieramy, odkrawamy końce i zielone części, kroimy na plasterki. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy około 20 minut na małym ogniu lub do czasu, aż warzywa będą miękkie. Wyciskamy do zupy ząbki czosnku. Blendujemy za pomocą ręcznego blendera przez ok. trzy minuty, aż zupa
Poezja smakuKrem z dyni z pieczoną papryką składniki na 4 porcje około 600-700 g dyni bez skóry 1 duża papryka czerwona 2 cebule 2 małe ziemniaki 600-700 ml bulionu warzywnego chilli w proszku sól, pieprz olej do smażenia śmietana kremówka orzechy laskowe twaróg wędzony - u mnie z dodatkiem papryki wykonanie: Paprykę po umyciu kroimy na pól, usuwamy gniazda(...)zależy od tego czy wolimy zupę pikantną czy nie. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i ziemniaki. Podsmażamy około 5 minut, a następnie zalewamy bulionem i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Dodajemy do warzyw paprykę i wszystko dokładnie miksujemy. Do zupy dodajemy kremówkę, gdy jest zbyt gęsta należy dodać odrobinę wody. Zmiksowaną zupę
Przysmaki Karolkiszpinak mrożony z śmietaną 6 szt pomidory suszone 2 ząbki czosnku sól pieprz Do smażenia 2 łyżki oleju 1.5 łyżki masła 80 ml białego wina półwytrawnego Celebro 100 ml bulionu warzywnego 250 ml kremówki Przygotowanie:Składniki marynaty wymieszać. Polędwiczkę oczyścić, umyć i osuszyć. Rozkroić wzdłuż ale nie do końca, rozsunąć i rozbić formując prostokąt. Z dwóch stron polędwiczkę posmarować marynatą(...)roztopić masło i dodać olej. Roladę oprószyć mąką i smażyć z wszystkich stron na niewielkim ogniu po 4 min z każdej strony. Podlać winem i odparować alkohol. Następnie podlać bulionem i dusić około 20 min. Wlać śmietanę. Dusić roladę w sosie śmietanowy obracając. Do zgęstnienia sosu. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podanie posypać pokrojoną natką pietruszki
Ala piecze i gotujeząbki por ok. 8 cm. pieczarki 4 duże szt. cukinia 400 gram filety z kurczaka 3 szt. papryka ostra mielona 1 łyżeczka sól, pieprz do smaku bulion warzywny 300 ml. przecier pomidorowy 1 łyżka pomidory w puszce 1 puszka cukier brązowy 1 szczypta magi/ lubczyk świeży 3-4 listki natka pietruszki 3 łyżki (posiekana) olej(...)drobno posiekać. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzać olej z pestek winogron. Wrzucić pora i posiekany czosnek. Chwilę smażyć. Po chwili wrzucić papryki i pieczarki. Podsmażyć. Zalać połową bulionu, dodać ziele angielskie i liście laurowe, i gotować na średnim ogniu, aż papryka lekko zmięknie. Dodać filety i wymieszać. Kiedy mięso będzie miękkie dodać cukinię. Zalać resztą bulionu
Kuchnia PaulettesSKŁADNIKI 3 du ż e filety z dorsza 1 cytryna 2 marchewki 200 g fasolki szparagowej 300 ml bulionu warzywnego 50 ml śmietany 4 łyżki m ą ki 2 żółtka oliwa z oliwek s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 3 filetti di merluzzo 1 limone 2 carote 200 g di fagiolini 300 ml di brodo vegetale 50 ml di panna(...)filetach. Zwijamy ciasne roladki i spinamy wykałaczkami. Roladki układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. W głębokiej patelni na rozgrzanym oleju zasmażamy mąkę, nie rumieniąc. Mieszając trzepaczką, powoli dolewamy zimny bulion. Zagotowujemy sos na małym ogniu, nie przerywając mieszania. Sos powinien zgęstnieć i być jednolity. Pod koniec gotowania dodajemy otartą skórkę z cytryny i sok z cytryny. Doprawiamy do smaku solą
La grande e la piccola cuocamłodymi ziemniakami, moja rodzina uwielbia tą zapiekankę. Składniki: 6 plastrów schabu 1 kilogram ziemniaków 0,5 kilograma pieczarek 250 gram żółtego sera 1 cebula Ząbek czosnku 250 ml. bulionu warzywnego 250 ml. śmietany 18 % 40 gram mąki pszennej 40 gram masła Sól, pieprz Gałka muszkatołowa mielona Pół pęczka szczypiorku Olej do smażenia Sposób przygotowania: Ziemniaki dokładnie myjemy nie obierając(...)smażeniu schabu, smażymy do odparowania wody. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i szklimy na roztopionym maśle, delikatnie wsypujemy mąkę i chwilę przesmażamy, zasmażka powinna mieć jasny kolor. Bulion mieszamy ze śmietana, wlewamy po trochu do cebuli ciągle mieszając, zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałka muszkatołową. Na dno naczynia do zapiekania wykładamy plastry podsmażonego schabu, układamy plastry ziemniaków
Bajeczna Kuchniamenopauzy - przyspiesza trawienie - ułatwia odchudzanie - zawiera wapń, magnez, fosfor, potas, kw. foliowy, wit. C i fitoestrogeny Składniki na 4 porcje: - 1l bulionu (1l wody + dwie czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego ) - 1 fenkuł (koper włoski) - 1 por - 2 cebule (u mnie 1 zwykła, 1 czerwona) - 2 ziemniaki - 2 małe jabłka - 2 pietruszki - 1 łyżka oleju kokosowego, rzepakowego - 1 łyżeczka tymianku(...)koper włoski na pół i kroimy w plastry. Ziemniaki, jabłka i pietruszki obieramy, kroimy w kostkę, dorzucamy wraz z fenkułem do cebuli i pora. Smażymy ok. 5 minut. Zalewamy bulionem i dosypujemy suszone zioła z kurkumą. Gotujemy ok. 15-20 minut do miękkości ziemniaków. Miksujemy na krem, ewentualnie doprawiamy wedle uznania. Dekorujemy koperkiem i czarnym sezamem. Smacznego
Be Fit Be Strongniej głodomory :) Uwielbiam zabierać taki "gorący kubek" do pracy i zajadać w porze lunchu. SKŁADNIKI 1,5 kg dojrzałych pomidorów 3 czerwone papryki 1 główka czosnku 1 szklanka bulionu warzywnego oliwa z oliwek świeży tymianek świeży rozmaryn sól pieprz słodka papryka cukier do podania świeża bazylia gęsty jogurt (najlepiej grecki lub bałkański) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Pomidory przekroić na połówki ( większe(...)skropić oliwą. 2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni wstawić warzywa i piec około 40 min. 3. Upieczone warzywa ostudzić i ściągnąć z nich skórkę. 4. Warzywa wraz z bulionem umieścić w garnku i zblendować na jednolitą masę. 5. Zagotować i przyprawić do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i cukrem (moje pomidory były dość słodkie, a mimo to dodałam do nich
DefinicjaSmaku