bulion warzywny - 3500 przepisów (strona:114/234)

Risotto dyniowe z cheddarem w cykorii 120

osób) 100 g ryżu do Risotto Arborio Kupiec 1 por (jasna część) ok. 300 g miąższu dyni 1 cebula 2 cykorie 1/2 cytryny 1 łyżka oliwy 2 łyżki masła bulion warzywny sól i pieprz biały do smaku 5 dag cheddaru szczypior do posypania   Obierz cebulę i pora. Cebulę, dynię  i pora posiekaj  drobno. Z cykorii zdejmij(...)posiekaną cebulę - zaszklij ją po czym dodaj ryż. Smaż go mieszając kilka minut do chwili, aż tłuszcz z cebulą otoczą ziarna. Dodaj posiekanego pora. Podlewaj  ryż    bulionem  i mieszaj.               Gdy ryż wpije bulion dolej kolejną porcję.  Po 10 minutach dodaj   posiekaną dynię. Gdy ryż będzie miękki dodaj

Gotuj Sam!
ZUPA STRĄCZKOWA 127

który dobrze ugotowany jest mięciutki i pyszny. Charakterystycznego akcentu zupie nadaje żółta marchew. Dodatek świeżego kopru i natki pietruszki sprawia, że zupa jest bardziej aromatyczna i smaczniejsza. Polecam :) Składniki: bulion warzywny 2 i 1/2 l.  kość schabowa 1 szt.  ziemniaki 4 szt. marchew żółta 1 szt. marchew zwykła 1 szt. fasolka szparagowa 250 gram groszek zielony w strąkach(...)łyżki sól 1 łyżeczka pieprz do smaku koper świeży 4 łyżki  natka pietruszki 2 łyżki  maggi w płynie do smaku Sposób przygotowania: 1. Do gara wlewamy bulion. Wrzucamy kość. Groszek i fasolkę myjemy i dodajemy do bulionu wraz z solą. Wstawiamy na mały gaz. 2. Ziemniaki i marchew obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy. Gotujemy

Kuchnia Paulettes
Zupa pomidorowa z pieczoną czerwoną papryką 136

paprykę. Fajna po prostu :)) Polecam :) Składniki: 2 większe czerwone papryki 1 średnia cebula czerwona ok. 300 ml przetartych pomidorów 1 ząbek czosnku świeża bazylia świeża kolendra ok. 600 ml bulionu warzywnego oliwa z oliwek sól pieprz słonecznik jogurt naturalny Paprykę umyłam, natarłam oliwą i włożyłam do naczynia żaroodpornego. Tak przygotowaną wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Papryka ma się(...)papryki ładnie nam odeszła. W garnku podgrzewamy oliwę (2 łyżki) i smażymy cebule pokrojoną wcześniej w piórka, dodajemy drobno pokrojony czosnek, dodajemy przetarte pomidory i podsmażamy jeszcze chwilkę. Wlewamy bulion, dorzucamy kilka listków bazylii i kolendry, oraz pokrojoną upieczoną paprykę. Doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze jakieś 10 minut. Zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem. Doprawiamy solą

kruche babeczki
Krem z batatów z masłem orzechowym 154

kremów, jest banalnie prosta i szybka w przygotowaniu.  Składniki: 2 średniej wielkości bataty 2 marchewki 2 szalotki 3 ząbki czosnku 2  łyżki oleju 1,5 litra bulionu warzywnego 3 łyżki masła orzechowego 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki ziaren kolendry 1/2 łyżeczki curry w proszku 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 2 łyżki świeżo tartego imbiru sól pieprz Do podania(...)podsmażamy pokrojoną w kostkę szalotkę, a po minucie dodajemy posiekane ząbki czosnku. Bataty i marchewki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do garnka, podsmażamy przez chwilę, po czym zalewamy bulionem. Całość gotujemy około 30 minut. Zupę przyprawiamy solą, pieprzem, curry, pieprzem kajeńskim, utartymi w moździerzu kminem rzymskim i nasionami kolendry oraz startym imbirem. Pod koniec gotowania do zupy dodajemy masło

Smakowity Blog Kulinarny
Pachnąca rozmarynem zupa z ciecierzycą 149

jaglaną, która przy okazji świetnie zagęszcza zupę.   4-6 porcji   - około 1, 5 -2 szklanki ugotowanej wcześniej cieciorki - puszka siekanych pomidorów - około 1,5 litra bulionu warzywnego - 2- 3 łyżki oliwy z oliwek - 1 cebula - 2-3 ząbki czosnku - łyżeczka słodkiej papryki - pół łyżeczki mielonego kminku - pół łyżeczki wędzonej papryki - szczypta cynamonu - łyżka octu balsamicznego(...)chwile przesmażam na oliwe, aż zmiekną. Dodaję kminek, paprykę wędzona i słodką, cynamon i igiełki romarynu. Smażę wszystko około 2 minut. Następnie dodaję cieciorkę, pomidory, bulion oraz sól i pierz. Gotuję zupę na małym ogniu 10- 15, aby smaki się połączyły. Następnie połowe zupy miksuję na gładki krem z kaszą jaglana

Simple Dish
Gołąbki z dorsza we włoskiej kapuście i sosem chrzanowym 150

dorsza 1 jajko sok z 1 cytryny gałka muszkatałowa 1 łyżka mąki sól, pieprz cytrynowy 8 liści włoskiej kapusty 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 1/2 l bulionu warzywnego lub rybnego kieliszek białego wina słoiczek chrzanu ze śmietaną 2-3 łyżki śmietany koperek Wykonanie: rybę zmielić. Dodać jajko, sok z cytryny, gałkę muszkatałową, mąkę, sól i pieprz. Wyrobić na jednolitą(...)Gęstość reguluj sokiem z cytryny liście kapusty zblanszować i napełnić farszem. Zwinąć i ułożyć złączeniem do dołu na rozgrzanej, wysokiej patelni z tłuszczem. Dodać posiekany czosnek i podsmażyć. Dolać bulion z winem i  dusić 30 minut pod przykryciem. Miękkie odłożyć i trzymać w cieple do wywaru z gotowania gołąbków dołożyć chrzan ze słoiczka i śmietanę. Zagotować mieszając trzepaczką balonową

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa - krem z kalafiora. 157

KREM Z KALAFIORA.           Składniki: 500 g kalafiora 10 cm kawałek pora 2 pietruszki 3 ziemniaki  2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1100 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżki soku z cytryny 125 ml słodkiej śmietanki 12% koperek 100 g pomidorków koktajlowych sól pieprz cayenne  pieprz ziołowy           Sposób(...)różyczki, umyć i osuszyć. W rondelku rozpuścić łyżkę masła, dodać por, ziemniaki i pietruszkę, podsmażać przez kilka minut. Dodać czosnek i przesmażyć około 1 minutę. Zalać warzywa gorącym bulionem. Dodać różyczki kalafiora i gotować zupę, aż do miękkości warzyw. Lekko przestudzić zupę, wlać sok z cytryny i słodką śmietankę. Zmiksować blenderem na krem i doprawić solą, pieprzem cayenne i pieprzem

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Nuggetsy z dorsza na kremie z żółtej papryki i dyni 165

dyniowy 5 żółtych papryk 200-250g dyni hokkaido 4 ząbki czosnku 4 gałązki świeżego tymianku 3 nieduże cebule 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki curry 200 -250 ml bulionu warzywnego lub wody sól  pieprz oliwa z oliwek dodatkowo świeży tymianek świeży pomidor ( najlepiej malinowy) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Paprykę pozbawić gniazd nasiennych oraz białych błonek i pokroić w kostkę, dynię(...)czosnek posiekać w kostkę.  Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulkę. Dodać czosnek i gałązki tymianku, smażyć chwilę. Wrzucić paprykę oraz dynie i smażyć 2-3 minuty. Zalać bulionem i dusić do miękkości ( około 20 minut). Wyciągnąć gałązki tymianku i całość zblendować na aksamitny krem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, pieprzem cayenne oraz curry. Polędwiczki z dorsza pokroić w plasterki

DefinicjaSmaku
Kotlety po myśliwsku + film 116

wykonaniu. Polecam do wypróbowania. składniki na 3 porcje 3 plastry schabu bez kości 15 dag boczku (wędzonego lub gotowanego) 20 dag pieczarek 2 cebule 5 łyżek śmietany 18% szklanka bulionu warzywnego lub mięsnego ( może być z kostki ) 2 łyżki oleju do smażenia sól pieprz czarny przepis Pokrojone plastry schabu myjemy osuszamy i delikatnie rozbijamy , oprószamy sola i pieprzem . Na patelni(...)wstawiamy na 5 minut do nagrzanego piekarnika. Cebulę kroimy w kostkę , pieczarki razem z nożkami w plastry, boczek w kostkę. Na rozgrzanej patelni krótko dusimy boczek ,cebulę i pieczarki. Bulion mieszamy ze śmietaną i wlewamy do cebuli, pieczarek i boczku,  kotlety wkładamy do sosu i dusimy do miękkości. Danie podajemy z ziemniakami lub kaszą i zestawem surówek

Smakowite Dania
Marchewka w cieście z kaszą bulgur. 136

marchewki 1 szklanka kaszy bulgur 1/2 żółtej słodkiej papryki 5 rzodkiewek 1/2 niedużej rzodkwi lodowej 3 duże jaja 1 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 kostki bulionowej warzywnej 1/2 limonki oliwa z oliwek sos sojowy oregano, pieprz cayenne, ostra papryka, pieprz czarny Marchewki obieramy i kroimy na połówki, po czym wrzucamy do wrzącej wody, aby podgotowały się(...)dodajemy obie mąki plus pieprz cayenne, ostrą paprykę, oregano i pieprz czarny. Ciasto ma być gęste. Następnie przygotowujemy kaszę bulgur według przepisu producenta. My zalewamy szklankę kaszy wrzącym bulionem warzywnym i odstawiamy na 20 min. pod przykryciem, a po tym czasie jeszcze chwilę gotujemy na małym ogniu, aby doszła do miękkości. Teraz czas na marchewki. Kiedy ugotują się na krucho

vegetanie
Ryba z sosem cebulowym (224 kcal) 192

również zmiksować za pomocą blendera, którego ja chwilowo nie posiadam Składniki (2 porcje): 2 filety ulubionej ryby sól, pieprz cytrynowy sok z cytryny Na sos: 2 cebule 3/4 szklanki bulionu warzywnego łyżka mąki łyżeczka curry sól, pieprz łyżka oleju lub masła roślinnego Przygotowanie Filety dzielimy na porcje, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą i pieprzem. Można odstawić na godzinę(...)czasie cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na tłuszczu na patelni. Kiedy się zezłoci posypujemy ją mąką i curry. Podsmażamy jeszcze chwilkę i wlewamy bulion. Przyprawiamy i gotujemy dopóki sos nie zgęstnieje. Rybę podajemy polaną sosem

e-PrzepisyKulinarne
MURGH KARI – INDYJSKIE CURRY Z KURCZAKA Z PIECZARKAMI 418

gotowania wypełniony jest fantastycznym aromatem przypraw! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * filet z kurczaka – 2 szt * pieczarki – 100 g * pomidor – 2 szt * duża cebula – 1 szt * bulion warzywny – ok. 500 ml * mleko kokosowe – 3 łyżki * olej – 3 łyżki * migdały mielone – 1 łyżka PRZYPRAWY: * czosnek – 1 ząbek * imbir – 1 płaska łyżeczka * chili(...)przekładamy w ciepłe miejsce. Na patelnie wkładamy imbir, czosnek, chili, pastę curry i zmieloną kolendrę – przesmażamy minutę. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i pokrojone w kosteczkę pomidory. Zalewamy bulionem i doprawiamy solą. Dodajemy podsmażonego kurczaka, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Wlewamy mleko kokosowe i wsypujemy zmielone migdały, dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze przez ok. 3 minuty

Ostra na Słodko
Risotto z zielonymi szparagami i łososiem 155

jednocześnie. Radzę max 3 składniki poza bazową cebulkę i serem dodawanym na końcu, choć sama nie wiem czy dodaję więcej niż 2.Składniki:150g ryżu arborio (do risotto)szklaneczka bulionu warzywnego lub drobiowego175ml białego wytrawnego wina (kieliszek)1/2 białej cebuli pokrojonej w drobną kostkę250g szparagów125g wędzonego łososia porwanego na mniejsze kawałki widelcemmasło do smażeniaoliwa z oliwek2 garście startego parmezanu/grana padanoSposób(...)odkrywamy zdrewniałe końcówki. Gotujemy główki 3 minuty we wrzącej wodzie z solą, wyjmujemy i gotujemy pozostałe części przez 10 minut. Do pozostałego po gotowaniu wywaru ze szparagów wlewamy szklaneczkę bulionu i pozostawiamy na małym ogniu, by wywar był ciepły, gdy będziemy dolewać go do risotto.W kolejnym rondelku, w którym będziemy przygotowywać risotto rozpuszczamy pół łyżki masła z łyżką oliwy

W kuchni wieczorem
Bawarska zupa z ziemniakami i kaszą jaglaną 234

40 dag ziemniaków5 dag kaszy jęczmiennej1 cebula2 marchewki1/4 małego seleraśredni korzeń pietruszki1,5 litra bulionu warzywnego2 ząbki czosnku1 łyżeczka suszonego majeranku2 łyżki gęstej śmietany2 łyżki oleju2

Świat Domowej Kuchni
Risotto pomidorowe (Risotto al pomodoro) 312

Włoskie kremowe risotto z dodatkiem pomidorów. Jeśli lubicie pomidorową z ryżem to danie na pewno Wam zasmakuje ;) Może być samodzielną potrawą lub dodatkiem do dania głównego

wyzwania kuchenne
Risotto z krewetkami, szparagami i suszonymi pomidorami 159

mrożonych należy je rozmrozić. Szparagi ugotować w osolonej wodzie. Ja dodaję też szczyptę soli. Po ugotowaniu szparagi wyciągnęłam z garnka, a wodę zostawiłam do zrobienia ryżu. Możecie zastąpić ją bulionem warzywnym. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oliwie z oliwek z dodatkiem szczypty soli. Do cebuli dodać krewetki oraz posiekany czosnek. Dodać jeszcze trochę soli i pieprzu. Smażyć kilka(...)będzie już rozgrzana wsypać ryż. Smażyć około 1 minuty cały czas mieszając. Po tym czasie wlać białe wino. Poczekać aż ryż wsiąknie wino (stale mieszając), a następnie wlać chochlę bulionu, lub wody z gotowania szparagów. Ponownie czekać, aż ryż wszystko wchłonie, po czym wlać kolejną porcję. Czynność powtarzać aż ryż będzie całkowicie miękki.  Do ryżu dodać resztę składników - krewetki

Zgrabne Gotowanie
Swiateczny krem z pieczonych jablek i dyni czyli kolejna odslona "Z choinka w tle" 155

wagi 2 jabłka, raczej słodkie niż kwaśne 1 cebula 4 ząbki czosnku oliwa szczypta ziaren kolendry 4 gałązki rozmarynu 4 łyżki pestek dyni szczypta chili 1 litr bulionu warzywnego ew. 150 ml śmietany 12% Dynie myjemy, pozbawiamy części z nasionami, obieramy i kroimy na kawałki ok 3 cm wielkości. Jabłko obieramy i kroimy na ćwiartki, pozbawiamy pestek Cebulę obieramy(...)szczyptą chili. Wkładamy do pieca nagrzanego do 160 st.C na ok 45 minut. Blachę wyjmujemy z piekarnika. Jej zawartość przekładamy do garnka, ząbki czosnku wyciskamy z łupinek. Zalewamy bulionem i miksujemy blenderem na krem. Zagotowujemy go. Możemy ew. rozrzedzić bulionem. W cały czas nagrzanym piekarniku pieczemy pestki dyni wymieszane z solą, pieprzem i szczypta soli. Powinny się zrumienić. Zupę możemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Gulasz z zielonych warzyw 99

brykiety szpinaku mrożonego • 10 sztuk oliwek zielonych • 2 ząbki czosnku • garść rukoli • świeże oregano – kilka listków • sól, pieprz • 4 łyżki oleju Kasza • 1 szklanka kaszy jaglanej / 2 szklanki bulionu warzywnego lub wody • 2 łyżki masła Wykonanie: • Cukinię, bakłażana i paprykę pokroić w słupki. • Czosnek posiekać w kostkę. • Bób obrać ze skóry, oliwki pokroić(...)Dodać rukolę, oregano i oliwki, przemieszać i gulasz gotowy. • Kaszę jaglaną przelać na sitku wrzącą wodą aby straciła goryczkę. • Przesmażyć kaszę na maśle. • Zalać chłodnym bulionem lub wodą w proporcji 1:2 i gotować, aż wchłonie płyn. • Gulasz podawać z kaszą jaglaną. Danie pochodzi z warsztatów Polska Gotuje – Warzywa

To co kocham
Zupa z łososiem 149

wymaga zbyt wiele zachodu i jest przepyszna. Składniki: 3 średnie ziemniaki 1 duża marchew kawałek pora (ok. 15 cm) 30 dkg surowego łososia bez skóry i ości 3 szkl. bulionu warzywnego lub drobiowego 1-2 szkl. soku z kiszonych ogórków lub przecier z 2-3 ogórków kiszonych 2 łyżki śmietany lub jogurtu 2 łyżki siekanego koperku 2 liście laurowe(...)garnka, zalać taką ilością wody, aby zakryła warzywa. Dodać pora, liście laurowe, ziele angielskie, lekko posolić i gotować pod przykryciem do miękkości warzyw. Gdy warzywa będą miękkie dodać bulion, 1 szkl. soku z kiszonych ogórków (lub połowę przecieru z ogórków) i zagotować na wolnym ogniu. Jeśli zupa będzie za mało kwaśna dodać pozostały sok lub przecier z ogórków. Dodać łososia

Codziennik Kuchenny
Zupa serowa na piwie. 144

marchewki 1 por (biała i jasnozielona część) 1 łyżka pasty paprykowej 1/4 łyżeczki chili 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżeczka sosu Worcestershire (opcjonalnie) 350 ml bulionu warzywnego 250 ml piwa (łagodnego - z małą ilością goryczki, może być ciemne) 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 200 ml słodkiej śmietanki lub mleka 125 g startego żółtego(...)grubą kostkę, a pora w plasterki. Podsmażyć w dużym rondlu na łyżce oliwy około 5 minut z dodatkiem szczypty soli i pieprzu oraz chili i kurkumy . Dodać piwo, bulion oraz pastę paprykową i gotować na małym ogniu aż warzywa zmiękną - około 15 minut. W garnku rozpuścić masło i rozprowadzić w nim mąkę. Cały czas mieszając wlewać śmietankę. Po uzyskaniu zagęszczonej

zadanie-gotowanie
Zupa krem ze szparagów i cukinii. 149

grozi" (jak głosi pewna piosenka :)), ale dobrze znów blogować w duecie :):) Składniki: 500 g zielonych szparagów 1 cukinia 1 cebula 1 ząbek czosnku 2-3 szkl.  bulionu warzywnego sól papryczka chili (ilość według uznania) 1-2 łyżki masła  3 łyżki śmietanki słodkiej (u mnie 30%) Wykonanie: Szparagi umyć, odciąć twarde końcówki, obrać i pokroić na kawałki. Cukinię umyć(...)pokroić w kostkę. Na maśle zeszklić cebulę, dodać czosnek, posiekaną papryczkę chili. Następnie szparagi oraz cukinię. Całość dusić ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Warzywa zalać gorącym bulionem (w takiej ilości, aby zakrył tylko składniki). Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw, czyli ok. 15 minut. Zmiksoswać blenderem. Dodać śmietankę i doprawić solą

zadanie-gotowanie
Zupa szczawiowa z czosnkiem niedźwiedzim 116

niedźwiedzi, bo ogólnie czosnek do szczawiowej pasuje). Ale najlepsze w tym wszystkim jest to, że zupa bardzo posmakowała Zuzi :) mało tego - sam szczaw mi wyjada :D Składniki: 2 litry bulionu warzywnego 4-5 garści młodego szczawiu 2 małe marchewki kilka ziemniaków 1/4 małego selera 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki czosnku niedźwiedziego 3-4 łyżki śmietany 12% 1 łyżka(...)jajka Sposób przygotowania: W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną cebulę, a po chwili czosnek. Gdy się zeszklą, dodajemy pokrojone w kostkę marchewkę i seler, chwilę przesmażamy i zalewamy gorącym bulionem. Gdy bulion ponownie zawrze wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości. Dodajemy posiekany (wcześniej dokładnie umyty) szczaw bez łodyg i chwilę gotujemy, w tym czasie zupę doprawiamy

Kolorowy Przepisownik
Pikantna zupa dyniowo cebulowa 148

Polecam wszystkim miłośnikom dyniowych dań, na rozgrzanie i poprawę humoru sprawdzi się idealnie. Składniki: 1 duża dynia piżmowa 2 duże lub 3 średnie cebule 4 ząbki czosnku 1 litr bulionu warzywnego (lub kostka rosołowa i litr wrzątku) ok. 1 cm startego korzenia imbiru (można dodać sproszkowanego, ale świeży zdecydowanie nadaje zupie charakteru) kawałek ostrej papryczki chili (ilość wg. upodobań smakowych(...)pestek i kroimy w kostkę. Cebule obieramy i siekamy, podobnie postępujemy z czosnkiem, podsmażamy do zeszklenia na oleju lub maśle. Wrzucamy imbir i papryczkę chili, mieszamy całość i zalewamy bulionem. Wrzucamy dynię, gotujemy do miękkości, a następnie blendujemy. Wstawiamy podobnie na gaz, dodajemy jogurt i zagotowujemy (by nie ładnie się rozprowadził ja dodaję po łyżce zupę do jogurtu, mieszam

Cynamonowe szczęście
Indyjski masoor dal z dynią i papryką 124

liści rukoli tworzą obiad idealny. Musicie tego spróbować! Przepis na 6-8 porcji. Składniki: - 600g dyni - 400ml mleka sojowego (lub zwykłego) - 400ml bulionu (400ml wody + 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego) - 300g brązowego ryżu (3 woreczki) - 200g czerwonej soczewicy - 100g rukoli - 1 papryka - 3 małe czerwone cebule - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka oleju - 1 łyżeczka kurkumy - 1 łyżeczka papryki słodkiej(...)kostkę. Paprykę myjemy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę. Cebule kroimy w piórka. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rukolę myjemy i w garnku przygotowujemy bulion. Soczewicę płuczemy trzykrotnie*, zalewamy ją połową bulionu (200ml) i połową mleka (200ml), doprawiamy kurkumą, chili oraz słodką papryką. Gotujemy 10 minut i odstawiamy. W tym czasie na patelni, na oleju podsmażamy

Be Fit Be Strong
Risotto z borowikami 118

wypróbowania w tym sezonie! Składniki (na 4 porcje): 150 gram ryżu Arborio 2 szalotki 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek lub masła 600-700 ml bulionu warzywnego (lub grzybowego) 100 gram parmezanu 350 gram świeżych borowików sól i pieprz świeża rukola do dekoracji Grzyby oczyszczam na sucho, płuczę i kroję w plastry. Na patelni rozgrzewam oliwę(...)dekoracji. Na tej samej patelni smażę drobno posiekane szalotki i czosnek przez minutę, następnie dodaję ryż i smażę całość jeszcze kilka chwil na średnim ogniu. Wlewam jedną porcję bulionu (np. 100 ml) i duszę całość do momentu aż ryż wchłonie płyn całkowicie. Ponownie wlewam bulion i postępuję tak samo do momentu aż ryż wchłonie cały płyn. Ryż powinien być dość

Mango Papaja
TOM KHA - wegańska wersja zupy kokosowej z trawą cytrynową i grzybami mun 153

łodygi trawy cytrynowej 10 g papryki chilli 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki kuminu 4 łyżki sosu sojowego 3 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki oliwy z oliwek bulion warzywny Przygotowanie: - grzyby zalewamy zimna woda na 20 minut - tofu kroimy w 0,5 cm kostkę - imbir, cebulę, chilli i czosnek siekamy na drobniutką kosteczkę i podsmażamy na oliwie(...)smażymy mieszając przez około 5 minut (tofu jest bez smaku więc podczas smażenia przyjmie smak tego co gotujemy) - do garnka wlewamy mleko, dodajemy rozdrobniony w ręce bulion oraz grzyby a następnie to co smażyliśmy na patelni i gotujemy na małym ogniu - trawę cytrynowa kroimy w cieniusieńkie plasterki

Pora na pora i pomidora
Zupa katalońska 113

lubi zdecydowane smaki. Składniki 500 g polędwicy wieprzowej puszka krojonych pomidorów 500 g ziemniaków 400 g marchewki 150 g kiełbasy czosnkowej 2 cebule 5 ząbków czosnku 1 l bulionu warzywnego 4 łyżki oliwy z oliwek 2 liście laurowe natka pietruszki biały pieprz sól Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy(...)przekładamy do miski ,oprószamy solą oraz pieprzem ,zakrywamy. Na tłuszczu ze smażenia mięsa podsmażamy warzywa ,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidory wraz z zalewą. Chwilę razem podsmażamy ,zalewamy bulionem ,dodajemy liście laurowe i gotujemy na średnim ogniu 35 min. 10 min przed końcem gotowania dodajemy kiełbasę pokrojoną w kostkę oraz podsmażone mięso. Do smaku zupę doprawiamy solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Co z dyni? Zupa na ossstro! Esencja czy tam poezja smaku. 155

litry zupy): 1 kg obranej wydrążonej dyni w kawałkach 2 średnie marchewki 2 średnie cebule  2 świeże ostre papryczki czerwone (w teorii) 1 - 2 kostki bulionowe warzywne ok. 1,5 litra wody 200 ml śmietany 18% łyżka oliwy sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Dynię obieramy, pozbawiamy pestek, tak by pozostał sam miąższ. W garnku na odrobinie oliwy szklimy cebulę(...)wystarczy jedna. Dwie papryczki polecam tylko dla amatorów baaardzo ostrych smaków. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Obraną marchew kroimy w duże plastry. Zeszklone warzywa zalewamy ok 1,5 litra bulionu warzywnego. Wrzucamy marchew i dynię. Gotujemy do miękkości warzyw. Ewentualnie doprawiamy solą do smaku. Przestygniętą zupę blendujemy na krem. Jeśli jest zbyt gęsta uzupełniamy odpowiednią ilością wody (na tyle niewielką

Kuchnia po mojemu
Krewetki w pikantnym sosie pomidorowym 165

polecam na kolację dla dwojga :)Składniki: krewetki koktajlowe ok.350g (najlepiej kupić zamrożone paczkowane, dostępne np. w Biedronce) puszka krojonych pomidorów 3 ząbki czosnku 1 cebula makaron pełnoziarnisty pół szklanki bulionu warzywnego olej przyprawy: sól, pieprz, tabasco, bazylia, oregano do dekoracji  rukola, 2 plasterki cytryny, natka pietruszki W garnku nastawić osoloną wodę na makaron. Ugotować według uznania, najlepszy do dania(...)wodzie (bez rozmrażania) i odcedzone krewetki. Przecisnąć czosnek przez praskę, lub drobno posiekać i dodać do krewetek. Po 5 min. smażenia dodajemy pomidory razem z sosem z puszki oraz bulion i dusimy ok15 min pod przykryciem. 5 minut przed końcem dodajemy przyprawy.Na talerz nakładamy garść rukoli, następnie przestudzony makaron, sos z krewetkami i plasterek cytryny z natką pietruszki.Bon Appetit

Pudełko rozmaitości