świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 doniczka świeżej kolendry 1 łyżka nasion kminu rzymskiego 1 łyżka nasion kolendry 1 łyżeczka nasion czarnego pieprzu 1 l warzywnego bulionu Dodatkowo naan z patelni szafranowy ryż Przygotuj roganPokrój czebulę, czosnek i imbir w kostkę. Zeszklij na oleju i dodaj opłukaną soczewicę. Podsmaż przez 2 minuty. Przygotuj rogan josh. Oczyść chili
codojedzeniaricotta, ale świetnie sprawdzą się wszelkie warzywa Dyniowy sos: – ok 200 g upieczonej dyni – 3 łyżki koncentratu pomidorowego – szczypta soli oraz pieprzu – ok 100 ml bulionu warzywnego W misie blendera umieszczamy kalafior i miksujemy go aż całość będzie drobno zmielona. Dodajemy jajka, przyprawy oraz płatki i jeszcze raz mieszamy w blenderze. Tak przygotowanie ciasto wykładamy
Szybko Tanio SmacznieSkładniki (na 4 porcje) - kg cebuli, - 2 łyżeczkii masła (ok. 10g), - 2 ziemniaki (ok. 140g), - 1 litr bulionu warzywnego, - sól i czarny pieprz. Sposób przygotowania: 1. Obieramy cebulę i kroimy w półplasterki. 2. Podsmażamy cebulę na maśle (na wolnym ogniu, żeby się nie przypaliła). 3. Do zarumienionej cebuli dodajemy wywar, obrane ziemniaki i gotujemy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki (na 2 porcje) - 1 szklanka ryżu do risotto (ok. 200g), - 3-4 szklanki bulionu warzywnego, - 1 łyżeczka masła (ok. 5g), - 1 cebula (ok. 40g), - ok. 150 g surowego łososia, - łyżeczka soku z cytryny, - przyprawy: sól, pieprz, - ząbek czosnku, - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - ok. 150 g świeżego szpinaku. Sposób przygotowania 1. W garnku rozgrzewamy łyżeczkę masła. 2. Na maśle
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki (na 2 porcje) Risotto - 1 szklanka ryżu do risotto (ok. 200g), - 3-4 szklanki bulionu warzywnego, - 1 łyżeczka masła (ok. 5g), - 1 cebula (ok. 40g), - skórka starta z 1 cytryny oraz sok z 1/3 cytryny, - przyprawy: pieprz, kurkuma, estragon. Łosoś - 300 g filetu z łososia ze skórą, - sok z ½ cytryny, - przyprawy: kurkuma, ostra papryka Sposób przygotowania 1. W garnku
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachprzygotowanie. Ugotujcie kurczaka w lekko osolonej wodzie. Po około 10 minutach wyjmijcie go, lekko przestudźcie i pokrójcie wzdłuż włókien. W nowym, odrobinę większym garnku zagotujcie wodę (możecie też wykorzystać bulion warzywny) i gdy będzie wrzała wrzućcie kurczaka. Po chwili dodajcie oliwę oraz przyprawy. Gotujcie na małym ogniu ok 20 minut po czym dodajcie drobno posiekaną cebulę
Szybko Tanio Smaczniepolecam składniki: por (cały, i biała, i zielona część) 1/2 kalafiora kilka brukselek garść zielonego groszku (może być mrożony) 100 g kaszy jęczmiennej ok 1,5 l rosołu lub bulionu warzywnego 1 łyżka serka mascarpone sól, pieprz do smaku Por pokroić w plasterki, kalafior podzielić na małe kawałeczki, brukselki oczyścić. Warzywa wrzucić na wrzący rosół, gdy ponownie zacznie wrzeć dodać
6nieboobiad:) Podgrzej kawałek masła w garnku i dodaj 1 posiekaną cebule. Podgrzej przez około 5 minut.Dodaj 600 g obranego selera pokrojonego w kostkę, 1 obrane jabłko pokrojone, 1.2 l bulionu warzywnego. Doprowadz do wrzenia. Nastepnie gotuj zupę około 25-30 minut aż zmięknie seler. Zupę zmiksuj blenderem, dodaj 2 łyzki jogurtu greckiego i podgrzej jeszcze delikatnie około 5 minut
Anioły w kuchniKremowa, rozgrzewająca zupa idealna na chłodne dni. Słodycz batatów doskonale przełamuje dodatek curry i chilli. 6-8porcji - 3 bataty - 2 litry bulionu warzywnego - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - oliwa z oliwek - pół łyżeczki mielonej kolendry - 2 łyżeczki przyprawy curry - szczypta chilli - sól i pieprz do smaku - szczypta wędzonej papryki Do podania: - dressing zielony
Simple Dishzielonej fasoli szparagowej majeranek sól pieprz świeżo mielony natka pietruszki 1 jajko 3 łyżki bułki tartej olej do smażenia krem z bobu 80 dag bobu 2 litry warzywnego bulionu 5 ząbków czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 szklanki słodkiej śmietany 30% pęczek kolendry sól i pieprz biały Wykonanie: Namoczony łubin miksujemy z 3 szklankami wody. Miksując dodajemy 2 jajka
kgwjanczewosmaczna. Można o niej też powiedzieć, że to zupa grzybowa z ziemniakami, gdyż smak grzybów jest bardzo wyczuwalny. Kartoflanka z grzybami: Składniki: 5 ziemniaków ok. 1 litr rosołu lub bulionu warzywnego po 150 g. grzybów shimeji białych i brązowych 1 cebula 1 marchew 1 łyżka masła 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego do smaku sól i pieprz młotkowany
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięciasto za bardzo się klei – zwiększamy ilość mąki. Formujemy wałek i kroimy pod skosem na kluseczki. Gotujemy ok. 3-4 minuty od wypłynięcia w lekko osolonym wrzątku albo warzywnym bulionie. Smacznego
Ostra na SłodkoZupa pomidorowa z grillowanymi warzywami Potrzebne składniki: bulion warzywny przecier pomidorowy (przepis znajdziesz tutaj ) lub pomidory z puszki . 1 cukinia 1 bakłażan 1 papryka garść liści bazylii 2 łyżeczki majeranku sól, pieprz Przygotowanie: Do wywaru warzywnego dodajemy przecier pomidorowy (najlepiej własnej produkcji) lub pomidory z puszki i gotujemy przez ok. 10 min. Warzywa: cukinia, bakłażan, papryka
Łycha smakówdokładnie tak, jeśli nie lepiej, niż wygląda. I uwierzcie – to nic trudnego. Składniki: 1/3 szklanki ryżu do risotto 1 łyżka oliwy z oliwek 1/3 szklanki białego wina 600ml bulionu warzywnego 1 łyżka masła 1 mała cebula 2 polędwiczki z indyka łyżka sosu sojowego łyżka oleju lub oliwy z oliwek szczypta cukru kilka kropel octu 300g jarmużu świeżego lub mrożonego
Jacob Tastespary 2+1 albo dla trójki dorosłych głodomorów. SKŁADNIKI 200g kaszy pęczak 250g pieczarek 150g dobrej, mocno przyprawionej i nie bardzo tłustej podwędzanej kiełbasy 150g cebuli 100ml piwa 500ml bulionu warzywnego lub drobiowego, może być z kostki 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 2 łyżki masła 82% tłuszczu 50g twardego żółtego sera sól pieprz ½ łyżeczki suszonego tymianku olej rzepakowy (lub inny
Karo in the Kitchen