bulion warzywny - 3500 przepisów (strona:158/234)

Pierś gęsi w towarzystwie --- Goose seno accompagnato 144

oprószyć dokładnie solą i pieprzem z każdej strony. W brytfance na tłuszczu z gęsi podsmażyć porcje mięsa z obu stron na złoty kolor, Następnie pierś przełożyć do rondla, podlać bulionem warzywnym lub wodą Całość dusić z przyprawami do momentu, aż mięso będzie miękkie. Po około 20 minutach dodać warzywa Dusimy dalej na wolnym ogniu, do momentu ,aż warzywa będą

w mojej kuchni
Wegańskie KOTLETY SOJOWE W OCCIE 158

mówią przepisy na opakowaniu czyli że zalać wrzątkiem i zostawić na ileś tam minut - takie kotlety są po prostu do bani.  Trzeba je normalnie ugotować (najlepiej w bulionie warzywnym albo - szybciej - w kostkach warzywnych) - czyli zalać zimną wodą, zagotować i pogotować 10-15 minut; potem odcedzić. Przestudzone kotlety panierujemy po wegańsku czyli bez jajka.  Osobiście nie używam żadnych

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Kuskus z warzywami 147

razie potrzeby dosalamy. Dodajemy szczyptę pieprzu cayenne oraz oregano. 5. Kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Na jedną porcję wystarczy pół szklanki. Dobrym pomysłem jest też użycie bulionu warzywnego zamiast wody. 6. Kuskus układamy na środku talerza, a warzywa dookoła kaszy. SMACZNEGO :) Jeśli ten i inne przepisy spodobały Ci się zapraszam na moją stronę na FB. Znajdziesz tam porcję

Mój Smak na Życie
Żółte curry z kurczakiem i cukinią 498

czosnku 4 cm świeżego imbiru 3 łyżeczki mieszanki curry ( tutaj przepis ) 200g krojonych pomidorów (pół puszki) lub 3 świeże, obrane ze skórki i pokrojone 1/2 - 1 szklanki wody lub bulionu warzywnego 750g cukinii, obranej, pokrojonej w większą kostkę (ok. 2-3cm) 200ml śmietany 18% kilka gałązek świeżej kolendry 1/2 pęczka natki pietruszki sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania

W kuchni wieczorem
Bagietka z paluszkami rybnymi i pure z groszku, Dzika pycha i Piaty smak, czyli Srodowe Rybki odc.54 151

bułki tartej olej do smażenia bagietka  cytryna do podania kwaśna śmietana do podania pure z groszku: szalotka, drobno posiekana ząbek czosnku, drobno posiekany łyżka masła 50 ml warzywnego bulionu łyżeczka soku z cytryny łyżeczka skórki otartej z cytryny szczypta cukru Przygotowujemy pastę z groszku. Na łyżce masła szklimy cebulkę i czosnek. Dodajemy groszek i smażymy aż stanie się miękki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa jarzynowa po karaibsku czyli Zupowy Wtorek odc.59 180

zalewie (bez zalewy) 400 g batatów, obranych i pokrojonych w ćwiartki a następnie w grube plasterki 300 g dyni, bez pestek i skóry, pokrojonej w kostkę 1 l warzywnego bulionu 200 g konserwowej kukurydzy, odcedzonej sól, pieprz, chili w płatkach szczypiorek do dekoracji Bulion zagotowujemy, wrzucamy wszystkie warzywa i gotujemy do miękkości czyli ok 30 minut. Moja dynia prawie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Koktajlowy krem pomidorowy :) 128

olej, wrzucić pokrojoną w talarki cebulkę i wyciśnięte ząbki czosnku. Podsmażyć przez chwilkę. Pomidorki przepłukać i dodać co cebulki z czosnkiem. Dusić pod przykryciem ok. 20 minut. 3. Do bulionu warzywnego dodać składniki z patelni, tj. cebulka z czosnkiem i pomidorki. Dodać wszystkie przyprawy i zioła (posiekane) oprócz soli. Zagotować. Gotować przez ok. 20-30 minut. Pod koniec doprawić solą

Zdrowie na języku :P
Rozgrzewające curry warzywne z jarmużem i serem paneer (panir) / Warming vegetable curry with kale and cheese paneer (Panir) 111

kuminuszczypta cynamonuszczypta kardamonu1 łyżeczka brązowego cukru 2 cm korzenia imbiru1 zielona papryczka chilli 1 szklanka świeżej kolendryPłaska łyżeczka soli sok z 1/2 limonkiWoda Szklanka mleka kokosowego Szklanka bulionu warzywnego 1 spora cebula1 mały bakłażan1 mała cukinia4 pomidory malinowe3 liście jarmużuKora cynamonuGwiazdka anyżuSok z 1/2 limonkiSer paneer3 łyżki oliwy Ser paneer przygotowuję dzień wcześniej. Pasta curry:Oczyszczoną trawę

Magiczna kuchnia Darii
Z serii podstawy kucharzenia : bulion warzywny 144

    Ostatnio pisałam o tym, że zupy krem są najzdrowsze, gdy gotuje się je na domowym wywarze. Tylko co, jeśli nie bardzo mamy pojęcie

Gotowanie to kochanie
Zupa z porów 141

słowem - por, to bardzo „pracowite” warzywo. Nadaje się do jedzenia na surowo, gotowania, zapiekania, smażenia – jak kto lubi, a polubić też warto… zupę z porów.   Składniki: - bulion warzywny lub drobiowy (ok. 2litry)- puszka mleka kokosowego 400ml- 3 dorodne pory- 2 marchewki- mały kawałek korzenia selera- ziemniaki (małe-sałatkowe)- sól morska- świeżo mielony pieprz- chilli w płatkach- olej

mojewypiekiinietylko
Makaron chow mein z krewetkami na ostro 213

kostkę – podsmażamy chwilę na oleju kokosowym. Drobno kroimy zieloną papryczkę (nasiona usuwamy) i dodajemy do cebuli razem ze startym imbirem. Następnie dodajemy krewetki z marynatą, podsmażamy. Wlewamy gorący bulion warzywny lub rybny. Zmniejszamy temperaturę pod patelnią (lub wokiem), dodajemy ugotowany (zgodnie z przepisem na opakowaniu) makaron chow mein, odsączone z zalewy kiełki i 3 łyżki mleka kokosowego. Całość skrapiamy

mojewypiekiinietylko
Zupa serowa z kukurydzą i kminem rzymskim czyli Zupowe Wtorki odc.13 144

tylko podjadały. PYSZNIE serowa!!! znaleziona w Kalejdoskopie Kulinarnym.75 g masła2 cebule, obrane i pokrojone w drobna kostkę1 ząbek czosnku, zmiażdżony2 łyżeczki mielonego kuminu ( u mnie 1)1 l bulionu warzywnego

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kurczak z pieczarkami, w sosie z białego wina 179

zastąpienia indykiem. Danie smakowało nawet Synciowi choć on jadł bez pieczarek. Zapraszam :)Kurczak z pieczarkami, w sosie z białego wina sos:30 g masła30 g mąki450 ml bulionu warzywnego lub drobiowego125 ml białego wina4 łyżki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Krem z zielonych szparagów na maśle czyli Zupowy Wtorek odc.19 146

U mnie kolejny zupowy i na dokładkę znowu zielony wtorek :) a będzie jeszcze jeden :) Tym razem wzięłam w swoje ręce po raz drugi w życiu szparagi

Dzieje kuchennej Wiewióry
Gazpacho z bialych szparagow czyli Zupowy Wtorek odc.46 130

Na zimno i sezonowo, i baaardzo pysznie!!! i już zaraz dowiecie się cóż to jest :)otóż na bazie wiedzy zdobytej na warsztatach odtworzyłam gazpacho z białych

Dzieje kuchennej Wiewióry