bulion warzywny - 3500 przepisów (strona:160/234)

Zupa krem z dyni i batata 325

małą marchewką.Warzywa dodajemy do przesmażonego na łyżce oliwy czosnku i trzymamy na małym ogniu pod przykryciem przez ok 15 do 20 minut, do zmięknięcia.Dodajemy 0,7 l bulionu warzywnego lub mięsnego, jaki macie :) i gotujemy jeszcze chwilę, do całkowitego ugotowania warzyw. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i blendujemy na gładką masę.Zupa jest dosyć słodka w smaku, dlatego

Taste Of My Day
Ozorki w sosie chrzanowym 159

przyrządzić. Tradycyjnie … sosie chrzanowym .Z przepisu znanym od lat w mojej rodzinie … A jak to się robi?Zobaczcie! SKŁADNIKI:– ozorki wieprzowe – 1 kg– bulion warzywny – 1 l– sól , pieprz , liśc laurowy , ziele angielskieSos:- natka pietruszki – 1 pęczek– jajka ugotowane na twardo – 2 szt– śmietana 18% słodka

Ostra na Słodko
Krem czosnkowy zapiekany z cheddarem i bazyliowymi grzankami 149

przepis.Aromatyczny krem czosnkowy zapieczony z ostrym serem , podany z dodatkiem chrupiących grzanek na pewno niejednemu przypadnie do gustu! SKŁADNIKI:KREM:-czosnek – 1 główka-ziemniaki – 150 g-bulion warzywny – 700 ml-olej Kujawski z czosnkiem i bazylią – 3 łyżki-liść laurowy- 2 szt-ziele angielskie – 5 szt-świeży tymianek – 1 łyżka-sól – 1 łyżeczka

Ostra na Słodko
Zupa krem z kabaczka 253

przykryciem.Podobnie kroimy bulwę oraz łodygi selera i dodajemy do pozostałych warzyw (opcjonalnie możecie dodać również małą marchewkę).Wszystko dusimy pod przykryciem ok 20 minut, a następnie zalewamy litrem bulionu warzywnego i gotujemy kolejne 20 - 30 minut. Po ostygnięciu blendujemy na gładką masę, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.Krem podajemy sam, z dodatkiem śmietany, zieleniny lub ziaren sezamu, słonecznika, dyni,...Smacznego

Taste Of My Day
PIKANTNY KREM Z MARCHEWKI / WÜRZIGE KAROTTESUPPE. 197

aktuelles Wetter. PIKANTNY KREM Z MARCHEWKI./własny; współpraca z Winiary;/dla 2 osób3 średnie marchewki1 papryczka pepperoni  1 cebula1-2 ząbki czosnkuok. 0,6 - 0,7 litra bulionu warzywnego Winiary olej roślinnysól, pieprzprzyprawy: kurkuma, gałka muszkatołowa, cynamon, estragon, imbir Cebulę i czosnek obieram, siekam i szklę na oleju w rondlu. Kroję w bardzo drobną kostkę

W kuchni Karmel-itki
Zapiekanka z Tuńczykiem i Oliwkami 180

mieszanki warzyw: kalafior, brokuły, marchewkaok. 100 g papryki konserwowejdowolny sos serowyZapiekanka z Tuńczykiem i Oliwkami - Sposób przygotowania:Oliwki, paprykę siekamy. Kalafior, brokuły i marchewkę gotujemy we wrzątku wraz z bulionem warzywnym (ok. 7 minut). Odcedzamy. Makaron ugotowany al dente wykładamy na dno wysmarowanego tłuszczem naczynia do zapiekania (ok. 20 x 30 cm). Na niego kładziemy ugotowane warzywa, paprykę, oliwki

Słodka Strona
Gołąbki z włoskiej kapusty z wieprzowiny i kurczaka z dodatkiem brązowego ryżu. Garnek Concept Plus WOLL. 182

mięsnej na środku, a następnie zakładać lekko boki do środka i rolować.Zrolowane gołąbki obsmażać lekko na niewielkiej ilości oleju. Obsmażone podlać  bulionem warzywnym lub rosołem i udusić do miękkości.Podawać z ulubionym sosem - ja tym razem podałam ze śmietanowym sosem grzybowym.Jak wspomniałam wyżej, do przygotowania gołąbków wykorzystałam garnek Concept Plus firmy Woll

Codzienna kuchnia niecodzienna
Grillowany łosoś curry z salsą owocową, podawany z miętowym kuskusem 127

miodusok z 1 limonkiWszystkie składniki na salsę umieścić w misie, dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut, by smaki się przegryzły.Na miętowy kuskus:200 g kaszy kuskus1 szklanka warzywnego bulionu z dodatkiem szafranusok z 1 cytryny2 garści posiekanej mięty1 garść posiekanej natki pietruszki1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiegosól, pieprzKuskus zalać gorącym bulionem i odstawić do napęcznienia. Bulionu powinno być tylko

Food Square
Zupa fasolowa 110

Zupa na każdą porę roku, ale jesienią i zimą smakuje najlepiej.Wystarczy:- 2 litry bulionu warzywnego lub rosołu- 5-6 ziemniaków- puszka fasoli- 2 ząbki czosnku- kawałek wędzonej kiełbasy- tymianek i majeranek- 2 łyżki ketchupu- marchewkaDo rosołu dodajemy pokrojone ziemniaki, marchewkę i czosnek.Wsypujemy fasolkę.Gotujemy do miękkości ziemniaków.Dodajemy pokrojoną kiełbasę, ketchup i przyprawy.Zagotowujemy i gotowe.Smacznego

Maminek kulinarny
Flaczki 169

lekarstwo, ale flaczki nam ją przypomną.Nie trzeba jechać w góry, aby zrobić sobie troszkę przyjemności.      Składniki:-ok. 1 kg gotowych (odgotowanych i pokrojonych ) flaczków-bulion warzywny lub rosół ( ok. 3 litry wody )-majeranek-przyprawa do zup-koncentrat pomidorowy-olej-mąka-korzeń imbiru-pieprz-sól   Gotujemy rosół na niewielkim kawałku kości schabowej.Dodajemy:-korzeń pietruszki-kawałek

Maminek kulinarny
Zupa ogórkowa 125

Idealna zupa na chłodne dni, ale nie tylko.Możemy ją przygotować na bazie bulionu warzywnego lub wykorzystać rosółz gotowanego mięsa.   Składniki:-2,5 l rosołu-kilka ogórków kiszonych-kilka ziemniaków-marchewka-1/2 szklanki kwaśnej śmietany   Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę.Ogórki tarkujemy na grubych oczkach.   Ziemniaki i marchewkę wrzucamy do wrzącego rosołu

Maminek kulinarny
Zupa ze świeżych grzybów 191

Zupa ze świeżych grzybów...Kawałki świeżych, aromatycznych grzybów leśnych.Podsmażone wraz z cebulą.Kosteczki ziemniaków, selera i marchewki.Zatopione w pachnącym, warzywnym bulionie.Pyszna domowa zupa o zapachu

Gospodyni Miejska
Pieczone pierożki z kaszą gryczaną, fetą i papryką 244

takie szybkie ciasto podała mi kiedyś jedna z czytelniczek. Nadzienie możemy dodać dowolne ale to właśnie z kasza gryczaną smakują nam najbardziej, polecam :)200g mąki pszennej80ml ciepłego bulionu (użyłam bulionu warzywnego WINIARY, z grzybowym też wychodzą super)2 łyżki miękkiego masłaszczypta mielonego czosnku0/5 łyżeczki słodkiej paprykiszczypta soli i pieprzu6-8 łyżek ugotowanej kaszy gryczanej50 g fety1/4 paprykiząbek czosnkułyżka oliwy ziołowejSkładniki

Mienta blog
Zupa z avocado 116

koniecznie na gorąco. Pogoda nas nie rozpieszcza to na rozgrzanie będzie w sam raz, tylko trzeba porządnie przyprawić pieprzem :-) Składniki: 2 avocado2 cebule1 łodyga selera naciowego6 szklanek warzywnego bulionu ( mięsny zepsuje smak)2 łyżki oliwy 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki sól, pieprz opcjonalnie ( łosoś, grzanki)Sposób wykonania:Owoce avocado umyć obrać ze skórki

pieprzny smaczek
KURCZAK PO MOJEMU 191

Z tego co miałam w lodówce powstało takie danie,smak przeszedł najśmielsze oczekiwania, pyszne delikatne mięsko i wyrazistość warzyw. Pycha. Składniki:60 dag piesi  

Z Majeczką w kuchni