bulion warzywny - 3500 przepisów (strona:171/234)

Pulpety w sosie koperkowym 972

taki sos będzie pasował również do kasz. Pulpety: 500g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka słodka, lubczyk 1 mała cebula Sos: 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego duży pęczek koperku 250ml śmietanki 12% 1 łyżka mąki sól, pieprz 1. Mięso mielone łączymy z jajkiem, bułką tartą, posiekaną drobno cebulą i przyprawami. Zagniatamy na gładką masę

Szefowa kuchni
Zupa krem z cukinii z kurkami / Creamy zucchini soup with chanterelles 153

warto ją spróbować. Polecam! Scroll down for recipe in English Zupa krem z cukinii z kurkami (4 porcje) Składniki: 600 g młodych cukinii, pokrojonych w plastry 4 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego 300 g kurek, oczyszczonych, większe przekrojone na połówki 1 łyżka masła 1/2 szklanki śmietanki 36% 1 łyżka oleju roślinnego 1/2 łyżeczki suszonego estragonu sól i pieprz Przygotowanie

karmelowy
Zupa ogórkowa z ryżem 183

jedna z moich ulubionych zup :) Składniki: (ok. 8 porcji) -2,5 l bulionu mięsno-warzywnego -1 słoik (litrowy) ogórków kiszonych -3 łyżki śmietany 18% -100 g ryżu -1 łyżka masła -garść natki pietruszki lub kopru -sól, pieprz Wykonanie: Ogórki cienko obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie podsmażamy je chwilę na maśle (do 5 minut

KasiekGotuje
Sos marchewkowo-groszkowy z grillowanym dorszem. 588

grillowany, tak jak lubimy najbardziej. Potrawa jest prosta w wykonaniu i najważniejsze - uwielbiana przez mojego synka :) Polecam. Składniki: 3 marchewki puszka groszku 200 ml śmietany 200 ml bulionu kurczakowego lub warzywnego 2-3 łyżki masła 2 łyżki mąki Dorsz 2-3 filety lub inna ulubiona ryba 2 jajka przyprawy Wykonanie: Rozbijamy jajka w talerzu, dodajemy sól, pieprz, paprykę

Smaki Edyty
Zupa z groszku 142

kolorze zupa. Niewielki dodatek ziemniaków powoduje że zupa jest całkiem sycąca. Jeżeli po ugotowania wyda się nam zbyt gęsta, można ją rozrzedzić dodając nieco więcej bulionu. Możemy użyć bulionu mięsnego lub warzywnego - i jeden i drugi będzie dobry. A najlepszy oczywiście domowej produkcji :) składniki 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 1 średnia cebula, posiekana 150 g ziemniaków, pokrojone w drobną

Stare Gary
placki ziemniaczane z gulaszem 154

czyszczenie lodówki --u mnie resztki kiełbasy różnej i nogi z kurczaka gotowane 15-20 dag pieczarek 1-2 cebule ząbek czosnku około 3/4 szkl. śmietanki około 1 szkl. bulionu (drobiowego lub warzywnego) 2-3-ziarnka ziela angielskiego kilka łyżek oleju do smażenia pieprz sól Wykonanie Rozgrzać garnek z oliwą i wrzucić pokrojona cebulkę ,dusić jakieś 2-3 minuty. Następnie dołożyć

w mojej kuchni
Risotto z krewetkami 171

bazylią jest niezwykle odświeżające. Składniki: – 100-200 g ryżu Arborio (lub innej odmiany do risotto, ilość zależy od tego, ile chcecie zjeść :) ) – około 1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego – 2 łyżki masła – 1 cebula – 150 g krewetek (obranych i ugotowanych) – sól, pieprz – świeża bazylia Wykonanie: Na patelni/ w rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy

Pociąg Do Kuchni
Kotlety z kaszy kuskus z sosem pieczarkowym 263

połączyć to co było z kaszą. I tak oto powstały pyszne, a zarazem szybkie kotleciki z kuskusem. Składniki: Na kotlety – 9 sztuk: 200 g kuskus Ok. 250 ml bulionu drobiowego lub warzywnego ½ dowolnej papryki – u mnie biała 1 szalotka lub pół cebuli 1 ząbek czosnku ½ dużego pomidora 1 jajko 1 łyżka mąki pszennej (może też być kukurydziana lub pełnoziarnista albo

Fabryka pomysłów
Risotto z pieczarkami 98

niego odsyłam, jeśli chcecie zgłębić wiedzę o tej ryżowej potrawie. Składniki : 3-4 szalotki 2-3 ząbki czosnku 500g pieczarek 250g ryżu arborio 500-700ml gorącego bulionu grzybowego lub warzywnego sól, pieprz masło Przygotowanie : Na głębokiej patelni roztopić masło i zeszklić drobniutko pokrojoną szalotkę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę.  Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć przez kilka

Codzienne Gotowanie
Kremowa zupa chrzanowa 149

która śmiało może zastąpić nam wielkanocny żurek lub barszcz biały. Podana ze świeżym pieczywem, jajkiem i kiełbaską stanowi bardzo syty posiłek. Składniki: Dla 6 osób: 1,5 litra bulionu drobiowo-warzywnego 3 kiełbaski białe 4 duże ziemniaki 200g tartego, ostrego chrzanu 1 ząbek czosnku 125ml słodkiej 30% śmietanki 30 dkg wędzonego boczku (w miarę chudego) 6 jajek natka pietruszki sól

Kuchnia w czekoladzie
Zupa orientalna z warzywami 223

smaczna. 1  op. warzywa na patelnię z przyprawą orientalną 1 op. mieszanka rybna z krewetkami, papryką i pietruszką 2 łyżki masła 3 łyżki muli 1 łyżeczka Consommé  lub bulionu drobiowo-warzywnego Winiary natka pietruszki świeży koperek śmietanka 36 % Do  garnka wkładamy  masło, rozpuszczamy i dodajemy  warzywa, które szybko dusimy,  wrzucamy mieszankę ryb i owoców morza, oraz mule, dusimy 5 minut

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chłodnik z botwinki 116

zawierają sporą dawkę witamin i stanowią idealne rozwiązane na upały. Chłodnik z botwinką jest jednym z najbardziej znanych chłodników, orzeźwiający i niezwykle smaczny. Polecam Składniki:1,5 l bulionu (drobiowego lub warzywnego)1 pęczek botwinki1 pęczek rzodkiewek1 ogórek4 jajka (ugotowane na twardo)1 pęczek koperku2-3 ząbki czosnku400 g kefiru0,5 szklanki śmietany3 łyżki soku z cytrynyszczypta cukrusólpieprzPrzygotowanie:Botwinkę umyć

Oryginalny smak
C - Paella z kurczakiem, cukinią i papryką 296

Paella z kurczakiem, cukinią i papryką Składniki: ·                   1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego + mała szczypta kurkumy ·                   1 podwójna pierś kurczaka(...)białego wina ·                   170 g ryżu arbrio (jak do risotto)   Przygotować bulion i zagotować razem z kurkumą.  Piersi pokroić w 1,5 cm kostkę. Paprykę i cukinię pokroić w kostkę. Czosnek posiekać na cieniutkie plasterki. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Włoska zupa Minestrone. 203

pyszną włoską zupę - MINESTRONE. To zupa głownie na bazie warzyw. Więc zapewne w każdym domu smakuje inaczej. To taka nasza jarzynowa ;-) Kto nie zna, zapraszam! Składniki; bulion drobiowy  lub warzywny około 2 litry 1 marchew 1 pietruszka 1 mała cukinia 1 czerwona papryka 4 pomidory 2 ząbki czosnku 1 szklanka passaty pomidorowej puszka groszku konserwowego sól, pieprz, słodka papryka

Radość kipiąca uśmiechem.
Schab z dzika z grzybami. 209

angielskiego, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki łyżeczka siekanego rozmarynu,   2 cebule, 30 g grzybów suszonych, 1/2 łyżki tymianku, 100 ml białego wytrawnego wina, sól, cukier, 200 ml bulionu wieprzowego lub warzywnego, tłuszcz – ja użyłam smalec z gęsi, Przyprawy rozgnieść i wymieszać z solą. Mięso oczyścić, osunąć zbędne błony, umyć, osuszyć. Natrzeć mięso przyprawami i odstawić w chłodne miejsce

królestwo garów