poszatkowanej 2 łyżki musztardy (po jednej francuskiej i jakiejś ostrej) 2 łyżki octu winnego 200 g makaronu (gotujemy go do miękkości wg przepisu na opakowaniu) 500 ml wywaru warzywnego lub mięsnego bulionu Masło i olej rozgrzewamy na sporym ogniu, wrzucamy czosnek i cebulę oraz kiełbaski. Smażymy mieszając ok 5 minut by wszystko ładnie się zarumieniło. Zmniejszamy ogień, solimy i pieprzymy
Dzieje kuchennej Wiewióryziemniakami i grzankami . Składniki: 1 łyżka masła 1/2 łyżki oliwy 1 cebula 250 g kurek 1 łyżka mąki kukurydzianej 4 ziemniaki 1 marchewka 1 litr rosołu lub bulionu drobiowego lub warzywnego 1/2 szklanki soku marchwiowego 1/4 szklanki słodkiej śmietanki natka pietruszki Przygotowanie Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Marchewkę skrobiemy, myjemy i kroimy w plasterki. W rondelku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmieszamy. Zupę podajemy z makaronem ryżowym przygotowanym według instrukcji na opakowaniu. Przed podaniem dekorujemy plasterkiem limonki i posypujemy czarnym sezamem. Notatki * bez ogonków, oczyszczone i rozmrożone ** można użyć bulionu drobiowego lub warzywnego *** można zastąpić otartą skórką z 1/2 limonki by Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchnimarchewka 150g 1 średni por 200g fasolki zielonej lub masłowej 250g brokułu 100g zielonego groszku (najlepiej- mrożony) 4 łodygi selera naciowego 150g 1 gałązka lubczyku 3 kostki bulionowe – bulion z kurczaka, warzywna, cielęca lub 2 litry domowego rosołu 5 łyżek oliwy z oliwek 2 litry wody 3 pełne łyżki zielonego pesto 150g drobnego jajecznego makaronu – np. koraliki, rurki po łyżce
Karo in the Kitchensprzedaży pojawiła się już botwina, nie mogliśmy się oprzeć. Składniki Bulion mięsno-warzywny: żeberka wieprzowe 2 młode marchewki 1 pietruszka mały seler kawałek pora opalona cebula 2 małe czerwone buraki Warzywa do zupy :: pęczek botwinki z buraczkami 1 marchewka 1 mały pęczek koperku Dodatki : pieprz czarny sól sok z cytryny śmietana 2 jajka ugotowanie na twardo szczypta cukru
R'n'G Kitchenużyłam jedynie po łyżeczce papryk słodkiej i ostrej, no i oczywiście sól, pieprz, jednak zachęcam do eksperymentowania z przyprawami w tej potrawie ;) Wrzucamy też domowej roboty bulion – nieważne wołowy, warzywny czy drobiowy – każdy się nada. Potrawkę dusimy teraz na małym ogniu, aż woda zacznie odparowywać a sosik gęstnieć. W tym momencie też dodajemy jogurt (bądź śmietanę) – ilość
Jak gotować i nie zwariowaćłyżeczka słodkiej papryki w proszku, 1 łyżeczka musztardy francuskiej, 1 łyżeczka musztardy Dijon. Sos winny z suszonymi śliwkami: 300 ml czerwonego wina wytrawnego, 200 ml bulionu drobiowego lub warzywnego, 3 łyżki posiekanej czerwonej cebuli, 6 suszonych śliwek kalifornijskich, 2 łyżki tłuszczu z pieczenia, 2 łyżki jasnego sosu sojowego, 1 łyżeczka miodu, sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: Oczyść
SzczyptaSmaQpenne 30 dag drobnej czerwonej soczewicy 20 dag suszonych kabanosów 1 duża cebula ½ cukinii lub 1 nieduża 1 ząbek czosnku 2 marchewki 3-4 łyżki oliwy 1 litr bulionu rosołowego lub warzywnego 3 łyżki sosu Madziarów ½ szklanki przecieru pomidorowego sól himalajska do smaku czarny pieprz mielony do smaku gałązka świeżego rozmarynu Wykonanie dania: W szerokim garnku rozgrzewamy oliwę dodajemy posiekaną
Wanilia i KardamonSkładniki 1 szklanka ryżu arborio 600 g ryby -u mnie okoń nilowy 4 szklanki bulionu, drobiowego lub warzywnego 2 cebule 4 łyżki utartego sera grana padano lub parmezanu 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 3 łyżki masła 1 cukinia oliwa sól pieprz 1/2 pęczka zielonej pietruszki, drobno posiekanej 2 marchewki surowe Wykonanie Cebulę i cukinie kroimy w kostkę.Czosnek obieramy
w mojej kuchniminuty na małym ogniu żeby nie przypalić cebuli. Teraz dodajemy surowy ryż. Nalewamy szklankę ciepłej wody i rozpuszczamy w niej kostkę bulionową. Jakąkolwiek, ja akurat miałem tylko warzywne. I ten bulion na patelnię do reszty składników.Czekamy aż się zacznie gotować i dodajemy puszkę pomidorów. Razem z zalewą. Czekamy aż znów się zagotuje i dodajemy serek mascarpone. Mieszamy dokładnie
Marder&Marder Manufacturemarchewki z jabłkiem, mizerię i kalafior. Składniki: 1 polędwica (ok. 1/2 kg) 250 gramów pieczarek (to jest ok. 1/2 opakowania, jeśli kupujemy pieczarki w "koszyczku") 1/2 litra wywaru warzywnego (może być bulion z kostki) oliwa z oliwek pieprz rozmaryn słodka, mielona papryka ok. 2-3 łyżki mąki na zdjęciu ze składnikami widać też jogurt naturalny, ale tym razem
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comgustu, bo jest naprawdę zupełnie inna od tradycyjnych zup, ale myślę, że warto się przekonać i choć raz ją przygotować. To jak, skusicie się?:) SKŁADNIKI: 750 ml bulionu wołowego (lub warzywnego, według uznania) 800 g cebuli 3 pełne łyżki masła 3 łyżki oliwy z oliwek 200 ml białego wina wytrawnego 150 g szynki parmeńskiej DODATKOWO: bagietka 50 g masła
Słodko-Słony Świat IlonyTa zupa powstała właściwie przypadkiem. Kupiliśmy rydze do usmażenia ( tak zrobione są pyszne) . Okazało się ze miały wyjątkowo długie ogonki. Ogonki obcięłam, zostawiłam też
Stare Garypodsmażyć.Następnie przełożyć zasmażony boczek wraz z cebulą do garnka z gotującą się zupą, doprawić chili, majerankiem, cząbrem, solą i pieprzem i zdjąć z palnika.Smacznego! :)* Można użyć gotowego bulionu z kostki- warzywnego lub mięsnego (co w przypadku tej zupy polecam zdecydowanie!) Jeżeli zaś nie macie, to ugotować wywar z około 300 g mięsa (np. golonka, karkówka, żeberka, wędzonka czy boczek
Kraina Miodem PłynącaJak już pewnie zdążyliście zauważyć jestem wielką fanką kuchni azjatyckiej. Staram się na bieżąco poszukiwać nowych inspiracji. Ostatnio zabrałam się za odtwarzanie dań niezwykle popularnej w
Mania GotowaniaWszelkiego rodzaju kasze gotuję obsmażając je wcześniej na maśle( lub tłuszczu wytopionym z boczku ) , a potem prużąc w bulionie lub wywarze warzywnym . Żeby polepszyć smak kaszy dodaję czasem do niej zioła, gotowane grzyby suszone, podsmażone pieczarki lub skwarki. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniząbki czosnku 1 łyżka mielonego kuminu 1/2 łyżki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki harrisy w proszku 1,2 litra wody lub bulionu* olej rzepakowy sól * do zrobienia bulionu używam domowej warzywnej pasty bulionowej Karmelizowana cebula 2 cebule 2 łyżki oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki brązowego cukru 1 mała papryczka chili (u mnie mrożona) sok z 1/2 małej
Kulinarne przygody GatityKolejny zawieruszony przepis..robiłam dawno temu..dodałam susz warzywny..ale można dać marchewkę świeżą. 1 szkl.ryżu 250 g pieczarek pomidory suszone susz warzywny 4 szkl. bulionu 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki masła oliwa sól ,pieprz Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę.Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać pieczarki i smażyć, aż będą
Moje domowe kucharzeniezrobiła swoje. Pikantna zupa z płotek jest bardzo smaczna. 6 małych płotek 2 łyżki masła 2 marchewki 1/3 selera 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 kostka bulionu drobiowo-warzywna Winiary 250 ml passaty pomidorowej 2 łyżeczki cukru 1 mała papryczka chili chili w młynku sól do smaku Do garnka wkładamy masło, rozpuszczamy i dodajemy pokrojone warzywa, które szybko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwsadzamy do nagrzanego piekarnika (180 st.) i pieczemy 1 h. Jak pomidory ostygną, zdejmujemy skórkę, odchodzi łatwo i szybko. Wraz z powstałym podczas pieczenia płynem blendujemy pomidory. Dodajemy bulion - ja użyłam warzywny- i gotujemy ok 10-15 min. Każdy może ją doprawić według własnego gustu ale ja proponuję posypać ją tylko kolendrą, ozdobić kleksem gęstej śmietany i chrupiącą grzanką
Olikowa kuchniaSkładniki: 15-20 g szczawiu 2 skrzydełka 2 marchewki 1 pietruszka pęczek szczypiorku kawałek selera 3 ziemniaki 2 łyżki śmietany 18% ziele angielskie liść laurowy Na skrzydełkach gotujemy bulion drobiowo-warzywny. Warzywa musimy ugotować przed dodaniem szczawiu, bo po zakwaszeniu wywaru warzywa pozostaną twarde. A więc marchewkę, pietruszkę, seler kroimy w kostkę i dodajemy do gotujących się skrzydełek. Wrzucamy
Olikowa kuchniaoleju Pieczarki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Kiedy puszczą sok, dodajemy mielonego kurczaka i całość mieszamy bardzo dokładnie. W garnku powinno wytworzyć się trochę bulionu mięsno-warzywnego do którego dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki serek, koncentrat, drobno posiekany czosnek i przyprawy. Czekamy aż serek się rozpuści i sos stanie się jednolity. Pomidory i szpinak kroimy w paseczki
Ratunku obiadłodygi selera naciowego 1 korzeń pietruszki 2 łyżki masła 1 cebula biała 3 ząbki czosnku sól , pieprz do smaku szczypta mielonej gałki muszkatołowej 2-3 szklanki bulionu ( drobiowego , cielęcego lub warzywnego ) pęczek koperku Wszystkie warzywa , czosnek, obieramy i kroimy w małe kawałki . Wrzucamy do garnka , zalewamy bulionem – jedną szklanką , dodajemy masło i dusimy na małym ogniu co jakiś czas
Ogrodnik w podróżywytrawne białe wino, cebula, parmezan- to podstawy każdego risotto. A reszta to już inwencja kucharza, sezonowe produkty, własny dobór smaków i przypraw. Do risotto może być użyty bulion mięsny, rybny lub warzywny. Najważniejsze, żeby cały czas był bardzo, bardzo gorący, na granicy lekkiego wrzenia. Podczas robienia risotto trzymajcie swój bulion na niskim ogniu, obok. Dolewanie zbyt ochłodzonego bulionu będzie przerywało
Karo in the Kitchenskrapiamy sokiem z ½ cytryny, przyprawiamy ziołową przyprawą do ryb oraz odrobiną oliwy. Pozostawiamy do zamarynowania ( w czasie jak gotują się na parze warzywa ). Do garnka wlewamy bulion ( woda + kostka bulionowa warzywna )dodajemy sok z ½ cytryny + otartą skórką z wyszorowanej i sparzonej cytryny. Gotujemy przez chwilę, odlewamy trochę i do odlanego bulionu dodajemy śmietanę, mąkę. Całość porządnie mieszamy i umieszczamy
Smaki Ewynajczęściej używa się jej do przygotowania podsmażanych potraw. Bai mangluk , bazylia cytrynowa, szczególnie popularna w północno-wschodnich regionach Tajlandii, jest dodawana do sałatek i zup. BULION- Dobry bulion rybny, drobiowy czy warzywny dodaje smaku niemal wszystkim potrawom, choć oczywiście można użyć gotowych kostek, rozrabiając je z wodą, jeśli zachodzi taka potrzeba. Do przygotowania bulionu można wykorzystać kręgosłup i ości
ClauditteMissCookingdzięki czemu zupa stała się aksamitnie gładka w smaku. Fantastycznym dodatkiem do zupy pomidorowej jest świeży, bardzo aromatyczny lubczyk. Składniki (na ok. 4 porcje): 1,5-2 litry bulionu (użyłam drobiowo-warzywnego) 320 g koncentratu pomidorowego 30% 100 g serka topionego ok. 1/2-3/4 szklanki makaronu świderki kilka gałązek świeżego lubczyku sól pieprz cukier (opcjonalnie) Wykonanie: Bulion wlewamy do garna
MyCookBook.pl