bulion warzywny - 3500 przepisów (strona:179/234)

Risotto z dynią 197

łyżka masła 50g parmezanu sól pieprz oliwa olej garść liści szałwii (przeczytajcie dlaczego warto dodać i korzystać z szałwii) Risotto z dynią – przepis Najpierw musimy przygotować bulion, może być zarówno drobiowy, warzywny, albo wołowy. Dynię obieramy ze skóry, kroimy w kostkę, następnie skraplamy oliwą i doprawiamy solą oraz pieprzem. Pieczemy ją przez 25 minut w piekarniku w temperaturze(...)kostkę cebulę. Jak będzie już szklista dodajemy ryż i podsmażamy go razem z cebulą dosłownie przez chwilę, tak aby wchłoną cały aromat z patelni. Na patelnię dodajemy odrobinę bulionu i gotujemy ryż… czynność powtarzamy do czasu, kiedy ryż przestanie wchłaniać bulion. Jak ryż będzie miękki na patelnię dodajemy masło, starty parmezan i posiekane liście szałwii . Całość dusimy dosłownie przez

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jagnięcina duszona z jabłkami, orzechami włoskimi i morelami 186

ligol 2 łyżki słodkiej mielonej papryki 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki ½ łyżeczki tymianku ¾ łyżeczki kuminu ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie) 200 ml białego półwytrawnego wina 400-500 ml bulionu z jagnięciny, drobiowego lub warzywnego ¼ łyżeczki mielonego cynamonu skórka z ½ cytryny 1 łyżeczka miodu 125 g suszonych moreli kilka gałązek mięty 50 g zmielonych orzechów włoskich 50 g prażonych orzechów włoskich , grubo(...)minut. Dodać czosnek, smażyć jeszcze minutę. Przełożyć do garnka z mięsem. Na patelnię wlać wino, zagotować. Łopatką zeskrobać wszystko, co przywarło podczas smażenia. Całość przelać do garnka. Dodać bulion, jabłka, cynamon, skórkę z cytryny i miód. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić przez 75 minut. Dodać morele, posiekane i rozgniecione łodyżki mięty (listki zachować) oraz zmielone orzechy włoskie. Gotować jeszcze

Pełny talerz
Risotto z porem i kozim serem z chipsami warzywnymi 193

postawiłam na kozi ser, który świetnie skomponował się z podsmażonym porem i selerem naciowym. Całość posypałam chrupiącymi chipsami warzywnymi, które wzbogaciły moje danie o kontrast faktur, a także dodały mu uroku. Według mnie wyglądają niczym barwne płatki kwiatów :) Mieszanie ryżu z bulionem w czasie gotowania risotto to według mnie bardzo relaksujące zajęcie i lubię to robić. Zrobienie risotto nie jest(...)palniku, aby był cały czas ciepły) 25 g masła 100 g sera koziego twarogowego (takiego do pokruszenia) sól do smaku (u mnie bulion był słony) do podania: 4 łyżki octu balsamicznego lub glassy balsamicznej,  chipsy warzywne z tego przepisu Przygotowanie: Na dużej patelni z grubym dnem lub w garnku z grubym dnem roztop masło wraz z łyżką oliwy. Białą

Chilli Czosnek i Oliwa
Grochówka wojskowa 213

opuścić. Również samo gotowanie grochówki zapewnia przyjemne odczucia, aromat liści laurowych i wędzonki wnikają w każdą szczelinę. W przygotowaniu grochówki można pominąć proces przygotowania bulionu, ja jednak wolę gotować groch w warzywnym wywarze, smak zzupy jest bardziej wyrazisty i głęboki. Składniki na 6 porcji Czas przygotowania: 90 min Bulion 1 por 1 korzeń pietruszki 2 marchewki kawałek selera 1 duża

Słodki Kompromis
Czerwony barszcz z pieczonych buraków 254

czerwonego barszczu. Można go zrobić np. z buraków pieczonych lub surowych, które można albo gotować w wywarze, albo zrobić z nich sok dolewany dopiero na koniec do warzywnego (ale bywa i mięsnego!) bulionu. Istnieje też wiele opcji jeśli chodzi o przyprawy i dodatki. W praktyce skutkuje to dość mocno zróżnicowanymi wersjami smakowymi tej zupy. Z drugiej strony jest to trochę

Kulinarna Pokusa
Krem Z Zakochanych Marchewek 189

papryką, wymieszanymi z jogurtem podajemy na gorąco lub na zimno z kleksem jogurtu SMACZNEGO:) P.S jeśli pominiecie sery- zupa nie straci na konsystencji, będzie łagodniejsza, a bulion zamiast drobiowy może być warzywny- w wersji wegetariańskiej

Luźna Kuchnia
Zupa cebulowa z serowymi kluseczkami 201

grubsze kluseczki i wrzucać do wrzącej wody.Gotować do 1 minuty od wypłynięcia.Wyjąć łyżką cedzakową i przełożyć do talerzyka z zupą.Smacznego! :)* Tradycyjnie podaje się na bulionie wołowym. Ja robię na warzywnym i też jest pysznie

Kraina Miodem Płynąca
Dlaczego jeszcze, warto polubić jesień? 175

cukinię (bez pestek, ale za to ze skórką). Całość staramy się smażyć (chociaż przy pełnym garnku jest to już trudne) przez ok 15 min, a następnie zalewamy bulionem (do ¾ wysokości naszej mieszanki warzywnej). Dorzucamy 10 ziarenek pieprzu, 2 ziela angielskie, 2 liście laurowe i gotujemy aż ziemniaki i cukinia zmiękną (ok 20-25min). Gdy całość jest już miękka łapiemy

Brzuszki Łakomczuszki
Kolorowa galaretka z szynką z indyka 223

czystym sumieniem mogę je Wam polecić.  Zapraszam na delikatną galaretkę z szynką z indyka. Zawiera ona 91% mięsa i smakuje...po prostu szynką :)  Składniki: bulion lub chudy rosół mięsno-warzywny lub warzywny szynka z indyka Konspol gotowana marchew (można wykorzystać z rosołu) kukurydza z puszki czarna fasola z puszki jajka ugotowane twardo świeża papryka zielona pietruszka żelatyna Żelatynę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa rybna - prosta i szybka 344

Inspiracją do  powstania tej zupy był przepis Piotra Bikonta. Trochę go zmodyfikowałam, dodałam bulion, ziemniaki i cebulę. Pierwszego dnia zupa była niezła, ale tak na

Stare Gary
Zupa krem z ziemniaków 239

tego jak gęstą zupę preferujecie.  Zupa krem z  ziemniaków Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 800 g ziemniaków 1 duża cebula ok. 1 litra bulionu (u mnie na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej) 5-6 łyżek startego żółtego sera 4 plastry boczku sól morska pieprz Wykonanie: Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Boczek kroimy w słupki

Kulinarne przygody Gatity
Żurek na domowym zakwasie 192

zjeść coś sycącego. Często podaję ją razem z domową białą kiełbasą. Żurek na domowym zakwasie Czas przygotowania: 40 minut Proporcje dla 6 osób Składniki: 2 litry bulionu (u mnie na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej ) 2 spore marchewki 2 pietruszki 1/2 selera (ok. 200 g) 700 ml  zakwasu na żur na mące razowej pszennej 200 g wędzonego boczku

Kulinarne przygody Gatity
Paella mixta – mój słoneczny hiszpański freestyle 404

pestkami. Kurczaka oczyszczamy i kroimy w dwucentymetrowe kawałki, posypujemy pieprzem, solą i kurkumą. Kiełbasę chorizo kroimy w półplasterki lub w kostkę. W osobnym garnku szykujemy bulion. Rozpuszczamy 1,5 kostki rosołowej, najlepiej warzywnej lub drobiowej, wlewamy łyżkę mocnej oliwy, jasnego sosu sojowego, dorzucamy szczyptę nitek szafranu, łyżeczkę kurkumy ( dziewczyny, uważajcie na kurkumę – bardzo mocno barwi paznokcie! ). Bulion zagotowujemy i trzymamy

Karo in the Kitchen
Bulion drobiowo-warzywny 224

zależy od Waszych preferencji i od tego jak bardzo esencjonalny wywar chcecie otrzymać. Po 2 godzinach gotowania, gdy mięso i warzywa będą miękkie doprawiamy bulion solą i pieprzem. Nie ma potrzeby używania popularnej przyprawy warzywnej, bo tak przygotowany wywar jest już wystarczająco aromatyczny i intensywnie żółty. Bulion przelewamy przez sitko. Mięso oraz warzywa możemy wykorzystać do zrobienia np. potrawki

Zawsze głodna!
Indyjska zupa krem z kalafiora 184

spory batat 1 cebula 1 łyżeczka świeżego posiekanego imbiru 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki curry 1 łyżeczka mielonej kolendry 1,5 łyżeczki mielonego kuminu 1000 ml bulionu ( przygotowanego na bazie  domowej pasty warzywnej ) 400 ml mleczka kokosowego oliwa z oliwek do smażenia sól do smaku gęsty jogurt naturalny świeża kolendra płatki chili do posypania Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę(...)garnku na rozgrzanej oliwie wraz z przyprawami. Kalafiora dzielimy na różyczki (dwie różyczki odkładamy na bok) i również przesmażamy. Batata obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka. Wszystko zalewamy bulionem i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Wlewamy mleczko, chwilę gotujemy. Zupę miksujemy, doprawiamy do smaku. Odłożone różyczki kroimy na plastry i przesmażamy na oliwie. Zupę podajemy skropioną oliwą, z kleksem

Kulinarne przygody Gatity
Kremowe risotto z szynką i pieczarkami 316

osób Składniki: 100 g  szynki konserwowej pokrojonej w grubsze plastry 150 g pieczarek 2 szalotki 1 szklanka ryżu arborio ok. 2,5 szklanek  bulionu (u mnie na bazie  domowej warzywnej pasty bulionowej ) 3 łyżki  serka śmietankowego sól pieprz świeżo starty parmezan olej do smażenia Wykonanie: Szalotki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szynkę również kroimy(...)patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy szalotki, a następnie pieczarki. Na koniec wrzucamy szynkę, wsypujemy ryż i przesmażamy przez 2-3 minuty, mieszając, aby ryż się nie przypalił. Następnie wlewamy bulion, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż ryż będzie miękki. Dodajemy wtedy serek śmietankowy i dokładnie wszystko mieszamy Risotto od razu wykładamy na talerz i posypujemy świeżo

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania