godziny w zimnej wodzie. Zupa krem z czerwonej soczewicy i pora w wersji light Składniki: 400 g czerwonej soczewicy 2 pory 1 cebula 1,5 litra bulionu ( przygotowanego na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej) sól pieprz 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne olej do smażenia Wykonanie:Cebulę kroimy w kostkę, w garnku o grubym dnie podgrzewamy olej i podsmażamy
Kulinarne przygody Gatitywarzywnej na winie SKŁADNIKI : zrazy: 4 plastry udźca wołowego musztarda 1 cebula biała 2-4 ogórki konserwowe sól pieprz tłuszcz do smażenia 500-700 ml bulionu wołowego potrawka: 450 g mieszanki warzywnej węgierskiej - mrożonka 150 ml wina porto - białe półsłodkie 1 ząbek czosnku sól pieprz szczypiorek PRZYGOTOWANIE : Sznycle: mięso myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem i rozklepujemy(...)kroimy w piórka. Na mięsie układamy porcję cebuli i ogórka Wołowinę zwijamy w roladę. W garnku rozgrzewamy tłuszcz, przekładamy sznycle i opiekamy z wszystkich stron do zarumienienia. Zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem przez około 70 -80 minut. Potrawka: Mrożonkę wrzucamy na patelnię, podduszamy 5 minut, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, podlewamy winem i dusimy do jego odparowania. Doprawiamy solą, pieprzem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimrożę w porcjach po 300 - 500 g.Zupa dyniowa z marchewkąProporcje dla 6 osóbCzas przygotowania: 30 minutSkładniki:500 g pure z pieczonej dyni5 szklanek bulionu (przygotowanego na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej lub bulionowej pasty mięsnej)2 marchewki2 ziemniaki1 puszka mleczka kokosowego3 ząbki czosnku3 cm świeżego imbiru1,5 łyżeczki papryki0,5 łyżeczki ostrej paprykisólsok
Kulinarne przygody Gatityrobię. Dziś przepis z recenzowanej przez mnie książki "Łatwe zupy". Składniki: 350 g ziemniaków 1 cebula 2 łyżki masła 1 liść laurowy 1 litr gorącego bulionu 150 g mrożonej mieszanki warzywnej na zupę 125 g śmietany sól, pieprz ziołowy majeranek gałka muszkatołowa posiekana natka pietruszki Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę o wielkości 1 cm. Cebulę obrać
Pasja SmakuChilliBite.pl. Zimowa zupa kukurydziana z boczkiem Składniki:200 g wędzonego boczku w grubszych plastrach2 łyżki oleju200 g cebuli200 g marchwi700 g ziemniaków2 puszki kukurydzy1,5 litra bulionu ( robię przy użyciu domowej warzywnej pasty bulionowej)200 g gęstej śmietany 18%szczypta chilisólpieprzew. natka pietruszki Wykonanie:Warzywa kroimy w kostkę, a boczek w paski. Na rozgrzanej patelni smażymy boczek(...)Jeśli jest za mało tłuszczu to dolewamy olej. Smażymy do lekkiego zrumienienia i dodajemy marchew, dalej lekko obsmażamy, po czym dodajemy ziemniaki i jeszcze chwile przesmażamy.Do garnka wlewamy bulion, dodajemy podsmażone warzywa, boczek i kukurydzę z zalewą.Gotujemy do miękkości warzyw, około 15 minut. Po tym czasie w kubeczku mieszamy śmietanę z kilkoma łyżkami gorącej zupy, po czym całość
Kulinarne przygody Gatitykrem z pieczonej dyni, batatów i mleczka kokosowego Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 400 g pieczonych batatów 500 g pieczonej dyni 1 puszka mleczka kokosowego 2 szklanki bulionu (przygotowanego na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej ) 2 łyżeczki soli morskiej 1 kopiasta łyżeczka kuminu 1 duży ząbek czosnku oliwa z oliwek Wykonanie: Dynię i batata kroimy plastry, smarujemy oliwą(...)stopni przez około 30 minut. Warzywa powinny być miękkie. Po upieczeniu wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy, aby przestygły. Zdejmujemy z nich skórkę i wkładamy do garnka, dodajemy mleczko, bulion i pokrojony ząbek czosnku i miksujemy. Następnie zupę podgrzewamy na małym ogniu, gdyby była za gęsta dolewamy więcej bulionu. Na koniec zupę przyprawiamy sola i kuminem
Kulinarne przygody Gatitymarchewki 1 pietruszka mały kawałek selera 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek czarnego pieprzu 1,5 litra bulionu ( robię przy użyciu domowej warzywnej pasty bulionowej) 2 jajka ugotowane na twardo 1/2 puszki groszku konserwowego 12 łyżeczek żelatyny* sól pieprz czarny zmielony ew. koperek * Po ugotowaniu kurczaka i warzyw powinno(...)producenta i tego jak jest mocna, warto więc ją stosować zgodnie z sugestiami na opakowaniu. Wykonanie:Do sporego garnka wkładamy kurczaka, obrane warzywa, przyprawy i wszystko zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie, czyli około 30 minut.Po tym czasie wywar odcedzamy do miski z miarką i sprawdzamy ile zostało nam płynu. Do gorącego
Kulinarne przygody Gatityłyżka masła 50g parmezanu sól pieprz oliwa olej garść liści szałwii (przeczytajcie dlaczego warto dodać i korzystać z szałwii) Risotto z dynią – przepis Najpierw musimy przygotować bulion, może być zarówno drobiowy, warzywny, albo wołowy. Dynię obieramy ze skóry, kroimy w kostkę, następnie skraplamy oliwą i doprawiamy solą oraz pieprzem. Pieczemy ją przez 25 minut w piekarniku w temperaturze(...)kostkę cebulę. Jak będzie już szklista dodajemy ryż i podsmażamy go razem z cebulą dosłownie przez chwilę, tak aby wchłoną cały aromat z patelni. Na patelnię dodajemy odrobinę bulionu i gotujemy ryż… czynność powtarzamy do czasu, kiedy ryż przestanie wchłaniać bulion. Jak ryż będzie miękki na patelnię dodajemy masło, starty parmezan i posiekane liście szałwii . Całość dusimy dosłownie przez
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ligol 2 łyżki słodkiej mielonej papryki 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki ½ łyżeczki tymianku ¾ łyżeczki kuminu ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie) 200 ml białego półwytrawnego wina 400-500 ml bulionu z jagnięciny, drobiowego lub warzywnego ¼ łyżeczki mielonego cynamonu skórka z ½ cytryny 1 łyżeczka miodu 125 g suszonych moreli kilka gałązek mięty 50 g zmielonych orzechów włoskich 50 g prażonych orzechów włoskich , grubo(...)minut. Dodać czosnek, smażyć jeszcze minutę. Przełożyć do garnka z mięsem. Na patelnię wlać wino, zagotować. Łopatką zeskrobać wszystko, co przywarło podczas smażenia. Całość przelać do garnka. Dodać bulion, jabłka, cynamon, skórkę z cytryny i miód. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić przez 75 minut. Dodać morele, posiekane i rozgniecione łodyżki mięty (listki zachować) oraz zmielone orzechy włoskie. Gotować jeszcze
Pełny talerzpostawiłam na kozi ser, który świetnie skomponował się z podsmażonym porem i selerem naciowym. Całość posypałam chrupiącymi chipsami warzywnymi, które wzbogaciły moje danie o kontrast faktur, a także dodały mu uroku. Według mnie wyglądają niczym barwne płatki kwiatów :) Mieszanie ryżu z bulionem w czasie gotowania risotto to według mnie bardzo relaksujące zajęcie i lubię to robić. Zrobienie risotto nie jest(...)palniku, aby był cały czas ciepły) 25 g masła 100 g sera koziego twarogowego (takiego do pokruszenia) sól do smaku (u mnie bulion był słony) do podania: 4 łyżki octu balsamicznego lub glassy balsamicznej, chipsy warzywne z tego przepisu Przygotowanie: Na dużej patelni z grubym dnem lub w garnku z grubym dnem roztop masło wraz z łyżką oliwy. Białą
Chilli Czosnek i Oliwaopuścić. Również samo gotowanie grochówki zapewnia przyjemne odczucia, aromat liści laurowych i wędzonki wnikają w każdą szczelinę. W przygotowaniu grochówki można pominąć proces przygotowania bulionu, ja jednak wolę gotować groch w warzywnym wywarze, smak zzupy jest bardziej wyrazisty i głęboki. Składniki na 6 porcji Czas przygotowania: 90 min Bulion 1 por 1 korzeń pietruszki 2 marchewki kawałek selera 1 duża
Słodki Kompromisczerwonego barszczu. Można go zrobić np. z buraków pieczonych lub surowych, które można albo gotować w wywarze, albo zrobić z nich sok dolewany dopiero na koniec do warzywnego (ale bywa i mięsnego!) bulionu. Istnieje też wiele opcji jeśli chodzi o przyprawy i dodatki. W praktyce skutkuje to dość mocno zróżnicowanymi wersjami smakowymi tej zupy. Z drugiej strony jest to trochę
Kulinarna Pokusapapryką, wymieszanymi z jogurtem podajemy na gorąco lub na zimno z kleksem jogurtu SMACZNEGO:) P.S jeśli pominiecie sery- zupa nie straci na konsystencji, będzie łagodniejsza, a bulion zamiast drobiowy może być warzywny- w wersji wegetariańskiej
Luźna Kuchniagrubsze kluseczki i wrzucać do wrzącej wody.Gotować do 1 minuty od wypłynięcia.Wyjąć łyżką cedzakową i przełożyć do talerzyka z zupą.Smacznego! :)* Tradycyjnie podaje się na bulionie wołowym. Ja robię na warzywnym i też jest pysznie
Kraina Miodem Płynącacukinię (bez pestek, ale za to ze skórką). Całość staramy się smażyć (chociaż przy pełnym garnku jest to już trudne) przez ok 15 min, a następnie zalewamy bulionem (do ¾ wysokości naszej mieszanki warzywnej). Dorzucamy 10 ziarenek pieprzu, 2 ziela angielskie, 2 liście laurowe i gotujemy aż ziemniaki i cukinia zmiękną (ok 20-25min). Gdy całość jest już miękka łapiemy
Brzuszki Łakomczuszki