bulion warzywny - 3500 przepisów (strona:185/234)

Quinotto z boczniakami królewskimi (eryngii) i białymi szparagami 152

podlewamy niewielką ilością wywaru z którego przed chwilą wyjęliśmy szparagi. Doprawiamy odrobiną soli (w zależności od tego jak słony jest wywar warzywny) i świeżo zmielonym pieprzem i dusimy wszystko razem, co jakiś czas mieszamy i dolewamy po trochę bulionu. Gdy quinoa zmięknie i wchłonie bulion oraz aromat pozostałych składników, sprawdzamy czy nie należy jej jeszcze doprawić. Jeśli nie, to można

Quinoa Raz!
Broccoli miracle 211

pyszny obiadek, brokulowy maly cud. Lekki, zielony krem, z pachnacymi migdalowymi platkami zachecaja do chrupania. Skladniki na 4 talerze :) Skladniki: wywar warzywny lub warzywno miesny 1 glowka swiezych brokul lub mrozonych sol/pieprz do smaku platki migdalowe - 2 lyzki Bulion przygotowac wg uznania, moze byc wegetarianski lub z kostka miesna. Do wywaru dodajemy glowki brokul i gotujemy al dente

Lajtkraft food intolerance
Gołąbki z kaszą orkiszową, indykiem i suszonymi grzybami 330

łyżką gorącego sosu i stale mieszając sos w garnku wlewamy „zabielacz”. Gotujemy jeszcze chwilę do zgęstnienia.   Próbujemy i sos doprawiamy – dość odważnie pieprzem, dla wyrazu, i delikatnie solą – bulion najczęściej jest już dosyć słony. Gołąbki przenosimy do sosu, podajemy polane sosem, najlepiej z ubitymi ziemniakami – sosu wychodzi sporo, na następny dzień gołąbki łatwo jest odgrzać. Pysznie, prawie klasycznie – prawie(...)jajko L 3 łyżki oleju rzepakowego 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka przyprawy warzywnej typu ‘Vegeta’ lub kostka rosołowa, pokruszona kawałek zimnego masła do wysmarowania formy i pieczenia SKŁADNIKI SOSU 0,7 litra bulionu drobiowego lub jarzynowego 700g passaty pomidorowej 3 pełne łyżki mąki pszennej (z lekkim czubkiem) 3 łyżki kwaśnej śmietany

Karo in the Kitchen
Zupa kminkowa 126

zrobić :) i muszę przyznać, że wyszła bardzo dobra. Składniki:  60 g ziaren kminku  1,5 l wywary warzywnego sól, pieprz pietruszka  4 ziemniaki  Przygotowanie: Obrałam ziemniaki,umyłam i pokroiłam w kostkę.Wrzuciłam do gotującego się bulionu. Dodałam ziarna kminku, doprawiłam i całość gotowałam do czasu aż ziemniaki zmiękły

Kukuleczki
Krem pieczarkowy z grzankami 265

masłem usmażyć pokrojoną w piórka cebulę, dodać pokrojone pieczarki. Wszystkie warzywa z pieczarkami zblendować w osobnej misce z chochelką wywaru warzywnego, przelać do wywaru, przyprawić i gotować na małym ogniu. W miseczce zblendować serek ze śmietaną i chochelką bulionu, zagęścić zupę.  Zupę podawać z grzankami.   Smacznego

Niezły Młynek
Zupa krem z modrej kapusty i quinoy 200

oliwie z oliwek, gdy się zeszkli, dodajemy poszatkowaną kapustę, lekko solimy, dodajemy łyżkę octu winnego, mieszamy, wlewamy pół szklanki wywaru warzywnego i dusimy na małym ogniu pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Gdy kapusta lekko zmięknie dolewamy resztę bulionu dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy, aż kapusta będzie całkiem miękka. Na koniec wrzucamy quinoę, chwilę gotujemy i wyłączamy

Quinoa Raz!
Szybka zupa warzywna 441

Uwielbiam szybkie i proste przepisy. Nie zawsze trzeba stać godzinami w kuchni, by wyczarować smaczne danie. Nie musimy też używać do tego wyszukanych składników. Czasami najbardziej

W mojej holenderskiej kuchni
Nieco inna POTRAWKA Z KURCZAKA. 301

POTRAWKA Z KURCZAKA. /autorski;/ podwójna pierś kurczaka seler, por, 3 marchewki, 3 pietruszki (korzeń) sól, pieprz garść suszonej mieszanki warzywnej  liść laurowy 2 łyżki mąki 3 łyżki masła szklanka mleka Z kurczaka gotuję wywar. Doprawiam. Kiedy już powstanie bulion, odcedzam warzywa od rosołu, mięso odkładam na bok. Masło roztapiam, dodaję  mąkę - robię zasmażkę, do której dolewam szklankę bulionu

W kuchni Karmel-itki
Roladki drobiowe 182

rzodkiewek 1 mały pomidor 2 plastry cebuli czerwonej 1 łyżka oliwy 1.5 litra bulionu drobiowego wykałaczki krótkie lub nić kuchenna (zdecydowanie lepsza, ale nie posiadam) przyprawy: sól, pieprz, czosnek- do smaku Sposób przygotowania: 1. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, na gorący tłuszcz wsypujemy połowę mieszanki warzywnej Hortex i mieszamy aż do miękkości składników. Lekko doprawiamy.    2. Filety płuczemy

Kuchnia w czekoladzie
Gulasz z warzywami 234

Cebulę i czosnek drobno posiekać. Cukinię i marchew obrać, zetrzeć na tarce warzywnej. Mięso obsmażyć szybko na rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do większego rondla. Na tej samej patelni zeszklić cebulkę, dodać marchew, cukinię, i na końcu czosnek, lekko usmażyć. Zawartość patelni przełożyć do rondla z mięsem, wlać bulion, dodać wszystkie przyprawy oprócz soli. Dusić pod przykryciem około godziny, pod koniec zdjąć

na moim stole...
Zakwas z buraków na barszcz 632

można pić (jest bardzo zdrowy) lub wykorzystać do zrobienia tradycyjnego barszczu (ok. pół litra zakwasu na dwa litry bulionu, jeśli barszcz ma być łagodny lub więcej – wg smaku).Buraków nie trzeba wyrzucać – z kiszonych buraków można zrobić sałatkę warzywną. Post Zakwas z buraków na barszcz pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Makaron z jarmużem i pieczonym bakłażanem 181

Zgadzam się, że 1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella....można tworzyć bez końca od wytrawnych po słodkie dania. Nasze dzisiejsze warzywne wydanie obfituje w dużą ilość błonnika i sezonowych warzyw. Odnoszę swoje małe sukcesy, bo kilka dni temu namówiłam dzieci na szpinak, a dzisiaj ze smakiem zjedli jarmuż z bakłażanem, jestem cała w skowronkach!. Składniki: - opakowanie makaronu Lubella , u mnie(...)imbir, gdy się zarumienią dodajemy pokrojone w plastry pieczarki, chwilę razem smażymy, a następnie zalewamy bulionem i wodą. Dodajemy paprykę pokrojoną w podłużne pasy, dusimy kilka minut, pod koniec wrzucamy podpieczone plastry bakłażanów, zaprawiamy śmietanką z mąką, doprowadzamy do wrzenia. Do sosu warzywnego przekładamy ugotowany makaron, mieszamy, zdejmujemy z ognia. Na koniec dodajemy liście jarmużu i mieszamy.  Na zdrowie

Apetyczna babeczka
Zupa z groszkiem i kolorowym makaronem 195

pieprzDo pełnego obiadu, naturalnie niezbędna jest zawsze zupa. Tym razem lekka, warzywna zupa, z dodatkiem zielonego groszku i 3-kolorowego makaronu.W garnku rozgrzać masło z olejem, dodać cebulę pokrojoną w półkrążki z porem i marchewką również pokrojoną w półkrążki. Chwilę podsmażyć. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Wlać bulion, dodać seler naciowy pokrojony w plasterki, zagotować. Gotować wszystko razem przez około

Świat Domowej Kuchni
Kukuryku w Meksyku 228

kurczaka 100 g ryżu 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli groszek zielony 250 ml rosołu drobiowego lub warzywnego starty żółty ser przyprawy (wedle uznania) 1 łyżka oliwy Kostkę rosołowa rozpuściłam w szklance wrzątku.  Do garnka wsypałam ryż, zalałam bulionem i odstawiłam do napęcznienia.  Kurczaka pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na łyżce oliwy.  Kiedy ryż już lekko

bastalena
Makaron z tuńczykiem i warzywami 337

było kiedyś.Dzisiejszy obiad natomiast zadowoli amatorów szybkich dań, początkujących w kuchni, a także fanów makaronów i warzywnych potraw. Prosty posiłek, a ile zastosowań! Składniki na 3 porcje: 300 g makaronu świderki 80 g koncentratu pomidorowego 600 ml bulionu 1 ząbek czosnku 1 cebula Puszka tuńczyka w oleju – 185 g 300g mieszanki warzyw świeżych lub mrożonych: marchewka, cukinia, papryka, fasolka

Fabryka pomysłów

Proponowane wyszukiwania