bulion warzywny - 3500 przepisów (strona:194/234)

zupa warzywna 233

około 10 minut w wywarze warzywn0-drobiowym . Odcedzamy kapustę i bulion doprawiamy miodem ,  solą i pieprzem. Kapustę chińska razem z groszkiem i obrana szalotką  gotujemy na parze jedna minutę , obrana marchewkę i  kukurydzę gotujemy również na parze 3 minuty . Warzywami dekorujemy talerz i wlewamy gorący wywar warzywny posypując suszoną natką pietruszki. Smacznego

na gazie
Pulpety indycze w sosie serowo-warzywnym na kluskach śląskich XXL. To dopiero niezły klops ;) 145

warzywny do klopsów: 3/4 kostki serka topionego (naturalny, gouda) 1/2 marchewki 1/4 papryki czerwonej 3-4 plasterki pora 2 spore różyczki brokuła wywar z gotowania klopsów kawałek pietruszki (3-4 cm) łyżka mąki łyżka jogurtu naturalnego Przygotowanie: Kluski przyrządziłam w ten sam sposób co śląskie kolorowe i tam znajdziecie szczegóły. Klopsy indycze dostaliśmy od Teściowej gotowe, w czystym bulionie, więc(...)sosie koperkowym bądź pomidorowym). Złapałam smaka na serową nutę, ale też nie mogłam nie wykorzystać możliwości podania dziecku (i nam oczywiście) warzyw. Na czas doprawiania sosu wyjęłam klopsy. Zagotowałam bulion wraz z serkiem topionym. Zmiksowałam bo nie chciał się do końca rozpuścić. Marchew pokroiłam w słupki, pora w plastry, a paprykę w kostkę. Pietruszkę wtarłam do wywaru na drobnej tarce

Kuchnia po mojemu
ZIELONA ZUPA Z ŁOSOSIEM I MIGDAŁAMI 112

Kolejny przepis na fajną i oryginalną zupkę... Warzywna zupa krem z zielonym groszkiem i bazylią oraz dodatkiem łososia wędzonego i płatków migdałowych.  Składniki: 1 marchewka 1 pietruszka 1/3 selera 400 g groszku zielonego w puszce 10-15 listków świeżej bazylii 1-1,5 l bulionu 100 g łososia wędzonej 20 g płatków migdałowych ziele angielskie, liść laurowy sól, pieprz

Kuchnia MagdaLeny
Babka warzywna 330

Warzywny, kolorowy mix, jarska galaretka, akurat na wiosenny stół! Pamiętajmy! WARZYWA O KAŻDEJ PORZE ROKU I DNIA,  a w tej wersji szczególnie wyglądają zachęcająco... Składniki: 1 kalafior 1 róża brokułów 3 marchewki 3 łyżki żelatyny 3/4 l bulionu sól, świeżo zmielony pieprz do smaku natka pietruszki Wykonanie: Marchewkę myjemy oraz gotujemy. Kalafior i brokuł gotujemy osobno w osolonym wrzątku

kgwjanczewo
Zupa z cieciorką 138

zaczęłam robić z nią różne potrawy. Na pierwszy ogień: zupa warzywna właśnie z cieciorką :) Składniki:0,5 kg cieciorki,0,5 litra pomidorów z puszki, 3 marchewki,2 pietruszki,2 ziemniaki duże ziemniaki, 2 cebule,oliwa z oliwek, sól, pieprz, majeranek, lubczyk,ok. 3 l wody lub bulionu,150 ml jogurtu naturalnego.Cieciorkę moczymy w wodzie ok. 12 godzin przed

Delicious Titbits
Gulasz żołądkowo warzywny 134

500 g żołądków z kurczaka1 czerwona papryka1 marchewka1 cebula1/2 pora ( zielona część )250 g pieczarek4 łyżki olejusól do smakupieprz kolorowy do smaku1 łyżka suszonego niedźwiedziego czosnkuchili

Ewa w kuchni
KREM BROKUŁOWO-JARZYNOWY Z ORIENTALNĄ NUTĄ, BEZGLUTENOWY 132

swoją  przygotowuję bez żadnego wywaru (można oczywiście przygotować na bulionie), tylko z dodatkiem oleju kokosowego, który nadaje zupie orientalnego posmaku. Jest więc dodatkowo także wegańska i bezglutenowa. Tak bardzo zauroczyła mnie swym smakiem, że zagościła nie tylko jako danie obiadowe, ale także świetnie sprawdziła się na dietetyczną, warzywną kolację. Z podanych ilości wychodzi garnek ok.3,5l pysznej zupy. Idealnie

Smaczne Zdrowe
Risotto z kurkami i karmelizowaną cebulką 132

spokojnie zmniejszyć proporcje składników o połowę, pamiętajcie tylko o zapasie bulionu. SKŁADNIKI 8 szalotek 4 łyżki masła, najlepiej klarowanego 5 łyżek oliwy 4 ząbki czosnku 3 szklanki posiekanych kurek 2 szklanki ryżu arborio 1 szklanka cydru jabłkowego wytrawnego lub półwytrawnego białego wina 8 szklanek rosołu (może być drobiowy i warzywny z kostki) ½ szklanki gęstej kremowej śmietanki 30% ½ szklanki startego parmezanu

Karo in the Kitchen
Zupa kokosowa z krewetkami i makaronem z cukinii. 160

wersji. Na pewno pojawi się jeszcze sporo przepisów z użyciem warzywnego makaronu :) A wracając do zupy - jest pikantna dzięki paście curry i chilli, ma wspaniały aromat dzięki liściom kaffir i imbirowwi, a delikatności nadaje jej mleko kokosowe. Jest po prostu przepyszna! :) SKŁADNIKI 1 puszka mleka kokosowego 0,7 l bulionu drobiowego 30 krewetek tiger 1 cukinia 1 papryczka chilii

DefinicjaSmaku
Zupa krem z pulpetami z brukselką 148

razem "wylądowała" w pulpetach.  Ugotowałam lekką zupę warzywną, zmiksowałam na krem i jako dodatek do niej, zrobiłam pulpety nadziane brukselką.  Wyszło smaczne, syte i dietetyczne danie.  Pulpety można także panierować ,usmażyć i podać z ziemniakami i ulubioną surówką.  Zupa krem z pulpetami z brukselką  2 litry bulionu drobiowego  2-3 różyczki kalafiora

Takie tam pichcenie
RAMEN – ZUPA MIŁOŚĆI 172

Kto spróbuje raz pysznego, rozgrzewającego Ramenu , ten już zawsze do tego smaku powraca! Ramen jest to taki Rosół Doskonały – japońskie danie składające się z bulionu

Ostra na Słodko
Sos musztardowy do pieczeni 143

wywaru mięsno-warzywnego 1 łyżka miękkiego masła 1 łyżka mąki pszennej 4 - 5  łyżek dowolnej musztardy 1 łyżka gęstej śmietany sól i pieprz do smaku           Wykonanie: W miseczce wymieszałam mąkę z masłem na gładką masę.   Rozcieńczyłam 2 łyżkami   zimnego wywaru. W rondelku zagotowałam bulion, wlałam masę z mąki i masła

Kuchnia u Krysi
Papryki faszerowane mięsem 91

faszerowane mi ę sem i ryżem gotowane w bulionie są soczyste i aromatyczne. Potrawa łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczna. Danie znakomicie nadaje si ę do odgrzewania w piekarniku bąd ź mikrofalówce, wi ę c spokojnie możemy ją zabra ć do pracy. Papryki można faszerowa ć farszami mi ę snymi,warzywnymi,kaszą, krewetkami. Gorąco papryk ę najlepiej też poda

Smaczne Potrawy
Sardyńska zupa warzywna minestrone, przepis na długowieczność 286

słoika. Źródło   Blue zones.  Sardyńska zupa warzywna minestrone, przepis na długowieczność Czas przygotowania: 40 minut Proporcje dla 6-7 osób Składniki: 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 marchewki 2 łodyżki selera 1 puszka czerwonej fasoli 420 g 1 słoik ugotowanej ciecierzycy 540 g 4 ziemniaki 1 litr bulionu 3 łyżki oliwy z oliwek + do polania zupy przed

Kulinarne przygody Gatity
Zupa krem z cukinii z lubczykiem 178

Jestem fanką wszelakich kremów warzywnych, szczególnie teraz, gdy sezon w pełni i ze straganów młodziutkie warzywa krzyczą do nas: weź mnie, weź mnie :-). Tak więc dziś pora na młodą cukinię aromatyzowaną świeżym lubczykiem. Zupa krem z cukinii z lubczykiem Składniki: 1 kg zielonej cukinii 1 litr bulionu lub wody 1 podłużny serek topiony Hochland 1 gałązka lubczyku 2 łyżki masła

Kulinarne przygody Gatity