bulion warzywny - 3500 przepisów (strona:202/234)

Pęczotto buraczane z boczkiem 140

Buraki bardzo lubimy, zarówno w czystym barszczu, barszczu ukraińskim czy w postaci buraczków tartych na zimno i ciepło do obiadu. Tym razem tarte buraki dodałam do

Czerwień i błękit
Chowder z kalafiora z mlekiem kosowym 116

musiałam ją zrobić... Składniki: 1/2 główki dużego kalafiora 1 łodyga selera naciowego ok. 10 cm pora 1/2 puszki kukurydzy 3 suszone pomidory 1 szalotka 2,5 szklanki wywaru warzywnego 5 łyżek oliwy z suszonych pomidorów (może być zwykły olej) 1/2 l mleka 4 łyżki mleka kokosowego (pamiętajcie o dokładnym wymieszaniu puszki) pieprz słodka mielona papryka sól morska z papryką chili(...)czasu do czasu mieszając Po tym czasie wlać mleko zwykłe i mleko kokosowe, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut. Kalafior ma być miękki Następnie wlać bulion, całość wymieszać i zagotować 5 minut Podawać z posiekaną natką pietruszki Smacznego

Szczęśliwa kuchnia
Risotto z marchewką, kukurydzą i koperkiem 206

ryżu długoziarnistego białego lub odmiana ryżu do risotto 3 łyżki kukurydzy konserwowej 1 łyżka śmietany 18% 2 łyżki masła 2 łyżki oleju 5 - 6 chochli gorącego rosołu mięsno - warzywnego 1/2 łyżeczki soli (ale jeśli rosół jest dostatecznie posolony, nie dodawaj już soli) 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula kilka łyżek startego żółtego sera łyżeczka świeżego posiekanego lub suszonego koperku(...)lekko. Dodaj czosnek, przemieszaj i od razu wsyp ryż. Wymieszaj dokładnie, aby cały ryż pokrył się tłuszczem. Smaż kilka chwil, aż ziarenka staną się przejrzyste. Wlej pierwszą chochlę gorącego bulionu i wymieszaj dokładnie. Duś na małym ogniu, aż ryż wchłonie cały wywar. Od czasu do czasu zamieszaj. Tu potrzeba cierpliwości, risotto nie wolno robić w pośpiechu, podobno. Ja się zastosowałam

Anioszek w kuchni
Chowder z kalafiora z mlekiem kosowym 139

musiałam ją zrobić... Składniki: 1/2 główki dużego kalafiora 1 łodyga selera naciowego ok. 10 cm pora 1/2 puszki kukurydzy 3 suszone pomidory 1 szalotka 2,5 szklanki wywaru warzywnego 5 łyżek oliwy z suszonych pomidorów (może być zwykły olej) 1/2 l mleka 4 łyżki mleka kokosowego (pamiętajcie o dokładnym wymieszaniu puszki) pieprz słodka mielona papryka sól morska z papryką chili(...)czasu do czasu mieszając Po tym czasie wlać mleko zwykłe i mleko kokosowe, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut. Kalafior ma być miękki Następnie wlać bulion, całość wymieszać i zagotować 5 minut Podawać z posiekaną natką pietruszki Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kuskus z warzywami 319

sałatek i innych dań: Sałatka z rydzów i kuskus Sałatka z kuskus i rydzami a’la meksykańska Kluski z kaszy kuskus Kotlety mielone z kaszą kuskus zamiast bułki Sałatka warzywna z kuskus Kuskus z warzywami to bardzo kolorowy, smaczny do tego pożywny dodatek do mięsa. Kuskus może też być podany samodzielnie, jest  świetny na zimno, jak i na ciepło. Delikatny(...)wrzucamy do miseczki, dodajemy łyżkę masła, wsypujemy kuskus, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Całość zalewamy wrzącą wodą w proporcji 1 : 1. Można też kuskus zalać wrzącym bulionem lub rosołem. Przykrywamy miseczkę talerzykiem lub zakrywamy folią aluminiową i odstawiamy 5 minut aż wszystko napęcznieje, a warzywa stracą swoją surowość. Warzywa będą jednocześnie chrupiące. Kuskus z warzywami przekładamy do obręczy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Makaron z sosem szparagowym 193

Kolejne proste i szybkie danie ze szparagami w roli głównej. Do przygotowania tego dania zainspirowała mnie Karolina z bloga Sto kolorów w kuchni. Dzisiejszy pomysł

Kulinarne przygody Gatity
Zupa grzybowa - kuchnia faceta 137

średnia cebula    biała część średniej wielkości pora   ½    selera   2 marchewki   2 liście laurowe   1 lub 2 kostki bulionowe (wołowa, warzywna lub grzybowa)   1 łyżka mąki pszennej   150 ml śmietany 18% (jeśli ktoś lubi) Przygotowanie Grzyby  namoczyć na całą noc w przegotowanej chłodnej wodzie, a następnie gotować ok. 30 minut(...)lekko zmiksować zupę blenderem. Marchewkę także zmiksować i dodać do zupy. (pozostałych warzyw nie dodajemy) Mąkę wymieszać ze śmietaną lub zimną wodą a następnie zahartować kilkoma łyżkami bulionu i dodać do zupy. Podawać z łazankami, makaronem lub chlebem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa krem z dyni *BEZGLUTENOWA* 233

Mogę spokojnie ogłosić, że sezon choroby się rozpoczął! Po prostu jestem ledwo żywa. Katar, kaszel i ból gardła - masakra. W takie dni pragnie się rozgrzewających posiłków

Truskawkowa Fiesta
Zupa dyniowa 118

słodsza w smaku), 6-7 ząbków czosnku, 1 duża cebula, 1 łyżka starego drobno imbiru, 1/2 łyżeczki curry, Sól, pieprz, szczypta kurkumy, 1-1,2 litra wywaru warzywnego lub warzywnej kostki bulionowej BIO (do kupienia w sklepie ze zdrową żywnością),  3 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie Dynie należy przekroić, usunąć miąższ z pestkami i pokroić na mniejsze kawałki. Położyć(...)dynię jeszcze chwilę popiec, ma być miękka. Przeważnie jednak nie ma takiej potrzeby. Po upieczeniu dynię obrać ze skóry albo wydrążyć miąższ przy pomocy łyżki. Do garnka z bulionem włożyć warzywa, dodać przyprawy, zmiksować blenderem i pogotować jeszcze 2-3 minuty. Zupa ma być gęsta, ale jeżeli potrzeba można dolać troszkę bulionu lub gorącej wody. Podawać z podprażonymi pestkami dyni

Moja Mama Gotuje
Papryki z farszem mięsno-otrębowym 172

koperku szczypta przyprawy typu Jarzynka 4 łyżki oleju z pestek winogron 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 30 % 1/3 szklanki śmietanki 1 łyżka masła 2 płaskie łyżeczki mąki 1 szklanka wywaru warzywnego 2/3 łyżeczki maggi w płynie Zmielić w malakserze mięso. Wymieszać. Cebule pokroić drobno i usmażyć na złoto na łyżce oleju. Wymieszać mięso, cebulę, otręby, koperek, majeranek, pieprz, jarzynkę , 1/3 łyżeczki(...)minut. W czasie kiedy papryki się gotują zrobić sos. W garnuszku rozpuścić masło i wsypać na nie mąkę - wymieszać. Dodać koncentrat i smażyć chwilę.  Rozprowadzić śmietanką zmieszaną z bulionem. Zagotować na małym gazie. Papryki podawać ułożone na sosie same lub z ziemniakami . * Farsz jest sypki nie tak zwarty jak w gołąbkach - gdyby robiło się większą ilość to można dodać

Buniabaje w kuchni
Indyjska zupa z czerwonej soczewicy 110

Lidlu podczas tygodnia azjatyckiego) 1 łyżeczka czerwonej mielonej papryki ostrej Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Na ogół powinien to być wywar tylko warzywny ja natomiast zrobiłam z wywaru rosołowego, bo po prostu wolę zupy na wywarze mięsnym. Są one dla mnie zdecydowanie bardziej smaczne i treściwe. Także każdy chyba(...)marchewkę, chwilę smażymy. Dodajemy opłukaną na sitku soczewicę, posiekaną paprykę, czosnek i imbir. Smazymy około 5 minut. Dodajemy posiekane morele oraz 1/2 łyżeczki ziarenek pieprzu syczuańskiego. Powoli zalewamy składniki bulionem, tak około 2.5 litra bulionu (wraz z warzywami jakie w nim są). Do gotującej się zupy dodajemy mieloną paprykę i curry. Dodajemy także posiekaną natkę około 1 łyżki i kolendrę

ClauditteMissCooking
Wegańskie galaretki warzywne :) 139

Druga propozycja na delikatny posiłek wielkanocny :) Galaretki pięknie się prezentują, są szybkie w przygotowaniu i mogą przyodziać różne kształty, u mnie serduszka. Dzięki silikonowym foremkom galaretki

Zdrowie na języku :P
Risotto z boczniakami - wersja fusion 154

przykryć wszystkie składniki. Na "wolnym ogniu", pod przykryciem zostawiamy nasze risotto z 10 minut. Później odkrywamy, by zredukować płyn, jeśli będzie go za dużo. Jeśli ryż pochłonie wcześniej bulion, to dolewamy trochę i gotujemy pozostałe 5 min. Łącznie ryż potrzebuje ok. 15 minut, by być miękkim. Na koniec dolewamy odrobinę mleka, jeśli użyliśmy świeżej papryczki chili (pokrojonej w paski(...)Honorietta planuje krupnik. Można oczywiście użyć kostki rosołowej (ale smak już nie będzie ten sam), gdy mamy lenia i pominąć gotowane mięso, w wersji wegetariańskiej (wtedy najlepiej używać wywaru warzywnego

Karczma Honorietty
Minestrone po mediolańsku 164

Wyśmienita włoska zupa warzywna z mięsem z kurczaka. Ciekawe, zdrowe i bardzo pożywne wydanie zupy. Składniki: 1 szklanka małej fasoli 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku, zmiażdżone 1/2 szk cebuli pokrojonej w plasterki  1/2 szk łodygi seler pokrojonej w kostkę 1/2 szk zielonej papryki  pokrojonej w kostkę 1/2 szk pieczarek 3 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę(...)kostkę 1 łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczka oregano 1 łyżeczka soli 2 szk makaronu rurek, ugotowanego 1 szk startego parmezanu Mięso z kurczaka ugotować i ostudzić, zachować bulion. W dużym rondlu lub na patelni rozgrzać masło. Dodać czosnek, cebulę, seler, paprykę, pieczarki. Przysmażyć tak aby były miękkie. Dodać ziemniaki i pomidory, smażyć przez 5 minut. Do mieszanki dodać

Apetyczna babeczka
Rosół z drobiowymi klopsikami podany z kaszą kuskus 180

Coraz bliżej wrzesień, szkoła, nauka, kompletny brak czasu na wszystko... Cieszmy się ostatnimi dniami wakacji, bo już za tydzień o tej porze będę w szkole. Obiad

Truskawkowa Fiesta