bulion warzywny - 3500 przepisów (strona:206/234)

Ribollita – toskańska zupa chlebowa z pomidorami i fasolą 277

Kiedyś było to ‘biedne’ danie włoskich rolników. Nie wolno marnować jedzenia, wyrzucać resztek. Nazwa zupy – „gotowana na nowo” –wzięła się od tego, że oryginalnie przygotowywano Ribollitę na bazie zupy warzywnej niedojedzonej poprzedniego dnia i zagęszczano ją chlebem, który był już tak czerstwy i suchy, że nie dał się normalnie zjeść.   Przepis w „The Silver Spoon”, jak prawie cała prosta(...)minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Do garnka z przesmażonym soffritto i ziemniakami wlewamy puszkę pomidorów razem z zalewą. Dodajemy szpinak lub jarmuż, zioła, wlewamy bulion. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem –zupa ma tylko mrugać, przez około 20-25 minut. Po tym czasie do garnka dodajemy odcedzoną fasolkę i 3 łyżki startego parmezanu. Gotujemy razem jeszcze

Karo in the Kitchen
Warzywna potrawka z kurczaka 214

Jestem osobą, która nie przepada za zupami. Ponadto, uwielbiam warzywa, dlatego staram się wplatać je wszędzie. Sałatki, choćby najprostszej, nigdy nie może u mnie zabraknąć. Tym

Fabryka pomysłów
Domowa kostka rosołowa. Domowa pasta bulionowa. Esencjonalna, bogata, zdrowa. 167

marchewki, bielą się pietruchy, dumnie prężą się pory, zielenią zioła, natki pietruszki, lubczyki, oregana czy bazylie. Nie śmiałam nie wykorzystać takiej okazji. Mam to szczęście, że posiadam własny ogródek, warzywny i ziołowy. Jednak uwielbiam chodzić po targu miejskim i wyszukiwać płodów rolnych, szczególnie od zaprzyjaźnionych rolników, którzy starają się nie używać chemii. Dlatego też na targ przyjeżdżają ze skrzynką powykręcanej(...)kostki bulionowej. Na jednym ogniu  upieczemy 2 pieczenie, mianowicie mamy wywar do wykorzystania oraz ugotowane warzywa i mięso.     Jesień to najlepszy czas, by przygotować zapas domowego bulionu   w paście. Stragany wypełnione są po brzegi sezonowymi warzywami i owocami. Warzywa mam swoim ogrodzie, jednak jeśli któregoś mi braknie zaopatruję się na lokalnym targu u zaufanego gospodarza. Teraz

Naturalna Kuchnia
Jaglane pulpeciki w pomidorowym sosie z bakłażanem 188

można ją na tysiąc sposobów, zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko. Tym razem jest to danie wytrawne w formie klopsików z suszonymi pomidorami, podanymi w gęstym sosie warzywnym. Danie wyszło mi dość pikantne, ale jak ktoś woli łagodniejsze smaki to można zrezygnować z części przypraw albo zastąpić je innymi. Przepis podpatrzyłam u Łukasza :) 1 szklanka kaszy jaglanej(...)dodać do bakłażana razem z rozgniecionym czosnkiem. Kiedy cebula zrobi się szklista, wlać przecier pomidorowy i przyprawić sos. Chwilę dusić, a jeśli sos będzie zbyt gęsty podlać wodą albo bulionem. Pod koniec dodać pokrojone pomidorki koktajlowe i świeżą natkę pietruszki. Smacznego :) Zamiast przecieru pomidorowego można użyć świeżych pomidorów, ale najlepsze są w okresie letnim. Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania

https:KKuchniaMniam
Barszcz wołyński 163

Na kuchnię podkarpacką wpłynęły nie tylko lokalne produkty i tradycje, ale również ludność napływowa, która w różnych okresach zasiedlała te ziemie. Stąd między innymi silne wpływy

Trzeci talerz
Irlandzka zupa dyniowa z ziemniakami 137

Smak tej zupy przyjechał za mną z zachodniej Irlandii. Jadłam ją tam kilka razy i po powrocie nie mogłam zapomnieć tego połączenia smaków :) Jak dla mnie

Trzeci talerz
Letnia zupa z fasolki szparagowej 180

problemu. Generalnie, jest to przepis z kategorii prostych, lekkich i przyjemnych. Z niewyszukanych składników bardzo łatwo przygotujemy kolorową, lekką, łagodną i zdrową zupę. Bazujemy na dość standardowym wywarze mięsno-warzywnym , do którego dodajemy stopniowo kolejne warzywa, zależnie od potrzebnego czasu ich gotowania. Raczej nie polecamy żadnych „przyspieszaczy” w rodzaju kostki bulionowej – akurat do tej zupy nie będzie zupełnie pasowała smakiem(...)płaska łyżeczka przyprawy curry Instrukcje Mięso umieszczamy w garnku wypełnionym 4 litrami wody, do której dosypujemy 1 łyżeczkę soli. Podgrzewamy dość powoli do granicy wrzenia i odszumowujemy jak bulion lub rosół . Następnie dodajemy por, seler oraz ziarna pieprzu, ziele angielskie, liście laurowe i natkę pietruszki. Wywar gotujemy powoli, najlepiej pod częściowym przykryciem, przez ok. 2,5 godziny. Powinniśmy otrzymać

Kulinarna Pokusa
Bulionowa pasta mięsna, czyli domowa kostka rosołowa 173

Dziś zapraszam na zdrowy zamiennik popularnych sklepowych kostek rosołowych z mięsem. Wprawdzie tego co przygotowałam nie można nazwać kostką, tylko raczej pastą, ale 

Kulinarne przygody Gatity
Przechowywanie żywności 147

potrawy zwracaj uwagę na to co już masz w lodówce – jeżeli na dolnej półce od kilku dni zalega włoszczyzna nie planuj pierogów z kapustą. Wykorzystaj włoszczyznę do przygotowania aromatycznego bulionu stanowiącego świetną bazę do wielu zup (pomidorowej, krupniku, pieczarkowej, brokułowej, kalafiorowej), sosów czy innych świetnych potraw (np. wykwintnego risotto czy bardziej pospolitej potrawki z kurczaka). 2. Zakupy z listą(...)tego jedną z puszek, dodać inne świeże warzywa i mamy gotową pyszną i zdrową sałatkę – jak znalazł na kolację. Wymienione warzywa z puszki mogą stanowić również dodatek do warzywnych zapiekanek , gulaszów czy farszów tak więc nie ma obaw, że otwarta puszka nie zostanie szybko wykorzystana. Pełnoziarnista mąka – wiadomo do czego służy mąka: ciasta, naleśniki, pierogi i wiele innych potraw

moj przepis na
jesień najlepsza pora na zupę buraczkową 134

zupa buraczkowa Każda pora roku, również w kuchni, rządzi się własnymi prawami. W porze słonecznego lata, z lubością jemy zupy z lekkich warzywnych i owocowych kremów, nie zwracając głowy ku treściwszym daniom. Jednak z nastaniem jesieni, coraz częściej mamy apetyt na sycące, gorące potrawy. Jednym z takich dań jest zupa z buraków, warto zrobić ją o tej porze roku, kiedy(...)podsmażonej cebuli dodajemy  obrany seler pokrojony w słupki oraz marchew obraną i pokrojona w plastry.  Całość smażymy przez dwie minuty, często mieszając, a  następnie zalewamy mięsnym bulionem. Po zagotowaniu bulionu z warzywami dodajemy do niego pokrojone w kostkę ziemniaki i ugotowane, wcześniej obrane ze skórki, pokrojone w talarki buraki ( lub starte na tarce), przyprawiamy cukrem, octem

Miód i pieprz
Podkarpackie gołąbki z kaszą jęczmienną i suszonymi grzybami 197

Od północy Podkarpacia, aż po jego południowe krańce, gołąbki z kaszą stanowiły danie, które gościło na stołach zarówno na co dzień, jak i od święta. Jedną

Trzeci talerz
Pikantna zupa wielowarzywna 196

Tak dla odmiany. Po tych słodkościach będzie w sam raz. Zupka jest sycąca. Można się nią najeść nawet bez chlebka, chociaż świeże pieczywko bardzo do niej

Ratunku obiad
Bulion wegetariański i Włościańskie Jadło 230

książki Kuchnia wegetariańska W. Rusin, o której pisałam tutaj . Dodatek sosu sojowego od Lindy:). Teraz zupa jest idealna i mega aromatyczna – zresztą spróbujcie sami. Dodatkowo, jak pisze autorka, bulion ma działanie oczyszczające.  Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)wydaniu. Kasza jaglana z marchewką na słodko – moja ulubiona kasza w nowej wersji. I trochę klasyki (Rafał): Gołąbki z kaszą gryczaną (wiem, zdjęcie niezbyt urokliwe). Kotleciki ziemniaczane z sosem warzywnym curry. Paszteciki z kiszoną kapustą. Krokiety z grzybami (zjedzone bardzo szybko – brak zdjęcia). Vegetarian broth Recipe (slightly changed) form the Polish Vegetarian cuisine by W. Rusin. I wrote about

Qlinarnie i Qlinarnie
#Porady - co zawsze warto mieć w lodówce 322

potrafi podkręcić smak dania passata pomidorowa Mój największy przyjaciel w kuchni - baza do sosów, zup, jednogarnkowców - zawsze powinna być pod ręką bulionetki drobiowa/wołowa Na pewno lepiej przygotować własny bulion i zamrozić go w niewielkich porcjach, ja jednak używam bulionetek, są dużo lepszym wyborem niż kostki rosołowe wypełnione tłuszczem palmowym i solą, a stanowią bazę wielu dań, które przyrządzam serek(...)obiad, że palce lizać gotowy :) warzywa na patelnię W sezonie najlepiej używać świeżych warzyw, ale gdy akurat nie macie ich pod ręką, to warto mieć w zamrażalniku kilka opakowań warzywnych mieszanek - brokułów, kalafiora, marchewek, papryki, fasolki - wrzucacie na patelnię, dusicie kilka minut i kolejna porcja warzyw zaliczona :) ryby Jeśli możecie wybierajcie te świeże, ale miejcie też w zapasie jakiś mrożony

Cooking Monster