bulion warzywny - 3500 przepisów (strona:199/234)

Flaczki z boczniaków 375

Wegetariańskie flaczki z boczniaków to warzywny zamiennik tradycyjnych, polskich flaków. Niestety za oryginalną potrawą nie przepadam – ma ona wiele zwolenników, ale to nie dla mnie. Pierwszy raz o flakach z boczniaków przeczytałam w książce „Dania z grzybów”. Bardzo mnie zainteresowała i postanowiłam zrobić swoją wersję. Zupa jest bardzo prosta do przygotowania. Doskonała na chłodniejsze dni. Takie flaczki(...)pewno jeszczce zagoszczą na moim stole. Składniki: 800 ml przegotowanej wody lub bulionu 400 g boczniaków 2 marchewki 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 1 pietruszka 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 czubata łyżka masła 1 łyżka oleju 1 mały pęczek natki pietruszki 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki

Poezja smaku
Kapuśniak z młodej kapusty 136

Lekka zupa wiosenna, koniecznie posypana świeżym koperkiem.   pół główki młodej kapusty 3 marchewki 4 młode ziemniaczki 10 dag wędzonej szynki 1,5 l wywaru warzywnego cebula 2 łyżki masła klarowanego koperek 2 ziela angielskie listek laurowy Kapustę obieramy z zewnetrznych liści, myjemy i kroimy na pół. Szatkujemy w małą kostkę. Marchewkę kroimy w pół plasterki, ziemniaki w kostkę. Szynkę(...)drobną kostkę. W rondlu rozgrzej masło i zrumień pokrojoną szynke i cebulę. Dodaj pokrojone marchewki i ziemniaki i podsmaż 5 min cały czas mieszając. Dodaj kapustę i wlej bulion, dodaj ziele angielskie i listek laurowy. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Solimy i pieprzymy do smaku. Obficie posypujemy koperkiem

Atlas Smaków
Jesienne risotto z dynią 151

zaabsorbuje wszystko, co wlaliśmy wcześniej. Czy tak się stało, sprawdzimy rozgarniając ryż na środku garnka – jeśli szybko podchodzi płynem, mieszamy dalej. Jeśli płynu nie ma – dolewamy nową porcję wrzącego bulionu. Stale mieszamy, żeby nie doprowadzić do przypalenia. Gdy ryż jest już odpowiednio miękki, przy ostatniej porcji rosołu dodajemy do rondla dynię w kawałkach (zostawiamy odrobinę do dekoracji) i starte sery(...)talerze, dekorujemy figą, fragmentami duszonej dyni, strugami parmezanu. SKŁADNIKI 400g dyni (Hokkaido, muszkatołowej, Butternut lub Sampson) 100g wędzonego boczku 1 szklanka ryżu Arborio lub Carnaroli 1,5 litra rosołu warzywnego lub drobiowego 2/3 szklanki mieszanych tartych serów – parmezanu, grana padano, cheddara 60g masła podzielone na trzy części 3 łyżki oliwy z oliwek 2 średnie cebule (200g) 2 ząbki czosnku

Karo in the Kitchen
Wegański żurek z kaszą i czosnkiem niedźwiedzim 155

kiełbasy i jajek oraz śmietany też mogą być święta! :)  Składniki: 0,5 l domowego zakwasu z żytniej mąki  przepis na zakwas 1 l wywaru warzywnego (włoszczyzna jak do rosołu) 3 liście laurowe 4 ziela angielskie 4 ząbki czosnku 1 opalona duża cebula 1 dodatkowa cebula do podsmażenia w kostce 1/2 szklanki kaszy perłowej 1 łyżka suszonego(...)mundurkach (ilość wg uznania) sól, pieprz, cukier do smaku Do garnka wlewamy 1 l wywaru z włoszczyzny, dodajemy liście laurowe, ząbki czosnku, ziele angielskie oraz opaloną cebulkę. Gdy bulion się zagotuje, dodajemy kaszę i gotujemy ją aż zmięknie (pół godziny). Później wlewamy zakwas. I gotujemy przez 5 minut. Dodajemy majeranek, posiekany czosnek niedźwiedzi oraz pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulę

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa z soczewicy 101

Składniki: 3 szklanki soczewicy czerwonej  1 szklanka małej białej fasolki 2 ziemniaki 500 gram przecieru pomidorowego pół szklanki śmietany 1/2 cukinia papryka 3 litry wody 2 kostki rosołowe warzywna lub z żeberek 3 łyzki przyprawy typu Warzywko szczypta chilli 2 ząbki czosnku szczypta imbiru Wykonanie:Soczewice, fasolę pozostawiamy do namoczenia przez kilka godzin lub na noc zwłaszcza fasole(...)wielkim ogniu.  Wylewamy wodę i wlewamy 3 litry nowej wody, dodajemy kostki rosołowe, pokrojone w kostkę ziemniaki.Przecier pomidorowy mieszamy ze śmietaną dolewamy łyżkę gorącego bulionu, mieszamy i wlewamy do zupy.Dodajemy pokrojoną cukinię i paprykę.Gotujemy około 20 min. Pod koniec gotowania dodajemy wszystkie przyprawy oraz przetarty czosnek

NaKońcuJęzyka
Chłodnik buraczany z mięsem 137

chłodnymi i chłodzącymi posiłkami. Z dzieciństwa kojarzy mi się zupa owocowa z makaronem (wiśniowa albo truskawkowa) a później moja świadomość rejestrowała wszelkiej maści chłodniki. Zresztą takie mleczno – warzywne zupy bardzo lubię – zazwyczaj są pożywne i naprawdę przyjemnie orzeźwiają. Niestety jedynym mankamentem jest krojenie warzyw. Nie inaczej jest w tym przypadku, ale za to efekt jest na prawdę super(...)talerz z zupą (koniec końców pochłonąć 3 talerze)! Do przygotowania zupy potrzebujemy: 1/2 litra zsiadłego mleka lub maślanki 3 małe kubeczki jogurtu greckiego 1/2 litra kefiru 300 ml bulionu warzywnego/mięsnego 500 g buraków 1 pęczek koperku 1 pęczek rzodkiewek 4 jajka ugotowane na twardo ok 200 g ugotowanego mięsa (ja dałam świeżo upieczony schab) 1 ząbek czosnku sól, pieprz

Szybko Tanio Smacznie
Zupa warzywna z makaronem i płatkami owsianymi 151

W tak zwanym międzyczasie pomiędzy jednym dzieckiem a drugim zaczęłam gotować zwykłą zupę. Miała być z ziemniakami - musiałabym po nie iść na dół i obierać, a

Kolorowy Przepisownik
Sałatka z ziemniakami i cebulką 372

Sałatka ta jest idealna na imprezy, zawsze znika w mgnieniu oka. Do tego jest sycąca i po prostu pyszna:) Składniki: 0,6 kg ziemniaków, 6 parówek

Kuchnia Pełna Pasji
Francuska zupa cebulowa na piwie 176

Witam w Nowym Roku! Jeśli cierpicie na syndrom dnia wczorajszego, to zdecydowanie polecam Wam tę zupę :) Poniżej podaję również przepis na wywar, na którym ją przygotowałam

My Culinary Art
BURGER DROBIOWY Z MASŁEM ORZECHOWYM I POWIDŁAMI 150

burgery: 500g piersi z kurczaka 1 cebula 2 łyżki bułki tartej 1 jajko sól pieprz bulionetka warzywna dodatki: bułeczki do hamburgerów z tego przepisu karmelizowana cebulka z tego przepisu  masło orzechowe powidła z czarnej porzeczki  ser cheddar   Na początek przygotuj bułeczki wg podanego przepisu. Następnie cebulkę. Kiedy będziesz wkładać bułeczki do pieca zacznij robić burgery. Mięso mielimy(...)cebulą. Dodajemy jajko, bułkę, sól i pieprz do smaku. Formujemy duże kotlety i smażymy z jednej i drugiej strony po kilkanaście sekund. Wrzucamy na gotującą się wodę z bulionem. Gotujemy 7 minut i zmniejszamy ogień na mniejszy. Gotujemy jeszcze 30 minut. Każdą bułkę przekrój połóż plaster sera, posmaruj masłem orzechowym, dodaj łyżeczkę powideł, ułóż kotlet a na nim cebulkę

KuchcikoweLove
KOTLECIKI Z KALAFIORA 155

Mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz warzywne kotleciki z kalafiora i kaszy jaglanej. Doprawione parmezanem, smażoną cebulką i czosnkiem oraz natką pietruszki i papryczką chili.  Dobre do odgrzewania, mogą być bazą do kanapek lub przepysznym elementem obiadu. Są świetnym sposobem na smaczny i zdrowy posiłek dla całej rodziny. Aby ułatwić sobie ich przygotowanie, polecam wyrobić masę i uformować(...)kotleciki wieczorem, a kolejnego dnia opanierować i usmażyć. SKŁADNIKI / na 6 kotletów 500 g różyczek kalafiora 1/3 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka bulionu lub wody z 3 łyżkami sosu sojowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 1 jajko 4 łyżki tartego parmezanu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka drobno pokrojonej papryczki chili / można dać

cool and minty
żeberka cielęce duszone w warzywach 164

żeberka duszone Pora roku jest  odpowiednia, by na obiad zaserwować solidny mięsny kawałek. A jeżeli delikatne cielęce żeberka, podamy w aromatycznym warzywnym sosie, to zwykły posiłek zmieni się w prawdziwą ucztę. składniki dla czterech osób mięso i marynata 4  ładnie spore kawałki żeberek cielących każdy o wadze  około 300 g sól, pieprz 2 łyżki octu jabłkowego(...)oleju pozostałe składniki 1/2 szklanki mąki do obsmażenia mięsa 4 łyżki oleju 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula kawałek selera 3-4 ząbki czosnki 3 łyżki masła 2 szklanki bulionu może być z  domowej kostki rosołowej 2 łyżki mąki do zasmażki sol,  pieprz 2 liście laurowe sposób przygotowania Żeberka myjemy i tasakiem dzielimy na mniejsze części ( możemy również

Miód i pieprz
Gołąbki wegetariańskie 380

Danie trochę pracochłonne, ale warte zachodu. Gołąbki te są na pewno są mniej kaloryczne niż te tradycyjnie przyrządzane, zawierają roślinne źródło białka, jakim jest soczewica. Można

kuchcikownia
Krem z cukinii i czosnku! 106

jesiennego chłodu i dwóch ślicznych, średnich cukinii powstała kolejna kremowa zupa. Mam nadzieję, że przez te warzywne przeciery jedynym moim miejscem zatrudnienia w przyszłości nie zostanie Dom Spokojnej Starości;) Cóż, nic nie poradzę, że tak bardzo je lubię;) Jako kontrast dla mojego kremu dorzucam garść prażonego słonecznika, żeby rozruszać trochę mięśnie żucia i wykorzystać zęby:) Cukinia nie będzie tak samo(...)wydobywa i podkreśla jej smak. Ponadto wiadomo, że czosnek działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie, co przy tej porze roku jest niezwykle cenne. Składniki na 4 porcje: 2 średnie cukinie 700ml bulionu 4 lub 5 ząbków czosnku garść ziaren słonecznika tymianek czubryca zielona sól pieprz Sposób wykonania: Cukinię kroimy w kostkę, zalewamy bulionem i gotujemy przez 10 minut. Następnie miksujemy na gładki

Kuchnia Pani Wiosny
Krem z białych warzyw 176

  Sezon na szparagi właśnie się rozpoczął. Lubicie ? Ja pokochałam od pierwszego kęsa, zarówno te zielone, jak i białe.Dziś w użyciu szparagi białe. A powstał

kolorowotorcikowo