bulion warzywny - 3500 przepisów (strona:189/234)

zupa z fasolką szparagową 139

zupa z fasolką szparagową Każda pora jest dobra, na delikatne warzywne zupy, pełne koloru i witamin. składniki na cztery, sześć osób 2 l drobiowego bulionu,  3 ziemniaki 300 g fasolki szparagowej 1 cebula 3 łodygi selera naciowego 2 marchewki 2 łyżki oleju sól, pieprz  koperek sposób przygotowania Obieramy cebulę i drobno ją siekamy, myjemy łodygi selera, krojąc

Miód i pieprz
Zupa z suszonych grzybów z soją 154

sprzętem coraz gorzej... Jakość zdjęć przeprasza czytelników. + sól, pieprz do smaku Grzyby pozostawiamy na noc do namoczenia. Następnego dnia gotujemy wywar warzywny. Grzyby odcedzamy, siekamy/kroimy w cienkie, krótkie paski. Połowę z nich wrzucamy do wrzącego bulionu razem z wodą z moczenia grzybów oraz soją i gotujemy całość do miękkości ziaren. Cebulę szklimy w rondelku na dwóch łyżkach masła. Dorzucamy

Kuchenna Kontrrewolucya
Bitki w sosie pomidorowym 172

była dostateczna ilość wody, aby mięso się nie przypaliło]. Ilość składników wedle gustu i apetytu.. schab lub polędwica cebula susz warzywny lub świeże warzywa pomidory z puszki przyprawa do wieprzowiny sól, pieprz listek, ziele bulion  Mięso pokroić w plastry , można lekko rozbić tłuczkiem.Mięso podsmażyć na patelni, dodać cebulę, warzywa oraz przyprawy.Zalać wszystko bulionem, dodac pomidory

Moje domowe kucharzenie
Zupa cebulowo - serowa z grzankami 122

warto :)Składniki:- ze cztery cebule (jeśli są małe to pięć)- 4 serki topione- 2 plasterki żółtego sera- 1,5 l bulionu wołowego (u mnie z kostki, na taką ilość wody potrzebujemy trzech kostek, w wersji wege można użyć warzywnego)- sól- vegeta- pieprz- zioła prowansalskie- 0,5 szklanki śmietany 12% - margaryna do smażenia (w edycji dla bogatych może być masło)- chleb(...)pomysł wpadł w trakcie, widać także nieszczęsny ser topiony z Biedronki, którego nie kupujemy, chyba że mamy ochotę na zupę bez wyrazu. Olej nie był jednak potrzebny.Na początku robimy bulion, jeśli jest z kostki to łatwo, jeśli normalnie to trudniej, ważne, żeby na koniec był czysty i schludny. Jak się ugotuje, to zdejmujemy go z ognia, zakrywamy pokrywką i niech

Kulinarne zapędy Kokosa
zupa z fasolką szparagową 163

Lekka zupa z fasolką szparagową Lato to najlepsza pora na delikatne warzywne zupy, pełne koloru i witamin. Składniki na cztery sześć osób 1,5 l drobiowego bulionu,  3 ziemniaki 250 g fasolki szparagowej 1 cebula 3 łodygi selera naciowego 2 marchewki 2 łyżki oleju sól, pieprz  młody koperek Sposób przygotowania Obieramy cebulę i drobno ją siekamy, myjemy łodygi

Miód i pieprz
Risotto z grzybami 103

smakuje, kiedy jest podane natychmiast po przygotowaniu. Jeśli wychodzi zbyt gęste, należy jeszcze dodać bulion lub wodę i przyprawić. Składniki: • 300 g ryżu Arborio • 500 g grzybów, u mnie mrożone podgrzybki • 1,5 litra wody/3 kostki bulionowe, u mnie warzywne • 1 cebula • 3 łyżki suszonej włoszczyzny • 2 łyżki oliwy • 2 łyżki masła Wykonanie: • Cebulę drobno posiekać

To co kocham
Sos koperkowy na gorąco 241

koperkowy podawany na gorąco jest niezastąpionym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs, ale ja bardzo lubię go również jako dodatek do kotletów warzywnych, albo ryżu z warzywami. Składniki: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 500 ml zimnego bulionu (może być z kostki) 1 pęczek posiekanego koperku 150 ml śmietany (18%) szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka

Trzeci talerz
Zupa/leczo pomidorowe z makaronem z cukinii (porcja - ok. 195 kcal) 242

Moja mama poleca, co więcej, poleca mój tata, który jest typowym mięsożercą - a polecenie moich rodziców, jeśli chodzi o rzeczy warzywne, fit, itp., jest potwierdzeniem dobrego smaku ;)  Składniki (1 duża porcja - 1,5 miseczki):  500 ml bulionu 60 g cebuli (1 sztuka) 400 g pomidorów bez skórki (3 średnie sztuki) 35 g papryki czerwonej (kawałek szerokości

Malowane smakiem
Quinotto z boczniakami królewskimi (eryngii) i białymi szparagami 114

podlewamy niewielką ilością wywaru z którego przed chwilą wyjęliśmy szparagi. Doprawiamy odrobiną soli (w zależności od tego jak słony jest wywar warzywny) i świeżo zmielonym pieprzem i dusimy wszystko razem, co jakiś czas mieszamy i dolewamy po trochę bulionu. Gdy quinoa zmięknie i wchłonie bulion oraz aromat pozostałych składników, sprawdzamy czy nie należy jej jeszcze doprawić. Jeśli nie, to można

Quinoa Raz!
Broccoli miracle 170

pyszny obiadek, brokulowy maly cud. Lekki, zielony krem, z pachnacymi migdalowymi platkami zachecaja do chrupania. Skladniki na 4 talerze :) Skladniki: wywar warzywny lub warzywno miesny 1 glowka swiezych brokul lub mrozonych sol/pieprz do smaku platki migdalowe - 2 lyzki Bulion przygotowac wg uznania, moze byc wegetarianski lub z kostka miesna. Do wywaru dodajemy glowki brokul i gotujemy al dente

Lajtkraft food intolerance
Gołąbki z kaszą orkiszową, indykiem i suszonymi grzybami 276

łyżką gorącego sosu i stale mieszając sos w garnku wlewamy „zabielacz”. Gotujemy jeszcze chwilę do zgęstnienia.   Próbujemy i sos doprawiamy – dość odważnie pieprzem, dla wyrazu, i delikatnie solą – bulion najczęściej jest już dosyć słony. Gołąbki przenosimy do sosu, podajemy polane sosem, najlepiej z ubitymi ziemniakami – sosu wychodzi sporo, na następny dzień gołąbki łatwo jest odgrzać. Pysznie, prawie klasycznie – prawie(...)jajko L 3 łyżki oleju rzepakowego 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka przyprawy warzywnej typu ‘Vegeta’ lub kostka rosołowa, pokruszona kawałek zimnego masła do wysmarowania formy i pieczenia SKŁADNIKI SOSU 0,7 litra bulionu drobiowego lub jarzynowego 700g passaty pomidorowej 3 pełne łyżki mąki pszennej (z lekkim czubkiem) 3 łyżki kwaśnej śmietany

Karo in the Kitchen
Zupa kminkowa 80

zrobić :) i muszę przyznać, że wyszła bardzo dobra. Składniki:  60 g ziaren kminku  1,5 l wywary warzywnego sól, pieprz pietruszka  4 ziemniaki  Przygotowanie: Obrałam ziemniaki,umyłam i pokroiłam w kostkę.Wrzuciłam do gotującego się bulionu. Dodałam ziarna kminku, doprawiłam i całość gotowałam do czasu aż ziemniaki zmiękły

Kukuleczki
Krem pieczarkowy z grzankami 221

masłem usmażyć pokrojoną w piórka cebulę, dodać pokrojone pieczarki. Wszystkie warzywa z pieczarkami zblendować w osobnej misce z chochelką wywaru warzywnego, przelać do wywaru, przyprawić i gotować na małym ogniu. W miseczce zblendować serek ze śmietaną i chochelką bulionu, zagęścić zupę.  Zupę podawać z grzankami.   Smacznego

Niezły Młynek
Zupa krem z modrej kapusty i quinoy 143

oliwie z oliwek, gdy się zeszkli, dodajemy poszatkowaną kapustę, lekko solimy, dodajemy łyżkę octu winnego, mieszamy, wlewamy pół szklanki wywaru warzywnego i dusimy na małym ogniu pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Gdy kapusta lekko zmięknie dolewamy resztę bulionu dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy, aż kapusta będzie całkiem miękka. Na koniec wrzucamy quinoę, chwilę gotujemy i wyłączamy

Quinoa Raz!
Szybka zupa warzywna 399

Uwielbiam szybkie i proste przepisy. Nie zawsze trzeba stać godzinami w kuchni, by wyczarować smaczne danie. Nie musimy też używać do tego wyszukanych składników. Czasami najbardziej

W mojej holenderskiej kuchni