bulion warzywny - 3500 przepisów (strona:184/234)

Kolorowa galaretka z szynką z indyka 185

czystym sumieniem mogę je Wam polecić.  Zapraszam na delikatną galaretkę z szynką z indyka. Zawiera ona 91% mięsa i smakuje...po prostu szynką :)  Składniki: bulion lub chudy rosół mięsno-warzywny lub warzywny szynka z indyka Konspol gotowana marchew (można wykorzystać z rosołu) kukurydza z puszki czarna fasola z puszki jajka ugotowane twardo świeża papryka zielona pietruszka żelatyna Żelatynę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa rybna - prosta i szybka 297

Inspiracją do  powstania tej zupy był przepis Piotra Bikonta. Trochę go zmodyfikowałam, dodałam bulion, ziemniaki i cebulę. Pierwszego dnia zupa była niezła, ale tak na

Stare Gary
Zupa krem z ziemniaków 183

tego jak gęstą zupę preferujecie.  Zupa krem z  ziemniaków Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 800 g ziemniaków 1 duża cebula ok. 1 litra bulionu (u mnie na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej) 5-6 łyżek startego żółtego sera 4 plastry boczku sól morska pieprz Wykonanie: Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Boczek kroimy w słupki

Kulinarne przygody Gatity
Żurek na domowym zakwasie 155

zjeść coś sycącego. Często podaję ją razem z domową białą kiełbasą. Żurek na domowym zakwasie Czas przygotowania: 40 minut Proporcje dla 6 osób Składniki: 2 litry bulionu (u mnie na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej ) 2 spore marchewki 2 pietruszki 1/2 selera (ok. 200 g) 700 ml  zakwasu na żur na mące razowej pszennej 200 g wędzonego boczku

Kulinarne przygody Gatity
Paella mixta – mój słoneczny hiszpański freestyle 353

pestkami. Kurczaka oczyszczamy i kroimy w dwucentymetrowe kawałki, posypujemy pieprzem, solą i kurkumą. Kiełbasę chorizo kroimy w półplasterki lub w kostkę. W osobnym garnku szykujemy bulion. Rozpuszczamy 1,5 kostki rosołowej, najlepiej warzywnej lub drobiowej, wlewamy łyżkę mocnej oliwy, jasnego sosu sojowego, dorzucamy szczyptę nitek szafranu, łyżeczkę kurkumy ( dziewczyny, uważajcie na kurkumę – bardzo mocno barwi paznokcie! ). Bulion zagotowujemy i trzymamy

Karo in the Kitchen
Bulion drobiowo-warzywny 188

zależy od Waszych preferencji i od tego jak bardzo esencjonalny wywar chcecie otrzymać. Po 2 godzinach gotowania, gdy mięso i warzywa będą miękkie doprawiamy bulion solą i pieprzem. Nie ma potrzeby używania popularnej przyprawy warzywnej, bo tak przygotowany wywar jest już wystarczająco aromatyczny i intensywnie żółty. Bulion przelewamy przez sitko. Mięso oraz warzywa możemy wykorzystać do zrobienia np. potrawki

Zawsze głodna!
Indyjska zupa krem z kalafiora 137

spory batat 1 cebula 1 łyżeczka świeżego posiekanego imbiru 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki curry 1 łyżeczka mielonej kolendry 1,5 łyżeczki mielonego kuminu 1000 ml bulionu ( przygotowanego na bazie  domowej pasty warzywnej ) 400 ml mleczka kokosowego oliwa z oliwek do smażenia sól do smaku gęsty jogurt naturalny świeża kolendra płatki chili do posypania Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę(...)garnku na rozgrzanej oliwie wraz z przyprawami. Kalafiora dzielimy na różyczki (dwie różyczki odkładamy na bok) i również przesmażamy. Batata obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka. Wszystko zalewamy bulionem i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Wlewamy mleczko, chwilę gotujemy. Zupę miksujemy, doprawiamy do smaku. Odłożone różyczki kroimy na plastry i przesmażamy na oliwie. Zupę podajemy skropioną oliwą, z kleksem

Kulinarne przygody Gatity
Kremowe risotto z szynką i pieczarkami 276

osób Składniki: 100 g  szynki konserwowej pokrojonej w grubsze plastry 150 g pieczarek 2 szalotki 1 szklanka ryżu arborio ok. 2,5 szklanek  bulionu (u mnie na bazie  domowej warzywnej pasty bulionowej ) 3 łyżki  serka śmietankowego sól pieprz świeżo starty parmezan olej do smażenia Wykonanie: Szalotki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szynkę również kroimy(...)patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy szalotki, a następnie pieczarki. Na koniec wrzucamy szynkę, wsypujemy ryż i przesmażamy przez 2-3 minuty, mieszając, aby ryż się nie przypalił. Następnie wlewamy bulion, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż ryż będzie miękki. Dodajemy wtedy serek śmietankowy i dokładnie wszystko mieszamy Risotto od razu wykładamy na talerz i posypujemy świeżo

Kulinarne przygody Gatity
Sprośnie faszerowane cukinie 175

dodatek warzywny zostawiam Ci pełną dowolność. Jednak będę upierała się przy kokosowym mleku, który sprawi, że farsz będzie aksamitnie gładki i kremowy oraz sosie salsa, który nada wspaniałego warzywnego aromatu. Pamiętaj, aby wybrać ten dobrej jakości, składający się z samych warzyw, bez zbędnych dodatków.  Składniki: 4 okrągłe cukinie ½ szklanki brązowego ryżu 1 spora cebula 1 mała czerwona papryka(...)Wydrążone cukinie nadziewaj aż po same brzegi aromatycznym farszem, a wierzch ozdób uroczymi czapeczkami. Do naczynia z cukiniami wlej gorący bulion (jeżeli nie masz bulionu, równie dobrze możesz rozpuścić ekologiczną warzywną mieszankę w gorącej wodzie), nakryj folią aluminiową lub pokrywą, jeśli taką posiadasz i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Zapiekaj przez ok. 40 min.  Po wyjęciu z piekarnika i lekkim

Roślinna - blog wegański
Krem z zielonego groszku z grzankami 231

wywar. Żeby go zrobić wrzućcie do garnka włoszczyznę, zalejcie wodą, dodajcie przyprawy, takie jak liść laurowy i ziele angielskie i gotujcie godzinę. Jeśli macie w lodówce bulion drobiowy, możecie użyć takiego.W wywarze warzywnym  ( odcedzonym ) ugotować groszek, cebulę i ziemniaki - do miękkości.Zupę zmiksować blenderem, dodając jogurt naturalny i doprawiając do smaku.Z chleba odkroić skórę, a kromki pokroić w kosteczkę

kolorowotorcikowo
Kurczak w galarecie 94

ViolaPassion Pyszne lekkie śniadanko i nie tylko   kurczak w galarecie Składniki:  4 udka  mix warzywny (marchew,groszek,kukurydza,fasolka szparagowa) moze byc mrozony  zelatyna  kostka rosolowa  natka pietruszki  do wywaru ;  używam wszytkiego jak do zwykłego rosołu czyli pietruszka korzeń,seler por,prażona cebula ,marchew G otujemu udka razem z warzywami(...)stezeje. (ok.2 lyzki stolowe mieszamy az calkowicie sie rozpusci) W miedzy czasie obieramy kurczaczka z kosci kroimy wedlug uznania pozostawiamy  Bulion po raz koleiny musimy podgotowac wraz z warzywami ''nasza mieszanka warzywna'' Siekamy natke pietruszki  Do miseczkikladziemy kolejno miesko,pietruszke i warzywa  Delikatnie zalewamy bulionem  I tyle Smacznego

Viola cooks with passion
Sos do makaronu z batatami i boczkiem 131

bardzo aromatyczny. 1 batat 1 marchew 200 g pieczarek 1 czerwona papryka 3 cebule 200 g boczku wędzonego 350-400 ml bulionu 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego Orzech  (KLIK) 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 1 łyżeczka przyprawy warzywnej do potraw np. Vegeta Sól Pieprz Olej do podsmażenia 200 g makaronu ryżowego Fabijańscy  (KLIK) Cebulę kroimy w piórka, pieczarki(...)paprykę. Podsmażamy około 10 minut. Bataty obieramy i kroimy w kosteczkę. Marchewkę obieramy i kroimy w pół plasterki. Warzywa dokładamy do garnka. Całość podlewamy bulionem z koncentratem pomidorowym. Dokładamy pokrojony boczek, przyprawiamy ostrą czerwoną papryką, warzywną przyprawą do potraw, solą i pieprzem. Dusimy do miękkości warzyw. Podajemy z makaronem. Gorący sos możemy przełożyć do wyparzonych słoików, odwracamy do góry dnem

VioletoweKucharzenie
Krajanki Winiary - kampania Rekomenduj.to 133

Nowa kampania, nowe wyzwania i super produkty do testowania. Zaczęłam testowanie nowych produktów: a mianowicie krajanek warzywnych marki Winiary , dzięki Rekomenduj.to Paczka ambasadora prezentowała się tak : Zawierała: 5 krajanek warzywnych 5 krajanek ogórkowych 5 krajanek buraczkowych ściereczka ulotki przewodnik ambasadora Saszetki do testowania szybko się rozeszły, chętnych nie brakowało. Ja sama zostawiłam sobie do wypróbowania po 1 saszetce z każdego(...)miękkości, dodajemy zawartość opakowania i gotujemy 2-3 minuty. Śmietanę łączymy z 100 ml gorącej zupy, wlewamy go garnka, mieszamy i gotowe.     Krajanka warzywna: Do jej przygotowania potrzebujemy tylko 2 litry bulionu, 400g ziemniaków i 200g kapusty kiszonej. Kapustę drobno szatkujemy, dodajemy do gorącego wywaru i gotujemy 30 minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy

kulinarnyswiatdomi
Krupnik 213

moja młodsza córka, zjeść taka gęstą. Wtedy jedno jest pewne, drugie danie macie już z głowy.KrupnikProporcje dla 6 osóbCzas przygotowania: 60 minutSkładniki:1500 ml bulionu (u mnie przygotowany na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej) ewentualnie wody4 skrzydełka z kurczaka5 łyżek kaszy jęczmiennej mazurskiej1 duża marchew1 mała pietruszka1 mały kawałek selera5 suszonych grzybków6 średnich ziemniaków4-5 ziarenek

Kulinarne przygody Gatity
Kotlety z brokułów, ryżu i sera 518

obiad? Na mięso po świętach jakoś nie mogę patrzeć. Kotlety warzywne są więc świetną alternatywą dla dań mięsnych. Warzyw w sklepach jest pod dostatkiem, brokuły, kalafiory, cukinia , seler, marchew , kartofle, czy bataty dają pole do popisu, aby coś pysznego z nich wyczarować. Dzisiaj proponuję Wam przygotować pyszne kotlety ryżowo- brokułowe z dodatkiem tartego sera. Świetnie będą jako przekąska, a jako(...)dzieciom. Smacznego! Kotlety z brokułów, ryżu i sera: przepis na ok. 8 kotlecików 2/3 szklanki ryżu (u mnie do risotto) 1 łyżka masła 2 szklanki bulionu lub rosołu (może być z kostki warzywnej) 6 różyczek brokułów 1 szklanka startego żółtego sera 1 jajko posiekana natka pietruszki zioła do sałatek i dań z warzyw bułka tarta 2 łyżki oleju rzepakowego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię