znudziły Wam się już zupy tradycyjne... oto pyszna i pożywna zupa warzywna z pesto i fasolką szparagową. Jej smak jest wyjątkowy! Ja ją pokochałam... Składniki: 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1/2 średniego selera 1 por 1,5-2 l bulionu ok. 300 g fasoli szparagowej żółtej (może być mrożona) 1 op. pesto zielonego świeżego (takiego z lodówki) garść drobnego
Kuchnia MagdaLenybrokuła Składniki Przepis dla czterech osób 1 spory brokuł 1,5 l wywaru warzywnego lub drobiowego 100 ml słodkiej śmietany gałka muszkatołowa sól, pieprz dodatkowo paluchy chlebowe lub grzanki Sposób przygotowania Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki i wkładamy do garnka, dolewamy bulion, i gotujemy pod przykryciem około 15 minut (tak by nie rozgotować brokuła). Następnie
Miód i pieprzbrokuła Składniki Przepis dla czterech osób 1 spory brokuł 1,5 l wywaru warzywnego lub drobiowego 100 ml słodkiej śmietany gałka muszkatołowa sól, pieprz dodatkowo paluchy chlebowe lub grzanki Sposób przygotowania Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki i wkładamy do garnka, dolewamy bulion, i gotujemy pod przykryciem około 15 minut (tak by nie rozgotować brokuła). Następnie
Miód i pieprzoraz sprawdzone i wielokrotnie przeze mnie przygotowywane czosnkowe mini klopsiki. Całość - palce lizać! SKŁADNIKI: Sos warzywny: 2 małe cukinie 4 marchewki 1 cebula 1 mały por 20 dag pieczarek garść fasolki szparagowej 12 pomidorków koktajlowych Esencja Knorr do duszonych warzyw ( lub 1 szkl bulionu) 2 łyżki masła orzechowego kilka łyżek oleju do smażenia Czosnkowe mini klopsiki: 50 dag mięsa
Kto ugości moich gości?Delikatna i kremowa zupa z selera o pięknym, żółtym kolorze.Z dodatkiem cebuli, ziemniaków i pora.Mocno warzywna. Zabielona śmietaną.Oprószona natką pietruszki.Pyszna! Składniki:500 g selera korzeniowego;500 g ziemniaków;2 cebule;Biała część pora;3 łyżki oleju;1 liść laurowy;1 litr bulionu - u mnie litr gorącej wody + 1 łyżka vegety;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu
Gospodyni MiejskaNastępnie wlewam go na patelnie, na której smażą się roladki, mieszam delikatnie z bulionem mięsnym (by dokładnie połączyć ze sobą) i ponownie duszę pod przykryciem, około 2-3 minuty. Świetnie pasują ziemniaki z wody lub ryż, a do tego jakaś smaczna warzywna sałatka / surówka. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkipasuje do większości warzyw, a dzisiaj postanowiłam ją ożenić ze szpinakiem. Lekkie danie na obiad Warzywny gulasz z soczewicy puy Składniki: 2- 3 porcje 100 g soczewicy puy 1 duża marchewka 1 łodyga naciowego selera, duża 1 cebula 2 duże ząbki czosnku 400 ml bulionu z kurczaka 2 łyżki oliwy z oliwek 5 łyżek śmietanki 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
codojedzeniaplasterki, a pozostałe warzywa w słupki. Wrzuciłem do garnka, zalałem 3 szklankami wody, dodałem przyprawę warzywną i gotowałem 15 minut. Do wrzącego wywaru włożyłem kulki mięsne , gotowałem ok.15 minut na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania wsypałem opłukane rodzynki. Żelatynę namoczyłem w małej ilości zimnego bulionu, rozprowadziłem gorącym wywarem, wlałem do garnka z mięsem i zagotowałem. Doprawiłem do smaku cukrem. Przełożyłem
R'n'G KitchenCzęsto gotuje zupy warzywne i czasem potrzebne jest jakieś urozmaicenie. Dlatego dziś proponuję zupę krem z brokułów. Bardzo dobra i sycąca zupa, którą proponuję podawać z grzankami lub z groszkiem ptysiowym. Składniki: bulion lub mięso na wywar (np. porcja rosołowa lub skrzydło z indyka) liść laurowy ziele angielskie świeże lub mrożone brokuły 1 marchew 1 cebula 2 łyżki śmietany lubczyk
Mama Gotujeogórków kiszonych średniej wielkości 4-5 ząbków czosnku 1,5 -2 l wody/bulionu warzywnego 1 duży pęczek koperku 2-3 łyżeczki soku z cytryny sól, pieprz do smaku jajka ugotowane na twardo Botwinkę umyć i drobno posiekać - liście, łodyżki i bulwy. Zalać bulionem lub wodą ( w tym wypadku doprawić solą i pieprzem) i gotować do miękkości. Pod koniec
KUCHARNIAkalafiorową :) Składniki: 0,7 l. wywaru z gotowania warzyw lub wody z domową kostką rosołową warzywną 3 ząbki czosnku (ilość dla czosnkolubnych ;)) cząber sól pieprz (majeranek, lubczyk, bazylia, ziele angielskie, liść laurowy jeśli nie było ich w Waszym wywarze) mały kalafiorek Do gotującego się bulionu wrzucamy różyczki kalafiora, doprawiamy do smaku i gotujemy do miękkości. Miksujemy całość. Smacznego
chwile dla mnieczasie kotleciki wkładamy do głębokiego talerza, w którym mamy wrzątek z rozpuszczoną kostką warzywną. Trzymamy je w wodzie ok. 5 minut. Następnie wyciągamy kroimy w kostkę i dorzucamy do warzyw na patelni. Dodajemy sos sojowy, ostrą i słodką paprykę, sól i pieprz. Bulion, w którym moczyliśmy kotleciki przelewamy do całości i dusimy przez ok. 10 minut od czasu
Emcia Pichcipowodzeniem wykorzystać. Zupa ze zdjęcia została zresztą przygotowana w połowie z własnej roboty bulionu drobiowego, a w połowie z kostkowego. Jedyne o czym musicie pamiętać to okoliczność, że bulion z kostki jest zwykle dość słony – patrz uwagi pod przepisem. Jest to również jedna z tych potraw, gdzie duże znaczenie ma kolejność dodawania składników. Wynika to z faktu, że każdy(...)dodajemy kolejny składnik i gotujemy dalej. Może wymaga to nieco uwagi, ale za to gwarantuje, że wszystkie składniki będą smakowały i wyglądały dokładnie tak jak powinny. Pikantna zupa ryżowo-warzywna z kurczakiem 2015-04-28 14:01:49 Kolorowa, lekka, zdrowa i oryginalna w smaku zupa z dużej porcji rozmaitych warzyw z dodatkiem chudego i bogatego w białko mięsa
Kulinarna Pokusagotowania. Taką kapustkę można zajadać samą z pieczywkiem lub ziemniakami jak również może być warzywnym dodatkiem do mięska. składniki: 1 duża główka młodej kapusty (ok 2 kg) 6 młodych marchewek pęczek młodej włoszczyzny ( liście selera i pora, natka pietruszki) mały pęczek koperku 1 l bulionu 1 duża cebula 3 łyżki domowego smalcu ze skwarkami 3 łyżki mąki Kapustę grubo pokroić
Monia miesza i gotujerozpływające się w ustach. Wystarczy do tego dobrać garść sałaty, lub lekką sałatkę warzywną i pieczone ziemniaki z piekarnika. Pycha! SKŁADNIKI: 1 kg żeberek wieprzowych imbir świeży 3 łyżki miodu 2 łyżki octu winnego 100 ml wina (najlepiej ryżowego) sos sojowy 400 ml bulionu mięsnego 3 ząbki czosnku kilka pędów zielonej dymki przyprawy: sól, pieprz, płatki chilli, pieprz syczuański, gwiazdki
Calzonella.com