Jako dziecko podglądałam mamę w kuchni i raz zauważyłam, że dodaje do sosu kromkę czerstwego chleba. Zawsze mnie to zastanawiało po co to robi? Dzisiaj już wiem 🙂 Chleb dodaje lekko kwaskowego smaku i jednocześnie naturalnie zagęszcza sos 👍 bez użycia mąki. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(...)wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa ok. godzinę. Na 15 minut przed końcem duszenia dodajemy pokrojoną w kostkę kromkę chleba. Jak już chleb ładnie napęcznieje wyciągamy z sosu mięso na ogrzany półmisek i przykrywamy, aby nie wystygło. Usuwamy również ziele i liście. Dodajemy pokrojone w plasterki ząbki czosnku i miksujemy za pomocą blendera na gładki sos. Jeżeli nie posiadamy
Kulinarne przemysleniaMakaron to zawsze dobry pomysł na obiad. Jest szybki, prosty i jest milion sposobów na jego przygotowanie. Znacznie częściej z makaronami kojarzymy sosy „czerwone”, np. pomidorowy. Tym razem będzie biało, bo sos do makaronu będzie śmietanowo-serowy. Bardzo delikatny i aksamitny, który idealnie łączy się i otula makaron. Może i nie jest to obiad fit, bo mascarpone ze śmietanką(...)ziołami i czosnkiem. Wszystko podsmażamy do lekkiego zrumienienia. Następnie na patelnię wlewamy śmietankę. Przez minutę dusimy i dodajemy mascarpone. Odrobinę zmniejszamy gaz i pozwalamy serkowi całkowicie się rozpuścić. Sos cały czas mieszamy i jeszcze doprawiamy ziołami oraz solą i pieprzem. Kiedy mascarpone się rozpuści, to zmniejszamy gaz do minimum i przykrywamy patelnię. Dusimy tak przez kilka minut. W tym czasie
Analiza SmakuKotleciki w sosie pomidorowo-koperkowym Polecam dziś przepis na plastry szynki duszone w pysznym, kremowym sosie. Tak przygotowane mięso możemy podać z duszonymi ziemniakami lub kaszą oraz z dodatkiem ulubionej surówki. Składniki: ok 1 kg szynki wieprzowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 szklanki bulionu 1 liść laurowy 2 kulki ziela angielskiego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 4 łyżki(...)oraz przyprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Potrawę dusimy na małym ogniu, pod przykryciem przez około 1 godzinę *** *** Śmietankę mieszamy z 1/4 szklanki wody, koncentratem i mąką. Dodajemy łyżkę gorącego sosu, mieszamy i dodajemy do mięsa. Szybko i dokładnie mieszamy, aż sos zgęstnieje *** *** Do potrawy dodajemy posiekany koperek, mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 1 minutę. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze
Blog z Apetytemsmaku kurczakowi. Korzystam również z sezonu na szparagi. Są to moje ulubione warzywa o tej porze, w tym daniu połączone ze szpinakiem i rzodkiewkami. Do kurczaka w rozmarynie polecam sos z ciemnego octu balsamicznego. Jest najprostszy sos do kurczaka czy szynki parmeńskiej . Jak zauważyliście uwielbiam dania na jednym półmisku… Mniej zmywania, prawda…Nie, żartuję! Często podaję tak jedzenie(...)się podoba! Sos zazwyczaj stawiam w sosjerce obok lub polewam danie nim danie przed podaniem. Kurczak w rozmarynie z pysznymi dodatkami 4 porcje Składniki: 600 g fileta z piersi kurczaka 50 g startego parmezanu 5 ząbków czosnku 1 gałązka świeżego rozmarynu sól i czarny pieprz do smaku 200 g świeżego szpinaku pęczek rzodkiewek 250 g zielonych szparagów 6 ziemniaków, dużych
codojedzeniagłówny symbol Wielkanocy, najczęściej poszukujemy do nich nowych farszów aby "w tym roku" pojawiły się na stole świątecznym w nowej odsłonie. Zaraz po farszach poszukujemy przepisów na sosy do jajek, do mięs, do sałatek. Sosy są tak uniwersalne, że naprawdę pasują do wszystkiego. Dzisiaj zapraszam po przepis na sos tatarski z prawdziwkami :) i sos tysiąca wysp. Składniki: Sos tatarski(...)pieprz sól 1 łyżka kaparów zioła prowansalskie do smaku Przygotowanie: Ogórki i grzybki siekamy w drobną kostkę. Pozostałe składniki dodajemy, dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Sosy: Tysiąca wysp 3 łyżki majonezu 2 łyżki keczupu 1 mała cebulka 1 korniszon sól/pieprz Przygotowanie: Cebulkę oraz korniszona bardzo drobno siekamy, mieszamy z pozostałymi składnikami
Życie zaczyna się w kuchniSos tatarski z jajkiem Gęsty i aromatyczny sos tatarski jest rewelacyjnym dodatkiem do zimnych mięs, wędlin, jajek czy kanapek. Najlepiej przygotować go co najmniej na kilka godzin przed podaniem, aby wszystkie smaki zdążyły się przegryźć. Składniki: 2 jajka 4-5 ogórków korniszonów lub kiszonych 40g grzybków z octu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka soku z cytryny(...)grzybki przekładamy do miski, dodajemy posiekaną pietruszkę, sok z cytryny, majonez, musztardę oraz śmietanę (lub jogurt) *** *** Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną cukru *** *** Gotowy sos odkładamy na kilka godzin do lodówki, aby smaki się przegryzły *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA JAJKA I SAŁATKI WIELKANOCNE PRZEPISY TUTAJ CIASTA I WYPIEKI WIELKANOCNE PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE
Blog z ApetytemSpaghetti bolognese (delikatny sos) Dziś przepis na spaghetti bolognese, które w smaku dosłownie rozpływa się w ustach. Proces przygotowania jest dość długi, ale efekt końcowy jest tego wart. Przepis dostałam z 1,5 roku temu od znajomej. Jest tak dobry, że postanowiłam dziś podzielić się nim z Wami z moimi drobnymi modyfikacjami. W przepisie na sos boloński podaję cenne uwagi(...)rodzina lubicie spaghetti bolognese, to koniecznie spróbujcie tego przepisu. A jeśli szukacie jakiś szybkich pomysłów na dania z makaronem, to polecam Wam m.in.: Makaron z szynką w delikatnym śmietanowym sosie Makaron z kurkami Składniki: 500 g mięsa mielonego (cielęce lub wieprzowo-wołowe) 1 cebula 2 łodygi selera naciowego 1 marchewka około 150 g gotowanego lub parzonego boczku (ja dziś
Słodkie okruszkiRoladki z szynki z sosem chrzanowym Szynka faszerowana jajkami, warzywami i sosem chrzanowym czyli wielkanocne rollsy. Pyszna i efektowna ozdoba świątecznego stołu. Polecam! Składniki: 6-7 plasterków szynki 2 jajka 1/2 papryki (u mnie żółta i czerwona) 3 rzodkiewki 1 nieduży ogórek gruntowy świeże kiełki (lub posiekany szczypiorek) cienki szczypiorek do związania roladek 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka(...)małej miseczce mieszamy majonez z chrzanem *** *** Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na ćwiartki *** *** Paprykę, ogórka oraz rzodkiewki kroimy w paseczki *** *** Każdy plasterek szynki smarujemy sosem *** *** Na sosie układamy świeże kiełki lub posiekany szczypiorek *** *** Na kiełkach (lub szczypiorku) układamy ćwiartkę jajka i porcję pokrojonych warzyw *** *** Szynkę zwijamy w rulon i związujemy szczypiorkiem *** *** Gotowe roladki układamy na talerzu i przed
Blog z ApetytemRozkoszne klopsiki w kremowym sosie pomidorowym. Jeśli macie w domu małych smakoszy, oszaleją z radości. Duzi zresztą też. Przepyszne! Przepis na kremowy sos pomidorowy z klopsikami do makaronu Składniki: kilogram mielonej wieprzowiny, 2 jajka, bułka tarta, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 puszki pomidorów w zalewie, 2 łyżki serka mascarpone, sól, pieprz, bazylia suszona, oliwa, natka i parmezan do podania(...)Dodaj pomidory, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i gotuj pod przykryciem około 15 minut, następnie zmiksuj blenderem, dodaj serek mascarpone i mieszaj aż całkowicie się rozpuści, dopraw bazylią. Jeśli sos jest za gęsty, dodaj wodę. Z mięsa uformuj malutkie klopsiki, które delikatnie przesmaż (nie mają być mocno zrumienione), następnie dodaj do sosu i gotuj wszystko pod przykryciem około 5 minut
Kulinarna PolskaKlasyczne mule w sosie pomidorowym to przepis stary jak świat. Bardzo często w ten sposób danie to przygotowują rybacy zaraz po powrocie z połowów. Ja pokażę Wam jak przygotować to danie w domowych warunkach… możecie być pewni, że nie zajmie nam to więcej jak 10 minut. Składniki świeże mule (1-1,5 kg) puszka krojonych pomidorów (ok. 400g) oliwa(...)ząbki czosnku szczypta cukru szczypta soli natka pietruszki Klasyczne mule w sosie pomidorowym – przepis Mule myjemy pod bieżącą wodą. Pamiętajmy, aby otwarte od razu wyrzucić, bo są zepsute. Wkładamy je do garnka, polewamy odrobiną oliwy, dodajemy pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i gotujemy pod przykryciem ok. 4 minut. W tym czasie małże powinny nam się otworzyć. Musicie pamiętać
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!duża cebula 2 ząbki czosnku 25 g masła 1 łyżka oliwy 50 ml brandy, whisky lub białego wina 150 ml gorącego bulionu lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego 150 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka mąki pszennej 1-2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego PRZYPRAWY: sól morska, pieprz, 2 łyżeczki słodkiej papryki(...)proszku, 1 łyżeczka suszonego oregano, szczypta chili w proszku DO PODANIA: sos sojowy, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, jogurt naturalny lub śmietana 18% WYKONANIE Cebulę kroimy w cienkie piórka, pieczarki oczyszczamy i odcinamy końcówki ogonków. Małe pozostawiamy w całości, większe kroimy w grube plastry, przekładamy do miski. Czosnek kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę. Dodajemy cebulkę
cool and mintyPudding ryżowy z sosem waniliowym jest to taki domowy, przepyszny deser dla każdego. Składniki na pudding: 100 g krótko ziarnistego ryżu 4 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki waniliowego budyniu w proszku bez cukru 1 łyżeczka aromatu waniliowego Składniki na sos waniliowy: 2 żółtka 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka mleka 50 g cukru 1 łyżeczka aromatu waniliowego(...)dodatkowych 60 ml mleka i wlać do mlecznego ryżu. Dokładnie zamieszać i gotować jeszcze przez chwilę. Mieszając cały czas aż pudding zgęstnieje. Ponalewać do szklanych salaterek lub pucharków. Sos waniliowy został nam tylko do zrobienia i gotowe. W rondelku zagotować połowę mleka wraz z cukrem i wanilią, a następnie zmniejszyć palnik. Drugą połowę dokładnie utrzeć z żółtkami i mąką. Powoli
Smaczne Potrawymung na sposób wegetariański - z warzywami takimi jak: marchewka, papryka, papryczka chili, por, imbir, czosnek, cebula, a do tego chrupiące orzechy ziemne oraz sezam. Całość przygotowana jest na bazie sosu z sosem sojowym oraz limonką. Pychotka! Jest to danie bardzo aromatyczne i znajdziemy tu połączenie przeróżnych smaków - ostrego, kwaśnego i słodkiego. Makaron z fasoli mung po obróbce termicznej staje się(...)przezroczysty i nie ma on specjalnego smaku oraz zapachu, dlatego idealnie komponuje się z tak wyrazistym sosem warzywnym. Danie to przygotowuje się w tempie ekspresowym, a smakuje naprawdę znakomicie! Nie tylko dla wegetarian... Składniki: 200 g makaronu z fasoli mung Radix-Bis 1 cebula 2 ząbki czosnku ok. 3 cm świeżego imbiru 1 por 1 papryka 1 papryczka chili
Kuchnia MagdaLenySkładniki: 200 g kaszy gryczanej prażonej 50 g suszonych grzybów 2 duże cebule 3 średnie ziemniaki 1 główka białej kapusty sól, pieprz olej do smażenia 1 kostka bulionowa grzybowa Sos: wywar z grzybów 150 ml śmietanki 30% 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz Wykonanie: Farsz: Suszone grzyby płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, następnie przenosimy(...)następnie zestawiamy z ognia i zaczynamy bardzo powoli spuszczać parę. Szybkowar otwieramy dopiero wtedy, gdy zawór bezpieczeństwa opadnie. Gołąbki przenosimy do naczynia, a z pozostałego płynu robimy sos grzybowy. Wersja z piekarnika: Na dnie naczynia żaroodpornego układamy pozostałe liście kapusty, a na nich, jeden koło drugiego, układamy przygotowane gołąbki. Zalewamy wodą pozostałą po gotowaniu grzybów, zakrywamy naczynie i wkładamy
Kuchnia MagdaLenyZakręcone bułeczki z ciasta pizzowego z dodatkami aż po brzegi ... szynką, salami, oliwkami, kukurydzą oraz mozzarellą i domowym sosem pomidorowym. Są znakomite! Świetnie sprawdzą się jako przekąska imprezowa, a także jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły, gdyż dobrze smakują również na zimno. Nawet na drugi dzień po podgrzaniu w piekarniku są bardzo dobre. Dodatki możecie komponować według Waszego gustu(...)plastrach 100 g salami w plastrach ok. 20 szt. czarnych oliwek 4-5 łyżek kukurydzy z puszki 200 g tartej mozzarelli oregano Sos: 1 puszka pomidorów krojonych 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz Wykonanie: Ciasto: W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy
Kuchnia MagdaLeny