sosy - 72234 przepisów (strona:377/4816)

Truskawki ach truskawi 218

wielki, ze na tarte nie zostal ani jeden owoc. Przepis wiec poczeka na kolejna dostawe niezbednego skladnika. Tymczasem udalo mi sie wczesniej przygotowac pyszne racuszki z truskawkowym sosem. O tych racuszkach pomyslalam kilka dni temu gdy bedac na blogu Poleczki czytalam o twarogowych knedlach . Podobne knadle prezentowalam u siebie juz rok temu i zawsze chetnie je przyrzadzam(...)mnie najbardziej zaciekawilo we wpisie Polki to sos, ktory podala do knedli. Pomyslalam, ze taki sos fajnie by pasowal do moich twarogowych racuszkow. I tak oto powstalo cudowne danie, pelne smaku i aromatu. Twarogowe racuchy z truskawkami skladniki: 500g ziemniakow 250g twarogu 30g masla 100g cukru 2 jajka pol lyzeczki soli otarta skorka z polowy cytryny 50g maki 50g sultanek

Przysmaki Karolki
Lasagne z dynia 209

lyzki smietany 50g tartego parmezanu papryka w proszku (ja mam mieszanke slodkiej i ostrej papryki w stosunku 1:1) sol, pieprz galka muszkatalowa oliwa z oliwek 150g wedzonego boczku sos beszamelowy: 75g masla 50g maki 0,5 litra mleka 70g tartego parmezanu sol, pieprz wykonanie: Dynie obieramy i pozbawiamy pestek, kroimy na dosc spore kawalki, ktore obtaczamy w 1 lyzce(...)galka i papryka. Na suchej patelni wysmazamy plastry boczku wedzonego. Odstawiamy na bok. W osolonym wrzatku blanszujemy przez pol minuty platy makaronu i lyzka cedzakowa wyciagamy na tacke. Robimy sos beszamelowy. W garnuszku z grubym dnem roztapiamy maslo, dodajemy do niego make i robimy zasmazke. Po 2 minutach sciagamy z ognia i wlewamy do garnka cieple mleko. Garnek ponownie stawiamy

Przysmaki Karolki
Spaghetti bolognese 222

Jaki jest wasz ulubiony sos do makaronu? Założę się, że to sos boloński i jak większość Polaków uwielbiacie go jeść ze spaghetti. Klasyka... tak by się wydawało. Tymczasem ten sos znany w języku włoskim, jako ragu alla bolognese pochodzi z Bolonii we Włoszech i łączony tam jest najczęściej z makaronem tagliatelle, pappardelle albo lasagne. Oryginalne ragù alla bolognese to smażony(...)potem długo duszony sos składający się z cebuli, selera i marchwi, mięsa mielonego wołowego, wina i niewielkiej ilości koncentratu pomidorowego. Ale ragu bolognese ze spaghetti? To połączenie nie pochodzi z Włoch, bo Włosi ragù nie jadają ze spaghetti, tak jada cała reszta świata. Ale co z tego ważne, że to jest pyszne... a prawdziwy sos i jego długie duszenie wydobywa

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pomarańczowy kurczak stir fry 388

pomarańczowy kurczak stir fry (stir fry czyli danie smażone na patelni/woku). Pomarańczowy aromat bardzo pasuje do drobiu i chrupiących warzyw. Prosto, szybko, smacznie. Zrobione w 20 minut. Składniki na sos: 2 łyżki konfitury pomarańczowej 3 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 2 wyciśnięte ząbki czosnku 2 cm starty kawałek imbiru 1/2 łyżeczki płatków chili(...)brokuł 1 szklanka mrożonej fasolki szparagowej 1/2 czerwonej papryki skórka otarta ze sparzonej pomarańczy listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2 łyżki konfitury pomarańczowej 3 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 2 wyciśnięte ząbki czosnku 2 cm starty kawałek imbiru 1/2 łyżeczki płatków chili (można pominąć) 1 podwójna pierś z kurczaka

Poezja smaku
Pizza a`la Caprese 201

suszone w oleju słonecznikowym  (pomidory oczywiście SKWORCU) 1 kulka sera mozarella kilka listków świeżej bazylii ja dodałam odrobinkę parmezanu, ale nie jest to potrzebne 1 łyżka octu balsamicznego sos pomidorowy do pizzy sos czosnkowy do pizzy Uformowany blat pizzy smarujemy sosem pomidorowym (przepis  w podlinkowanej nazwie "sos pomidorowy do pizzy"). Staramy się nie ubrudzić sosem boków pizzy. Następnie(...)temperaturze piekarnika (240 - 250 stopni) przez około 15 - 20 minut. Ja piekę krócej. Upieczoną pizzę wyciągamy z piekarnika, polewamy cienką strużką octem balsamicznym i posypujemy świeżą bazylią. Podajemy z sosem pomidorowym i czosnkowym. Przepis na oba sosy znajdziecie  TU . SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
W kulki sobie lecisz? 161

Pieczone pulpeciki w sosie koperkowym Jak już wspomniałam, lubię być oryginalna i kombinować, więc dzisiaj przepis na pulpety inaczej. A dlaczego? Nie są one ani obsmażane ani gotowane, lecz pieczone. Ot tak, kiedyś postanowiłam upiec kulki z mięsa mielonego w piekarniku. Danie to robię, co jakiś czas, a moi domownicy je uwielbiają. Gdy mam mega lenia, to podaję(...)gotowym sosem. Jednak wersja w sosie koperkowym również bardzo mi odpowiada. Składniki na pulpety (ok. 10-12 sztuk): 0,5 kg mięsa mielonego 2 czerstwe kajzerki 1 jajko 1 mała cebula Sól Pieprz Olej Opcjonalnie bułka tarta Przygotowanie: 1.        Mięso mielone przełożyć do miski, dodać do niego jajko, cebulę pokrojoną w kostkę, 2 namoczone

Fabryka pomysłów
Najlepszy przepis na ciasto do pizzy włoskiej! 71

zawartość białka i glutenu – dzięki temu ciasto na pizzę jest elastyczne, jest bardzo drobno zmielona, dzięki czemu ciasto wyjdzie delikatne, ciasto na pizzę z mąki typu 00 nie nasiąka sosem – zachowuje swoją chrupkość. Gdzie znaleźć dobrej jakości mąkę na pizzę? Polecam sprawdzić mąki w sklepie Schronisko Bukowina. Znajdziesz tu oryginalne włoskie mąki – https://schroniskobukowina.pl/maka-do-pizzy Oprócz mąki typu(...)ofercie sklepu Schronisko Bukowina są też inne sprawdzone produkty do pizzy importowane z Włoch, czyli np.: drożdże do pizzy sos do pizzy mozzarella do pizzy Przepis na włoską pizzę z tych produktów znajdziesz poniżej. Gotowy spód do pizzy – jaki wybrać? Alternatywą dla przygotowania własnego ciasta na pizzę jest gotowy spód do pizzy. Warto znaleźć taki, który nie zawiera konserwantów

Via Gusto
Tradycyjny przepis na gołąbki 96

farsz jest mięso mielone wieprzowe i ryż lub kasza oraz dodatki takie jak np. cebula, grzyby i przyprawy. Przed podaniem gołąbki są duszone lub smażone na tłuszczu i polane sosem pomidorowym lub pieczarkowym. Są daniem prostym w przygotowaniu lecz czasochłonnym. Mogą być podawane na obiad czy kolację. Najtrudniejszym etapem w wykonaniu tej potrawy jest u gotowanie kapusty w taki sposób(...)każdą okazję. Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 główka kapusty białej 2 szklanki ryżu 500 g mięsa mielonego wieprzowego np. łopatka, karczek, szynka 500 ml bulionu warzywnego lub mięsnego sos pomidorowy sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: W pierwszej kolejności należy wyciąć nożem głąb kapusty, wsadzić do garnka, zalać wodą i zagotować. Co jakiś czas oddzielać

ProstePesto.pl
Klopsiki po meksykańsku 101

meksykańsku  Dziś polecam pyszny obiad z mięsa mielonego , czyli pikantne klopsiki po meksykańsku . Są inne niż wszystkie, pożywne, a poza tym bardzo proste w przygotowaniu. Klopsiki w sosie pomidorowym po meksykańsku mogą być przygotowane z Waszego ulubionego rodzaju mięsa. Smaczne będą pulpeciki wieprzowe, drobiowe lub z mięsa mieszanego.  Pulpety po meksykańsku świetnie smakują z ryżem i zestawem surówek(...)mała cebula i mały ząbek czosnku (drobno posiekane i przesmażone), sól (u mnie około 1/2 łyżeczki), pieprz, majeranek (u mnie ok. łyżeczki), słodka papryka (u mnie około łyżeczki) na sos: mała czerwona papryka lub pół dużej cebula, 2 ząbki czosnku, 3-4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego, ok. 3 szklanek wody lub bulionu (drobiowego albo jarzynowego), puszka czerwonej fasoli, kilka łyżek

Lekcje w kuchni
Chrupiący kurczak po koreańsku. 88

łyżeczka suszonego tymianku – 1 łyżeczka pieprzu – 1 łyżeczka płatków chili – 1 łyżeczka papryki ostrej – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – olej roślinny do smażenia Sos koreański: – ¾ szklanki ketchupu – 2 ząbki czosnku – 1 cm startego imbiru – 2 łyżki miodu – 1 łyżka oleju – 4 łyżki sosu sojowego Mięso pokrój na kawałki. Pierś(...)przyprawami. W garnku rozgrzej olej i smaż kurczaka aż będzie idealnie złoty. Usmażone kawałki mięsa wyłóż na ręcznik papierowy by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Teraz przejdź do wykonania sosu. W rondelku umieść ketchup, mód, sos sojowy, czosnek, imbir, olej. Wymieszaj. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut, aż sos zgęstnieje. Na koniec włóż kurczaka do miski i polej mięso

Zdrowy Styl Joanny
Makaron z sosem serowym 75

Makaron z sosem serowym z Gorgonzolą to bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie do zrobienia którego wystarczy tylko pięć składników. Aksamitny sos z charakterystycznym, ostrym smakiem i aromatycznym zapachem. Sól i pieprz właściwie są w tym daniu niepotrzebne, ponieważ cały smak pochodzi od nadaje ser. Ser Gorgonzola pochodzi z Włoch i jest tam wyrabiany od IX w. Wyróżnia się(...)się kroić w kostkę i ma ostry, a nawet palący posmak. Do tego przepisu powinniśmy wybrać rodzaj sera w zależnosći od tego jak ostre dania lubimy. Print Makaron z sosem serowym Course Danie główne, Kolacja Cuisine Włoska Keyword gorgonzola, makaron, mało składników, pomidory, proste, ser, śmietana, szpinak, wege Prep Time 5 minutes 25 minutes Total Time 30 minutes Servings

PanGotuje
Kurczak z cukrowym groszkiem po chińsku 76

Kurczak z cukrowym groszkiem po chińsku Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Do miseczki wlać sos sojowy, wodę, ocet ryżowy, olej sezamowy, miód, wsypać płatki chilli, skrobię kukurydzianą, wymieszać i odstawić na bok. Filet z kurczaka pokroić na niezbyt duże paski. Strączki groszku cukrowego przekroić na pół po skosie, a oczyszczone papryki na średnio długie paski. Na dużej patelni rozgrzać(...)Następnie dodać mini marchewki, smażyć 5 min, dodać groszek cukrowy, paprykę oraz przyprawę 5 smaków i smażyć 5 min. nie zapominając o ciągłym mieszaniu. Na koniec wlać sos (przed wlaniem zamieszać, aby połączył się ze skrobią kukurydzianą) i mieszając gotować do momentu aż sos zgęstnieje i zestawić z ognia. Do miseczek włożyć wcześniej ugotowany ryż, a na niego wyłożyć smażonego

ememe kitchen
Zielone szparagi z sosem mornay 97

Sezon szparagowy w pełni, a najlepiej smakują szparagi z dodatkiem odpowiedniego sosu, który podkreśli ich smak. Najprostszy jest biały, delikatny w smaku sos beszamelowy, wywodzący się z kuchni francuskiej.  Na bazie sosu beszamelowego możesz przygotować bardziej wyrazisty w smaku sos mornay, z dodatkiem ziół i utartego sera. Składniki 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 250 ml mleka dowolny(...)około 8 minut  w rondelku roztop masło, dodaj mąkę i mieszaj, aż powstanie jasna zasmażka powoli wlewaj zimne mleko, cały czas mieszając trzepaczką balonową, aż się całość zagotuje. Sos będzie powoli gęstniał dodaj sól, pieprz. posiekane zioła i starty na tarce ser podawaj od razu z ugotowanymi szparagami. Sos nie nadaje się do odgrzewania. Podana ilość wystarcza

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!