Gravlax z sosem pomarańczowo-musztardowym

Gravlax z sosem pomarańczowo-musztardowym

Gravlax z sosem pomarańczowo-musztardowym

Gravlax to tradycyjne danie kuchni skandynawskiej, przyrządzane z surowego łososia peklowanego w soli z dodatkiem cukru i koperku. Nazwa dania, dosłownie pogrzebany łosoś,  wywodzi się ze średniowiecza, kiedy to rybacy solili łososie i zakopywali w piasku, w miejscu napływania fal morskich by lekko sfermentowały. Obecnie nie stosuje się już fermentacji. Ryby przyrządza się w marynacie, w ciągu kilku dni. Surowy łosoś potraktowany w ten sposób przypomina w konsystencji łososia wędzonego na zimno, ale jego ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Smakowity Blog Kulinarny

Warto przeczytać

Najlepszy sos czosnkowy!

Najlepsza receptura na sos czosnkowy! Jedyny w swoim rodzaju!

Czytaj dalej...

Halloween najlepsze przepisy!

Święto Halloween pojawiło się w naszym kraju w latach 90-tych, jednak dopiero od kilku lat cieszy się sporą popularnością.

Czytaj dalej...

Szybkie przekąski na Sylwestra. Szybkie przekąski na imprezę.

Nie ma nic lepszego na każdej domowej imprezie, jak szybkie przekąski. Minimum wysiłku, a maximum smaku, to główna ich zaleta.

Czytaj dalej...

Jak zrobić sos holenderski

Wiele osób zapewne słyszało o tym sosie i zastanawiało się, jak się go robi, z czego on jest i z czym się go podaje.

Czytaj dalej...

Autor

IwonaIwona

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

łosoś, sosy, pomarańcze, ryby, ryba, koperek, pieczywo, koper, likier, słoik, łosoś wędzony, cytryna, mięso, marynaty, przetwory, francuskie, przekąska, bezglutenowe, przekąski, ryba w occie

Inne przepisy z Smakowity Blog Kulinarny

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.