sok - 13499 przepisów (strona:148/900)

Pierniczki nadziewane 2217

Składniki 500 g mąki 1 jajko 2 łyżeczki sody  1/4 szkl. mleka 100 g cukru 250 g miodu płynnego  20 g zmielonych migdałów skórka z 1 cytryny sok z połowy cytryny 100 g kostka masła prawdziwego 15 g przyprawy do piernika (lub wg przepisu poniżej) 1 plaska łyżka kakao  do domowej przyprawy do piernika użyłam(...)Odstawić i lekko ostudzić. W misce umieścić mąkę, jajko, przyprawę do pierników (wykonanie domowej przyprawy: wszystkie składniki umieścić w moździerzu i dobrze rozetrzeć.), kakao, sodę rozpuszczoną w mleku, migdały, sok i skórkę cytryny. Dodać ostudzone masło z miodem i cukrem. Ciasto wymieszać i odstawić w chłodne miejsce (np. do lodówki) na 24 h. Ciasto wyłożyć na stolnicę, jeśli się klei

coolinarnastrefa.blogspot.com
Babka pomarańczowa 166

szklanka mąki pszennej- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej- 4 jajka- 1 margaryna (25 dag)- 1 szklanka cukru pudru- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- skórka otarta z jednej pomarańczy- sok z 1/2 pomarańczyPrzygotowanie:Jajka ucieramy z cukrem pudrem na puszysty krem, następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciągle ucierając dodajemy sok i skórkę otartą z pomarańczy(...)ciasta ciągle mieszając. Formę na babkę smarujemy i posypujemy bułką tartą. Pieczemy 1 godzinę w 180 C. Przestudzoną babkę polewamy przygotowanym lukrem (mieszamy cukier puder z odrobiną soku pomarańczowego) i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową

Zainspirowana w kuchni
Jabłka prażone z wanilią 255

cynamonu oraz drożdżowe ślimaczki z jabłkami prażonymi.Składniki na 3 słoiki po 500ml - zostanie jeszcze filiżanka "na spróbowanie" :) 2,5 kg jabłek - najlepsze gatunki to: Szare Renety, Antonówki, Papierówki sok z 1/2 cytryny  3 łyżki wody  2 łyżeczki pasty waniliowej - im dłużej słoiki postoją w spiżarni, tym mocniej jabłka przejdą aromatem wanilii 5 łyżek cukru Słoiki wyparzyć(...)wybiło się wszystkie bakterie.   Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne. Kroić w kostkę i wsypać do garnka o grubym dnie - ja używam garnka z teflonową powłoką.  Skropić sokiem z cytryny, aby nie ciemniały - choć ja osobiście lubię taki lekko brązowawy, ciemny kolor prażonych jabłek.  Podlać na dno kilka łyżek wody, aby jabłka nie przywierały do dna. Gotować

Grunt to przepis!
Sałatka z serkiem camembert, nektarynką i pomarańczą 219

składniki:180 g mieszanki świeżych sałat1 camembert1 nektarynka lub owoc kaki2 pomarańcze2 garście rodzynek Kresto4 łyżki słonecznika Kresto2 łyżki soku z cytryny4 łyżki oleju RapsoWycisnąć sok z połówki pomarańczy, dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny i olejem, odstawić. Sałatę rozłożyć na talerzach. Ser pokroić na małe kawałki, nektarynkę pokroić na ćwiartki a potem w plasterki, pomarańcze obrać z błonek

Monia miesza i gotuje
Lutenica (ljutenica) 216

Papryki i bakłażana ułożyć na blasze i wstawić na górną półkę piekarnika nagrzanego do ok. 160 st. C. Bakłażana dodatkowo nakłuć w kilku miejscach, żeby gotujące się w nim soki nie rozsadziły warzywa. Piec, aż skórka się przypiecze, odwracając w tym czasie ze 2 razy, żeby warzywa były równo upieczone. Bakłażana ostudzić kładąc po prostu na talerzu - gdy przestygnie zdjąć(...)skórkę, a miąższ drobno pokroić. Jeżeli  podczas krojenia z bakłażana będzie wyciekał sok to go odlać.  Papryki od razu po wyjęciu z pieca włożyć do foliowego woreczka i zostawić zamknięte w nim przez 10 minut. Po tym czasie obrać je ze skórki, usunąć pestki, a sok wyciekający z papryk zachować. Miąższ drobno pokroić.  Cebulę i czosnek obrać

Fabryka pomysłów
Sałatka z rukoli i pieczonego łososia w pomarańczowym dresingu 194

najlepiej z gałązki. malutkie i tak pachnące, że naprawdę trudno było się oprzeć :)10 dag ananasa (my użyliśmy świeżego),1 papryczka chili,szczypior z jednej dymki,sól,Marynata łososia:sok z połowy cytryny, świeżo tarty czerwony pieprz, łyżka oliwy z oliwek.Dresing:sok z połowy pomarańczy, łyżeczka miodu, sól, pieprz.Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.Łososia solimy i marynujemy przez godzinę przed(...)minut w temp. 180°C. W trakcie pieczenia łososia kroimy ananasa w drobne paseczki, a papryczkę chili i szczypiorek siekamy możliwie drobniutko. Wszystko mieszany w osobnej miseczce, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy do lodóweczki.Na salaterce układamy rukolę, przekrojone na pół pomidorki truskawkowe,  jeszcze ciepłego łososia rwiemy na drobne kawałki i też układamy, a na koniec kładziemy słodkiego

Delicious Titbits
Tort truskawkowy 157

najważniejsze, smakowało dzieciom:) Biszkopt rzucany:6 jaj,1,5 szklanki mąki tortowej,1 łyżka octu,3 łyżki oleju,1 szklanka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia,Nasączenie biszkoptu:sok z 1 pomarańczy + tyle wody, aby razem z sokiem było 1/2 szklanki.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno dodając cukier łyżka po łyżce. Następnie żółtka mieszamy z łyżką octu(...)żelatyny + kilka łyżek wody,+ 30 dag truskawek do przełożenia i dekoracji,Truskawki wrzucamy na patelnię razem z cukrem i gotujemy ok. 7 minut - truskawki muszą delikatnie zmięknąć i puścić sok, a następnie przestudzamy i miksujemy je na gładki krem. Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wody i dodajemy do musu truskawkowego. Żelatynę zalewamy małą ilością zimą wody i chwilę czekamy

Delicious Titbits
Sos balsamiczny 248

szafce stał sobie od dłuższego czasu ocet balsamiczny. Dodawałam go czasem do sałatek czy marynat ale jakoś nie odpowiada mi jego bardzo kwaśny smak więc często zastępowałam go sokiem z cytryny a z buteleczki mało co ubywało. Dlatego postanowiłam przygotować taki sos, pomysł zaczerpnęłam z jakiegoś programu kulinarnego a dla złagodzenia kwaśnego smaku dodałam jeszcze brązowego cukru.składniki(...)octu winnego balsamicznego Jamar200 ml czystego niesłodoznego soku jabłkowego 1 łyżka brązowego cukruDo garnka wlać ocet balsamiczny i sok jabłkowy, dodać cukier. Najlepiej aby garnek był o sporej średnicy wtedy przygotowanie sosu zajmie nam mniej czasu bo będzie większa powierzchnia parowania. Garnek postawić na gazie i gotować na wolnym ogniu aż sos się zredukuje o połowę. Gotowy sos wystudzić

Monia miesza i gotuje
Tom Yum z krewetkami i dorszem. Tajska zupa z krewetkami i dorszem. 270

lekkie i pełne aromatów dania :) Nauczyłam się ją robić, podpatrując tajskie uliczne kucharki. Jest przepyszna !  Na około 6 miseczek zupy użyłam: ok 2 l bulionu( może być woda ) sok z 5 limonek ok 6 łyżek sosu rybnego  1-2 łyżki oliwy chilli 300 g dużych krewetek 200 g filetów z dorsza 2 duże łodygi trawy cytrynowej(...)pokrojony w plastry czosnek, pastę tom yum, przekrojoną na pół i oczyszczoną z nasion chilli i sos rybny.  Wszystko gotować 2-3 minuty aż uwolnione zostaną aromaty, dodać sok z limonki i cukier. Wrzucić krewetki i pokrojoną w grube kawałki rybę. Gotować ok minuty. Dodać pokrojonego w mniejsze kawałki kalafiora, pokrojone w ćwiartki pieczarki, grzyby enoki,  kolby kukurydzy

Jemy Pijemy
Syrop z pigwy robiony na zimno 236

kiedy już nas dopadną. Warto sięgnąć po pigwę i przygotować z niej przetwory, które przez cały chłodny sezon będą nas wspomagać. Co można zrobić z pigwy? Między innymi syropy, soki, konfitury, nalewki czy wino. Dzisiaj pokażę Wam jak łatwo można zrobić syrop, który osłodzi nam nie tylko herbatę, ale także może stanowić wspaniały dodatek np. do kaszy na gęsto(...)odstawić na około 4-7 dni, najlepiej w chłodniejsze miejsce, ale nie do lodówki. 2-3 razy dziennie dobrze jest wszystko razem wymieszać. Pod wpływem cukru owoce zaczną puszczać sok, a same będą powoli ciemnieć. Po kilku dniach zacznie się tworzyć owocowy syrop. Czym dłużej postoi, tym więcej go będzie i będzie bardziej aromatyczny. Kiedy owoce będą już wyglądały

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tercet Egzotyczny -sok z pomelo 212

uwagę na jego ciężar, bo im cięższy owoc tym świeższy i soczysty.  Regularne jedzenie tego gigantycznego cytrusa dodaje energii i wigoru, natomiast cerze gładkości i blasku. Świeżo wyciśnięty sok z pomelo jest idealną propozycją na początek dnia. Można je też jeść na surowo, mieszając najczęściej z mandarynkami, gruszkami, granatem, awokado i bananami.  (tyle resztek z całej miski owoców(...)bazie preparaty na kaszel, niestrawność, a nawet chorobę lokomocyjną . W tym słonecznym owocu znajdziemy mnóstwo cennego dla naszego serca potasu, niezbędnego dla utrzymania odpowiedniego ciśnienia krwi. Pektyny występujące w soku wspomagają natomiast usuwanie zalegającego w tętnicach osadu, zmniejszając tym samym ryzyko wystąpienia zawału serca. Skórki pomelo, popularne zwłaszcza w krajach azjatyckich, gdzie chętnie dodaje się je do wielu potraw, zawierają

w mojej kuchni
Oczyszczające zielone smoothie z ananasa, jabłka i jarmużu 180

osusza go z wilgoci, dzięki temu jest zalecany np. przy katarach. Bromelaina zawarta w świeżym ananasie łagodzi liczne infekcje układu oddechowego (np. łagodzenie kaszlu poprzez płukanie gardła świeżym sokiem z ananasa), przyśpiesza i usprawnia proces trawienia (zapobiega zaparciom i wzdęciom). Dodatkowo działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Zawiera sporą dawkę witaminy C (podobnie jak jarmuż i jabłka), więc jest świetny dla wzmocnienia(...)warzywa kapustne, nie jest wskazany dla osób z chorobami tarczycy.   Składniki koktajlu: (1-2 porcje) 3 plastry świeżego ananasa 1 jabłko garść jarmużu   Przygotowanie: W sokowirówce wycisnąć sok z ananasa, jabłka pozbawionego gniazd nasiennych i jarmużu. Przelać do szklanek. Spożyć od razu po przygotowaniu. The post Oczyszczające zielone smoothie z ananasa, jabłka i jarmużu appeared first on Moja

Moja Delicja
Nalewka z wiśni 168

zakręcamy. Do wiśni dodajemy szklankę cukru i szczelnie zamykamy w jakimś pojemniku. Odstawiamy na dwa tygodnie, cukier z wiśni wyciągnie resztę esencji, jaką wiśnie jeszcze w sobie posiadają. Uzyskany sok po dwóch tygodniach dodajemy do schowanej wódki. Czekamy 48 godzin, tak, żeby wódka przegryzła się z sokiem z wiśni. I w końcu doczekaliśmy się, nalewka nadaje się do spożycia

Sezonowy Garnek
Syrop z wiśni 137

Sezon na wiśnie już się zakończył, jednak dziś na pobliskim bazarku widziałam, że są jeszcze do kupienia. Dlatego postanowiłam na zakończenia lata podzielić się przepisem na sok z wiśni, który zimą przypomni nam smak lata, i zdecydowanie będzie pyszniejszy niż sok zakupiony w sklepie. Składniki: 1,5kg wiśni Woda źródlana 2l 0,7kg cukru Przepis: Syrop jest bardzo prosty

Sezonowy Garnek
Syrop miętowy 141

tylko do lemoniad i drinków, ale także do stworzenia deserów.  Składniki: Na ok 1,7l syropu: 30 gałązek mięty (każda ok 20cm) 800g cukru kryształu 200g cukru trzcinowego sok z 2 limonek 1 litr wody Sposób przygotowania: Gałązki mięty przepłukać, a następnie zalać 1 litrą wody i zagotować. Pozostawić pod przykryciem nawet do następnego dnia. Przecedzić, dodać cukry oraz(...)sok z limonek. Ponownie zagotować cały czas mieszając, by nic się nie przypaliło. Nalewać od razu do butelek i zakręcać. Odstawić do góry dnem aż do całkowitego przestudzenia.  Ps. Do każdej butelki dodatkowo można wrzucić kilka listków świeżej mięty, co jeszcze wzmocni aromat

Kuchnia w czekoladzie