ciasta rozwałkować i wylepić dno tortownicy o śr. 24cm. Nakłuć widelcem. Piec ok. 10 min w temp. 200st. Mus porzeczkowy: 1/2 kg czerwonych porzeczek, 250ml soku z czarnej porzeczki rozrobionego z wodą, 20g mąki ziemniaczanej, 3 łyżki cukru. Owoce umyć, usunąć szypułki. 3/4 owoców zmieszać z 200ml soku oraz cukier, zagotować. W reszcie(...)soku rozrobić mąkę, wlać na gotujące się porzeczki. Gotować ok 2 minut na małym ogniu. Lekko przestudzić i rozsmarować na podpieczonym cieście. Masa serowa: 1/2 kg serka waniliowego z wiaderka, 125g masła, 125g cukru, 2 jajka, budyń śmietankowy, skórka z 1/2 cytryny, 100g mlecznej czekolady. Masło utrzeć z cukrem na puch-ok. 7 minut. Dodać
Z miłości do słodkościDzisiaj pokaże Wam jak przygotowuję hummus, bardzo znaną i popularną na bliskim wschodzie pastę. Tradycyjny hummus powinno przygotowywać się z ciecierzycy, pasty sezamowej, czosnku, soku z cytryny i np. dodatku ziół. Ostatnio miałam okazję próbować arabskiego hummusu i jak dla mnie był za kwaśny. Ja swój przygotowuję dość intuicyjnie tak aby smaki były zrównoważone, a konsystencja idealnie gładka. Podaje(...)moje ulubione przepisy na hummus mojej "roboty", idealny! HUMMUS Z OLEJEM SEZAMOWYM: - puszka cieciorki - 15 kropli oleju sezamowego - łyżka sezamu - sól - 2 łyżki jogurtu naturalnego - sok z cytryny - pieprz Olej sezamowy zmiksuj z ziarnami sezamu, na gładką masę, dodaj cieciorkę i jogurt. Za pomocą blendera doprowadź do idealnie gładkiej konsystencji. HUMMUS ZATAR HALABI: - 1/2 puszki cieciorki - 1/2 puszki fasoli
SMYKWKUCHNIpokroiłem w plasterki o grubości około 1 cm. Tak pokrojone gruszki umieściłem na suchej patelni, którą postawiłem na średnim ogniu. Po około 2 minutach, kiedy gruszki zaczęły lekko puszczać soki dodałem na patelnię łyżkę octu balsamicznego i łyżkę białego octu winnego. Gruszki obtaczałem w occie nie zmniejszając ognia, aż do jego całkowitego wchłonięcia przez gruszki. Co ważna nie można zbyt(...)sałaty masłowej. Sałatę rozłożyłem na całej powierzchni talerzy, na których miałem zaserwować bagietkę. Na sałacie wysypałem pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe i całość bardzo delikatnie posoliłem. Do szklanki wycisnąłem sok z połowy cytryny i dodałem do niego około 3 łyżek oliwy z oliwek, niewielką ilość czarnego świeżo mielonego pieprzu i szczyptę tymianku. Całość bardzo dokładnie i energicznie wymieszałem
Wyprawy kulinarnerostbefu wołowego o grubości około 3 cm (około 250 gram), 20 gram masła, ząbka czosnku, 4 małych ziemniaków, 6 pomidorków koktajlowych, garści rukoli, oliwy, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu, soku z 1/2 cytryny, odrobiny suszonego rozmarynu. Klucz do przygotowania dobrego steak'a to solidny kawałek dobrej wołowiny. Ja osobiście najbardziej lubię rostbef, ale można przygotować steak'a również z antrykotu(...)stopni. 20 gram masła dokładnie wymieszałem z odrobiną soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, odrobiną suszonego rozmarynu i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. 2 łyżki oliwy wymieszałem dokładnie z sokiem z połowy cytryny, odrobiną soli i czarnego świeżo mielonego pieprzu. Na talerzu ułożyłem garść rukoli, a na niej pokrojone na połowy pomidorki koktajlowe. Sałatkę polałem sosem z oliwy i soku
Wyprawy kulinarnesię trochę siły. Polecam Wam obejrzenie tego filmu, tu wszystko jest ładnie pokazane. Możecie również poszukać w sklepach gotowych części królika, albo zamienić go na mięso kurczaka - drób i sok z cytrusów to także udane połączenie. Królik w marynacie cytrusowej duszony z oliwkami i tymiankiem Coniglio con olive, timo e marinata di argumi przepis Gennaro Contaldo z książki "Dwaj łakomi(...)Włosi"dla 4 osóbczas przygotowania: 2 godz. (w tym 45 min. marynowanie)Składniki: 1 królik o wadze ok. 1 kg, podzielony na kawałki marynata: sok i skórka z 1/2 pomarańczy, sok i skórka z 1/2 cytryny, 4 łyżki oliwy, 1/2 ząbka czosnku posiekanego, 4 gałązki tymianku 2 szalotki drobno posiekane (lub 1 cebula) 50 ml białego wytrawnego wina
Chilli Czosnek i Oliwapomarańczystarta skórka z pomarańczyWykonanie: Masło utrzeć na jasną puszystą masę. Pomarańcze sparzyć gorącą wodą i zetrzeć na tarce o najmniejszych oczach skórkę a następnie wycisnąć z nich sok. Wszystkie sypkie składniki połączyć i przesiać przez sitko. Do utartego masła dodać cukier, po jednym jajku, a na końcu skórkę i sok z pomarańczy . Do masy wsypać stopniowo sypkie składniki
ciastkarnia na kruchym spodziegalangalu (można pominąć - zupa i tak będzie pyszna) 1 ząbek czosnku 1 papryczka chilli (może być czerwona, mi udało się dorwać żółtą :)) 4 łyżki sosu rybnego (lub dopraw solą) sok z połowy limonki + 1 łyżka pure z tamaryndowca lub sok z całej limonki 1. Grzybki shitake zalewamy 100 ml ciepłej wody i odstawiamy do zmiękczenia (ok. 20 minut(...)pocięte w plasterki, papryczkę chilli bez pestek pokrojoną w krążki, sos rybny (lub sól) i pokrojone grzyby. Gotujemy kolejne 15 minut. 4. Na koniec dodajemy pure z tamaryndowca i/lub sok z limonki. Dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Podajemy z makaronem dwujajecznym lub ryżem jaśminowym i ewentualnie posypujemy świeżą kolendrą. Smacznego! :) P.S. Jeśli chcecie dodać groszek cukrowy, trzeba wrzucić
Tajskie smakitarce na małych oczkach. Dorzucamy do oliwy. Mięso dokładnie oblewamy marynatą i odkładamy na kwadrans. W między czasie wyparzamy owoce oraz obieramy ze skórki. Wycinamy owoce bez skórek zachowując sok, który wycieknie w tym czasie. W miseczce łączymy sok z pomarańczy, grejpfruta, sos słodko-pikantny, oliwę oraz sok z połowy cytryny. Doprawiamy imbirem i chili oraz mieszamy. Mięso z kurczaka
Kolizje Smakówprzy tym zbyt wiele pracy, więc jest to idealny przepis dla zapracowanych :) Składniki: 3 nogi od kurczaka 2 pomarańcze 3 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 1 ząbek czosnku Przyprawy: sól, pieprz, tymianek Opcjonalnie: 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej Nogi od kurczaka myjemy pod bieżącą wodą i dzielimy na części. Z jednej pomarańczy wyciskamy(...)sok i mieszamy z miodem, sosem sojowym oraz sokiem z cytryny. Dodajemy do tego przeciśnięty czosnek. Mieszamy wszystkie składniki. Mięso posypujemy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, obsypujemy również tymiankiem. Następnie umieszczamy mięso z marynacie i odkładamy na około 2 godz. w chłodne miejsce. Umieszczamy mięso w brytfance i pieczemy 30 minut w temp 180 stopni co jakiś czas polewając sosem
Kolizje Smakówwybuchły).Turecka pasta z bakłażanów z kminem rzymskim i orzechami włoskimi na 8 porcji (gdy podajemy jako przekąska)przepis pochodzi z książki Joyce Goldstein Mediterranean FreshSkładniki: 4 bakłażany sok z 2 cytryn 2 ząbki czosnku posiekane (w oryginale są 4, ale dla mnie pasta i tak była bardzo czosnkowa) 200 ml jogurtu typu greckiego 3 łyżki oliwy 2 papryczki(...)durszlak i poczekaj aż nieco ostygną. Ostrożnie zdejmij z bakłażanów skórkę i odstaw na 10 minut do odcieknięcia. Usuń z bakłażanów nasiona, podobno nadają gorzki smak. Polej bakłażany sokiem z 1 cytryny, dzięki czemu nie ściemnieją. Przełóż bakłażany do miski i zmiksuj blenderem lub rozgnieć drewnianą łyżką. Dodaj jogurt, oliwę, sok z 1 cytryny, czosnek, chilli, kmin rzymski, część
Chilli Czosnek i Oliwaswoich produktach i równie chętnie nimi częstują ;) Z panem Ryszardem rozmawialiśmy o właściwościach zdrowotnych kwasu chlebowego przy kolejnych dolewkach kwasu z beczki, a nawet mieliśmy unikalną okazję skosztować soku z buraka z wódką "z prywatnych zapasów" właściciela, podobno rewelacyjnego środka na przeziębienie. Kupujcie kwasy chlebowe tylko w szklanych butelkach. Oprócz kwasów w ofercie są również sok z selera korzeniowego oraz(...)sok z buraka. Konfitura do serów z papryki i daktyli, Towary niezwykłe - słodko-pikantna pasta, doskonała do serów, wędlin i chleba. Ostatnio przepadam za różnymi wytrawnymi przetworami, jak ajwar czy dżem z pomidorów (na który przepis już wkrótce). Kupiliśmy ją na Festiwalu Czas Dobrego Sera w Sandomierzu - świetnie sprawdziła się z zakupionymi wtedy serami - dlatego teraz nie mieliśmy wątpliwości
Chilli Czosnek i Oliwawłoskiego, które również mają anyżowy posmak, lub po prostu pomińcie ten składnik. Zgodnie z grecką tradycją, klopsiki spożywa się w temperaturze pokojowej i należy polać je tuż przed podaniem sokiem z cytryny. Ja jednak wolę je na ciepło. Wprost przepyszne będą z dipem - polecam ajwar albo tzatziki. Jeżeli chcecie podać keftedakia na obiad, możecie skorzystać z jednej z moich(...)propozycji podania: (1) z ryżem i miską ugotowanych zielonych warzyw (np. groszek, fasolka szparagowa) doprawionych solą i sokiem z cytryny oraz (2) w chlebkach pita, z pomidorem, ogórkiem i papryką, polane sosem tzatziki. Keftedakia - klopsiki z kminem, miętą i ouzo udało mi się zrobić 19 klopsików czas przygotowania: 25 min. + 1 godz. chłodzenia masy na klopsiki + 40 min. pieczenie
Chilli Czosnek i Oliwakiszonej cytryny. Organizowaliśmy dla znajomych imprezę hamburgerową i szykowałam dla nich różne sosy. Kiszone cytryny zamrugały do mnie z kuchennej szafki, więc postanowiłam dodać trochę do sosu czosnkowego zamiast soku z cytryny i zobaczyć co z tego wyjdzie.I wyszło smacznie:) Kiszone cytryny nadają daniu intensywny cytrusowy aromat i nutkę "kiszenia", niczym kiszone ogórki. Dobrze skomponowały się z wegańskimi burgerami, które(...)uzupełnioną o kapary i koperek. W takiej odsłonie przypomina mi nieco sławny sos tatarski. Jeżeli nie macie kiszonych cytryn, nie przejmujcie się. Możecie je zastąpić dodając do sosu sok i skórkę z 1/2 świeżej cytryny. Do czego pasuje taki sos? Cytryna i kapary to dobrzy przyjaciele ryb, dlatego możesz śmiał podać ten sos do wszystkich rybnych potraw: ryby
Chilli Czosnek i Oliwarobionym palcem w cieście tuż przed smażeniem. Hanım göbeği przygotowuje się z ciasta parzonego, smaży w głębokim tłuszczu, a następnie wrzuca do syropu cukrowego z dodatkiem soku z cytryny. Mi przypominają delikatnie słodkie, lepkie racuszki. Przepis wywodzi się z wyrafinowanej kuchni pałacowej Imperium Osmańskiego i nie jest łatwy, ale jak one pięknie wyglądają... Zapraszam karnawałowo:) Historia(...)więcej, jeżeli ciasto będzie za rzadkie 60 g semoliny 2 jajka olej o neutralnym smaku do smażenia (np. słonecznikowy lub rzepakowy) na syrop 450 g cukru 300 ml wody sok z 1 cytryny i opcjonalnie skórka obrana obieraczką Przygotowanie: Przygotuj syrop - do rondelka wsyp cukier, wlej wodę i doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając. Gdy cukier się rozpuści, dodaj
Chilli Czosnek i Oliwajednym z popularnych sklepów i teraz zastanawiacie się, jak ją przygotować. Mam dla Was bardzo prosty przepis na pieczoną doradę po hiszpańsku, czyli w zalewie z białego wina, soku z cytryny i oliwy. Danie nazywa się dorada al horno, czyli dorada z piekarnika. Być może jedliście taką rybę podczas Waszego urlopu w Hiszpanii. Teraz nauczycie się, jak przygotować(...)białego wytrawnego wina 3 łyżki oliwy gruba sól morska natka pietruszki do podania Przygotowanie: Przekrój cytrynę na pół. Jedną połówkę pokrój na plasterki, a z drugiej wyciśnij sok. W małej miseczce wymieszaj sok cytrynowy z białym winem i oliwą. Zrób po trzy nacięcia z boku każdej ryby. Natrzyj ryby solą i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Do brzucha ryby włóż
Chilli Czosnek i Oliwa