sok - 13499 przepisów (strona:141/900)

Zupa orkiszowa 231

Bardzo lubiana przez Włochów zupa gotowana na ziarnach orkiszu. Spotkałam ją w wielu wersjach. Często zaprawiana jest sokiem pomidorowym. W moim wykonaniu zupa zakwaszona sokiem z ogórków a do tego chrupiące grzanki. Składniki: 2 szklanki ziaren orkiszu wywar warzywny (marchew, pietruszka, seler) 100 g mięsa z kością lub bulion drobiowy cebula seler naciowy koperek sok z ogórków kiszonych sól

w kuchni i w ogrodzie
Torcik warzywny z pesto 238

szklanki świeżo tartego parmezanu olej lub oliwa aromatyzowana/y czosnkiem i/lub bazylią Pesto z bazylii: 1 pęczek bazylii (liście oberwane z jednej doniczki) 1 ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny 7-8 łyżek oliwy z oliwek extra virgin 3 łyżki orzeszków piniowych, włoskich lub pestek dyni 3 łyżki świeżo startego parmezanu sól morska świeżo mielony pieprz Torcik warzywny: Bakłażany myjemy(...)oleju lub oliwy i podsmażamy cebulę ze szczyptą soli, aż będzie szklista. Pod koniec dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku oraz tymianek. Zdejmujemy z ognia. Bakłażany w tym czasie powinny puścić sok. Dokładnie wycieramy je ręcznikiem kuchennym do sucha i układamy na papierze do pieczenia. Skrapiamy je z wierzchu olejem aromatyzowanym bazylią i czosnkiem oraz ponownie solimy (tym razem delikatnie). Posypujemy pieprzem

Poezja smaku
Sałatka z pieczarek i pora 417

zabieramy się za szybką sałatkę z pieczarek.Potrzebować będziemy; 1/2 kg pieczarek 4 jaja 1 por 1-2 winne jabłka 1 puszka zielonego groszku  kilka łyżek majonezu sok z 1/2 cytryny  odrobina kwasku cytrynowego sól pieprz Pieczarki oczyścić i gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego przez ok 10 minut. Przestudzić i pokroić w plasterki. Jaja(...)ugotować i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w krążki, posolić, po chwili odcisnąć nadmiar soku. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i skropić je sokiem z cytryny. Wszystkie składniki wymieszać, dodać odcedzony groszek i majonez. Ponownie wymieszać z majonezem i przyprawić. Gotowe

Apetyczna babeczka
Sałatka z fasolą adżuki i pieczarkami 218

skworcu.com.pl Składnik na sałatkę: 250 dag fasoli adżuki puszka groszku konserwowego 1/2 kg pieczarek por 2 kwaskowate jabłka jogurt naturalny lub śmietana 2-3 łyżki majonezu sól pieprz łyżka soku z cytryny Fasolę namaczamy dzień wcześniej w zimnej wodzie, najlepiej namoczyć ją na noc. Po namoczeniu wodę odlewamy i garnek napełniamy świeżą wodą, gotujemy ok 50 minut, lekko solimy(...)Odcedzamy i studzimy. Pieczarki oczyścić i gotować w lekko osolonej wodzie przez ok 10 minut. Przestudzić i pokroić w plasterki. Por pokroić w krążki, posolić, po chwili odcisnąć nadmiar soku. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i skropić je sokiem z cytryny. Wszystkie składniki wymieszać, dodać odcedzony groszek , jogurt i majonez. Ponownie wymieszać i przyprawić. Gotowe

Apetyczna babeczka
Keks rodzynkowy 196

Dzięki dodatkowi rodzynek namoczonych w soku pomarańczowym ciasto to jest wyjątkowo wilgotne i długo zachowuje świeżość. Pyszne bakalie www.skworcu.com.pl Składniki na jedną keksówkę: 230 g maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 175 g cukru kryształu lub brązowego 1 jajko, roztrzepane 300 ml soku pomarańczowego 1 szk rodzynek sułtanek 1/4 szk rodzynek koryntek 2 łyżki mieszanki kandyzowanej, skórki cytrynowej(...)łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej Wrzuć do miski suszone owoce, skórę cytrynową, cukier. Zalać sokiem pomarańczowym i odstawić na 8 godzin, a najlepiej na całą noc. Do namoczonych owoców dodać roztrzepane jajko, obie mąki, proszek do pieczenia i przyprawy. Starannie wyrobić. Nałożyć ciasto do przygotowanej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180C

Apetyczna babeczka
Konfitura z wiśni 169

zrobione, to koniecznie zaopatrzcie się w piękne nakładki na słoiki, kliknij TUTAJ Składniki: 1 kg wiśni 1 kg cukru 1 duża cytryna 1. Wiśnie oczyścić, umyć, wydrylować, odcisnąć poswatały sok. 2. Zagotować sok z cukrem i do gorącego syropu dodać wiśnie. Smażyć na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Odstawić.3. Następnego dnia dodać sok z cytryny i ponownie

Apetyczna babeczka
Jesienna sangria na białym piwie 187

cytrusowym posmakiem. Według mnie jest po prostu pyszne.Nie bardzo pamiętam, co dokładnie zawierała sangria, którą próbowaliśmy w Portugalii. Dlatego sama stworzyłam przepis inspirowany jesienią. Piwo osłodziłam napojem winogronowym, zakwasiłam sokiem z cytryny i wzmocniłam wódką. Do tego dodałam pokrojone na kawałki owoce: gruszki, winogrona i cytryny.Postał pyszny napój, z piciem którego na pewno trzeba uważać. Bo pije się(...)piwie przepis własny czas przygotowania: 20 min. + czas chłodzenia Składniki: 2 x 500 ml białego piwa pszenicznego, lub zwykłego pszenicznego, schłodzonego 2 x kieliszek wódki 250 ml napoju winogronowego sok z 1-2 cytryn + 1 cytryna pokrojona na plasterki 2-3 gruszki garść zielonych winogron  Przygotowanie:  Winogrona przekrój na pół i pozbaw pestek. Gruszki pokrój na ćwiartki, usuń

Chilli Czosnek i Oliwa
Surówka z marchewki i ananasa 173

Składniki: 5 marchewek, 1/2 puszki ananasa, 2 jabłka, kilka kropli soku z cytryny, szczypta cukru. Przygotowanie:     Marchewki obieramy i ścieramy na tarce lub w specjalnej maszynce z tarczami na ścierania. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda i ścieramy. Polewamy sokiem z cytryny. Mieszamy marchewkę z jabłkami. Na końcu dodajemy kawałki ananasa i wlewamy pół soku z puszki. Mieszamy, dodajemy

Aga w kuchni
Grillowane warzywa. 219

Bardzo zdrowy dodatek do dań mięsnych lub po prostu przekąska po szkole, lub pracy. Składniki: Dowolne warzywa ( u mnie: kabaczki i papryka) Dressing: 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku sok z pomidora sól Przygotowanie:  Warzywa myjemy i kroimy w cienkie plasterki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy oliwą, posypujemy solą, wyciskamy sok z połowy pomidora i wyciskamy(...)grill (250 stopni) i wstawiamy warzywa na 5 minut. Po pięciu minutach przewracamy warzywa i ponownie pieczemy 5 minut, tą czynność powtarzamy jeszcze dwa razy. Przez serwowaniem polewamy sokiem pozostałym na dnie blachy. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Leczo z kiełbasą 273

czasami z parówkami. W takiej wersji lubią je moje dziewczyny. Tak jak pisałam w przepisie, nie dodaję do lecza bulionu ani wody. Warzywa w trakcie duszenia pod przykryciem puszczą sok, więc ziemniaki ugotują się bez problemu. Na końcu dodaję też pomidory aczkolwiek wiem, że tu szkoły są różne. Jeśli najpierw dodamy pomidory ziemniaki zostaną lekko twardawe, ze względu(...)kwaśne soki pomidora. Dlatego zawsze, gdy gotuję ziemniaki w  daniu w którym są pomidory, staram się najpierw dodawać ziemniaki, a dopiero potem pomidory. Leczo z kiełbasą Składniki na 6 porcjiCzas przygotowania: 40 minutSkładniki: 1000 g czerwonej papryki 150 g cebuli 200 g pieczarek 1 papryczka chili 500 g pomidorów 500 g kiełbasy 700 g ziemniaków 1 łyżeczka czerwonej papryki

Kulinarne przygody Gatity
Sorbet truskawkowy 177

przepis na najprostszy sorbet truskawkowy, znaleziony na polska-gotuje.pl. Sorbet ma cudny intensywny kolor i wspaniały smak, bez żadnych ulepszaczy ! Sorbet truskawkowy Składniki: 500 g truskawek 4 łyżki soku z cytryny 3 łyżki cukruWykonanie:Truskawki umyć i odsączyć, pokroić na ćwiartki, polać 1 łyżką soku cytrynowego i zasypać cukrem. Odstawić na 30-40 minut, a następnie dodać resztę soku

Kulinarne przygody Gatity
Chłodnik pomidorowy 189

Marghe z Misz Masz Kulinarny, troszeczkę zmieniony. Chłodnik pomidorowy Składniki: 1/2 litra kefiru 1/2 litra jogurtu 1 kg pomidorów 1 zielony ogórek 3 ząbki czosnku 1/2 pęczka bazylii sok z jednej cytryny odrobina chili w proszku oliwa z oliwek EV sól, pieprz przyprawa maggi Wykonanie: Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i wrzucamy na sitko, aby odciekły(...)nadmiaru soku. Ogórka ścieramy na grubej tarce, solimy i po 15 minutach odciskamy. Z pokrojonych pomidorów odkładamy na bok 2 duże łyżki. Resztę miksujemy razem z ogórkiem, bazylią i przyprawami. Następnie dolewamy kefir, jogurt, sok z cytryny i oliwę. Chłodnik odstawiamy do lodówki, musi być porządnie schłodzony. Podajemy z pokrojonymi w kostkę pomidorami

Kulinarne przygody Gatity
Pieczona papryka 199

targowych straganów, więc pora odpalić piekarnik. Tak przygotowaną paprykę, zalaną uprzednio oliwą, możemy zamknąć w słoikach. Możemy też ją zamrozić w woreczkach foliowych. Wtedy warto jest zachować sok, który z nich wypłynął w czasie pieczenia i wlać go do woreczków. Pieczona papryka Składniki:1 kg dojrzałej mięsistej papryki 3 ząbki czosnkusok z 1 cytrynyświeżo zmielony pieprzsóloliwa z oliwek(...)kroimy je na pół lub na 3 części i zdejmujemy z nich skórkę. Uwaga, bo mogą być gorące  w środku !W moździerzu ucieramy czosnek z solą, dodajemy pieprz, sok z cytryny i oliwę. Tak przygotowanym sosem polewamy paprykę

Kulinarne przygody Gatity
Konfitura gruszkowa z nutką wanilii 155

Chodzą też za mną lody gruszkowe... :-). Chyba w weekend się rozwinę ! Konfitura gruszkowa z nutką wanilii Składniki: 800 g dojrzałych gruszek 200 g cukru 6 goździków 1/2 laski wanilii sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej Wykonanie: Gruszki obieramy, wykrawamy gniazdka i kroimy w plastry. Wkładamy do garnka, zaypujemy cukrem i odstawiamy na noc. Następnego dnia dodajemy(...)sok z cytryny, goździki, rozkrojoną laskę wanilii i podgrzewamy owoce na małym ogniu, uważając, aby się nie przypaliły. Gdy owoce puszczą sok i prawie się zagotują, wyłączamy ogień i odstawiamy do przestygnięcia. Ponownie podgrzewamy owoce, smażąc je do uzyskania odpowiedniej konsystencji owoców. Pod sam koniec dodajemy esencję waniliową. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików i studzimy zakrętkami do dołu

Kulinarne przygody Gatity
Konfitura gruszkowo-pomarańczowa 157

Gruszki obieramy, kroimy na małe kawałki. Wkładamy do garnka, zasypujemy cukrem i odstawiamy na parę godzin, żeby puściły sok.Po tym czasie do owców dodajemy stratą skórkę i wyciśnięty sok z 2 pomarańczy (pamiętajmy o tym, żeby najpierw dokładnie umyć pomarańcze i sparzyć je wrzątkiem) i podgrzewamy na małym ogniu. Gdy owoce będą miękkie dodajemy

Kulinarne przygody Gatity

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję