twaróg i serek mascarpone przełożyć do miski, dodać cukier i przesiane mąki, krótko zmiksować- do masy wbijać pojedynczo jajka, po każdym krótko miksując - cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę oraz wycisnąć sok- do masy serowej dodać skórkę z cytryny oraz przecedzony przez sitko sok, składniki wymieszać łyżką- borówki oczyścić, osuszyć- na podpieczony spód z ciasta wyłożyć gęsto obok siebie połowę borówek
Smakołyki Berenikiżywnością. Dbajcie o swoje zdrowie i wspomagajcie regionalnych producentów :) Do przygotowania dzisiejszej sałatki z kuskusem i pieczonymi warzywami wybrałam Olej Rydzowy, gdyż on znakomicie podkreślił smak warzyw. Wystarczyła odrobina soku z cytryny, ulubione zioła i słodycz miodu. Pyszności! Olej Rydzowy tłoczony jest na zimno z nasion lnianki. Od czerwca 2009 roku posiada certyfikat Komisji Europejskiej jako GTS - Gwarantowana Tradycyjna Specjalność(...)mała cukinia zielona- ulubione zioła, pieprz, sól- 2 łyżki oleju rydzowego do skropienia - 12 liści świeżej mięty- łyżka ziarno siemienia lnianego- garść prażonego ziarno słonecznika- olej rydzowy 150ml - sok z połowy cytryny- łyżka miodu rzepakowego- sól, pieprz do smaku- ząbek czosnku posiekany drobno Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Na blaszce rozkładamy warzywa pokrojone, skrapiamy Olejem Rydzowym, przyprawiamy ziołami
Sajkofanka smakuzupełnie inaczej niż solo. Dziś jest nie inaczej, bo jedna część jest bardziej sycąca - nie tylko przez gęstszą konsystencję, ale i lekkie stonowanie przez ułagodzenie smaku spowodowanym dodatkiem soku z pomarańczy, ugotowanej marchewki i natki pietruszki (według nas jest to lekko polski akcent). Smaki drugiej części natomiast są ukierunkowane dość standardowo, bo zainspirowałyśmy się kuchnią indyjską i dodałyśmy(...)soczewicy 3 średniej wielkości papryczki pepperoni torebka długiego, białego ryżu 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku puszka (200 ml) mleczka kokosowego 2 średnie marchewki z wywaru, ugotowanych sok wyciśnięty z połówki pomarańczy niepełna garść ziaren uprażonego na suchej patelni sezamu + niewielka ilość d posypania pół pęczka natki pietruszki (lub świeżej kolendry) 3 cm świeżego, obranego i startego imbiru
Symfonia Smakówprzed salmonellą. Na wszelki wypadek zawsze parzę jajka przez 2 minuty. Jedni mówią kogiel mogiel inni kogel, ale każdy zna ten smak z dzieciństwa.Składniki : żółtka jaj cukier wersje: sok z cytryny, kakao, miód W zależności od smaku na 1 żółtko sypiemy 1 lub 2 łyżeczki cukru i ucieramy, kolor żółtek zrobi się jaśniejszy a cała masa nabierze puszystości.Innym(...)sposobem na uzyskanie gładkiego kogla jest dodanie soku z cytryny, dzięki temu cukier szybciej się rozpuści.Ciemny kogel robi się z dodatkiem kakao a wersję kremową z miodem.Zimową porą lekarze polecają miodowy kogel mogel z sokiem z cytryny i kilkoma kroplami spirytusu. A skoro już jesteśmy przy spirytusie to warto wspomnieć, że taki kogel jest podstawa słodkich likierów
prawdziwe jedzenieSkładniki : 4 jajka szczypta soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżki mąki łyżka soku z cytryny 5 łyżek wody ( może być gazowana) olej Z białek jaj i soli ubijamy pianę, nie musi być tak sztywna jak na biszkopt. Z żółtek, cukru i soku z cytryny ucieramy puszystą masę (najlepiej blenderem). Sok z cytryny można pominąć. Wciąż ucierając dodajemy mąkę
prawdziwe jedzeniewięc zaczynamy. Składniki : 600 g mąki (typ 480 -650) 25 g świeżych drożdży (lub 12 g instant) szklanka mleka 5 żółtek 1 jajko 50 g cukru łyżka wódki sok z cytryny ok. 3 łyżek powidła śliwkowe, różane lub dowolny dżem olej lub smalec do smażenia cukier puder Zaczynamy od zrobienia rozczynu z drożdży. Do miseczki wlewamy pół szklanki mleka(...)pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na kwadrans. Resztę mąki i cukru mieszamy z rozczynem. Dodajemy resztę mleka, jajka, wódkę i sok z cytryny. Dodajemy 2 łyżki oleju. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie i pomimo to gotowa kula ciasta trochę klei się do rąk. Tak ma być. Pod ciasto podsypujemy trochę
prawdziwe jedzenieprzebieramy z liści. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na godzinę. Następnie wstawiamy na średnim płomieniu i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. godziny na małym ogniu dolewając po trochu soku z cytryny. Borówka jest gotowa gdy sok z owoców się zredukuje i zgęstnieje. Przekładamy w słoiczki i odstawiamy nakrętkami w dół aż do ostygnięcia. Do podstawowej borówki możemy dodać też
prawdziwe jedzeniepłatków róży. Składniki: 3 szklanki dojrzałych czarnych jeżyn 3 łyżki konfitury z dzikiej róży pół szklanki cukru Jeżyny zasypujemy cukrem i na wolnym ogniu pod przykryciem dusimy aż puszczą sok. Po godzinie owoce przeciskamy przez sitko. Do gęstego i ciepłego soku dodajemy konfiturę. Próbujemy i ewentualnie dosładzamy. Całość przelewamy do pojemniczków na lody. U mnie używa się silikonowych tubek. Można(...)zamrozić sok także w woreczkach na lody i podawać kostki np. do ciasta lub do herbaty. Lody muszą poleżeć w zamrażalniku około 2 godzin. Konfitura z płatków róży jest zrobiona według domowego przepisu
prawdziwe jedzenieserem, sernika lub lodów waniliowych. Zapraszam do spróbowania :) Składniki: Szklanka świeżych jagód (można zastąpić mrożonymi) 3 łyżki cukru (lub więcej, jeżeli ma być bardziej słodki) 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta cynamonu woda 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie (7 min): Jagody wrzucamy razem z cukrem do małego garnka, dolewamy łyżkę stołową wody i stawiamy na małym ogniu mieszając(...)czasu do czasu. Mąkę rozrabiamy z 2-3 łyżkami zimnej wody. Jak jagody i powstały sok zaczną się gotować, dolewamy mieszankę wody i mąki. Doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając. Na koniec, po ponownym zagotowaniu doprawiamy sokiem z cytryny i cynamonem. Mieszamy i wykładamy do miseczki lub na potrawę. Voila! Sos gotowy! Smacznego
PastelFoodrozpuszczonego masła dobrej jakości Na cytrynową piankę: 350 g pianek marshmallow (użyłam waniliowych) 500 g śmietanki 36% 1 galaretkę cytrynową Na mus śliwkowy: 1,7 kg renklod sok z 1/2 cytryny 200 g cukru 2 laski wanilii 1 galaretkę cytrynową 2 łyżeczki żelatyny Śliwki pokroić w kostkę se skórką, przełożyć do dużego, szerokiego garnka, zasypać cukrem, dodać sok z cytryny(...)odstawić, aż puszczą sok (ja schowałam je na noc do lodówki). Laski wanilii naciąć wzdłuż, wyskrobać ziarenka, dodać je do śliwek. Przekrojone laski wanilii też wrzucić do garnka. Śliwki zagotować i smażyć, często mieszając do zgęstnienia. (Ja mus przygotowywałam tak, jak zwykle robię powidła. W dwóch turach. Śliwki zagotowałam i smażyłam ok. 45 min. Następnie wystudziłam i schowałam
Ratunku obiadskórka papryki zczernieje, a bakłażan zmięknie (temp. 160 stopni). Papryki włożyłam do foliowej torby do wystygnięcia, bardzo dobrze schodziła z nich skóra, oczyszczamy ją również z nasion, zachować sok wyciekający z papryki. Bakłażany obieramy ze skórki, wyciekający sok wylewamy. Paprykę i bakłażany za radą Beaty posiekałam, uzyskały fajną konsystencję i smak, ale można je również zmiksować, gdy chcemy uzyskać gładki(...)Cebule drobno siekamy i szklimy na oleju, dodajemy roztarte ząbki czosnku i czerwoną czubrycę. Do pomidorów dodajemy paprykę razem z sokiem, bakłażany i cebulę z czosnkiem i czubrycą. Całość gotujemy jeszcze ok. 45 minut, aby składniki się połączyły, doprawiłam jeszcze solą i cukrem. Gotujemy tak długo, aż konsystencja sosu będzie zwarta i dosyć gęsta. Gotową ljutenicę przekładamy do wyparzonych słoików
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępyszny tort z truskawkami na kakaowym biszkopcie z kremem. Tort składa się z puszystego ciasta biszkoptowego z moim ulubionym, lekkim kremem z dodatkiem serka mascarpone, jogurtu greckiego i soku z cytryny. Do takiego zestawienia najlepszym dodatkiem są świeże truskawki zanurzone w gorzkiej czekoladzie. Jak ktoś woli jogurt można zastąpić śmietaną kremówką 36 %. Podobne zestawienie do kremu: śmietana, mascarpone i cukier(...)łyżki kakao szczypta soli 1 łyżka masła + 1 łyżka mąki do posypania tortownicy na krem czekoladowy: 330 g jogurtu greckiego 250 g serka mascarpone 1/3 szklanki cukru pudru sok z cytryny do dekoracji 1 tabliczka gorzkiej czekolady + 50 ml śmietanki 36% truskawki Przygotowanie: Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier cały
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzy nich, szczególnie przy drylowaniu ale smak dżemu własnej roboty rekompensuje wszystko. Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu. 1 kg wiśni 1 kg cukru Sok z jednej cytryny Owoce umyć wydrylować, tak przygotowane owoce wymieszać z cukrem oraz z sokiem z cytryny i odstawić na około godzinę aby owoce puściły(...)sok. Po tym czasie gotować owoce około 1 godziny (im dłużej będą gotowane tym będą gęściejsze). Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji nałoży do słoiczków i natychmiast zakręcić, odwrócić do góry dnem i pozostawić na godzinę, gotowe. rrarossa@gmail.com
RAROSSAkostka naturalnego tofu (ok. 180 g)1.5 szklanki płatków ryżowych1.5 szklanki mleka sojowegoaromat śmietankowysyrop z agawy (10-20 łyżek, ilość zależna od preferencji)gorzka czekolada (3-5 kostek)pozostałe:sok z cytryny2-3 bananyPrzygotowanie: Najpierw ciasto. Mieszamy suche składniki, tj. mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, kakao. Do suchych dodajemy mokre, czyli olej i wodę. Mieszamy. Ciasto(...)dopóki włożony do środka patyczek czy wykałaczka nie wyjdzie sucha. Po upieczeniu ciasto odstawiamy, aby ostygło. Przechodzimy do kremu. Tofu rozdrabniamy i wrzucamy do blendera. Skrapiamy je troszkę sokiem z cytryny i pozostawiamy na chwilę. W międzyczasie podgrzewamy mleko, a gdy zacznie się gotować, dorzucamy do niego płatki ryżowe i mieszamy. Całość podgrzewamy jeszcze przez chwilę, po czym również odstawiamy
Weganizm infantylnytakże przygotować jako samodzielną przekąskę. Składniki: jasna część dużego pora, pokrojona na cieniutkie półplasterki duże jabłko starte na tarce dwa duże ogórki kiszone pokrojone w drobną kostkę 2 łyżeczki soku z cytryny sól pieprz łyżeczka cukru 6 łyżek jogurtu greckiego Przygotowanie: Pora, jabłko i ogórki wrzuciłam do miski, polałam sokiem z cytryny, doprawiłam solą, pieprzem i cukrem. Całość wymieszałam(...)odstawiłam na ok. godzinę, żeby por lekko zmiękł. Po tym czasie odcisnęłam z surówki sok, dodałam do niej jogurt i dokładnie wymieszałam
Kulinarny Pamiętnik