składniki: 2 kiwi 1 banan 125 ml mleka opcjonalnie: 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny kostki lodu wykonanie: Owoce obieramy, kroimy na większe kawałki, rozdrabniamy blenderem, dodajemy mleko, miód, sok z cytryny i miksujemy na gładki napój
Domowy Smak Jedzeniawycisnąć sok w wyciskarce i cieszyć sie cudownym smakiem soku na poprawienie humoru w taki dzień jak dzisiaj ,gdy wieje i pada śnieg..SMACZNEGO
w mojej kuchniwszelkiego rodzaju mięs. Składniki (ok 4 porcje): pół główki kapusty pekińskiej marchew pół małej cukinii (100 g) pomarańcza łyżka miodu 2 łyżki oliwy łyżeczka octu winnego 2 łyżki soku z cytryny sól morska, pieprz czarny świeżo mielony Przygotowanie Kapustę szatkujemy, posypujemy solą, lekko wygniatamy rękami i odstawiamy na 15 min. Pomarańczę obieramy, dzielimy na cząstki i kroimy w kostkę. Marchew(...)ścieramy na tarce. Cukinię kroimy w cienkie paski. Warzywa i owoce dodajemy do kapusty. Miód, oliwę, ocet i sok z cytryny mieszamy razem i dressingiem polewamy surówkę. Doprawiamy ją do smaku i dokładnie mieszamy
e-PrzepisyKulinarnetroszkę go zmodyfikowałem pod siebie :) Składniki : 1 granat 1/2 łyżeczki agar-agar 2 łyżeczki cukru trzcinowego 200g serka homogenizowanego o smaku waniliowym 1 łyżka soku z cytryny 50g wody Granat myjemy, kroimy na pół i wyjmujemy pestki :) Kilka pestek odkładamy na bok, resztę wrzucamy do pojemnika na ryż, lub pojemnika do żywności, odpornego(...)wysokie temperatury. Zalewamy pestki wodą oraz sokiem z cytryny i posypujemy cukrem. Mieszamy i włączamy parowar na 20 minut. Jak parowanie się skończy, wsypujemy substancję żelującą agar-agar i mieszamy, żeby się rozpuściła. Teraz studzimy galaretkę i przekładamy do 3/4 wysokości do pucharków, szklaneczek czy innych słoiczków ;) Serek homogenizowany roztrzepujemy trzepaczką czy widelcem by był bardziej puszysty i wypełniamy
Parowar Facetaplanowałam tego soku. Jednak nie pierwszy raz znajoma zaskoczyła mnie darami z ogrodu swoich rodziców. Po maleńkich i uroczych dyniach i aronii, otrzymałam winogron, którego nie można kupić w supermarkecie. Taki winogron dojrzewa w winnicach albo w przydomowych warunkach, pnąc się po murze albo specjalnie dla niego zbudowanej konstrukcji. Nie ma grama chemii, ma za to same zalety. Czarny(...)czerwony winogron posiada przede wszystkim właściwości przeciwgrzybiczne, przeciwnowotworowe czy przeciwmiażdżycowe. Ten sok smakuje znakomicie. Jest idealny do zimowej herbaty. Jednak jak dla mnie najlepszy bez rozcieńczania, intensywny i słodki!Czytaj więcej
bistro mamakurczaka 6 ogórków konserwowych 1 puszka groszku zielonego konserwowego 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy 1 mała cukinia 10 plasterków ogonówki brandenburskiej sok z 1/2 cytryny 1/2 papryki czerwonejPrzyprawy : pieprz czarny natka pietruszki Filet z piersi kurczaka myjemy, odsączamy nadmiar wody, oczyszczamy, wkładamy do parowaru i włączamy(...)części.Groszek odcedzamy na sitku.Wrzucamy do miski mięso, ogórki i groszek, doprawiamy pieprzem czarnym i natką pietruszki, dodajemy 2 łyżki majonezu i łyżeczkę musztardy. Wszystko mieszamy, polewamy sokiem z połowy cytryny i wstawiamy na lodówki.Po kilku godzinach, myjemy paprykę, oczyszczamy środek i kroimy na małe kawałki, cukinie myjemy, kroimy w cienkie plasterki i zawijamy.Na tacce z folii aluminiowej wstawiamy
Parowar Facetamyjemy.Jak woda się wchłonie, a warzywa skończą się parować, dokładamy pieczarki i pora do kuskusa, wrzucamy również natkę i szalotkę. Przyprawiamy pieprzem czarnym i ziołami dalmatyńskimi, polewamy sokiem z połowy cytryny i wlewamy łyżkę oliwy z oliwek z oregano i wszystko dokładnie mieszamy.Nakładamy na talerz sałatę mini rzymską i na nią wymieszany kuskus z warzywami, kładziemy również
Parowar Facetajego ulubionych dań. I dlatego sceptyków zapraszam do jadalni, a zarobione po łokcie panie domu do kuchni, gdyż przepis jest dziecinnie prosty i niewymagający. Potrzebne nam:- 2 litry soku pomidorowego- 500 g mielonego mięsa wieprzowego- duża cebula- 2 ząbki czosnku- pół szklanki ryżu- ser tarty (najlepiej parmezan lub inny o intensywnym smaku)- pieprz, chilli, czosnek granulowany lub w proszku(...)zeszklić. Po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i mięso mielone. Smażyć około 5 minut, doprawić pieprzem i chilli. Wsypać ryż i przesmażyć chwilę razem z mięsem. Następnie wlać sok pomidorowy i gotować na średnim ogniu aż ryż zmięknie. Pod koniec gotowania doprawić solą, cukrem i maggi. Następnie dodać zioła prowansalskie i zmniejszyć ogień. Spróbować, ewentualnie doprawić jeszcze według upodobania
W poszukiwaniu inspiracjidynie. CIASTO JASNE 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru 4 jajka 125 g masła 2 łyżki śmietany 18 % 2 łyżeczki proszku do pieczenia Odrobina kwasku cytrynowego, lub sok z połowy cytryny. Z białek ubić sztywną pianę, żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę Masło utrzeć na puch cały czas ucierając dodać masę jajeczną i śmietanę dokładnie(...)zmiksować, następnie dodać mąkę oraz proszek do pieczenia sok z cytrynowy i miksować jeszcze około 3 minuty aby składniki dokładnie się połączyły. Na końcu dodać sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem. W foremce ułożyć, wykrojone pomarańczowe dynie, zalać ciastem piec około 50 minut w temperaturze 180 C po upieczeniu ciasto wystudzić i polać polewą. rrarossa@gmail.com
RAROSSAkefirze z syropem pomarańczowym ma wspaniały smak i aksamitną konsystencję. Przepis na 2 porcje. 200 ml kefiru 100 ml mleka 2 łyżeczki cukru 1 łyżka żelatyny 1 łyżeczka soku z cytryny na syrop: 1 pomarańcza + 1 łyżka cukru Żelatynę zalewamy 2 łyżkami mleka, zostawiamy ją aż napęcznieje. Pozostałe mleko zagotowujemy z 2 łyżeczkami cukru, dodajemy napęczniałą żelatyne i chwilke gotujemy(...)godzinę.. Gdy panna cotta stężała, przed wyjęciem z foremek wstawiamy na 10 sekund do wrzątku, po czym przekładamy deser na talerz. Polewamy syropem z pomarańczy. W rondelku umieszczamy sok wyciśnięty z 1 pomarańczy, cukier, oraz skórkę otartą z połowy pomarańczy, całość doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy na małym ogniu, do zredukowania syropu, syrop musi zgęstnieć. The post Panna cotta
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPRZYGOTOWANIE 1. JAJKA + CUKIER (2 min): jajka rozbijamy i wlewamy do wysokiej miski. Dorzucamy 2 łyżki cukru i szybko mieszamy trzepaczką, aż do uzyskania lekkiej pianki. 2. BANANY + SOK Z CYTRYNY + ALKOHOL (2 min): > obieramy je ze skórki i gnieciemy widelcem aż do uzyskania papki, która następnie podlewamy sokiem z cytryny (banany nam nie sczernieją) i mieszamy. Dorzucamy całość
Nerds KitchenPierwszy raz robiłam również surówkę z dyni... 20 dkg dojrzałej dyni ( bez skóry i miąższu) 2 jabłka 1 pomidor kawałek papryki natka pietruszki sól,pieprz majonez sok z cytryny Majonez wymieszać z sokiem z cytryny, dodać sól i pieprz. Pomidor i paprykę pokroić w kostkę, dynię i jabłka zetrzeć na tarce (grube oczka).Warzywa dodać do majonezu
Moje domowe kucharzenieLubię takie surówki... są one szybkie do zrobienia ...i smaczne...do surówki dodałam miodu klonowego z Anielskich Przysmaków.. kapusta pekińska papryka czerwona ogórek zielony 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu klonowego 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz zioła prowansalskie 4-5 łyżek oliwy Kapustę poszatkować, ogórek i paprykę pokroić w paseczki.Miód, sok z cytryny, musztardę oliwę
Moje domowe kucharzeniemargaryny 85 g cukru 1 łyżka miodu klonowego skórka starta z jednej pomarańczy 2 jajka 40 g orzechów włoskich 15 g orzechów włoskich ¼ łyżeczki cynamonu 2 łyżki miodu klonowego sok z 1 pomarańczy W jednym naczyniu wymieszać składniki sypkie.Masło utrzeć z cukrem na puch, dodać miód, skórkę z pomarańczy, na koniec po kolei jajka. Dodać mąkę z przyprawami(...)orzechy i jeszcze raz delikatnie przemieszać. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki masą.Piec 20 minut do temp. 190*C. Posiekane orzechy wymieszać z cynamonem, dodać miód i sok z pomarańczy i gotować na wolnym ogniu, aż troszkę zgęstnieje.Lekko przestudzone mufinki nakłuć widelcem i polać naszą posypko - polewą, aż nasiąkną
Moje domowe kucharzeniekwasów omega – 3 i dlatego jest często używany w mojej kuchni.. papier Saga pierś z kurczaka przyprawy według własnych upodobań olej rzepakowy rzodkiewki pomidor ogórek szczypiorek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka musztardy 4-5 łyżek oleju rzepakowego sól, pieprz Kawałek pergaminu złożyć na pół .Posmarować oliwą i posypać przyprawami. Ułożyć pierś z kurczaka i złożyć 'papirus'. Smażyć(...)suchej rozgrzanej patelni przez kilka minut z każdej strony. wystudzić i pokroić w paseczki.Ogórek, pomidor, rzodkiewki pokroić, dodać do piersi z kurczaka.Z oleju, soku, musztardy i przypraw zrobić sos .Wymieszać z przygotowanymi pokrojonymi składnikami
Moje domowe kucharzenie