więcej czasu żeby coś przygotować i na spokojnie delektować się śniadaniem z rodziną. bułeczka z twarożkiem i chipsami z salami Mój wpis dodaję do akcji Tymbark SZKLANKA SOKU DO ŚNIADANIA ! Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Ma nam zapewnić energię i dobre samopoczucie. Warto zadbać, by było nie tylko smaczne, ale również zdrowe i pełne witamin. Czy zawsze pamiętasz(...)porcji warzyw, owoców lub soku na śniadanie? Badanie „Dwa śniadania Polaków” przeprowadzone dla marki TYMBARK pokazuje, że Polacy jedzą mniej zdrowo w tygodniu niż w weekend. Składniki : * ulubiona bułka- u mnie z pestkami dyni * dwie łyżki twarożku naturalnego * 3 rzodkiewki * sól , pieprz * salami w plasterkach * pomidor * czerwona papryka * świeże zioła np. tymianek Przygotowanie : Bułkę przekroić na pół
Magiczne Życie MartyDzisiaj wpis przygotowany specjalnie dla drugiej już akcji " Szklanka soku do śniadania ".Moja propozycja jest także skierowana do Panów, żeby w sobotę przygotowali takie śniadanko swoim ukochanym !Przygotowanie to całe 10 minut! Także do dzieła! Składniki :* pomidorki koktajlowe* serek śmietankowy * szczypiorek* szklanka soku pomidorowego pikantnego Tymbark* pieczywo Przygotowanie :Pomidorki ponacinać na krzyż, wypełnić nacięcia serkiem. Ułożyć na talerzy gałązki(...)tulipanów ze szczypioru. Poukładać pomidorki. Podać z ulubionym pieczywem i szklanką pysznego soku. Gwarantuję, że każda kobieta będzie zadowolona z takiego śniadania. Nie tylko 8 marca
Magiczne Życie Martyuroczystości. Moja tym razem z jabłkami i majerankiem. Składniki :* kaczka około 2 kg* 5 jabłek winnych* 2 łyżki majeranku* łyżeczka soli* pieprz czarny mielony* 3 łyżki oliwy * sok świeżo wyciśnięty z jednej pomarańczy Przygotowanie :Kaczkę dobrze natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Jabłka obraz i pokroić w ósemki, dodać oliwę i sok z pomarańczy. Nadziać kaczkę jabłkami, polać pozostałym(...)sokiem. Odstawić na minimum 12 godzin do lodówki. Piec około dwie godziny aż będzie rumiana. W czasie pieczenia podlewać wytopionym tłuszczem, by skórka była chrupiąca
Magiczne Życie Martyroczek, na mej główce pierwszy loczek. Więc zapraszam Was do siebie, zabawimy się jak w niebie. Będzie tort, a na nim świeczka, uśmiechnięte me usteczka. Oprócz tortu, mnóstwo soku i tak będzie już co roku! Olcia! Wszystkiego Najlepszego w dniu Twoich pierwszych urodzin! życzy ciocia Marta i wujek Sławek Dzisiaj co prawda propozycja tortu na zbliżający się Dzień Mamy(...)cukru pudru * 3/4 szklanki mąki pszennej * 1/4 szklanki kakao * łyżeczka proszku do pieczenia Krem : * 2 śmietany kremówki * 3 tabliczki dobrej jakościowo czekolady mlecznej Dodatkowo : * 3 banany * pół szklanki wrzątku * sok z połowy cytryny * starta czekolada Przygotowanie : Jasny biszkopt - jajka ubić na kogel mogel, dodając cukier oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia
Magiczne Życie Martybanana ze skórką * woda mineralna lekko gazowana Przygotowanie : Do butelki wrzucamy wszystkie składniki, zalewamy wodą, odstawiamy do schłodzenia. Żeby banan nie zrobił się czarny, można polać go łyżką soku z cytryny. Sałatka z mozzarellą i szparagami : Składniki : * ulubiony mix sałat * kulka mozzarelli * pół pęczka szparagów ugotowanych * 2 pomidory * garść czarnych oliwek * dressing : 2 łyżki oliwy z oliwek(...)pokrojone pomidory, szparagi oraz oliwki. Dodać plasterki mozzarelli. W małych słoiczkach wymieszać składniki sosu. Sałatkę polać sosem przed podaniem. Guacamole : Składniki : * awokado * pół czerwonej papryki * mała cebulka szalotka * sok z cytryny * sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Awokado rozgnieść widelcem, dodać drobno pokrojoną paprykę oraz szalotkę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Idealny sos do warzyw
Magiczne Życie MartyZmrożony napój na te upały to coś o czym chyba marzy każdy. W zeszłym roku zrobiłam wersję z arbuzem i sokiem jabłkowym a dzisiaj wykorzystałam sezonowe truskawki oraz sok ananasowy. Nie miałam kruszonego lodu, więc dodałam całe mnóstwo kostek. Mrozi idealnie! Składniki : * szklanka zamrożonych truskawek * szklanka soku ananasowego * dużo kostek lodu Przygotowanie : Wszystkie składniki wrzucamy do blendera
Magiczne Życie Martywykorzystamy, tym bardziej różowy otrzymamy krem. Ciasto kruche z kremem rabarbarowym (rabarbarowym curdem)Składniki:krem rabarbarowy (rabarbarowy curd)300g czerwonych łodyg rabarbaru10 łyżek cukru4 żółtka szczypta soli1-2 łyżki soku z cytryny40g zimnego masła50ml wodyciasto kruche135g mąki pszennej115g masła50g cukruszczypta soli Wykonanie:KREM RABARBAROWY- rabarbar oczyścić, nie obierać, pokroić na kawałki (1-2cm), przełożyć do rondla, zasypać 3 łyżkami(...)cukru i odstawić, aż puści sok, następnie zalać go 50ml wody i gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż kawałki rozpadną się i zacznie tworzyć się mus, a woda odparuje- gotowy mus zdjąć z ognia i ostudzić, rozdrobnić blenderem- żółtka przełożyć do garnka z grubym dnem lub do miski, którą ustawimy na garnku z gotującą się wodą, dodać
Smakołyki Berenikidomu, niewielkaistotka w okularach, odziana w kwiecisty fartuszek, walczy z olbrzymiądynią... DŻEM DYNIOWY z galaretką pomarańczową /inspiracja: klik.; podaję swój sposób;/ 5kg obranej dyni 1kg cukru 4 galaretki pomarańczowe sok z 2 pomarańczy Obraną dynię pokroiłam w kostkę, zasypałam cukrem i odstawiłam. Dynia puściła sok, wtedy podgrzałam i gotowałam aż do wyparowania tego syropu i zmięknięcia dyni. Następnie, kiedy już(...)była dostatecznie rozgotowana, dodałam sok z pomarańczy. Do gotującej się pulpy wsypałam galaretki, gotowałam ok.7 minut, ciągle mieszając. Gorący dżemik włożyłam w wyparzone słoiczki, zakręciłam i odstawiłam do góry dnem. Zostawiłam je w tej pozycji, aż do wystygnięcia. Słonecznego humoru i pozytywnej energii! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkimawiają młodzi.Nie jest to może dzieło sztuki na miarę Polańskiego, Woody'ego Allena czy Hitchcocka, alenaprawdę, ogląda się bardzo przyjemnie. DOMOWY KISIEL POMARAŃCZOWY./autorski;/ 4-5 porcji litr soku ze świeżych pomarańczy (może być również z kartonika) 4 łyżki cukru 5 łyżek skrobi ziemniaczanej 1/2 szklanki zimnej wody Sok wyciskam z pomarańczy (ok. 10-12 sztuk), przefiltrowuję przez sitko(...)pozbyć się szumowin. Podgrzewam z 3 łyżkami cukru. W tym czasie skrobię rozrabiam z wodą oraz pozostałym cukrem. Kiedy sok będzie gorący, ale jeszcze nie gotujący, wlewam mieszankę z mąki. Doprowadzam do wrzenia na małym ogniu, ciągle mieszając - kisiel zacznie gęstnieć dość szybko, więc nie można dopuścić do przywarcia na dnie. Gdy zacznie bąblić, zdejmuję z ognia, chwilę jeszcze
W kuchni Karmel-itkiJAJKAMI PRZEPIÓRCZYMI. /autorski;/ 2 duże buraki 8 - 10 jajek przepiórczych sól, pieprz 2-3 łyżki octu winnego łyżka cukru majonez: 1 żółtko jaja kurzego 125 ml oleju rzepakowego sok z 1/2 cytryny łyżeczka musztardy (np. Dijon) sól, pieprz do smaku Buraki gotuję tak, by nie były zbyt miękkie. Ścieram je na grubych oczkach, mieszam z octem, cukrem, doprawiam do smaku(...)solą i pierzem. Zostawiam na dobę, aby smaki się przeszły. Składniki na majonez koniecznie muszą być w tej samej temperaturze! Żółtko, sok z cytryny, musztardę i mieszam, aby powstała gładka emulsja. Następnie miksuję na średnich obrotach, dodając po kropelce na początku, bardzo powoli. Zaczyna gęstnieć. Kiedy cały olej zostaje zmiksowany, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Jajka przepiórcze gotuję
W kuchni Karmel-itkiświeżego ananasa i robię ulubioną sałatkę. Dwa składniki, przyprawy, a efekt powalający. SURÓWKA: MARCHEWKA I ANANAS. /autorski;/ 6 - 8 porcji 1 mały ananas 5 marchewek sól świeżo mielony pieprz sok z 1 cytryny Ananasa obieram, kroję na mniejsze kawałki i trę na duyżch oczkach. Istotne, by ananas był dość twardy, jeszcze nieprzejrzały. Marchewki obieram i również trę na dużych(...)oczkach. Mieszam z ananasem oraz sokiem, jaki się wydzieli przy ścieraniu. Wyciskam sok z cytryny, doprawiam i mieszam. Podaję. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkijajka 3 łyżki gorzkiego kakao 3 łyżki oleju rzepakowego 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50 g) 1/2 szklanki cukru (80 g) 1 łyżeczka kawy instant 1 łyżeczka proszku do pieczenia sok i skórka z połowy pomarańczy szczypta soli Krem: 1/2 puszki białej fasoli (200 g) 1/3 szklanki wiórków kokosowych 2 czubate łyżki mleka kokosowego 1 łyżeczka malibu 1 łyżka miodu kilka(...)drobno siekamy. Do malaksera lub robota kuchennego wsypujemy puszkę odsączonej na sitku i przepłukanej czerwonej fasoli. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy jajka, kakao, olej rzepakowy, cukier, kawę, proszek, sok i skórkę z pomarańczy oraz sól. Ponownie blendujemy, aż składniki się połączą. Dodajemy startą czekoladę i mieszamy łyżką. Przekładamy do okrągłej formy o średnicy 18 cm wyłożonej papierem (lub małej keksówki
Poezja smakusmoothie i koktajlów. Dzisiejszy przepis jest idealny na upały, bardzo dobrze gasi pragnienie a dodatkowo jest pyszny :) ARBUZOWE SMOOTHIE (porcja dla 1 osoby) - 500 g arbuza - pół banana - łyżka soku z cytryny - kilka kostek lodu Z miąższu arbuza wydłubać pestki, pokroić owoce na mniejsze kawałki, włożyć do blendera. Arbuza należy dodać znaczenie więcej niż banana, który dodaje nieco słodkości. Jeśli(...)dodacie za dużo banana, to smak arbuza zostanie przełamany. Następnie dodać sok z cytryny i zmiksować. Do szklanki wrzucić kostki lodu i wlać przygotowany sok. Szklankę można ozdobić kawałkiem arbuza
Zgrabne Gotowanieoddzielnie żółtka od białek) 200 g mąki pszennej (1 i 1/2 szklanki) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g wiśni (świeżych, mrożonych lub z kompotu, czy syropu)+ 7 łyżek soku z wiśni lub kompotu 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej do obtoczenia wiśni Na polewę: 50 - 100 g czekolady Wykonanie: Na początku rozmroziłam wiśnie na sitku, odsączyłam sok, wiśnie osuszyłam(...)masło, dodałam cukier, cukier waniliowy i kawę. Wszystko razem rozmieszałam, po czym zestawiłam z ognia i dodałam posiekaną czekoladę. Co jakiś czas mieszałam do jej rozpuszczenia. Na końcu dodałam sok z wiśni. Odłożyłam pół szklanki masy na polewę. Do reszty masy dodałam żółtka, wymieszałam i odstawiłam. W tym czasie do drugiej miseczki przesiałam mąkę i proszek do pieczenia, którą dodałam
Blondynka Gotujeszkl. cukru 4 żółtka 1 jajko szczypta soli 1/4 kostki masła łyżka spirytusu do smażenia: 1 kg smalcu lub 1l oleju Nadzienie powidła śliwkowe Lukier cukier puder sok z cytryny wrząca woda, odrobina Przygotowanie Zanim zaczniemy przygotowywać ciasto na pączki należy wstawić na małym ogniu garnek z grubym dnem. Wlewamy do niego olej lub kostki smalcu. Tłuszcz ma się(...)suchy). Po wyjęciu odsączamy pączki na papierowych ręczniczkach. Jeszcze ciepłe lukrujemy. Przygotowanie lukru: do miseczki wsypuję ok. 1 szkl. cukru pudru, dolewam ok. 2 łyżek wrzątku. Resztę lukru stanowi sok z cytryny. Soku z cytryny dodaję tyle by konsystencja lukru przypominała mniej więcej miód. Lukier trzeba dobrze rozetrzeć łyżką. Polane lukrem pączki ozdabiamy skórką pomarańczową. Gotowe. Teraz odstawiamy by ostygły
coolinarnastrefa.blogspot.com