sok - 13499 przepisów (strona:136/900)

Mule w sosie cydrowo-cytrynowym z masłem ziołowym i pikantną konfiturą 186

prowadzonych przez wietnamskich szefów kuchni w Hanoi gotowałam mule z azjatyckimi ziołami i winem śliwkowym. Polska "jabłkiem stoi", wiec moja wersja sosu to niezwykle ciekawe połączenie Cydru Lubelskiego z sokiem z cytryny, domowym masłem ziołowym, pikantną konfiturą z papryki (można zastąpić posiekaną chili), dużą ilością natki pietruszki razem z łodyżkami i grubo mielony świeży pieprz.Zachowując podstawowe zasady gotowania muli(...)cienkie plastry, natkę pietruszki posiekać razem z łodyżkami, z cytryny wycisnąć sok.W szerokim garnku (im szerszy tym lepszy) stopić masło ziołowe. Na małym ogniu zeszklić szalotkę i czosnek. Dodać sok z cytryny, cydr, pikantną konfiturę z papryki, posiekane łodyżki pietruszki, sól i pieprz. Dusić 1 minutę.Do sosu włożyć mule (tylko zamknięte), dokładnie wymieszać, gotować pod przykryciem 4-5 minut

SzczyptaSmaQ
Sajgonki party 184

miseczce z sosem. Czas przygotowania: 20 minutPorcje: 10   Składniki:Newella wędzona 200 g,2 marchewki,4 liście jarmużu,10 grzybów shitake,10 płatów różowych,2 łyżki soku z buraka,Świeża kolendra,½ łyżeczki soli,½ łyżeczki cukru,Sezam do przybrania.SOS:Ok. 3 cm kawałek imbiru,1 chili,2 ząbki czosnku,1 łyżeczka tahini (lub masła orzechowego(...)sosu sojowego,Sok z ½ cytryny,1 łyżeczka sosu rybnego,Syrop z agawy do smaku,Przegotowana woda.   Przygotowanie: Przygotować sos: chili, czosnek i imbir drobno posiekać, dodać pozostałe składniki, wymieszać, dosłodzić syropem z agawy, rozcieńczyć wodą, odstawić.Warzywa umyć, marchewkę obrać i pokroić w słupki, jarmuż oderwać od grubych nerwów, Grzyby oczyścić, newelle pokroić w słupki.Marchewki

SzczyptaSmaQ
Zupa buraczkowa mojej babci 2467

wodę z kością, między czasie przygotowuję włoszczyznę, obieram i kroję w kostkę a marchew w talarki. - obieram buraki większe przekrawam na pół(część buraków zostawiam do wyciśnięcia z nich soku w sokowniku) - gotuje wszytko doprawiam przyprawami - pod koniec gotowania dolewam sok z buraków aby zupa była jak najbardziej esencjonalna - osobno gotuję ziemniaki po czym robię z nich puree - gdy zupa(...)jest już ugotowana doprawiam ją sokiem z cytryny i odrobiną cukru  aby uzyskać lekko kwaśno- słodki smak - zupę zagęszczam mąką jeszcze chwilkę pogotuję po czym podlewam ją śmietanką - tak przygotowaną wlewam na talerz a w środek wkładam po dwie kulki ziemniaczanego puree posypanym koperkiem Smacznego

Basia w kuchni
Grahamowa skakiewka w towarzystwie avokado, łososia wędzonego z mascarpone obsypanymi orzechami z nutą sosu pomarańczowego z 199

kroje je i dodaję do masy mascarpone- masę wkładam do lodówki aby przeszła smakiem- rozgrzewam patelnię z cukrem brązowym po karmelizacji cukru dodaję masło i mieszam po czym wciskam sok z wyciśniętej pomarańczy dodaję świeży rozmaryn i odparowuję do zgęstnienia sosu, jeżeli mamy za mało soku z pomarańczy dolewam odrobinę soku pomarańczowego  z butelki - na suchej teflonowej patelni smażę

Basia w kuchni
Jajko w koszulce pod pierzynką sosu holenderskiego 179

boczek wędzony w plastrach 4szt-  ser pleśniowy kawałeczek- orzechy włoskie 4szt- kiełki (dałam  rzodkiewki)- ocet jabłkowy 2 łyżki  SOS HOLENDERSKI - 2 żółtka- masło 100 g- sok z cytryny 1 łyżkę- woda 1,5 łyżki- sól- biały pieprz NAPÓJ WARZYWNO-OWOCOWY  - szpinak świeży 3 garście- owoc sharon 2 szt- nektar bananowy 1 szklankęSPOSÓB PRZYGOTOWANIA - zaczynam(...)przygotowania sosu holenderskiego do garnka wlewam wodę aby się zagotowała na niej umieszczam miskę do której wbijam żółtka, dodaje sól, pieprz i łyżkę soku z cytryny energicznie mieszam trzepaczką dodaję 1,5 łyżki wody tem. pokojowa i dalej mieszam uważając aby żółtko się nie ścięło(co jakiś czas zdejmuję miseczkę  z pary) w garnuszku rozpuszczam masło zdejmuję z niego

Basia w kuchni
Makaron z pesto z pokrzywy 176

pokrzywy, nazbierałam cały tradycyjny durszlak)5 łyżek sera grana padano (można zastąpić innym serem typu parmezan) plus dodatkowo do posypania makaronu 2 łyżki słonecznika łuskanego 2 łyżki soku z limonki (jeżeli będzie nam za mało dodajmy jeszcze jedną )oliwa 4-6 łyżek (ma być lekko oleisty ja wolę bardziej gęsty)sól, świeżo zmielony pieprz do smaku pół ząbka(...)SPOSÓB WYKONANIA:- świeże pokrzywy zostawiamy w durszlaku myjemy i przelewamy gorącą wodą po czym ponownie zimną,- do wysokiego naczynia wkładamy nasze wyciśnięte z nadmiaru wody pokrzywy dodajemy słonecznik, sok z limonki  , ser, czosnek starty, oliwę wszystko blendujemy, jeżeli jest zbyt gęste dodajemy jeszcze oliwy, pesto powinno być trochę oleiste (zależy też to od naszych upodobań) - doprawiamy solą oraz pieprzem

Basia w kuchni
Letnia surówka z bobem, młodym groszkiem w towarzystwie dressinku z granatu 201

zaskoczyć odkryciem smaku i wizualnego połączenia. Dziś zaproponowałam moim domownikom surówkę z bobu, świeżego groszku, młodej botwinki a dla przełamania smaku i struktury dodałam granat oraz zrobiłam dressing z soku granatu. Nie obyło się oczywiście bez aromatycznej fety z bazylią i oregano i nie była bym sobą gdyby nie wskoczyły tam kwiatki lawendy, która aż się prosi z ogrodu(...)SPOSÓB WYKONANIA :- groszek, liście botwinki, myjemy osuszamy- bób gotujemy do miękkości po czym obieramy ze skórki- z połowy granatu obieramy ziarenka  DRESSING łączymy ze sobą sok z wyciśniętej połowy granatu, mód, ocet oraz oliwę dokładnie ze sobą mieszamy  - na talerz układamy groszek, listki botwinki, ugotowany i obrany bób, owoce granatu, fetę oraz kwiaty lawendy (ja dodaję same

Basia w kuchni
Domowa lemoniada z arbuza z miętą 213

połowy cytryny kilka kostek lodu woda gazowana (opcjonalnie zależy ile mamy kostek lodu)listki mięty  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA - przygotowany arbuz mielę w blenderze z kostkami lodu, dodaję sok z cytryny. Jeżeli chce, aby był bardziej wodnisty dolewam wody gazowanej.- dodaję mięte i gotowe do piciaPyszny sok co ugasi pragnienie najlepiej smakuję mocno schłodzony, jeżeli arbuz jest mało słodki

Basia w kuchni
Baklava 358

opakowanie ciasta filo1 kostka 200g roztopionego masła1/3 szklanki cukru1 łyżeczka mielonego cynamonuopcjonalnie 1/3 łyżeczki zmielonych goździków syrop 3/4 szklanki wody 2/3 szklanki cukru1/4 szklanki miodu2 łyżki soku z cytryny1 kora cynamonu Wykonanie: Gotowe płaty ciasta przycinamy tak aby pasowały nam do blaszki. Ja piekłam baklavę w tortownicy 24x24. Płatów wyszło mi 24 (układałam również polówki porcji) . Orzechy siekamy(...)Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy ok 30-35 min do lekkiego zezłocenia. Podczas gdy zaczyna się piec nasze ciasto przygotowujemy syrop. Łączymy wodę, cukier, sok sok z cytryny, miód i laskę cynamonu w rondelku. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy tak ok 7-10 min, aż lekko zgęstnieje. Wyjmujemy korę cynamonu i odstawiamy

Malinowe Pocałunki
Mizeria 330

pomocy mandoliny. Wkładamy do miski, solimy i odstawiamy na 15 minut, żeby ogórki puściły sok.Po tym czasie ogórki odciskamy i ponownie wkładamy do miski, dodajemy śmietanę, cukier, sok z  cytryny i sól. Dokładnie mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Grillowanie kurczaka na rożnie – Włoski kurczak z rożna, kurczak Huli Huli oraz kurczak z sosem z melasy i cherry 256

Ciągłe odwracanie mięsa podczas grillowania sprawia, że naturalne soki lepiej się wchłaniają co skutkuje jego wyjątkową soczystością i miękkością. Najlepsze mięsa do grillowania na rożnie (z kośćmi lub bez) powinny być mocno związane. Niektóre modele grilli firmy Broil King są wyposażone w tylni palnik rożna. Jest to najwydajniejsza metoda grillowania pieczeni i drobiu na rożnie. Jako, że ogień umieszczony jest(...)łoski kurczak z rożna Składniki: 2 całe kurczaki około 1,5 kg każdydo przyprawy: ½ szklanki masła niesolonego (w temp. pokojowej)¼ szklanki oliwy z oliwek¼ szklanki; oregano drobno posiekanegoskórka i sok z jednej małej cytryny5-6 liści bazylii; drobno posiekanych2 łyżeczki świeżego rozmarynu2 wyciśnięte ząbki czosnku1 łyżka stołowa białego wina2 łyżki soli morskiej / koszernej1 łyżeczka czarnego pieprzudo glazury: 1 szklanka octu

naRuszcie
Torcik Schoko Bons 4196

proszku do pieczeniacukier waniliowy (16g)1,5 łyżeczki octu winnegoszczypta soliKrem biały:250g serka mascarpone125ml śmietany 30%2 łyżki cukru pudru  Krem karmelowy:250g serka mascarpone125g masy krówkowejłyżka soku z cytrynyDodatkowo:ananasy w puszcze- pół puszkigalaretka wiśniowaopakowanie cukierków Schoko Bons100g dżemu z czarnej porzeczki150g posiekanych orzechów włoskichstarta czekolada Galaretkę przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, z tym, że dajemy(...)wierzch tortu.Krem biały:Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier. Na koniec dodajemy mascarpone i miksujemy do połączenia składników.Wstawiamy do lodówki.Krem karmelowy:Mascarpone miksujemy z masą krówkową i sokiem z cytryny.Również wstawiamy do lodówki.Przełożenie ciasta:Biszkopt dzielimy na 3 blaty. Dolny blat nasączamy sokiem z ananasów i smarujemy dżemem. Następnie wykładamy połowę kremu karmelowego i przykrywamy drugim

Czerwona Porzeczka
PSTRĄG GRILLOWANY 158

cytrynypo łyżeczce ziół:pietruszki suszonej,czosnku granulowanego,papryki słodkiej,kolendry,bazylii,tymianku,lubczyksól,pieprz do smaku marynaty4 łyżki oleju rydzowegoWykonanie:Pstraga myjemy,obsuszamy.Wszystkie zioła mieszamy z olejem,dodajemy sok z pół cytryny.Marynata dokładnie obsmarowujemy ryby,kładziemy w naczyniu polewając reszta marynaty.Odstawiamy na kilka godzin,żeby ryba przeszła marynatą.Kilkakrotnie przewracamy w marynacie.Grilujemy na rumiano z obu stron.Podajemy polaną sokiem

Z Majeczką w kuchni
CUKINIA NA SŁODKO 182

młodej, może być ta jesienna przerośnięta1/2 kg cukru1 op cukru waniliowegosok z połowy cytrynyWykonanie:Cukinię obieramy, wydrążamy nasiona, kroimy w kostkę. DO miski przekładamy pokrojoną cukinię, zasypujemy cukrami,dodajemy sok z cytryny odstawiamy na ok. 4 godziny. Po tym czasie kiedy cukinia puści dużo soku, przekładamy do garnka, gotujemy ok. 15 minut na wolnym ogniu. Gorące przekładamy do słoików, zamykamy

Z Majeczką w kuchni
Hummus - zdrowie z Bliskiego Wschodu 194

zeszłym tygodniu podałam Wam przepis na tahini - pastę z sezamu. Dziś obiecany przepis na hummus - pastę z ciecierzycy, sezamu, czosnku, soku z cytryny i oliwy z oliwek.Zanim przejdziemy do przepisu chciałabym Wam pokrótce opowiedzieć o hummusie, bowiem jest o czym. Zapewne słyszeliście, że jest zdrowy - zajadają się nim wegetarianie, weganie oraz osoby cierpiące na celiakię (nietolerancja glutenu - białka zawartego(...)Odrobinę wody, w której gotowała się ciecierzyca można zostawić - idealnie posłuży do rozcieńczenia hummusu jeśli okaże się zbyt gęsty. 4.   Wystudzone nasiona ciecierzycy przekładamy do blendera, dodajemy pastę tahini, sok z cytryny, posiekany czosnek, oliwę z oliwek i dokładnie miksujemy.Pasta powinna być gładka, bez wyczuwalnych grudek. 5.   Na koniec doprawiamy hummus solą, pieprzem i kuminem, a jeśli zajdzie taka potrzeba

W kuchni Katie