biała czekolada- 300 g* żelatyna- 1 płaska łyżka + 1/3 szklanki wodySos truskawkowy:* truskawki- pół szklanki* skrobia kukurydziana- 1 lekko czubata łyżeczka + 1/3 szklanki wody* cukier- 1 łyżka* sok z cytryny- 1 łyżeczkaSos truskawkowy:Zacząć od zasypania cukrem truskawek i odstawić na 10 minut.Kiedy już truskawki puszczą sok, zmiksować je, dodać sok z cytryny, wstawić na palnik i zagotować.Skrobię wymieszać
Kraina Miodem PłynącaDyni ciąg dalszy...Było danie obiadowe, było ciasto, to teraz czas na zupę idealną na podwieczorek lub kolację.Deserowa zupa, czyli dynia gotowana na mleku z dodatkiem soku pomarańczowego oraz skórki, cynamonu i kardamonu, podana z ryżem i posypana pestkami dyni- treściwa, wartościowa, a przede wszystkim cudownie aromatyczna i... wyjątkowo smaczna!Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno(...)kolor... Od samego patrzenia od razu humor się poprawia :)Będziecie zachwyceni jej smakiem, to mogę Wam obiecać :)))3- 4 porcje:* dynia- 300 g* mleko- 400 ml* pomarańcza- 1 szt. (sok + skórka z 1/2)* cukier- 1/3 szklanki* cynamon- 1 łyżeczka* kardamon- 1/3 łyżeczki* pestki dyni- garść* ryż- 100 gUgotować ryż.W międzyczasie dynię zetrzeć na tarce (dzięki temu szybciej się ugotuje
Kraina Miodem Płynącaosób.200 g filetów śledziowych 250 ml mleka (do namoczenia śledzi)1 duże, kwaskowate jabłko1 mała cebula1 łyżeczka cukru150 g kwaśnej śmietany (12 - 18%)sok z cytrynysól, pieprz do smakuposiekana natka pietruszki (do podania)SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:1. Filety śledziowe wkładamy do miski i zalewamy mlekiem. Moczymy przez około 1 - 2 godziny (mleko powinno “wyciągnąć” z nich(...)skosem na mniejsze kawałki.3. Cebulę kroimy w cienkie piórka, zasypujemy cukrem, aby zmiękła i miała łagodniejszy smak.4. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.5. Mieszamy razem pokrojone filety śledziowe, pokrojoną cebulę, starte jabłko i śmietanę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i jeszcze sokiem z cytryny. Odstawiamy do lodówki
W kuchni Katiekakao)1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika szczypta soliDo przełożenia:300 g masy marcepanowej 400 g powideł śliwkowych1 łyżka soku z cytrynyPolewa:400-500 g czekolady deserowej (można użyć także mlecznej lub białej)4-5 łyżek oleju rzepakowego (na każde 100 g czekolady 1 łyżka oleju)Dekoracja: 100 g cukru(...)pudru1 łyżka wrzątkukilka kropli soku z cytrynycukrowe śnieżynkiW rondelku umieść połamaną w kostkę tabliczkę czekolady, miód, masło oraz łyżkę cukru. Gotuj na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż składniki się rozpuszczą. Odstaw do schłodzenia, a następnie wbij jajko i wymieszaj.Do miski przesiej mąkę, dodaj sodę oczyszczoną, sól oraz przyprawę do piernika. Następnie wlej otrzymaną miksturę i dokładnie wmieszaj
Food Squaregarstki suszonej żurawiny3 łyżki posiekanych orzechówłyżka sody oczyszczonej2 łyżeczki proszku do pieczeniaszklanka cukrumąka pszenna oko 10 -15 łyżek – ciasto ma być bardzo gęsto, ilość mąki zależy od ilości soku z jabłekJabłka obieramy i kroimy w kostkę. Zasypujemy szklanką cukru i zostawiamy na noc, żeby puściły sok. Do jabłek z sokiem dodajemy jajka i mieszamy. Ja mieszam drewnianą łyżką
ladykitchenCukinia na surowo ? Czemu nie.Tu starta na duzych oczkach tarki, w polaczeniu z ryzem odrobina, soku z cytryny,soli,pieprzu i oliwy z oliwek tworzy smakowite polaczenie.Do tego pasuje wysmienicie smazony losos lub filet z kurczaka.Proste danie,a jakze smaczne i pozywne. Do przygotowania nawet dla bardzo. poczatkujacych "kuchcikow".Skladniki na 2 porcje:1 cebula2 lyzki oliwy125 g ryzu1 zielona(...)mace po prostu tak nie pryska.Cukinie zetrzec (krotko przed podaniem) na tarce o duzych oczkach,dodac pieprz Cayenne i wymieszac z ugotowanym goracym ryzem.Serwowac z usmazonym lososiem,spokropionym sokiem z cytryny i oliwa.Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kortland))1 lyzka rodzynek1 lyzka posiekanych migdalow lub orzechow wloskich1 lyzeczka startej skorki z cytryny1/2 lyzeczki cynamonu50 g masy marcepanowejsok z cytryny2 lyzeczki masla150 ml cydru ( lub soku jablkowego)Wykonanie:Przygotowanie masy.Rodzynki ,posiekane migdaly,starta skorke z cytryny, cynamon razem z marcepanem wygniesc w palcach na jednolita mase.Uformowac waleczek.Przygotowanie jablek. Jesli jablka nie stoja rowno sciac je delikatnie(...)spodu i wyrownac podstawe.Z gory sciac 2 cm "czapeczke" wraz z ogonkiem.Specjalnym nozykiem usunac gniazda nasienne z jablek nie przebijajac jablek na wylot. .Skropic sokiem z cytryny przeciete czesci,by nie sciemnialy.W wyciete zaglebienie wlozyc po kawalku przygotowanego,zrolowanego marcepanu.Ulozyc jablka w naczyniu,w ktorym bedziemy je zapiekac.Na marcepanie ulozyc maslo,przykryc odcieta czapeczka.Na dno naczynia wlac cydr.Wstawic do piekarnika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kawy.Skladniki na 2 chalki :500 g maki pszennej 55060 g cukru80 g masla250 ml mleka+ 2 lyzki1/2 lyzeczki soli1 opakowanie suchych drozdzy instant1 jajko1 zoltko150 g rodzynek150 ml soku jablkowegoWykonanie: rodzynki dokladnie umyc,zalac krotko wrzatkiem i odcedzic na sitku.Zalac sokiem jablkowym i odstawic do napecznienia.do rondelka wlac mleko,dolozyc wiorki masla i podgrzac.Nie roztapiam masla do konca.Wlewam mleko(...)odwazyc make,cukier,sol i drozdze.Wlac mleko z maslem i powoli wyrabiac do polaczenia skladnikow.Wbic jajko ,dodac zoltko i wyrabiac do otrzymania gladkiego ciasta odchodzacego od bokow misy.Odsaczyc z soku rodzynki i osuszyc w papierowym reczniku.Dodac do ciasta i wmieszac je wyrabiajac ciasto recznie.Przykryc sciereczka i odstawic ciasto w cieple miejsce do podwojenia objetosci.wyrzucic ciasto na blat,ogazowac i delikatnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!smazenia Chalwowe nadzienie do nalesnikowe: 250 g twarozku lub jogurtu greckiego2 lyzki tahini2 lyzki miodu lub cukrukilka kropli esencji waniliowej Sos pomaranczowy z filetami z pomaranczy:2 pomarancze+sok z pomaranczy1-2 lyzki cukru 1 lyzka Cointreau 1 lyzka masla Wykonanie:Przygotowac ciasto na nalesniki.Przesiac obie maki do miski ,wbic jajka .Caly czas mieszajac dolewac po troche(...)cieple.Przygotowanie sosu pomaranczowego.Pomarancze obkroic nozem zbierajac cala biala skorke.Nad miseczka wycinac kolejno segmenty pomaraczy z pomiedzy bialych blonek.Po wyfiletowaniu pomaranczy wycisnac reszte soku.Tak samo postapic z druga pomarancza.Caly sok zachowac.Na patelni skarmelizowac 2 lyzki cukru,dodac filety z pomaranczy,nastepnie sok i likier.Przesmazyc kilka minut,lekko odparowujac sos z nadmiaru wody.Na koncu dodac lyzke masla,a sos stanie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!gsolsok z limonki lub cytryny2 plaskie lyzeczki pasty curryolejSalatka truskawkowo-melonowaprzepis tutaj:klikWykonanie:swiezego lososia,koniecznie ze skora umyc,osuszyc i pokroic na porcje (mrozonego wczesniej rozmrozic)rybe skropic sokiem z cytryny i posolic,nastepnie posmarowac pasta curry.Pasta jest bardzo ostra,wiec ilosc jej musisz dobrac indywidualnietacke lub patelnie grillowa wysmarowac olejem przy pomocy pedzla lososia ulozyc skora do dolu(...)ZYCZE SMACZNEGO ! UWAGI:Dlaczego zawsze nalezy rybe skrapiac sokiem z cytryny?Jej silny kwasowy charakter idealnie sie tu nadaje ,a jony H+ lacza sie wowczas z trimetyloamina,ktora odpowiada za nieprzyjemny zapach morskich pysznosci.W wyniku tej reakcji powstaje zwiazek o charakterze soli,a nieprzyjemny zapach sie ulatnia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!którym będziemy smażyć dżem.Część owoców zmiażdżyc pałką lub tłuczkiem i zasypać cukrem na całą noc.Delikatne zmiażdżenie owoców jest konieczne,gdyż mają niesłychanie twardą skórkę i bez tego zabiegu soku raczej nie puszczągdy puści sok rozpocząć smażenie.Moją smażyłam około 1,5 godzinyjabłka obrac,pokroić w kostkę i dodać do smażącej się aronii.Smżyć nastepne 30-50 minut,od czasu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!skorzonery1 cebula1 ząbek czosnku1 cebula2 marchewki2 ziemniaki700 ml bulionu warzywnego 1 łyżka masła gheesól,pieprzszczypta gałki muszkatałowej50 g creme fraiche 2 łyżki oleju z dyni2 łyżki nasion dynii2 łyżki soku z cytryny-opcjonalnieWykonanie:obrać i rozdrobnić cebulę z czosnkiem.W rondlu rozgrzać masło ghee i zeszklić cebulę z czosnkiem obrać skorzonerę,najlepiej uczynić to w rękawiczkach jednorazowych i koniecznie pod bieżącą(...)wodą.W trakcie obierania spod skórki wypływa klejący sok mleczny i nie tylko klei ,ale i farbuje na czerwony kolor.Przepisy doradzają,by obrane korzonki natychmiast zanurzyć w wodzie z sokiem z cytryny,by nie ściemniały.Zdążyłam jednak je obrać i pokroić bez moczenia w wodzie z cytryną.Szybko dołożyć do obsmażenia z cebuląobrać 1 marchewkę i ziemniaki.Pokrojone w kostkę dołożyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!każdy ma jej własną wersję…:)! Zapraszam na moją…..:)!Śledzie pod pierzynkąSkładniki:8 płatów śledziowych1-2 cebul2-3 ugotowane ziemniaki4-5 ugotowanych/upieczonych buraków3-4 ugotowane jajkanatka pietruszkimajonezsól, pieprz, sok z cytrynyPłaty śledziowe kroimy na mniejsze kawałki. Jeśli korzystamy z matjasów, to najpierw należy je namoczyć kilka godzin w zimnej wodzie, a następnie odcedzić. Spód szklanej miski smarujemy majonezem. Przekładamy(...)niej pokrojonego śledzia i skrapiamy go sokiem z cytryny.Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę i nakładamy na śledzia. Delikatnie posypujemy solą i pieprzem.Ziemniaki ścieramy na tarce jarzynowej na warstwę cebuli i również lekko doprawiamy solą i pieprzem.Smarujemy warstwę ziemniaków majonezem. Na majonez układamy -starte na tarce i odciśnięte- buraczki. Skrapiamy buraczki sokiem z cytryny i oprószamy pieprzem.Znowu wierzch
UgotujmyTo.plPyszny, zdrowy i niedrogi obiad dla całej rodziny:) Pstrąg pieczony z masłem, czosnkiem, tymiankiem i sokiem z cytryny, ułożony na kolorowych warzywach. Danie nie jest pracochłonne, wystarczy pokroić warzywa, skropić je oliwą z oliwek i posypać przyprawami, zapiec 25 minut w piekarniku, a następnie położyć na nie "nadzianą" rybkę i znowu zapiec 20 minut. Bez stosów brudnych naczyń, szybko(...)popieprz do smaku, posyp tymiankiem (świeżym lub suszonym).Wstaw warzywa na 25 -30 minut do nagrzanego piekarnika.RYBY:Pstrągi umyj dokładnie i osusz papierowym ręcznikiem.Skrop je w środku sokiem z cytryny, posól i popierz w środku i na zewnątrz.Do środka włóż łyżeczkę masła i po 1 ząbku czosnku przeciśniętego przez praskę. Wsadź po gałązce tymianku.Na podpieczone warzywa połóż ryby
Słodko-Słony Świat Ilonycukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 jajka 125 g masła o temp. pokojowej Składniki na masę:300 g malin 3 łyżki cukru 400 ml mieszanki wody z sokiem z malin 2 galaretki o smaku malinowym 500 ml śmietanki 30% 1 opak. Śmietan-Fix Do dekoracji:kilka malinObie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski, dodać pozostałe składniki. Utrzeć(...)obsypanej kaszą manną (fot.1). Piec około 25 minut w temperaturze 170°C. Upieczone ciasto wystudzić nie wyciągając z formy. Maliny posypać cukrem (fot.2) (mrożone rozmrozić). Wylać na sito, zebrany sok z malin uzupełnić wodą do 400 ml. Sok zagotować. Zestawić z ognia, wsypać galaretki, miesdzać do całkowitego rozpuszczenia. Wystudzić. Wstawić do lodówki, do schłodzenia do momentu, aż zacznie lekko tężeć
Świat Ciasta