Pyszny, delikatny, soczysty gulasz z indyka z dużą ilością warzyw. Przygotowuję go często bo wszystkim domownikom bardzo smakuję. Podaję czasami z makaronem albo ryżem. Składniki: 700 g mięsa z indyka 250 g pieczarek 2 marchewki 1 cukinia 1 duża cebula 3 łodygi selera naciowego 2-3 łyżki śmietany 18% 2-3 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2-3 ziarenka ziela
magiczna kuchnia KasiZdrowsza wersja tradycyjnych kotletów mielonych. Dziś użyłam miesa z indyka, płatków owsianych, sporej ilości natki pietruszki. Kotlety są smażone ( można również upiec w piekarniku). Idealnie smakują na obiad ale również jako zamiennik do kanapek czy burgerów. Kotlety nie są panierowane. SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego z indyka 3/4 szklanki płatków owsianych blyskawicznych 2 jajka 1 natka pietruszki
Gotowanie PatkiNasza dieta obfituje ostatnio w mięso indyka. Przerabiam je na wiele sposobów, jednak naszym ulubionym jest mięso mielone. Daje wiele możliwości i jest naprawdę dobre. Tym razem postanowiłam dać je do sajgonek, które co prawda sam w sobie nie są zbyt dietetyczne, szczególnie smażone w tłuszczu, ale postanowiłam się trochę oszukać i zrobić je lżejsze właśnie dzięki mięsu z indyka
Bernika - moj kulinarny pamietnikPierś indyka w curry, w sosie dyniowym. Kasza jaglana i fasolka płaskostrąkowa. Danie lekkie, smaczne i przyjemne :) 2 porcje: 300 g piersi indyka 150 g kaszy jaglanej garść fasolki płaskostrąkowej (lub zwykłej szparagowej) 2 łyżki mleka kokosowego 3 łyżki gotowanej dyni (lub pieczonej, lub puree) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego przyprawy: curry, czubryca, garam masala, sól olej kokosowy do smażenia Mięso
Kucharzycarazem bardzo lekkie, zdrowe i pożywne danie z indyka. Delikatny gulasz, który swój niepowtarzalny smak zawdzięcza warzywom, a nie przyprawom. Danie zdecydowanie lekkostrawne, dietetyczne a do tego smaczne Wykonanie dania dla 4 osób Zagotuj wodę i wrzuć ziele angielskie, listki laurowe oraz mięso. Przykryj garnuszek, zmniejsz ogień i pozwól mięsku gotować się pod przykryciem przez co najmniej 40 minut. Posiekaj(...)jeśli masz ochotę możesz dodać odrobinę mąki, wymieszać, gotować dosłownie minutkę i zdjąć z ognia. Gulasz podawaj w miseczkach. Składniki dla 4 osób 450 g mięsa z udźca indyka 200 g cukinii (1/2 sztuki) 250 g papryki żółtej lub czerwonej 150 g marchewki (3 małe sztuki) 140 g cebuli (1 mała) 1/2 litra wody 2 ziela angielskie 2 listki laurowe
Eat me! Fit me!Ostatnio upodobałam sobie łączenie mięsa z owocami. Były już jabłka, maliny, suszone owoce, pomarańcze, a dzisiaj czas na gruszki. Zapraszam! SKŁADNIKI: 0,5 kg filetu z indyka 4 duże gruszki 1 duża łyżka miodu 1 duża łyżka glazury balsamicznej 2 duże łyżki oliwy z oliwek duża garść orzechów włoskich 2 małe łyżeczki tymianku 1 mała łyżeczka rozmarynu 0,5 małej(...)kroimy w ósemki (nie obieramy ze skórki), przekładamy do dużej miski. Polewamy miodem, glazurą balsamiczną, jedną łyżką oliwy, dodajemy 1 łyżeczkę tymianku i całą garść potłuczonych orzechów, dokładnie mieszamy. Indyka płuczemy i kroimy na kostkę ok. 2×2 cm. Na patelni rozpuszczamy masło z łyżką oliwy, dodajemy sól i resztę przypraw. Mięso smażymy na dużym ogniu
Kuchnia w bieguchili na złoty ☀ kolor się podsmażała. Ryż 🍚 w połączeniu z cebulką w gołąbkach to za mało i coś do złączenia rozsypanych ziarenek by się przydało. Mięso z indyka 🍗, chude, delikatne, świeżo mielone, zostało po to dołożone, by podczas gorąca ryż skleiło i ziarenka połączyło. Delikatność farszu trzeba jeszcze przełamać oryginalnością i fajną ostrością. Papryka czerwona ❤ pierwsze przypalona, obrana, drobno(...)UDANE 😉. Składniki: farsz: 250 g ryżu długoziarnistego z dzikim Uncle Bens ( 2 torebki), 1 duże biała cebula, 500 g mielonego mięsa z indyka, 3 łyżki suszonego lubczyku, 1 duża czerwona papryka, masło klarowane do smażenia, 1 mini suszona papryczka chili lub 3 plasterki świeżej, 1 płaska mielona słodka papryka wędzona, ½ płaska mielona ostra
Moniki Smakołykizmienić potraw na lżej strawne? Już nie chce się jeść sycących, energetycznych dań. Czas na wykorzystanie mrożonek, kiszonek, marynat i innych zapasów ze spiżarni. Dzisiaj proponuję lekką potrawkę z indykiem. Składniki: -1 kg mięsa mielonego z indyka -1/2 kg pieczarek (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Kulinarne przemysleniaBardzo proste i szybkie w przygotowaniu pulpeciki z indyka. Lekkie, delikatne, miękkie i oczywiście przesmaczne. Idealne na obiad w towarzystwie ulubionej kaszy czy ziemniaków. Wraz z kremowym sosem pomidorowym tworzą smaczny duet 😄 Składniki (18-20 sztuk): 500 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko przyprawy: sól himalajska, curry, pieprz czarny, ziołowy i cayenne, papryka słodka, mieszanka ziołowa 2 szklanki wody
Zdrowie na języku :Ppaprykę, cebulę, pieczarki, pomidory z puszki. Zależało nam na szybkim, smacznym i sytym obiedzie. Połączyliśmy tradycyjne składniki w nowoczesnym daniu :) SKŁADNIKI: Porcja dla dwóch osób. 300 g piersi z indyka 3 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego jasnego 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 czerwona papryka kilka pieczarek 1 puszka (400 g) pomidorów bez skórki 2 łyżki śmietany(...)łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka curry szczypta słodkiej i ostrej papryki sól i pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Mięso z piersi indyka kroimy na cienkie paski. Przekładamy do miski, zalewamy olejem, sosem sojowym oraz dodajemy drobno posiekany czosnek. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. 2. Po tym czasie smażymy mięso na rozgrzanej patelni. Dodajemy pokrojoną
W kuchni Katieklasycznej gulaszowej tym, że jest zrobiona z chudego mięsa indyczego, przez co zyskuje na lekkości. Równocześnie potrafi jednak nasycić i zapewnić miłe doznania smakowe, dzięki obecności pomidorów i ziemniaków. Indyk bardzo często pojawia się w mojej […] Artykuł Lekka zupa gulaszowa z indyka pochodzi z serwisu Wiszniówka
WiszniówkaDziś przepis na dość oryginalną wersję risotto - z mięsem z indyka i pomarańczą. Danie doprawione ostrymi przyprawami przełamane zostało słodyczą pomarańczy. Propozycja idealna na zimowy obiad. Składniki (1 porcja) - torebka ryżu białego długoziarnistergo - filet z piersi z indyka - połówka pomarańczy - chilli - curry - oregano - pieprz - 1 łyżka masła Przygotowanie : 1. Fileta pokroić w kostkę, następnie obtoczyć w curry, dodać odrobinę chilii
Kuchenne innowacjezdrowy. Coraz więcej osób – ku mojej radości – zwraca uwagę na to co je. Przygotowywane posiłki nie muszą być tłuste, by smakowały i zaspokajały apetyty nawet największych głodomorów. Sznycle z indyka Bakłażan Cukinia Cebula Kukurydza Miód Sos balsamiczny Sznycle z indyka myjemy i suszymy. Doprawiamy solą i pieprzem oraz delikatnie naturalną przyprawą do drobiu. Mięso możemy przygotować na parze
MarcinChefmięso zostało użyte: Wiejska ( Cottage pie ) z wołowiną i Pasterska ( Shepherd's pie ) z jagnięciną, choć kiedyś używano tych nazw wymiennie. Moja wersja opiera się na mielonym mięsie z indyka, z dodatkiem pomidorów zamiast koncentratu i przepysznym, kremowym Champ Mash, czyli wspaniałym ziemniaczanym puree ze szczypiorkiem. Przepyszne połączenie smaków, które idealnie wpasowuje się w zimowy klimat, kiedy nasze brzuchy potrzebują(...)szare i zimne miesiące. :) Zapiekanka pasterska Potrzebujesz: Mięsna podstawa: 2 cebule 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 duży ząbek czosnku 3 łyżki oleju 500g mięsa mielonego ( u mnie indyk) 1 puszka krojonych pomidorów 250 ml bulionu wołowego 1 gałązka rozmarynu 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 łyżki sosu worcester (ewentualnie maggi) 2 duże szczypty soli 1 szczypta pieprzu Puree ziemniaczane
Kuchnia w Słońcu Skąpanagustu nawet tym, którzy są na diecie Frytki z marchewki piecze się naprawdę szybko, a w tym czasie można przyrządzić mięso i danie gotowe! Zapraszam SKŁADNIKI: 0,5 kg indyka (filet) 3 duże marchewki przyprawy: oregano, rozmaryn, papryka ostra, czosnek granulowany, sól, pieprz oliwa z oliwek olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: FRYTKI MARCHEWKOWE Marchewki kroimy w słupki, polewamy 2 łyżkami oliwy(...)oliwek, dodajemy rozmaryn, ostrą paprykę, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy, aby każdy kawałek był pokryty oliwą i przyprawami. Pieczemy 15 minut w 220 stopniach (góra-dół). INDYK Mięso kroimy na grubą kostkę (ok. 2/2 cm). Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy oregano, czosnek granulowany, sól i pieprz. Wrzucamy mięso, mieszamy aby pokryło się przyprawami i smażymy kilka minut na dużym ogniu
Kuchnia w biegu