witamina C, B i potas.IMBIR - składnik, bez którego nie mogę żyć i dodaję do wielu dań i napojów. Imbir przyczynia się do wytwarzania przez nasz organizm śliny i soków żołądkowych, dzięki czemu przyspiesza trawienie. Dodatkowo działa odkażająco, przeciwwymiotnie i przeciwzapalnie, więc jeśli zjedliście coś "wątpliwej świeżości", imbir z pewnością Wam pomoże. Ma działanie moczopędne, więc pozwala na szybsze pozbycie się
My Culinary ArtPyszny koktajl z ananasa - który, jak wiadomo ma właściwości odchudzające i oczyszczające. Kolejny przepis w ramach koktajli na drugie śniadanie :) SKŁADNIKI1 nieduży ananas1 banan1/2 cytryny300ml soku z jabłekcynamonPRZYGOTOWANIEDo blendera wlewamy sok wyciśnięty z jabłek. Wyciskamy sok z cytryny. Ananasa obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy pokrojonego banana. Przyprawiamy łyżeczką cynamonu. Miksujemy i od razu podajemy
Moje Kuchenne Rewelacjedziwnego - pomarańcze są słodkie, pyszne, zawierają dużo witaminy C, B i potasu, działają korzystnie na nasz układ trawienny i tak naprawdę powinniśmy je jeść lub spożywać w formie soku przez cały rok. Jednak mała uwaga dla dbających o linię - pomarańcze są dosyć kaloryczne. Średniej wielkości pomarańcza zawiera około 70 kcal, a jedna szklanka świeżo wyciskanego soku - 115 kcal.Pomarańcze świetnie(...)znalazłam na stronie Moje Wypieki.Składniki na jeden mały słoiczek:3 pomarańcze1 szklanka cukru1/8 szklanki wodyCZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY1. Pomarańcze kroimy na pół i wyciskamy z nich sok, który sobie popijamy w trakcie dalszych przygotowań, lub na ćwiartki i wycinamy miąższ. Skórki dokładnie wyparzamy i wykrawamy białą część, którą wyrzucamy.2. Skórki kroimy w paski, a następnie w kostkę
My Culinary Artkrzem, żelazo, potas i jod. Zawiera również błonnik, kwasy organiczne oraz białko. Sporo tego, no nie? A jak połączycie to z grejpfrutem i pomarańczą wyjdzie z tego mega zdrowy sok. Ja ostatnio zaczęłam pić go przynajmniej raz dziennie. Polecam! "Składniki na 300 ml soku1 pomarańczapół grejpfrutapół dużego granataSposób przygotowania:Owoce myjemy i kroimy na pół. Jeżeli macie sokowirówkę możecie
Słodkie Przyjemnościzeszyciku. Śmiało, korzystajcie :) Zapraszam na Lemoniadę Ogórkową!"Składniki:1,5 l wody gazowanej2,5 cytryny1/3 zielonego ogórka10 kostek lodu80 g cukru białegoSposób przygotowania:Za pomocą wyciskacza do cytrusów, wyciskamy sok z 2 cytryn. Ostatnią połówkę cytryny obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki. Odstawiamy.Sok przelewamy do blendera, ogórka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do blendera pozostawiając(...)około 5 plasterków do dekoracji napoju.Do soku dolewamy cukier, wrzucamy kostki lodu i blendujemy. Po około minucie blender wyłączamy i zalewamy całość schłodzoną wodą gazowaną.Do przygotowanych szklanek wrzucamy po plasterku cytryny i ogórka i zalewamy lemoniadą.Podajemy schłodzone.Na zdrowie
Słodkie Przyjemnościdopóki jest skwar pamiętajmy o odpowiedniej ilości płynów. Aby nie było nudno i można z tego czerpać nie tylko przyjemność ale również korzyści, polecam część porcji wody zastępować owocowymi sokami. Dziś bardzo egzotyczny, mocno bananowy sok z kiwi i ananasem. Zamiast wody możecie użyć kostek lodu, choć wtedy sok będzie gęsty i strukturą bardziej będzie przypominał mus. Do Was należy
Słodkie Przyjemnościprawdę, sami musicie ocenić. No właśnie, co sądzicie?Składniki:Ciasto:3 jajka3 żółtka100 g cukru100 g mąkiłyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soliDodatkowo6 dużych białek250 g cukru300 g truskawek100 ml sok truskawkowysłoik dżemu truskawkowego (weck)Sposób przygotowania:Mąkę razem z solą i proszkiem do pieczenia mieszamy.Do miski wbijamy jajka, dodajemy żółtka i cukier i ubijamy do uzyskania jednolitej, kremowej masy. Następnie łączymy(...)piekarnika i pieczemy do momentu, aż beza się lekko przyrumieni (około 20 minut)Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i kroimy na ćwiartki.Ostudzone ciasto polewamy dżemem truskawkowym wymieszanym razem z sokiem, przykrywamy drugim blatem. Ponownie polewamy połączonym z sokiem dżemem i dekorujemy pokrojonymi truskawkami.Odstawiamy do stężenia.Smacznego
Słodkie Przyjemnościszklanki/:250 g szpinaku babysok z 1 cytrynysok z 1 pomarańczy2-3 cm kawałek imbiru1 jabłko1 łodyga selera naciowego2 łyżeczki miodu1,5 szkl. zimnej wody1/2 posiekanego pęczka natki pietruszkiWykonanie:Soki, opłukany szpinak, drobno pokrojony (i obrany) imbir, pokrojoną łodygę selera, pokrojone w kawałki jabłko, miód i pietruszkę umieścić w misce, dolać wody i zmiksować. W razie potrzeby dolać wody
Pasja Smakudokładnie osuszamy, doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i papryką. Większy filet przekrajamy na pół. Odstawiamy do lodówki na 20 minut.Imbir ścieramy na drobnej tarce.Pomarańczę zalewamy wrzątkiem, aby wyparzyć skórkę. Sok z pomarańczy wyciskamy, a skórkę ścieramy na tarce.Do rondelka wlewamy sok z pomarańczy oraz skórkę, dodajemy pieprz cayenne, imbir, czosnek, miód, ocet i cukier.Gotujemy przez około 5-7 minut
Mania Gotowaniadanie. Ja tylko podałem i wykończyłem.Co potrzebujemy:-filet łososia bez skóry-por, część zielona-pietruszka, natka-sól, pieprz-skórka limonki, świeża mięta-ziemniaki-mix sałat-oliwa-sok z limonki-śmietana 12% lub jogurt greckiŁososia przygotowujemy w foli, skrapiamy oliwą, sokiem z limonki, doprawiamy solą i pieprzem. Na górze układamy wiórki pora oraz natkę pietruszki. Pieczemy w folii w piekarniku(...)minut w temperaturze 180 stopni.Do ugotowanych ziemniaków dodajemy łyżeczkę masła, łyżkę śmietany, kapkę mleka, skórkę limonki i drobno posiekane listki mięty.Wszytko ugniatamy na puree.Mix sałat skrapiamy oliwą i sokiem z limonki, do smaku sól i pieprz.Prosto, szybko i smacznie
BaRepassmarujemy oliwą. Smażymy z obydwu stron na złotawy kolor. Następnie kroimy w paski.W międzyczasie obieramy mango i kroimy w kostkę, staramy się zachować cały sok. Cebulę kroimy w cienkie piórka, a chili w drobną kosteczkę. Wszystko wkładamy do miseczki i skrapiamy sokiem z limonki, dodajemy posiekane zioła i dokładnie mieszamy.Na talerzu układamy
Kulinarne przygody Gatitydrobną kosteczkę. Imbir ścieramy na drobnej tarce.Papryczkę, imbir, czosnek i cebulę podsmażamy w rondelku, cały czas mieszając, przez około 2 minuty. Pomarańczę zalewamy wrzątkiem, aby wyparzyć skórkę. Sok z pomarańczy wyciskamy, a skórkę ścieramy na tarce.Do rondelka wlewamy sok z pomarańczy oraz skórkę, dodajemy kurkumę, miód, marmoladę, ocet i cukier.Gotujemy przez około 5 minut, aby sos się zredukował. Jeśli
Mania Gotowaniaskładniki* 375 g mąki pszennej* 300 g cukru* 1 duży cukier wanilinowy* 5 jajek* 180 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego* 180 ml oleju* 3 łyżeczki proszku do pieczenia* 1-2 łyżki kakao* starta skórka 1-2 pomarańczy* łyżeczka olejku pomarańczowegoSposób wykonaniaJajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą pianę.Do jajek wlać sok pomarańczowy, olejek i olej i dalej(...)przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy upieczone.Po wyjęciu pozostawić w formach na ok 10 min. następnie wyjąć na kratkę do ostudzenia.Babki polukrować lukrem zrobionym z cukru pudru utartego z sokiem pomarańczowym
Mix smakuskładniki na biszkoptbiszkopt*6 jajka* 3/4 szklanki cukru*3/4 szklanki mąki pszennej*1 niepełna łyżeczki proszku do pieczenia*3 łyżeczka soku z cytrynywierzch i przełożenie*2 kisiele czerwone*6 łyżek cukru*1 i 1/2 szklanki tartych jabłek*500 ml śmietany kremówki*2 zagęstniki do śmietany*1 cukier wanilinowy*1 galaretka czerwonaSposób wykonaniabiszkoptOddzielić białka jaj od żółtek.Białka ubić z sokiem(...)min.Ciasto do przekrojenia na dwa placki.wierzch i przełożenieKisiel ugotować w 650 ml wody z 4-6 łyżkami cukru.Do ugotowanego gorącego kisielu dodać utarte jabłka i odciśnięte z nadmiaru soku (na tarce z grubymi otworami) i wymieszać.Blat biszkoptu włożyć do tortownicy lub blaszki. Masę wyłożyć na jeden blat biszkoptu i przykryć drugim i odstawić do wystygnięcia.Rozpuścić galaretkę i pozostawić
Mix smakukiszonej* 1/2 kg grochu łuskanego* pieprz ziołowy* sól * pieprz czarny świeżo mielonySposób wykonaniaGroch namoczyć, ugotować do miękkości tak aby utworzył papkę, nieco ostudzić i zmiksować.Kapustę odcisnąć z soku, sok zachować, wypłukać, wrzucić do garnka zalać wodą, zagotować i odcedzić, następnie wlać niewielką ilość wody i ugotować do miękkości. Do kapusty dodać zmiksowany groch, dodać pieprz ziołowy, sól, pieprz(...)naturalny, wszystko wymieszać i chwilę poddusić cały czas mieszając. W razie gdyby potrawa była zbyt mało kwaśna dolać nieco zachowanego soku, na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem
Mix smaku