sok - 13499 przepisów (strona:121/900)

Kurczak sezamowo-cytrusowy 287

skórki pomarańczowej 1 łyżeczka imbiru 3 ząbki czosnku 2 łyżki sos sojowy 1 łyżka prażonych ziaren sezamu  2 łyżki oleju 1 łyżka oleju sezamowego OlVita Sos: 5 łyżek soku z cytryny 5 łyżek sok z pomarańczy 200 ml wody 2 łyżki białego octu winnego 2 płaskie łyżeczki sosu Sambal Oelek (lub inny ulubiony sos o ostrym i kwaśno(...)piersi kurczaka o bardzo intensywnym smaku pomarańczy z cytryną. Baza dania jest praktycznie identyczna jak w klasycznych daniach chińskich z tym, że tutaj jest mocno wzbogacana o smak soku i skórki cytrusowej. Idealne danie do serwowania z ryżem. Mięso pokroić w paseczki. Przyprawić sosem sojowym i dobrze wymieszać. Odstawić na pół godziny w chłodnym miejscu. Po tym czasie odsączyć nadmiar

Świat Domowej Kuchni
BABKA MARMURKOWA 224

się obowiązkowo.Dziś podaję przepis na prosta do wykonania babkę marmurkową. Smakuje nie tylko od święta Składniki: kostka masła 20 dag cukru 25 dag maki 6 jajek 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka kakao 1 yżka rodzynek masło do wysmarowania formy bułka tarta do obsypania formy Wykonanie: Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy zóltka, nadal(...)ucieramy. Przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, dodajemy do masy. Wlewamy sok zcytryny, na koniec pianę z białek.  Delikatnie mieszamy, dodajemy rodzynki. Do drugiej miseczki odkładamy 7 łyżek jasnego ciasta, dodajemy kakao, miksujemy. Forme z kominem smarujemy masłem, oprószamy bułka tartą. Wlewamy białe ciasto. p[o czym wokół komina wlewamy ciemne. Piekarnik nagrzewamy  do 175 st, pieczemy babkę

Z Majeczką w kuchni
Ulubiony zielony koktajl 233

Postanowiłam zapisać przepis na ten wiosenny koktajl. Od stycznia eksperymentuje z sokami, koktajlami i chyba znalazłam ten idealny, jest pyszny, syty i zdrowy, często zastępuje moje drugie śniadanie. Wygodą jest to gdy nie mam jednego składnika mogę zastąpić innym np. jarmuż szpinakiem, banana gruszką itp. i smakuje również bardzo dobrze. Składniki: 1 szklanka jarmużu (ok. 30 g) 1/3 banana(...)szklanka soku z dwóch pomarańczy i połowy grejpfruta 1 cm imbiru Wyciskamy świeży sok z pomarańczy i grejpfruta. Wrzucamy wszystko do malaksera/blendera i miksujemy, mój koktajl nie jest idealnie gładki, bo taki lubię, ale oczywiście jak będziemy dłużej miksować będzie bez kawałków. Na zdrowie! Polecam! Mmm Pycha Znajdziesz mnie i tutaj

NA MOIM TALERZU
Astma -domowe lekarstwo Casalinga curare l'asma 232

cukier na suchej patelni ,do zmienienia koloru .Dodac drobno pokrojona cebulkę. Dolać wodę.Gotujemy ,ąż cała masą zacznie gęstnieć i zmniejszy swoja objętość o 1/3 . W czasie gotowania ,wyciskamy sok z cytryn  i szykujemy miód.  S ciągamy patelnie z ognia ,studzimy i dodajemy sok wymieszany z miodem.Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy na 1/2 godziny .Następnie przecedzamy i zlewamy(...)miodem podstawić pod nos i wdychać jego zapach. Po kilku minutach atak powinnien ustąpić. Gorące kapiele i parówki (wdychanie), zwłaszcza z solą, sa bardzo pomocne przy atakach astmy. Sok z połówki cytryny zmieszany z wodą, pity między posiłkami, daje dobre rezultaty w leczeniu astmy. Łyżeczkę imbiru zmieszać z łyżeczką kozieradki, zalać szklanką wrzątku, odstawić na 15 minut i przecedzić. Dodać

w mojej kuchni
Sałatka śledziowa z papryką 243

czerwona papryka 2 średnie jabłka (najlepiej kwaśne) 1 pęczek szczypiorku 3 średnie ogórki kiszone 2 łyżki śmietany 18% 1 szczypta cukru przyprawy sos koperkowy knor do sałatek 1 łyżeczka soku z cytryny listonic_name = "Sałatka śledziowa z papryką (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "6 marynowanych płatów śledziowych 1 duża czerwona papryka 2 średnie jabłka (najlepiej kwaśne) 1 pęczek(...)szczypiorku 3 średnie ogórki kiszone 2 łyżki śmietany 18% 1 szczypta cukru przyprawy sos koperkowy knor do sałatek 1 łyżeczka soku z cytryny " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Ogórki i jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Paprykę również kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy. Filety pozbywamy skóry i kroimy w mniejsze kawałki. Warzywa i owoce mieszamy z sosem (śmietana

CoolinarniePL
Najprostsza i najszybsza sałatka świata, z ananasem, porem i kapustą pekińską 396

jest z ananasem, którego osobiście uwielbiam :) Składniki: Ok. 400g kapusty pekińskiej 200g pora (białej części) 1 średnia puszka ananasa 1 łyżka majonezu lub jogurtu naturalnego 3 – 4 łyżki soku z ananasa Kapustę pekińską szatkujemy i przekładamy do dość dużej miseczki, w której będziemy mieszać sałatkę. Kawałek pora przecinamy wzdłuż na połowę, po czym kroimy go w poprzek na około(...)plasterki, rozdrabniamy i dodajemy do kapusty pekinskiej. Z ananasa odlewamy sok do kubka, a następnie kroimy go w drobną kosteczkę i dodajemy do reszty sałatki. Na koniec dodajemy majonez i sok z ananasa. Całość dobrze mieszamy i sałatka jest gotowa. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google

Smakowy Raj
Pikle, czyli ogórki z przyprawą Curry 282

zagotowujemy. Ogórki (obrane lub w skórce) kroimy w słupki lub plasterki. Cebulę kroimy w plastry. Ogórki mieszamy z cebulą i solimy, po czym odstawiamy na 45 minut, by puściły sok. Po upływie tego czasu, sok odlewamy do osobnego naczynia, a ogórki zalewamy zalewą i pozostawiamy na 15 minut. Następnie ogórki odsączamy z zalewy i wkładamy do słojów, po czym rozdzielamy(...)zalewę z przyprawami równomiernie do wszystkim słojów, tak by były pełne. Jeśli zalewy zabraknie uzupełniamy słoje do pełna dolewając wcześniej odlany sok z ogórków. Słoje szczelnie zakręcamy, a następnie pasteryzujemy 10 minut od zagotowania się wody. Po zdjęciu z ognia, słoje pozostawiamy w garnku jeszcze około godzinę, po czym wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia

Smakowy Raj
Sałatka z ogórków (z papryką, marchewką i cebulą) 154

łyżki soli Ok. ½ łyżeczki pieprzu Wszystkie składniki na zalewę razem zagotowujemy. Ogórki i cebulę obieramy, kroimy w plastry (szatkujemy), a następnie solimy i odstawiamy na chwilę, by puściły sok. W tym czasie obieramy i kroimy marchew w plastry i   paprykę w podłużne paski. Z ogórków i cebuli odciskamy sok (który odstawiamy, gdyż może nam się jeszcze przydać do uzupełniania(...)paprykę. Całość dobrze mieszamy, po czym przekładamy do słojów. Gdy wszystkie słoje są już pełne, wlewamy do nich równomiernie ugotowaną zalewę. Jeśli zalewy jest zbyt mało, słoje uzupełniamy sokiem uprzednio wyciśniętym z ogórków i cebuli. Słoje szczelnie zakręcamy, a następnie pasteryzujemy (zagotowujemy) przez około 15 minut od momentu zagotowania się wody. Po zdjęciu z ognia, słoje pozostawiamy w garnku jeszcze

Smakowy Raj
Sałatka z cukinii z papryką, ogórkami i cebulą 193

cukru ½ szklanki octu 10% spirytusowego Pieprz Cukinię, ogórki i cebulę kroimy w drobne plasterki, do jednego naczynia. Wszystko razem solimy, mieszamy i pozostawiamy na około 2 godziny, by puściły sok. Wszystkie składniki na zalewę razem zagotowujemy. Po 2 godzinach odcedzamy sok z posolonych jarzyn do osobnego naczynia i pozostawiamy go na dolewkę. Paprykę kroimy w drobne paseczki i mieszamy(...)pozostałymi jarzynami. Całość zalewamy ugotowaną zalewą, jeszcze raz mieszamy, a następnie przekładamy do słojów. Jeśli trzeba słoje uzupełniamy wyciśniętym uprzednio sokiem jarzynowym, po czym szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy około 15 minut. Po zakończonej pasteryzacji słoje pozostawiamy w garnku przez około godzinę, po czym wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Smakowy Raj
Placuszki z cukinii i ziemniaków z ziołami lub bez 166

jako że jestem maniakiem placuszkowym , to nie pozostało mi nic innego jak tylko przetestować :) Przepis w głowie miałam od jakiegoś czasu, ale zdarzyło się tak, że po wyciśnięciu soku, zostało tego niewiele, postanowiłam dodać ziemniaki, które idealnie się komponują z cukinią. Sama cukinia może nie jest najlepszym warzywem na świecie, ale w duecie z innymi warzywami, czy ziołami smakuje rewelacyjnie(...)obieramy, wydrążamy gniazda nasienne. Jeśli jest młoda, odcinamy końcówki), trzemy na grubych oczkach tarki, po czym solimy 1 łyżeczką soli i pozostawiamy na około 15 – 30 minut, by puściła sok. Po tym czasie wyciskamy dobrze sok cukinii. Ziemniaki trzemy na drobnych oczkach tarki, wbijamy jajka, dodajemy pieprz, łyżeczkę soli, posiekaną drobno cebulę i mąkę. Całość dobrze mieszamy na jednolitą masę

Smakowy Raj
Jabłecznik biszkoptowy z bitą śmietaną i cynamonem 153

śmietan – fixy 2 łyżeczki cukru waniliowego Do dekoracji: Około 2 łyżki cynamonu Jabłka świeże: Obrane jabłka trzemy na grubych oczkach tarki, po czym wyciskamy z nich ręcznie nadmiar soku. Sok odstawiamy bo może się przydać do gotowania jabłek. Jabłka chwilę gotujemy, co pewien czas mieszając by się nie przypaliły. Jeśli są suche dodajemy do nich trochę soku. Do zagotowanych jabłek

Smakowy Raj
Ciasto cytrynowe z musem jabłkowym 719

cytryny, Masa jabłkowa: 1 kg jabłek, ¼ szklanki wody, 2 opakowania galaretki zielonej, Masa budyniowa: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu waniliowego, 3 łyżki cukru, 1 kostka masła, 1 łyżka soku z cytryny, Dodatkowo: 20-25 sztuk herbatników, 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 1 łyżeczka mleka. PRZYGOTOWANIE: Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję mąkę, olej(...)ocet oraz proszek do pieczenia. Na końcu do ciasta dodaję skórkę otartą z cytryny oraz wyciśnięty sok. Mieszam. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 25cm x 35cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 20 minut w temperaturze 180 stopni. Masa jabłkowa: Jabłka obieram, kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do garnka, podlewam wodą. Duszę na małym ogniu. Gdy jabłka całkowicie się rozpadną

Tradycyjna kuchnia Kasi
Surówka z czerwonej kapusty 5914

Zmodyfikowalam tradycyjną surówkę z czerwonej kapusty i moge rzec śmiało, że jest...pyszna!Genialna do obiadu, dobra nawet do wędlin zamiast sałatki! Tradycyjna ma sok z cytryny i cebulę, u mnie nie ma ani soku z cytryny ani cebuli. Składniki pół główki czerwonej kapusty vinaigrette lime i pomarańcza marchewka jabłko majonez musztarda sól i pieprz Poszatkuj kapustę i posól. Odstaw(...)misce na około godzinke, może być więcej. W tym czsie kapusta zmięknie i puści soki. Po tym czasie odciśnij ją bardzo dobrze. Zetrzyj marchewkę na małych oczkach. Jabłko zetrzyj na troszkę większych. Kapustę skrop winegretem pomarańcza i lime. Dodaj marchewkę, jabłko. Wymieszaj. Przygotuj majonez. Zmiksuj kilka łyżek majonezu z lyżką musztardy i winegretem-do smaku. Popieprz. Zalej kapsutę, wymieszaj. Wstaw

Z Kuchni Do Kuchni