Kolejny pomysł na wykorzystanie super warzywa, jakim jest cukinia. Tym razem jest to keto cukinia nadziewana kurczakiem i pieczarkami. Pyszne danie obiadowe, które uraczy Wasze kubki smakowe, a zarazem odżywi ciało i umysł. Do wykorzystania w sezonie niejeden raz! :) Artykuł Keto cukinia nadziewana kurczakiem i pieczarkami (Paleo, LowCarb) pochodzi z serwisu Dieta Keto, Paleo i LowCarb - sposób na zdrowie
Modern Cave GirlSezon na pyszne kurki mamy w pełni. Tak samo na cukinię, która świetnie z kurkami się "dogaduje" :) Eksperyment z orzeszkami w tym makaronie udał się naprawdę bosko. Wszystkie smaki bardzo w tym daniu do siebie pasują. I na dodatek robi się je tak szybko! Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także(...)malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP ! Składniki (2 porcje): 160 g. makaronu rurki 2 łyżki oliwy z oliwek z drugiego tłoczenia 2 ząbki czosnku 3/4 małej cukinii 200 g. świeżych kurek po 1 garstce łuskanych orzechów włoskich, ziemnych i nerkowców 60 g. schłodzonego masła listki ziół do podania (opcjonalnie) sól, pieprz Wszystkie orzechy posiekaj drobno, a następnie
Delicious PlaceCIASTO NA NALEŚNIKI: 2 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 1 łyżka oleju szczypta soli + olej do smażenia FARSZ: pół niewielkiej młodej cukinii pół łyżeczki masła (najlepiej klarowanego) 5-7 plasterków żółtego sera ulubiona szynka 5-7 plasterków (u mnie drobiowa) DODATKOWO: 3 łyżki startego żółtego sera ketchup łagodny lub pikantny(...)Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto *** *** Na rozgrzanym oleju smażymy naleśniki *** *** Cukinie myjemy osuszamy i kroimy w cieniutkie plasterki *** *** Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy na nim plasterki cukinii przez około 1 minute *** *** Na każdym naleśniku układamy plasterek żółtego sera *** *** Na serze układamy wędlinę oraz plasterki cukinii *** *** Naleśniki z farszem rolujemy i układamy
Blog z ApetytemPasztet z cukinii z dodatkiem marchewki, cebuli, natki pietruszki i nadającego charakteru curry. Jako przekąska, jako dodatek do dań obiadowych, na wynos do pracy ... Składniki: 1 kg cukinii, 2 średnie marchewki, cebula, 3 ząbki czosnku, pęczek natki pietruszki, 3 małe jajka, 220 g bułki tartej, sól, pieprz, łyżeczka oregano, łyżeczka bazylii, czubata łyżeczka curry, pół łyżeczki czarnuszki Przygotowanie: Cukinię(...)ścieramy na małych oczkach, posypujemy łyżeczką soli - odstawiamy na 30 minut, aż puści wodę. Odsączamy. Marchewkę ścieramy na małych oczkach. Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki - cukinia, marchew, cebula, czosnek, przyprawy, jajka, bułka tarta, posiekana natka pietruszki - mieszamy razem. Przykładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy czarnuszką. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika
Lena GotujeMakaron, cukinia, suszone pomidory, pomidory z puszki, ser feta, świeża bazylia, przyprawy i zioła. Do tego również kurczak ze względu na męża, choć przyznam, że śmiało można go pominąć. Całość tworzy przepyszne danie, które polecam na te gorące, letnie dni. Nie potrafiłam oddać zdjęciem tego fantastycznego smaku potrawy. Gorąco polecam. SKŁADNIKI 400 g makaronu fusilli (u mnie pełnoziarnisty(...)piersi z kurczaka 1 mały słoik suszonych pomidorów w oleju 1 duża cukinia 1 puszka krojonych pomidorów 3 duże ząbki czosnku 150 g sera feta opcjonalnie 1-2 łyżki śmietany (18% lub 30%) opcjonalnie garść świeżej bazylii sól, świeżo mielony pieprz, zioła prowansalskie, oregano, szczypta chili WYKONANIE Cukinię obrać, pokroić w niewielką kostkę i przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego. Mięso
Passions hobbies lifeZupa krem z bobu z dodatkiem cukinii i ziemniaków to doskonała, kremowa i subtelna w smaku zupa. Podałam ją z posiekanym bobem i zrumienionym boczkiem, który nadaje chrupkości. Można też udekorować ją grzankami usmażonymi na maśle, kwestia gustu. Polecam zupkę, szczególnie teraz w sezonie bobowym Składniki: 3 szklanki ugotowanego i obranego bobu 1 malutka cukinia (1,5 szklanki pokrojonej(...)łyżka masła sól pieprz Dodatkowo: posiekany bób pokrojony i zrumieniony boczek Przygotowanie: Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i masło, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię i posiekany czosnek. Chwilę podsmażać. Do garnka wlać bulion i dodać zawartość patelni oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości warzyw (około 15 minut). Następnie wrzucić bób
Oryginalny smakSkładniki: 400 g krewetek 1 średnia cukinia 1 puszka krojonych pomidorów z puszki 1 papryczka chilli 1 puszka mleczka kokosowego 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki curry 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego listki bazylii 3 łyżki oleju sól ryż Sposób wykonania: Krewetki rozmrażamy, czyścimy i mieszamy z sosem sojowym. Na patelni rozgrzewamy olej(...)dodajemy pokrojoną w średnią kostkę cukinię. Smażymy ją ze wszystkich stron. Pomidory z puszki miksujemy razem z czosnkiem. Cukinię wykładamy do oddzielnej miski a na patelnie po smażeniu wsypujemy curry. Przez minutę podgrzewamy i dodajemy mleczko kokosowe, przecier pomidorowy oraz zmiksowane pomidory. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy krewetki razem z sosem sojowym, cukinię, sos rybny, poszatkowaną papryczkę chilli (bez pestek). Doprawiamy
Qchnia po prostuKolorowa, zdrowa i lekka sałatka z udziałem zielonych szparagów, cukinii, truskawek, awokado i brokuła, doprawiona słodko-słonym winegretem z dodatkiem soku z pomarańczy, oliwy z oliwek i syropu klonowego- to moja propozycja dla osób lubiących zdrową żywność oraz kuchnię roślinną. Korzystajcie z końca sezonu na szparagi, by ją przygotować! Przygotowanie: 25 min. Gotowanie: 3 min. Porcja(...)osób : ● 250 g zielonych szparagów ● 200 g truskawek ● 2 awokado ● 1 mała cukinia ● kilka różyczek brokuła ● 2 łyżki soku z cytryny ● 3 łyżki soku z pomarańczy ● 8 łyżek oliwy z oliwek ● 1 łyżeczka musztardy ● 2 łyżki syropu klonowego (lub 1 łyżeczka miodu) ● kilka listków świeżej mięty ● sól
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaPyszne placuszki z cukinii z dodatkiem pieczarek - fajny dodatek do mięsnego obiadu lub jako przekąska z dipem jogurtowym / ziołowym. Składniki: 2 średniej wielkości cukinie, 250 g pieczarek, 2 jajka, 5 łyżek mąki pszennej, sól, pieprz olej Przygotowanie: Cukinię myjemy, odcinamy końcówki, ścieramy na grubych oczkach. Posypujemy łyżeczką soli, odstawiamy, aby puściła wodę, którą odsączamy. Pieczarki ścieramy na małych oczkach, podsmażamy(...)bardzo niewielkiej (a najlepiej bez) ilości oleju przez 3-4 minut, aby odparował nadmiar wody. Do cukinii dodajemy pieczarki, jajka, mąkę, szczyptę pieprzu. Wszystko razem mieszamy. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu na bardzo rozgrzanej patelni, nakładając po około łyżce na placek. Smażymy na średnim ogniu na rumiano z obu stron
Lena GotujePyszne cukinie nadziewane kaszą, kurczakiem i warzywami. Bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu. Polecam na niecodzienny obiad :) SKŁADNIKI : 3-4 młode cukinie 1 woreczek dowolnej kaszy ( u mnie smakowa z suszonymi pomidorami ) 1 pierś z kurczaka sól, czosnek suszony, słodka papryka do smaku 3-4 duże pieczarki 1 duża cebula tymianek, pieprz tylko do smaku(...)PRZYGOTOWANIE : Umyte, młode cukinie przecinamy wzdłuż, środek należy wydrążyć. Kaszę wcześniej należy ugotować. Pieczarki, cebulę, pierś z kurczaka i środki z cukini kroimy w kostkę. Na patelni na oleju podsmażamy przyprawioną pierś z kurczaka, następnie dodajemy całe warzywa i gotujemy do miękkości. Wszystko przyprawiamy do smaku, następnie dodajemy kaszę i podsmażając mieszamy. Farsz zdejmujemy z ognia
Kulinarne Fantazje MarioliEfektowna, prosta w przygotowaniu wegańska sałatka o subtelnym smaku, którą polecam Wam na słoneczne dni. Truskawki doskonale komponują się z cukinią, a tej słodko-słonej kolorowej i orzeźwiającej kompozycji idealnie dopełniają kapary i orzechy włoskie, oraz delikatny winegret z dodatkiem syropu z agawy i mięty. To idealna sałatka na wiosnę i lato. Przygotowanie: 25 min. Porcja dla 4 osób(...)cukinii bio ● 400 g truskawek ● 100 g wyłuskanych orzechów włoskich ● 20 g marynowanych kaparów ● 1 ½ cytryny bio ● 1 szalotka ● 4 gałązki mięty ● 4 łyżki oliwy z oliwek ● 1 łyżka syropu z agawy ● 1 łyżeczka musztardy ● sól, pieprz Przygotowanie: Cukinię zetrzyj, bez obierania, na tarce w cienkie plastry, lub pokrój na makaron przy pomocy spiralizera. Wurzć na 3 minuty
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaKotleciki z cukinii - grillowane, podane w sosie pomidorowym z pieczarkami. Pyszna bez mięsna, wege propozycja na pyszny obiad. Składniki: 3 cukinie około 800g, 5 dużych pieczarek ok 250 g, duża cebula, 2 jajka, 3 łyżki bułki tartej, puszka pomidorów krojonych - 400g, 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego, łyżeczka oregano, łyżeczka słodkiej papryki, szczypta czosnku w proszku (lub mały ząbek świeżego), sól(...)pieprz, łyżka oliwy, 50 ml wody Przygotowanie: Cukinie myjemy, ścieramy na drobnych oczkach, dodajemy łyżkę soli, mieszamy. Zostawiamy na 30 minut w tym czasie cukinia puści wodę, którą należy odsączyć. Dodajemy jajka, bułkę tartą, pół cebuli bardzo drobno pokrojonej, szczyptę pieprzu. Mieszamy za pomocą łyżki, ciasto będzie dość luźne. Na patelnię grillową lub grilla elektrycznego wykładamy po łyżce masy formując
Lena Gotujertęci, jest więc lepszym wyborem dla dzieci czy kobiet w ciąży. Pulpety z mintaja w sosie pomidorowo-cukiniowym - przepis na 4 porcje Do przygotowania pulpetów będą Ci potrzebne: 300g cukinii, 600g filetów z mintaja, 700g passaty pomidorowej, 7 łyżek mąki ziemniaczanej, 5 łyżek posiekanego koperku, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1/2 łyżeczki kuminu, sól i pieprz do smaku. 1. Rybę(...)zmiel, dopraw solą i pieprzem. 2. Cukinię zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. 3. Połowę cukinii dodaj do masy rybnej razem z 5 łyżkami mąki ziemniaczanej, koperkiem i natką pietruszki. 4. Uformuj klopsiki, obtocz je w pozostałej mące i odłóż na blat. 5. Na głęboką patelnię wlej passatę, dopraw solą, pieprzem i kuminem, dodaje resztę cukinii, po czym zagotuj
Z notatnika dietetyka