cukinia - 18701 przepisów (strona:295/1247)

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem 134

kurczakiem w sosie pomidorowym. Sprawdzi się zarówno na rodzinny posiłek, jak i lunch do pracy. Składniki pojedyncza pierś z kurczaka 130 g makaronu krótkiego (u mnie kokardki) połowa cukinii pół czerwonej papryki 1/3-1/2 papryczki chilli cebula ząbek czosnku puszka krojonych pomidorów garść świeżego szpinaku 3 łyżki oleju kulka mozzarelli 50 g żółtego sera startego przyprawy: pół łyżeczki oregano szczypta tymianku(...)Tłuszcze: 19,3 g Przygotowanie Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy go pieprzem i solą oraz szczyptą tymianku i odstawiamy na kilka minut. W tym czasie kroimy cukinię, paprykę i cebulę w niezbyt grubą kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Chilli bardzo drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i najpierw wrzucamy cebulę z chilli. Szklimy przez chwilę, po czym dodajemy czosnek oraz

Analiza Smaku
Warzywa duszone w śmietanowym sosie 161

Pomysł na jesienny obiad - duszone warzywa w śmietanowym sosie. Do tego przepisu wykorzystałam sezonowe warzywa, tj. dynię, paprykę oraz cukinię. Wbrew pozorom poniższy sos jest bardzo pożywny i sycący. Dodatkowo, aby dodać do niego lekkiej słodkości - do sosu dodałam suszone pomidory. Poniższe danie świetnie smakuje podane z ryżem i np. pieczoną lub smażoną rybą. Zachęcam do przygotowania. Składniki(...)porcje: 350 g dyni hokkaido (waga bez skórki!) 1 mała, czerwona cebula 2 małe cukinie 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 5-6 suszonych pomidorów 1 łyżka masła 1 szklanka wody 1 opakowanie śmietany 30% (200 ml) sól, pieprz kurkuma ostra papryka Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić

Ugotować
Ratatouille (Ratatuj) 99

Ratatuj to wg mnie taka bezmięsna wersja popularnego lecza. Zamiast kiełbasy, boczku czy innego mięska, dodatkowo dodajemy bakłażana. Ja lubię takie warzywne potrawki, zwłaszcza z dużą ilością cukinii oraz papryki, które to uwielbiam. Ratatuj im dłużej stoi, tym bardziej mi smakuje – wieczorkiem lubię go sobie nawet zjeść na zimno, z kromką chlebka czy bagietki. 1 duży bakłażan 2 cukinie(...)mniej więcej 1-1,5 cm plasterki. Rozkładamy je na ręczniku papierowym i oprószamy solą. Odstawiamy na kilka minut, po czym dokładnie osuszamy i kroimy na ćwiartki. Cebulę, cukinie i pozbawione gniazda nasiennego papryki kroimy w dużą kostkę. Pomidory nacinamy z wierzchu na krzyż, zalewamy gorącą wodą, a po chwili odcedzamy, usuwamy skórkę oraz gniazda nasienne i kroimy na mniejsze

Smaki Na Talerzu
Pulpety z cukinii i ziemniaków w pomidorowo-kokosowym sosie curry 141

Zapraszam Was na wegetariańskie pulpety z cukinii i ziemniaków, duszone w pysznym sosie curry na bazie mleczka kokosowego. Ja zjadłam je z pitą i obowiązkowo posypane kolendrą ale pyszne będą też z ryżem. Pulpety z cukinii i ziemniaków w pomidorowo-kokosowym sosie curry SKŁADNIKI: Pulpety: 600 g cukini 3 średnie ziemniaki 1 mała cebula 6 łyżek mąki ryżowej 2 małe(...)theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} świeża kolendra do posypania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ziemniaki ugotować i odstawić do przestygnięcia. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić ½ łyżeczki cukru i odstawić na sito do odcieknięcia na ok ½ h (od czasu do czasu ugniatać żeby dobrze odcisnąć wodę). W międzyczasie przygotować

Smaczny zeszyt
Zapiekana cukinia z twarogiem i suszonymi pomidorami 146

Lekkie wiosenne danie- zapiekana cukinia w sosie pomidorowym, nadziana twarogiem ze skórką cytrynową i suszonymi pomidorami. Lekka bo właściwie dietetyczna (więc idealna dla tych co mają plan zrzucić przed latem conieco) ale też lekka i orzeźwiająca w smaku dzięki skórce cytrynowej. Wiosną mój organizm zaczyna domagać się lżejszego jedzenia, do łask wracają też sałatki, które z kolei zimną idą(...)rozdrobnić widelcem w misce, doda jogurt, jajko, sól, pieprz i wymieszać. Bazylię posiekać, pomidory pokroić w drobne paseczki – dodać do twarogu razem ze skórką z cytryny i wymieszać. Cukinie umyć, przekroić na połowę i usunąć środki ( za pomocą łyżeczki). Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Na dno dużej formy do zapiekania wylać sos,  ułożyć  cukinie skórką do dołu

Smaczny zeszyt
LECZO Z CUKINIĄ 146

boczek, kiełbasa, żółta i czerwona papryka oraz pomidory, z których powstaje ten wspaniały sos. Do doprawienia sól, pieprz i prawdziwa węgierska wędzona papryka. W mojej wersji pojawia się dodatkowo cukinia. Zresztą, któż nie zna leczo z cukinią! Pojawia się często na blogach i polskich stołach, potrawa niezmiennie lubiana, idealna na jesienno-zimową słotę. Rozgrzewa, przyspiesza metabolizm i poprawia krążenie(...)wędzone oraz słoninę na tłuszcz kokosowy. Takie rozwiązanie stosowałam niejednokrotnie i muszę przyznać, że smakuje równie dobrze co mięsna potrawa, na którą przepis znajdziecie poniżej :) Częstujcie się! LECZO Z CUKINIĄ (6-8 porcji) Składniki 1 średniej wielkości cebula 1/2 łyżeczki suszonego majeranku 3 ząbki czosnku 200 g dobrej kiełbasy  liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1 papryka zielona

W kuchni Karmel-itki
Kasza gryczana z piersią kurczaka, cukinią i suszonymi pomidorami 103

dań. Lubię takie właśnie potrawy – aromatyczne, lekkie, proste, bardzo smaczne, na kilka sposobów, z dużą ilością rozmaitych składników. Kasza gryczana (u mnie niepalona) z kawałkami piersi kurczaka, słodką cukinią i suszonymi pomidorami. Oczywiście wykończeniem dania na talerzu jest mój ukochany parmezan i natka. Obiad na kilka sposobów, prosty i elastyczny pod względem doboru rodzaju i ilości składników, w wersji(...)wege, z makaronem, ryżem, ulubionymi warzywami. SKŁADNIKI: 1 pierś z kurczaka 1/2 dużej cukinii lub cała mniejsza, pokrojona w kostkę mała cebulka drobno posiekana 2 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany 4 suszone pomidory drobno posiekane 4 łyżki ugotowanej w osolonej wodzie kaszy gryczanej białej, niepalonej vegeta natur, sól, pieprz, majeranek i słodka papryka oliwa do podania parmezan

Zasmakuj Kuchni
Kurczak z warzywami i ryżem 118

siup! Dziś w roli głównej piersi kurczaka z cukinią i papryką oraz biały ryż. Danie, które uwielbiam! Jest na nie tyle możliwości, połączeń smaków i wyboru dodatków: od wszelakich warzyw począwszy a na przyprawach skończywszy. Ja uwielbiam aromatyczne mięso, więc przypraw tu nie brakuje To wdzięczne danie mięsne, które można jadać od rana do wieczora Jeśli chcecie ostrzejszą wersję śmiało(...)curry, który równie dobrze komponuje się z jakimkolwiek ryżem, ba! zjadamy nawet z makaronem. Gotowe danie posypcie natką i parmezanem, będzie pysznie! SKŁADNIKI: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 cukinia 1 żółta papryka 1 cebula przyprawy: czosnek mielony, przyprawa do drobiu, sól, pieprz, ostra i słodka papryka oraz lubczyk oliwa do podania: 3/4 szklanki sypkiego ryżu, posiekana natka pietruszki

Zasmakuj Kuchni
LECZO 120

się nie obejdzie. Tak więc leczo, ragout, gulasz warzywny poleca się na jarskie danie, które finalnie na talerzu podaję z tartym serem i natką. SKŁADNIKI: oliwa z oliwek 2 cukinie 1 bakłażan 2 cebule 2 duże pomidory 4 ząbki czosnku 1 żółta papryka 2 czerwone papryki sól, pieprz, lubczyk, słodka i ostra papryka, vegeta natur 2 liście laurowe, 3 kulki(...)ziela angielskiego szklanka wody mineralnej (250 ml) PRZYGOTOWANIE: Cebulę i czosnek obieram, drobno siekam. Cukinię, paprykę, pomidory i bakłażana dobrze myję. Cukinię, paprykę i pomidory kroję w kostkę. Bakłażana kroję w plastry, solę z obu stron, odstawiam na dłuższą chwilę. Gdy bakłażan zacznie się “pocić” wycieram go dobrze ręcznikiem papierowym. Kroję na kawałki. Na patelni rozgrzewam niewielką ilość

Zasmakuj Kuchni
Patison al’a schabowy 136

Lubisz cukinię? Jeśli tak, polubisz też patisony! W smaku są bardzo podobne Można je przyrządzić na różne sposoby – usmażyć, udusić z innymi warzywami lub zamarynować. To warzywa smaczne, niskokaloryczne i nieobciążające żołądka. Poniżej podsuwam pomysł na patisona smażonego w panierce – sposób szybki, smaczny i niedrogi. Tak samo przygotowuję również cukinię, boczniaki oraz kanię   Polecam też… ** Leczo(...)patisonem ** Tartę z cukinią ** Cukinię faszerowaną mięsem   Składniki: 1 patison (ok. 0,8-1 kg) 2 jajka bułka tarta przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy olej do smażenia   Patisona umyj i obierz ze skórki – pokrój na cienkie plastry (grubość ok. 1 cm) . Jeśli nasiona w środku są twarde, wykrój je. Do głębokiego talerza wbij jajka oraz przyprawy

Kulinarny S.O.S.
Patison al’a schabowy 136

Lubisz cukinię? Jeśli tak, polubisz też patisony! W smaku są bardzo podobne Można je przyrządzić na różne sposoby – usmażyć, udusić z innymi warzywami lub zamarynować. To warzywa smaczne, niskokaloryczne i nieobciążające żołądka. Poniżej podsuwam pomysł na patisona smażonego w panierce – sposób szybki, smaczny i niedrogi. Tak samo przygotowuję również cukinię, boczniaki oraz kanię   Polecam też… ** Leczo(...)patisonem ** Tartę z cukinią ** Cukinię faszerowaną mięsem   Składniki: 1 patison (ok. 0,8-1 kg) 2 jajka bułka tarta przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy olej do smażenia   Patisona umyj i obierz ze skórki – pokrój na cienkie plastry (grubość ok. 1 cm) . Jeśli nasiona w środku są twarde, wykrój je. Do głębokiego talerza wbij jajka oraz przyprawy

Kulinarne S.O.S.
Frytki z cukinii 115

Proste, a jakie smaczne:) Frytki z cukinii w parmezanowo-migdałowej panierce. Pieczone w piekarniku. Podane razem z czosnkowym sosem. 2 cukinie 1 jajko około 50 g mielonych migdałów 30 g tartego parmezanu zioła prowansalskie sól Cukinię (wraz ze skórką) kroimy w słupki. Jajko wybijamy na głęboki talerz i mieszamy widelcem lub rózgą kuchenną. Oprószamy solą, ponownie mieszamy. Na płaskim talerzu(...)mieszamy mielone migdały z parmezanem oraz ziołami. Cukinię panierujemy w rozmąconym jajku, a następnie w parmezanowo-migdałowej mieszance. Rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni (z termoobiegiem) na około 10 minut. Podajemy z ulubionym sosem, np czosnkowym

Smaki Na Talerzu
Kotlety z cukinii z serem żółtym 125

młode cukinie 2 całe jajka 1 - 2 kopiatych łyżek bułki tartej Pół filiżanki tartego sera żółtego (np. Gouda) Pół łyżeczki suszonego tymianku Pół łyżeczki suszonego czosnku Pół łyżeczki pieprzu cytrynowego Pół łyżeczki soli Oliwa z oliwek do smażenia (nie extra vergine) lub olej roślinny Cukinie utrzeć na grubej tarce, posolić, wymieszać i pozostawić na ok. pół godziny, aby puściły(...)Starte warzywa odcisnąć na gęstym sitku lub przez gazę. W misce rozmącić całe jajka, ale ich nie ubijać. Dodać przyprawy, ser oraz cukinię. Na końcu stopniowo dodawać bułkę tartą, tak żeby masa miała zwartą konsystencję. Porcje wykładać na dobrze rozgrzaną patelnię i smażyć na oliwie na złoty kolor z obu stron. Kotleciki z cukinii świetnie smakują na ciepło

Gotujemy i jemy
PIZZA Z BOCZKIEM I CUKINIĄ 190

Pyszna i łatwa w przygotowaniu pizza na drożdżowym cieście, z cieniutkimi plastrami boczku i cukinii. Z pełnym smaku, domowym - ekspresowym sosem pomidorowym i białą mozzarellą.   Dzięki długiemu wyrastaniu, ciasto jest lekkie i delikatne, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. SKŁADNIKI / NA 1 PIZZĘ 35 cm. CIASTO 250 g mąki  150 ml cletniej wody 1 łyżka cukru(...)świeżych drożdży lub 7 g suszonych 1 płaska łyżeczka soli (morskiej lub himalajskiej) 1 łyżka oliwy DODATKI 30 g cukinii (1/4) 1 kulka białej mozzarelli 4 plastry chudego, cieniutko pokrojonego boczku 1 szalotka SOS POMIDOROWY 400 g rozdrobnionych pomidorów z puszki 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki oliwy PRZYPRAWY: sól, pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano, szczypta chili (opcjonalnie) i cukru

cool and minty