cukinia - 18701 przepisów (strona:300/1247)

Makaron fasolowy z pesto i cukinią 177

Świąt już niedługo. Między domowymi porządkami polecam przepis na makaron fasolowy, który przyrządziłam z groszkowym pesto, cukinią i feta. Jedliście kiedyś makaron fasolowy? To po prostu makaron z dodatkiem suszonych strączków, stąd ten kolor makaronu, który do złudzenia przypomina makaron pełnoziarnisty. Coraz więcej na rynku pojawia produktów, które zawierają mniej produktów zbożowych, a więcej zdrowszych strączków. Makaron fasolowy do nich(...)Makaron jest pyszny i bardzo pożywny. Makaron fasolowy z pesto Składniki: na 4 porcje 200 g makaronu z fasoli, waga sucha 200 g groszkowego pesto, tutaj przepis 400 g cukinii 2 łyżki oliwy 100 g jarmużu 200 g owczego sera typu feta 30 g parmezanu Przygotuj pesto według przepisu powyżej (kliknij w link). Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej

codojedzenia
Makaron z łososiem, cukinią i szpinakiem 221

szpinaku i makronu, a ostatnio często jadam też łososia wędzonego na gorąco. Robiłam już podobne dania z makaronem gryczanym i serem feta. Tym razem wybrałam makaron bezglutenowy, dorzuciłam troszkę cukinii oraz pieczarek, a zamiast fety całość posypałam parmezanem w płatkach. Wyszło naprawdę przepysznie. Składniki (2 porcje): 150 g makaronu (u mnie bezglutenowy) 1 ząbek czosnku 1 opakowanie łososia wędzonego(...)gorąco 1/2 cukinii 200 g mrożonego lub świeżego szpinaku 200 g pieczarek (opcjonalnie) parmezan sól, pieprz, łyżeczka oregano Wykonanie: Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzać łyżkę olej kokosowego, dodać posiekany czosnek i podsmażyć przez chwilę, następnie dodać pokrojone pieczarki oraz szpinak. Smażyć przez kilka minut, następnie wrzucić pokrojoną w kostkę cukinię, smażyć aż cukinia lekko

Healthy food explorer
CURRY Z WARZYWAMI I SOCZEWICĄ 132

Warzywne curry z ziemniakami, marchewką, pietruszką i cukinią. Z dodatkiem pożywnej soczewicy, aromatycznych przypraw oraz mleczka kokosowego i pomidorów z puszki. Świetne na ciepłą obiadokolację po przyjściu z pracy czy szkoły. Na pewno was rozgrzeje i nasyci.  Jeśli nie macie pasty curry, możecie dodać więcej czosnku, chili i przyprawy curry oraz dodatkowo 1 łyżkę startego na tarce imbiru. Zieloną(...)powodzeniem zastąpicie czerwoną. Ponieważ gotuje się znacznie szybciej, należy dodać ją razem z pomidorami, 15 minut przed końcem gotowania.  SKŁADNIKI / 4 PORCJE 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 cukinii 2 ziemniaki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju, np. kokosowego 1 łyżka pasty curry 2 łyżki zielonej soczewicy 250 ml bulionu lub wody z sosem sojowym

cool and minty
Ziołowe kotleciki z halloumi i cukinią 116

którzy tego dnia zapraszają nie tylko do stołów ale często także do swoich restauracyjnych kuchni :) A ja zapraszam na inspirowane przepisem Gordona Ramsay'a, przepyszne i zdrowe kotleciki z cukinii, marchewki i sera halloumi! Tak! Halloumi nie musi być tylko grillowane albo smażone (choć w takiej formie jest wspaniałe), bo świetnie nadaje się jako jeden ze składników mieszanych pyszności(...)właśnie dlatego podczas jedzenia wydaje się, jakby kubeczki smakowe tańczyły właśnie Zorbę smakowitości...? ;) Ogromnie polecam Wam ten pyszny i bardzo świeży zestaw smaków! Ziołowe kotleciki z halloumi i cukinią  Potrzebujesz: 2 duże marchewki 1 mała cukinia 500g sera halloumi 2 jajka 3 cebule dymki / 4 łyżki posiekanego grubego szczypioru 2 łyżki posiekanej mięty 2 łyżki posiekanej kolendry/ natki pietruszki

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Makaron z cukinią i pulpetami 137

Jeżeli lubicie makaron tak jak ja, to ten przepis  jest właśnie dla Was. Makaron z cukinią z  pulpetami z indyka w sosie śmietanowym to  moja propozycja na pyszny i szybki obiad . Składniki: 350 g makaronu 2 cukinie 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 czerstwa kajzerka 1 jajko 300 ml śmietany 18% zioła prowansalskie sól(...)formujemy pulpety, obtoczyć w mące. W rondlu zagotować wody, wrzucić pulpety (wody tylko tyle, by przykryła pulpety).  Dusimy na małym ogniu przez 15 minut. W między czasie kroimy cukinię w półplasterki. Na patelni podsmażyć cukinię przez 5 minut. Następnie dodać ją do pulpetów, gotować razem przez 5 minut. Na koniec dodać makaron, śmietanę (zahartować), zioła, sól i pieprz

magiczna kuchnia Kasi
Pieczarki faszerowane otulone boczkiem 562

Pyszne pieczarki  w sam raz na przekąskę lub też na obiad czy kolację jeśli podamy je z dodatkami. Do mięsnej masy dodałam trochę startej cukinii oraz ogonki z pieczarek. Nadziane pieczarki owinęłam jeszcze plastrem boczku i powstały takie małe pakuneczki. składniki: 12 dużych pieczarek (o średnicy ok 6-7 cm) 1 duża cebula 1 mała cukinia, dałam żółtą(...)mięsa mielonego, u mnie z udźca indyka sól,pieprz olej do smażenia 12 plastrów boczku wędzonego Cukinię umyć, odkroić końcówki i zetrzeć razem ze skórką na tarce o grubych oczkach. Lekko posolić  i odłożyć na sito aby sok ociekał. Z pieczarek usunąć ogonki. Wnętrze pieczarek oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Pieczarki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ogonki

Monia miesza i gotuje
Pierś kurczaka pieczona z cukinią. Odchudzamy. 315

Pierś kurczaka pieczona z cukinią, to danie łatwe i szybkie w przygotowaniu. Robiłam wiele jego wersji. Pierś kurczaka przyprawiam papryką, curry, chili, ziołami. Używam również innych warzyw, w zależności od pór roku są to: szparagi, fasola, papryka, pomidory, marchew, dynia, buraczki, cukinia, kalafior, brukselka, młoda kapusta. Czasem kurczaka wymieniam na łososia, ale nie polecam do tego przepisu indyka, będzie(...)podać z ryżem, kuskusem albo bagietką.  Ja wybieram opcję mniej kaloryczną, czyli bez węglowodanowych dodatków, jedynie pikantny ketchup albo jogurt z ziołami. Składniki: 2 podwójne piersi kurczaka 2 cukinie 2 marchewki 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego 1 czerwona papryczka chili (opcjonalnie) 1 łyżeczka mieszanki curry  2 łyżeczki ziół prowansalskich 1,5-2 płaskie łyżeczki

Codziennik Kuchenny
Kalafior z cukinią i kiełbasą zapiekany pod serowym beszamelem 162

Taki kalafior zapieczony z cukinią oraz kiełbasą pod beszamelowym sosem serowym jest fajną opcją np na ciepłą kolację. Porcja jest wystarczająca dla 3-4 osób (choć wiele tak na prawdę będzie zależało od wielkości kalafiora i apetytu domowników;). 1 duży kalafior 1 cukinia 300 g cienkiej kiełbasy zioła prowansalskie sól, cukier szczypta kwasku cytrynowego Sos beszamelowy: 3 łyżki masła(...)Podzielony na różyczki kalafior gotujemy na al dente w osolonej wodzie z dodatkiem małej ilości cukru oraz szczypty kwasku cytrynowego. Kiełbasę obieramy ze skórki, kroimy ukośnie na plasterki. Umytą cukinię kroimy na grubsze plasterki. Oprószamy ziołami prowansalskimi oraz niewielką ilością soli. Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę, chwilę przesmażamy razem. Następnie cebulę oprószamy mąką i energicznie mieszając

Smaki Na Talerzu
Buraczki z cukinią 189

szybko otwieram słoik i buraczki do obiadu gotowe. Robię same tarte , z białą kapustą oraz nasze ulubione z papryką i cebulą . W tym roku natknęłam się na przepis z cukinią a że cukinię również uwielbiamy jak buraczki to koniecznie musiałam wypróbować to połączenie. Przejrzałam przepisy w necie i oczywiście co jeden to nieco inny więc storzyłam swoją wersję. Przed zapakowaniem(...)słoiczków już były pyszne więc jak całość się przegryzie to na pewno będzie jeszcze smaczniejsza. składniki: 4 kg czerwonych buraków 2 kg młodej cukinii 1 kg cebuli zalewa 1 szklanka octu 10% 1 szklanka oleju 2 łyżki soli kamiennej 3/4 szklanki cukru Buraki dokładnie umyć, ugotować lub upiec. Wystudzone buraki obrać ze skórki. Cukinię dokładnie umyć, odkroić końcówki. Cebulę obrać

Monia miesza i gotuje
Pasztet z cukinii 155

Składniki: 2 średnie cukinie 1 marchewka 1 cebula 4 ząbki czosnku 3/4 szklanki kaszy manny 4 jajka 3 łyżki oleju 4 łyżki posiekanego świeżego koperku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka curry sól Sposób wykonania: Cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki, posypujemy solą i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie odciskamy z niej sok. Marchewkę(...)ścieramy na małych oczkach tarki i dodajemy do cukinii. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz zmiażdżony czosnek. Dodajemy do cukinii. Następnie dodajemy  jajka, kaszę, koperek oraz wszystkie przyprawy. Mieszamy całość do uzyskania jednolitej masy. Masę przekładamy do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego

Qchnia po prostu
Zakręcona tarta z cukinią, marchewką i papryką 135

akręcona tarta z warzywami to mega prosty pomysł na efektowne i szalenie proste danie! Wystarczy zagnieść kruchy spód i pokroić ulubione warzywa w paski (najlepiej nadają się cukinia, marchew, papryka, bakłażan, czy pietruszka). Później tylko trzeba je ułożyć w formie rozety, zalać jajeczną masą i zapiec. Do nadzienia polecam dodać parmezan lub inny aromatyczny ser. Możecie tutaj pokombinować po swojemu(...)formę o średnicy 30 cm Kruche ciasto: 180 g mąki pszennej 110 g zimnego masła 1 żółtko ½ łyżeczki soli morskiej 1 łyżka zimnej wody lub mleka Nadzienie: 2 cukinie 2 marchewki 2 różnokolorowe papryki 3 jajka 100 ml kwaśnej śmietany 18% 100 g parmezanu lub dowolnego żółtego sera łyżeczka świeżo posiekanego rozmarynu szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz * PRZYGOTOWANIE Kruche

Food Square
Tarciuch z cukinią. Tarta cukiniowa 164

Tarta cukiniowa to przepyszne danie, które można przyrządzić w błyskawicznym tempie. Tarciuch wykonany jest z ciasta kruchego, a jego głównym dodatkiem jest lekko uduszona cukinia. Ma on wyjątkowy, jedyny w swoim rodzaju oraz niepowtarzalny smak i aromat. tarta cukiniowa Tatrę z dodatkiem cukinii można przygotować na wiele sposobów. Upieczona tarta cukiniowa jest nieco podobna do tradycyjnej pizzy. Jednak w przeciwieństwie(...)mąki pszennej, 100 gramów masła lub margaryny, 2 żółtka oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki należy zagnieść, a następnie wyłożyć do formy na tartę. tarciuch Następnie na ciasto układamy podsmażoną cukinię. W celu ulepszenia smaku możemy dodać lekko zrumienioną cebulkę, czosnek, koperek oraz starty ser parmezan. Doskonałym dodatkiem są też pieczarki lub grzyby leśne. Odpowiednio przyprawiony tarciuch może być przepysznym daniem

sierotka maRysia w kuchni
Zupa dyniowa z soczewicą 105

Zupa dyniowa z soczewicą to smakowicie doprawione połączenie dyni, pomidorów, cukinii i czerwonej soczewicy. Wspaniale rozgrzewa i syci w chłodne dni Polecam! Inną wersją zupy z dyni jest taki krem<klik> albo taka zupka<klik> . Z dyni można również zrobić pyszności, np. humus<klik> , ciasteczka<klik> albo muffinki<klik> . Składniki(...)obranej dyni bez pestek (ja używam hokkaido lub zwyczajnej) 500 g dojrzałych pomidorów (około 3 większe sztuki) 300 g cukinii (1 sztuka średniej wielkości) 1 szklanka surowej soczewicy czerwonej 2 ząbki czosnku 1 cebula 4 szklanki wody 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku 1/2 łyżeczki papryki wędzonej w proszku 1/2 mielonego kminu rzymskiego 2 łyżki

Lamarida.pl
Placki z cukinii z wędzonym boczkiem 143

Składniki : • 1kg cukinii • 6 łyżek mąki • 3 jajka • 2 cebule • 150 g boczku wędzonego-parzonego • sól, pieprz • olej do smażenia Przygotowanie : Cukinię obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach (chyba że cukinia jest duża i ma dużo ziaren, wtedy wydrążamy miąższ), przekładamy do miski, posypujemy odrobiną soli i odstawiamy na 15 minut, po tym czasie przekładamy na sitko(...)odsączamy sok. Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni, na odrobinie oleju, dodajemy do odsączonej cukinii, dodajemy mąkę i jajka, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju nakładamy łyżką placuszki, smażymy z oby stron na średnim ogniu, aż się zarumienią

KUCHNIA POLSKA
Klopsiki z indyka gotowane na parze 157

bambusowy koszyk, ale możesz przygotować je w tradycyjnym parowniku. Klopsiki powstały z najbardziej dietetycznej części indyka - piersi. W tym wydanie mięso jest wilgotne, miękkie i pachnące. Do mięsa dodałam cukinię, by zwiększyć ich walory zdrowotne. Klopsiki podałam z sosem koperkowym. Składniki: 500 g filetu z indyka 1 jajko 1 mała cukinia - opcjonalnie sól, pieprz 1 cebula 2 łyżki bułki tartej(...)bulionu 1 łyżka mąki pszennej 2-3 łyżki siekanego koperku sól, pieprz kilka kropel soku z cytryny 2 łyżki jogurtu greckiego/śmietany Wykonanie: mięso zmielić na małych oczkach maszynki cukinię pozbawioną gniazd nasiennych zetrzeć na małych oczkach tarki jarzynowej, posolić i odstawić, by puściła soki, następnie bardzo mocno odcisnąć z nadmiaru wody cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić mięso wymieszać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!