typu kanapkowego) 1/2 cebuli 1 mały ząbek czosnku 2 żółtka 2-3 łyżki bułki tartej 2 łyżki posiekanej pietruszki sok z 1/2 cytryny sól, pieprz duszone warzywa 2 młode cukinie 300 g pomidorów koktajlowych odrobina oleju sól, pieprz Filety z makreli umyć, osuszyć i przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do ryb. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. Na patelni(...)filety nie straciły swojego kształtu, np. papierem i małą, prostokątną formą do pieczenia (spójrz na zdjęcia) . Piec około 35 minut w 180ºC. Pod koniec pieczenia przygotować duszone warzywa: cukinie umyć, obrać ze skórki i za pomocą obieraczki pokroić w cienkie, długie plasterki. Pomidorki umyć i przeciąć na pół. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i dodać cukinię oraz pomidorki. Warzywa
Ugotowaćorzechów postanowiłam przygotować dwa przepisy. Jedną sałatkę i jedno ciasto (na które przepis, pojawi się już za kilka dni). Warzywne caprese z pistacjami Składniki: 2 średnie buraki 1 mała cukinia 1 mały bakłażan (najlepiej o zbliżonej średnicy do cukinii) 2 średnie pomidory 200 g mozzarelli garść pistacji (u mnie Helio Natura ) 2 łyżki oliwy z oliwek świeżo mielony pieprz sól(...)oliwek sól Buraki dokładnie myjemy, owijamy folią aluminiową i pieczemy w 180°C do miękkości przez około godzinę. Pozostawiamy do wystudzenia, a następnie obieramy je i kroimy na plasterki. Cukinię i bakłażana kroimy w plasterki. Smażymy je na rozgrzanej patelce grillowej, delikatnie skropionej olejem. Warzywa mają się ładnie podpiec. Gotowe przekładamy na talerz i pozostawiamy do wystudzenia. Pomidora i mozzarellę
PatiGotujeCukinia podsmażana z marchewką, to dodatek do obiadu lub przekąska w ciągu dnia. Smakuje lekko orzechowo, dzięki podsmażonemu sezamowi. Składniki: 1 niewielka cukinia 2 większe marchewki 3 łyżki oliwy extra vergine sól i pieprz 1 łyżeczka sezamu białego 1 łyżeczka sezamu czarnego (polecam Skworcu ) 1 łyżka ziaren słonecznika 2 łyżeczki sosu sojowego Wykonanie: Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni(...)prawie gotowe, dorzucamy ziarna sezamu i podpiekamy, aż sezam nabierze koloru. Ziarna zdejmujemy z patelni. Cukinię, bez obierania, kroimy w słupki. Marchewkę obieramy i również kroimy w słupki. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy marchewkę i chwilę podsmażamy. Po 2-3 minutach, gdy marchewka lekko zmięknie, dodajemy cukinię. Warzywa solimy oraz pieprzymy i podsmażamy do uzyskania pożądanej miękkości. Tak, jak lubicie
Smak mojego domudodatkiem cukinii.Te kotlety wychodzą soczyste i moim zdaniem są lepsze od tych tradycyjnych mielonych. SKŁADNIKI 600g mięsa mielonego najlepiej z łopatki 1 jajko 2 łyżki kaszki manny 1 średnia cukinia bułka tarta sól,pieprz olej do smażenia WYKONANIE Cukinię dobrze myjemy i ścieramy razem ze skórką na tarce o grubych oczkach.Przekładamy na sitko solimy i pozostawiamy na ok.30 min.a(...)cukinia puści soki. Mięso mielone przekładamy do miski,dodajemy jako,kaszę mannę solimy i pieprzymy do smaku :).Następnie odciskamy bardzo mocno naszą cukinię i dodajemy do mięsa,dokładnie mieszamy. Z mięsnej masy formujemy kuleczki,obtaczamy w bułce tartej,lekko spłaszczamy i smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Kotleciki naprawdę wychodzą pyszne u mnie wyszło dokładnie 11 sztuk.Podawa
Mała w garnku mieszaZnowu moja ulubiona cukinia. Pyszna i neutralna w smaku jest idealną bazą do kremowych zup. Bardzo dobrze przyjmuje smaki innych składników dlatego też połączyłam ją z wyrazistym porem i serem pleśniowym. składniki: 500 g obranej cukinii 200 g obranych ziemniaków 1 cebula 250 g pora, biała i jasnozielona część 1 l bulionu 1 łyżka masła 100 g sera pleśniowego(...)mnie lazur turkusowy sól do smaku Cukinię i ziemniaki pokroić w kostkę. Pora pokroić w plastry lub pół plastry. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać patelnie i rozpuścić masło, zeszklić cebulę. Następnie dodać pora i smażyć aż nieco zmięknie. Bulion zagotować i wrzucić pokrojone ziemniaki i cukinię. Dodać także podsmażonego pora. Gotować aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodać
Monia miesza i gotujeorzechów postanowiłam przygotować dwa przepisy. Jedną sałatkę i jedno ciasto (na które przepis, pojawi się już za kilka dni). Warzywne caprese z pistacjami Składniki: 2 średnie buraki 1 mała cukinia 1 mały bakłażan (najlepiej o zbliżonej średnicy do cukinii) 2 średnie pomidory 200 g mozzarelli garść pistacji (u mnie Helio Natura ) 2 łyżki oliwy z oliwek świeżo mielony pieprz sól(...)oliwek sól Buraki dokładnie myjemy, owijamy folią aluminiową i pieczemy w 180°C do miękkości przez około godzinę. Pozostawiamy do wystudzenia, a następnie obieramy je i kroimy na plasterki. Cukinię i bakłażana kroimy w plasterki. Smażymy je na rozgrzanej patelce grillowej, delikatnie skropionej olejem. Warzywa mają się ładnie podpiec. Gotowe przekładamy na talerz i pozostawiamy do wystudzenia. Pomidora i mozzarellę
PatiGotujeMakaron z sosem pomidorowym i cukinią to danie, które powstało zupełnie spontanicznie. Miał być gulasz ale przez moje problemu z pamięcią i brak mięska powstał ten sos. Jest niesamowicie szybki w przygotowaniu i równie smaczny. Wystarczy pokroić cukinię i pomidory, przeprażyć je i gotowe. Pyszny i szybki obiad zrobiony w 20 minut. Składniki: 1 duża cukinia, pokrojona w drobną kostkę(...)części 2 łyżki przecieru pomidorowego łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz 3 ząbki czosnku makaron penne ugotowany na miękko Przygotowanie: W dużym garnku podgrzewamy olej i przekładamy do niego cukinię. Solimy i gotujemy dość często mieszając około 20 minut. Następnie dodajemy pomidory i gotujemy następne 10 minut. Przecier pomidorowy łączymy z pół szklanki wody i dolewamy do warzyw. Dusimy wszystko
Życie ze smakiemsycące. Z przepisu wychodzie spora porcja, więc z powodzeniem wystarczy dla dużej rodziny lub na dwa dni. Danie jest bardzo gęste i pełne sezonowych warzyw, pachnących pomidorów, papryki i cukinii. Pamiętajcie, żeby kupić dobrą jakościowo kiełbasę. Makaron w takim daniu idealnie pasuje. Przepis bardzo polecam, zróbcie póki trwa sezon na warzywa. Zapraszam :) Składniki: 2 średnie cukinie 2 duże czerwone(...)olej do smażenia 40 dag makaronu świderki 20 dag kukurydzy z puszki Wykonanie: 1. Warzywa obieramy, oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy. Następnie kroimy: cebulę i paprykę w cieniutkie paski, cukinie w mniejszą kostkę, a pomidory w większą. Również kiełbasę kroimy w niewielką kostkę. 2. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i kolejno przesmażamy do lekkiego zrumienienia cebulę, paprykę, cukinię
IzabelawkuchniMożna je podać na gorąco zaraz po upieczeniu lub zimne po wystudzeniu. Obie wersje są pyszne. U mnie były na obiad i to był super pomysł. Trwa sezon na cukinię to trzeba korzystać. Zapraszam:) Składniki: Rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżki mąki pszennej pół szklanki ciepłej wody Ciasto: 50 dag mąki tortowej 1 jajko 2 łyżki(...)oleju 1 łyżeczka soli około pół szklanki ciepłej wody Nadzienie: 1 średnia cukinia 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego olej do smażenia pieprz czarny mielony do smaku sól do smaku papryka słodka mielona do smaku zioła prowansalskie według uznania Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie: 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, wodą
IzabelawkuchniJeśli lubicie ryby, ale znudziły Wam się takie panierowane, albo z powodów zdrowotnych musicie ograniczyć spożywanie dań smażonych, mam dla Was coś specjalnego:) Delikatna potrawka z warzywami: marchewką, kalarepą, cukinią i zielonym groszkiem w towarzystwie gotowanej ryby. Do tego ryż lub kasza jaglana, albo zwykłe ziemniaki z wody i lekki, zdrowy obiad gotowy. #smacznieiszybko? Oczywiście, że tak!:) #krakus 2 płaty(...)miruny (ok 600-700g) 200-250 g mrożonego groszku 4 marchewki, najlepiej jak najcieńsze (ok 400-450g) 1 cukinia 2 małe kalarepy 1 koncentrat bulionu warzywnego Krakus 1 szklanka śmietanki 30% 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej sól, biały pieprz sok z cytryny 1-2 łyżki posiekanego drobno koperku Rybę opłukujemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, usuwamy ewentualne ości
Smaki Na TalerzuSzybka i smaczna przekąska z cukinii i to wszystko z kilku składników Składniki: 1-2 małe cukinie 1 jajko pieprz, sól bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: dokładnie myjemy cukinie, kroimy w średniej wielkości plastry, przyprawiamy lekko wstępnie. Jajko roztrzepujemy, dodajemy przyprawy. Plasterki cukinii moczymy w jajku, następnie w bułce tarce i smażymy na oleju aż bułka się zarumieni
W Moim Magicznym DomuCukinie są świetnym dodatkiem do wielu dań ale także super warzywem, które można faszerować i zapiekać. Dzisiaj proponujemy Wam cukinie faszerowane kurkami z zieloną cebulką i ryżem – proste a zarazem pyszne :) Składniki na cukinie faszerowane: – 2 cukinie – 150 g kurek – 3 zielone cebulki – 80 g ryżu parabolicznego
Kuchenne WariacjeKonsystencję dania można sobie regulować ilością wody i warzyw. składniki: 900 g mięsa mielonego ( ja miała 600 g łopatki i 300 g szynki) 2 marchewki (300 g) 2 średnie cukinie po ok 500 g 4-5 ziemniaków (500 g) 1 duża cebula 2 duże czerwone papryki 700 g pomidorów, u mnie lima 2 łyżki oleju 3 listki laurowe 1 łyżka(...)papryki 1 łyżka oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki sól,pieprz ok 750 ml gorącej wody Przygotować warzywa. Marchewkę i cebulę pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki pokroić w średnią kostkę. Cukinię razem ze skórką także pokroić w średnią kostkę. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w średnią kostkę. Pomidory naciąć i sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki
Monia miesza i gotujePomysł na warzywne danie - zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem cebuli, buraka, marchewki i cukinii. Nie będę ukrywać, że poniższa zapiekanka jest nieco czasochłonna w przygotowaniu, ponieważ warzywa należy wcześniej obrać i lekko ugotować. Taka zapiekanka sprawdzi się idealnie jako warzywny dodatek do mięsa lub jako samodzielne danie. Składniki na 6-8 porcji: (uwaga: waga warzyw przed obraniem(...)ziemniaków 2 spore marchewki (0,3 kg) 4 podłużne buraki (0,4 kg) 1 duża cebula 1 cukinia (0,2 kg) sól, pieprz sos 100 ml śmietany 18% 3/4 szklanki mleka (200 ml) 1 łyżka mąki pszennej 150 g startego sera, np. mozzarelli 1 ząbek czosnku 1 jajko (rozmiar l) Buraki wyszorować i odciąć z nich końcówki. Młodą cukinię
UgotowaćCukinii na straganach dostatek, a i u mnie na działce jej nie brakuje. Polecam zatem jej zrobienie na zimę. Ja najbardziej ją lubię w wersji słodko-kwaśnej. Idealnie się sprawdza na kanapkach z domowym pasztetem czy jako sałatka do obiadu. Składniki na 4 słoiki: 3 małe cukinie 1 duża czerwona papryka 1 mała cebula 4 niedużę gałązki kopru Marynata(...)szklanki wody 1 szklanka octu 1 i 1/2 szklanki cukru 1 i 1/2 łyżki soli 2 łyżeczki curry 4 płaskie łyżeczki gorczycy Sposób przygotowania: Warzywa umyć i pokroić, cukinię w centymetrowe plastry, paprykę w paski. Na dno każdego słoika wsypać po łyżeczce gorczycy, wrzucić po plasterku cebuli i gałązce kopru. Do tak przygotowanych słoików układać cukinię i paprykę
Gosia gotuje