Expresowe spaghetti z cukinią – czyli pyszny makaron w sosie pomidorowym, to idealny pomysł na szybki, bezmięsny obiad :) A jeśli baaaardzo lubicie mięsko, to śmiało do sosu pomidorowego można dorzucić mięso mielone z indyka, czy szynki :) Expresowe spaghetti z cukinią – Składniki: 1 średnia cukinia (ok. 300g) 1 puszka pomidorów krojonych (400g) 2 […] The post Expresowe spaghetti z cukinią
Kulinarne Przebojewłoskiej flagi. W tradycyjnej wersji przygotowuje się ją z pokrojonych w plastry i ułożonych na przemian pomidorów i mozzarelli, skropionych oliwą i posypanych bazylią. Tu w wersji z grillowaną cukinią. Genialnie prosta i cudowna w smaku, bo przygotowana z mozzarelli z bawolego mleka, co zdecydowanie ma znaczenie. Mozzarella di Bufala to ser farmerski produkowany od XVII wieku w regionach środkowych(...)uwagę na datę ważności. Mozzarella musi być świeża, nie tylko ze względu na walory smakowe, ale i zdrowotne. Przeterminowana może nam bardzo poważnie zaszkodzić. Składniki: Mozzarella di Bufala Campana cukinia pomidorki koktajlowe kapary bazylia oliwa sól pieprz Przygotowanie: Cukinię myjemy, kroimy w 0,5 cm plastry, skrapiamy oliwą z oliwek i grillujemy przez chwilę z obydwu stron. Mozzarellę kroimy
Smakowity Blog KulinarnyZostało Wam trochę mięsa z rosołu? No to świetnie się składa, bo mam świetny pomysł na jego wykorzystanie! Potrzebujecie jeszcze pół cukinii, jedno jajko i odrobinę przypraw, by stworzyć przepyszne kotleciki. Cukinia to uniwersalne i cudownie smaczne warzywo, które nadaje tej potrawie niezwykłej delikatności. Możecie użyć też wcześniej duszonej lub pieczonej piersi, jednak trzeba będzie ją dokładniej posiekać(...)lekkie i pyszne - idealnie wkomponują się do lunchboxa w towarzystwie ryżu i sałatki. Musicie wypróbować! Składniki : na ok. 6 kotlecików duża, ugotowana pierś z kurczaka 1/2 cukinii 1 jajko 1 łyżka kremowego serka typu Almette kilka kropel soku z cytryny sól, pieprz płatki / ziarna do obtoczenia kotletów Przygotowanie : Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach
Kuchnia EllieOmlet z cukinią to kolejna odsłona serii Śniadanie z Jajem. Nie spodziewałam się by cukinia z jajkiem mogła tak wyśmienicie smakować. W oryginalnym przepisie wszystko zostało podsmażone na maśle, ja zastąpiłam to boczkiem 🙂 Każdy, kto woli wersję bez mięsa, może użyć masła lub smalczyku – najlepiej domowego. Z poniżej podanych ilości przygotowałam 4 porcje:... Read More The post Omlet z cukinią
Magiczny Garnekzagospodarowania czasu wolnego. Ah, jak ja za tym tęsknię ! Ten przepis znajduje się na mojej liście ulubieńców i popisowych dań! Intensywny smak łososia, delikatny makaron, śmietankowy serek i neutralna cukinia...To połączenie skutkuje kaskadą przyjemności, wystarczy szczypta przypraw i zachwycicie nim każdego! Składniki: -80g makaronu pełnoziarnistego -75g wędzonego łososia -duża łyżka serka śmietankowego do kanapek lub ricotty -pół(...)mung Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie cebulę i czosnek siekamy i wrzucamy na patelnię z odrobiną oleju kokosowego. Podsmażamy i dorzucamy pokrojoną w talarki cukinię. Dusimy i gdy zmięknie posypujemy przyprawami. Makaron odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka, dodajemy serek, odrobinę soli, pieprzu i przypraw użytych do cukinii. Wracamy do patelni! Gdy cukinia jest
Gawron w rosoleChyba poszalałam z tą nazwą… długaśna jakaś taka;) Być może niepotrzebnie chciałam zawrzeć w niej całość smaków. Mamy więc sos na bazie porów, cebuli i cukinii, oczywiście dodatek w postaci mięsa również musi się znaleźć. Wszystko to przygotowane w sosie śmietanowym z dodatekiem topionego serka i podane z makaronem. Delikatne, pyszne i sycące:) około 500 g piersi z kurczaka(...)duże cebule 2 pory 2 nieduże cukinie około 1 szkl. śmietanki 30% 100 g serka topionego (np tylżycki) czosnek granulowany opcjonalnie – 1 kostka cebulki pieczonej Knorr szczypta ostrej papryki sól, pieprz Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem piersi kurczaka kroimy w niewielkie paseczki. Cebule kroimy w średniej wielkości kostkę (nie za dużą, ale nie tak drobną jak np do sałatek
Smaki Na Talerzuojczyzny Don Kichota - La Manchy. Początkowo (jak często w takich przypadkach się zdarza) było potrawą charakterystyczną dla regionów wiejskich. Na patelnię wrzucano sezonowe warzywa, takie jak papryka, cukinia, cebula, pomidory, czasem bakłażany. Pisto podaje się z sadzonym jajkiem, niekiedy z wiejską kiełbasą lub inną wędliną, na ciepło lub na zimno. Podobnie jak w Polsce jest z bigosem(...)patelni, maczając kromką żytniej bagietki ostatnie krople sosu... Pyszne! Składniki (na 2 porcje): 1 zielona papryka 1 czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 młoda cukinia 1 mały bakłażan 2 mięsiste pomidory papryka wędzona tymianek rozmaryn sól pieprz oliwa 2 jajka Warzywa umyć, z papryki usunąć gniazda nasienne, cebulę i czosnek obrać, pomidory sparzyć i usunąć skórki
Obiad gotowyokoło 60 g mozarelli 3 łyżki parmezanu olej sól, pieprz biały mięso z warzywami: 500 g mięsa mielonego cielęcego 200 g fasolki szparagowej 3 pieczarki 1 duża marchewka 3/4 cukinii 1 duża cebula 4 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki 1/2 szklanki passaty pomidorowej sól, pieprz na wierzch: około 120 g mozarelli Przygotowanie: Kasza gryczana z beszamelem: Ugotować kaszę gryczaną zgodnie(...)energicznie mieszając zagotować. Dodać ser, sól i pieprz. Połączyć sos z kaszą gryczaną. Ma powstać bardzo gęsty krem. Warzywa z cielęciną: Pokroić fasolkę szparagową na 3 części i ugotować. Cukinię pokroić w plasterki. Marchewkę zetrzeć na tartce . Pieczarki posiekać. Cebulę i czosnek pokroić bardzo drobno. Rozgrzać olej na patelni. Wsypać czosnek i cebulę, chwilę smażyć następnie dodać pieczarki, marchewkę
JaglusiaChcąc jeszcze wykorzystać ostatni rzut cukinii, a także fakt, że dojrzewają włoskie orzechy postanowiłem dodać jeszcze taniej marchewki i skomponować danie, które początkowo miało być w formie witariańskiej, ale ostatecznie stanęło na tym. Składniki: - cukinia - marchewka - orzechy włoskie KONKURS Zanim przejdziemy dalej chciałbym Ogłosić konkurs z nagrodami!!! Więcej szczegółów otrzymacie jeśli klikniecie na baner poniżej: Wykonanie Orzechy pozbawiamy łupinek(...)kroimy drobno. Marchew i cukinię trzemy na tarce, z tym, ze tą drugą przesuwamy całą wzdłuż, aby uzyskać długie nitki. Marchew podsmażamy. Jak trochę zmięknie dodajemy orzechy, a na sam koniec cukinię, tak aby się tylko lekko podsmażyła. Przepis bierze udział w akcji
Kryzysowa Książka Kucharskazrobiłem wszystko na grillu. Skoro pizza może być obiadem, to grillowana kanapka też :) Skordalia to taka pasta głównie z czosnku i podaje się ją przeważnie do dorsza, bakłażana i cukinii. Z tych trzech tylko jedna rzecz kosztuję mniej niż 5 zł za kg :) Składniki: - cukinia - czosnek - bułki - olej Wykonanie: W czosnku odcinamy nożem ogonki, naruszając przy tym ząbki(...)aluminiową i kładziemy na ruszt. Kiedy zmięknie, obieramy ząbki lub wyciskamy miąższ jak pryszcze, do osobnego pojemnika i dodajemy trochę oleju. Możemy dodać trochę namoczonego chleba i dobrze mieszamy. Cukinię obieramy, smarujemy olejem i kładziemy na ruszt, do momentu aż zmięknie. Bułki kroimy na pół kładziemy na chwilę na ruszt miękiszem do ognia. Na bułki kładziemy cukinię, a na nią
Kryzysowa Książka KucharskaOpis: Minestone to warzywna zupa, która jest popularna w wielu rejonach Włoch. Zupa ta składa się głownie z cukinii, fasolki szparagowej, zielonego groszku, marchwi oraz szpinaku. Zupa podawana jest na różne sposoby: z drobnym makaronem, z ryżem, z grzankami lub jako przecierka warzywna. Składniki: 25 dag cukinii 25 dag fasolki szparagowej 1 puszka zielonego groszku 2 marchewki(...)garście szpinaku 2 pomidory Sól, pieprz 2 ząbki czosnku Tarty parmezan Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa myjemy i oczyszczamy. Pomidory musimy sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę. Cukinię kroimy w plasterki, a marchewkę w słupki. Cebulę musimy drobno posiekać. Czosnek możemy posiekać lub przecisnąć przez praskę. Do większego garnka wlewamy odrobinę oliwy z oliwek. Kolejno wrzucamy czosnek, cebulę
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnedodatek sosu sojowego nadaje nieco orientalnego smaku. Polecam przygotować je na szybki lunch, czy kolację. Zaproście do posiłku swoją rodzinę i wszyscy zasmakujcie tej potrawy. Ryż basmati z wołowiną, cukinią i orzechami nerkowca porcja dla 2 osób Składniki: 1/2 szklanki ryżu basmati 150 g wołowiny (np. polędwica) 1/3 pora 1/3 cukinii 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli 1 łyżka startego imbiru(...)cukru 1/3 łyżeczki słodkiej papryki 1/3 łyżeczki suszonej bazylii 1/3 łyżeczki suszonego oregano Przygotowanie: Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, na sypko. Pora, czosnek i cebulę drobno pokroić. Cukinię obrać i pokroić na plasterki, a potem na ćwiartki. Wołowinę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę, czosnek, imbir i pora. Dorzucić mięso i cukinię. Wszystko smażyć przez
Jaglusiazakup możliwy przez kliknięcie baneru w prawej szpalcie bloga) . Inne warianty leczo, jakie do tej pory praktykowałam to: Leczo po węgiersku z kiełbasą jałowcową Leczo z kiełbasą, szynką i cukinią Leczo z kurczakiem i ananasem Jakich składników by tu nie użyć, leczo wybitnie wpisuje się w ideę akcji Błyskawiczny Piątek :) Jej podsumowanie można znaleźć na blogu ... - link wkrótce(...)Składniki na 4-5 solidnych porcji: 2 papryki zielone - średnie 1 papryka czerwona - duża 1 cukinia - mała 3 marchewki - średnie 8 szt. pieczarek - średnich 2 cebule - średnie 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojony ch 1 pętko kiełbasy - duże, ok 30 cm 1/2 szkl. soku z pomidorów - można dodać więcej jeśli lubimy leczo z dużą ilością sosu
Grunt to przepis!oknem zima i mróz, więc na obiad warto zjeść coś rozgrzewającego. Co sprawdzi się lepiej niż kremowa zupa? Tym razem krem z cukinii z serem i grzankami. Zapraszam! SKŁADNIKI: 2 średnie cukinie 1 opakowanie mrożonki bukiet warzyw kwiatowy (ja używam Hortex) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 litry bulionu drobiowego lub warzywnego 2 łyżki masła sól, pieprz, oregano, gałka muszkatołowa(...)kromki chleba PRZYGOTOWANIE: Cebulę i czosnek kroimy drobno i podsmażamy na maśle w garnku, w którym będziemy gotować naszą zupę (najlepiej z grubym dnem). W tym czasie kroimy cukinie na plasterki (nie musimy się starac, na koniec zupa i tak będzie blendowana). Gdy cebula i czosnek się zeszklą, dodajemy do garnka cukinie. Solimy, pieprzymy i dodajemy oregano. Wszystko mieszamy, przykrywamy
Kuchnia w biegu