Cały mój ogródek obrodził w przepiękne, duże cukinie. Zjadam je w formie racuszków , jako dodatek do makaronu, albo tez w postaci zup. Dziś mam dla Was przepis na przepyszną zupę – krem z cukinii z dodatkiem ziemniaków oraz prażonych pestek dyni, które nadają zupie jeszcze lepszy smak i fajny aromat. Zupę robi się niezwykle szybko i jest bardzo sycąca. Fajny(...)pomysł na szybki obiad w tę końcówkę lata. Koniecznie spróbujcie i dajcie znać jak smakowała! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) * duże ziemniaki – 2 szt * średniej wielkości cukinia – 1 szt * cebula – 1 szt * czosnek – 1 ząbek * natka pietruszki – 1 pęczek * masło – 1 łyżka * sól * pieprz * świeży tymianek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną cebulę
Ostra na SłodkoZawsze wiedziałem, że cukinia należy do dyniowatych, ale (wstyd się przyznać) do dzisiaj nie chciało mi się sprawdzić, jak to jest z nią dokładnie. A dokładnie jest to po prostu dynia zwyczajna cucurbita pepo , tyle że w specyficznej, wyselekcjonowanej niegdyś przez Włochów odmianie. Kabaczek zaś jest tylko inną nazwą cukinii i jeżeli lokalnie używa się tych nazw równolegle i (wydawałoby(...)odmian warzywa i występowania w handlu w różnych stopniach dojrzałości. Odmian jest wiele, ale nie zawsze łatwo odnaleźć na straganach taką, jakiej się pożąda. Pamiętam jak naszukałem się żółtej cukinii, kiedy Marzena wymyśliła nasze pierwsze przedblogowe hasło (kto czytał, ten wie). Nie znalazłem. Przy okazji dowiedziałem się od pana z warzywniaka, że o takie kuriozum, to może ze dwie osoby
zadanie-gotowanieSkładniki – porcja dla dwóch osób: 1 cukinia, 250 gram kurczaka, 200 gram pesto, 2 łyżki jogurtu naturalnego, sól, pieprz do smaku, olej do smażenia, starty ser parmigiano reggiano do psypania. Krok 1 Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 15 minut. Krok 2 Cukinię kroimy w paski – najłatwiej robi się to za pomocą spiralnej krajalnicy(...)temperówki do warzyw. Można też pokroić cukinię w plastry, a następnie na małe niteczki. Krok 3 Na patelni smażymy kurczaka, gdy się zarumieni dodajemy pesto i jogurt naturalny, całość mieszamy. Krok 4 Kurczaka układamy na cukinii, posypujemy startym serem. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp
Coś bym zjadłaCukinia w ogrodzie szaleje,a moje oczy tylko się cieszą. Uwielbiam cukinie i będę to powtarzała cały czas :D Propozycja placków z serem feta skradła moje serce do tego zwykły sos czosnkowy na jogurcie greckim - szaleństwo. Składniki: 4 małe cukinie lub 1 bardzo duża 3 jajka pęczek posiekanego kopru 2 ząbki czosnku 6 łyżek mąki(...)sera feta posiekanego w kostkę sól i pieprz do smaku olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Cukinię zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i w misce połączyć ją z pozostałymi składnikami tak aby powstało ciasto o konsystencji ciasta do placków ziemniaczanych. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni z olejem na złocisty kolor z obu stron. Smacznego
Niezły MłynekWczoraj byłam na grzybach i rodziców mojej synowej. Było super, uwielbiam zbierać grzybki. Zostałam poczęstowana tą pyszną zupką.Od razu poprosiłam o przepis. Pyszna dietetyczna zupka, ale sycąca. Cukinię obrać, wyciąć nasionka i pokroić w kostkę, cebulę obrać i posiekać, czosnek obrać i pokroić drobno. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić najpierw cebulkę, smażyć aż straci kolor surowizny. Dodać czosnek(...)cukinię. Smażyć, co chwilkę mieszając aż cukinia lekko zmięknie. Do garnka wlać bulion lub w wodę z 1 dużą kostką warzywną. Dodać wszystko z patelni, zagotować. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dodać gałkę muszkatołową, paprykę ostrą i ziołami prowansalskimi. Gotować, aż cukinia się rozgotuje. Dodać posiekaną natkę pietruszki i wszystko dokładnie zmiksować. Rozlać na talerze
Kuchnia PokoleńKeczup to dodatek pasujący do wielu dań, niektórzy jedzą z nim niemalże wszystko, może oprócz tortów ;) ten jest wspaniałym sposobem na wykorzystanie zapasów cukinii, a przede wszystkim na zamknięcie lata w małych słoikach, które będą zimą nam o nim przypominały. Przepis jest bardzo prosty, a wykonanie nie jest pracochłonne, ani trudne, ani wymagające mnóstwa czasu. Do dzieła! Potrzebujemy(...)cukinii utartej ta grubych oczkach 1 kg cebuli pokrojonej w plastry 1 dorodne soczyste jabłko 1 łyżeczka suszonego imbiru 3 całe goździki 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 4 łyżki oleju rzepakowego 750 g koncentratu pomidorowego 1/4 szklanki octu jabłkowego 1/2 szklanki cukru po 1/4 łyżeczki suszonej bazylii, oregano, tymianku 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki
MamaOskarkaJeżeli nie macie pomysłu na cukinię to zachęcam do przygotowania domowego ketchupu. Do jego przyrządzenia będziecie potrzebować tylko kilka składników: cukinii, cebuli, koncentratu pomidorowego, octu, cukru i przypraw. Poniższy ketchup będzie idealny na kanapki, zapiekanki lub jako sos do posmarowania spodu pizzy. Na sam koniec dodam, że ketchup jest pyszny w smaku :) Składniki: 1,5 kg cukinii (waga po obraniu(...)usunięciu miąższu) 0,5 kg obranej cebuli 2 słoiczki koncentratu pomidorowego (ok. 400 g) 1 szklanka zwykłego cukru 0,5 szklanki octu 10% przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka Cukinię i cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać 2 łyżki soli. Wymieszać. Przygotowane warzywa odstawić na całą noc do lodówki. Na drugi dzień, warzywa przesypać do dużego garnka. Gotować
UgotowaćWami przepisem na pizzę marchewkową , która mi tak zasmakowała, że robię ją nawet do kilku razy w tygodniu. :D Ale nie o tym dzisiaj. Dzisiaj będzie o cukinii, która jest warzywem wyjątkowym w swojej przeciętności. Bo samo w sobie jako tako smaku nie ma, a zastosowań w kuchni tyle, że aż nie wiadomo za co zabrać się najpierw. ;) Wczoraj(...)byłam u cioci, która podarowała mi mega wielką, ekologiczną cukinię - prosto z ogródka! Oczywiście musiałam ją wykorzystać w jakiś ciekawy sposób, a efekty możecie zobaczyć w dzisiejszym wpisie. Cukinia posłużyła mi jako spody do pizzerinek! Wystarczyło tylko nałożyć ulubione dodatki i zapiekać przez kilkanaście minut w rozgrzanym piekarniku. Szybko, lekko, a jak pysznie! :) Zarówno na obiad, jak i imprezową przekąskę
Kuchnia EllieUwielbiam wszelkiego rodzaju warzywa dyniowate, a ten dżem powstał przez przypadek, bo niestety ale w tym roku mam kiepski zbiór cukinii i patisonów, przez pogodę. Nazbierało mi się po kilka sztuk z każdego rodzaju i jakoś przez tą mizerotę nie miałam natchnienia aby coś z nimi zrobić, a przechadzając się po ogrodzie co róż odgarniałam ze ścieżki ogromne gałęzie rabarbaru(...)który z kolei rożnie jak szalony i mnie natchnęło. Cukinie i patisony mają to do siebie, że smaku jako takiego nie mają, przejmują aromaty dodatków, więc są świetną bazą, rabarbar wiadomo kwaśno słodki, a z nutką pomarańczy zyskuje na szlachetności. Summa summarum nie chwaląc się za nadto zrobiłam chyba najlepszy z moich tegorocznych dżemów, jest niskokaloryczny (cukinia to praktycznie sama
greenscarfCukinia na moim ogródku szaleje! Już sobie obiecałam, że dość tych przetworów, ileż można?A ona ciągle rośnie, i rośnie! Wychodzę co dzień na ogródek i tak patrzę, a ona taka zieleniutka, jędrna i słyszę jak mówi: włóż mnie jeszcze do słoików :) I tak sobie myślę, że jak ją zlekceważę to na drugi rok się obrazi i w ogóle(...)urośnie! No więc wymyślam nowe sałatki :) Będzie na dwa lata. Chyba, że trochę oddam w dobre ręce :) Ilość warzyw dowolna. -cukinia -marchewka -kalafior -cebula -gałązki zielonej pietruszki i selera -ziarna gorczycy i suchego kopru -ziele angielskie -liść laurowy -rozmaryn suszony Zalewa: -8 szklanek przegotowanej wody -1 szklanka octu 10% -1 szklanka cukru -1 płaska łyżka soli Wszystkie
Kulinarne przemysleniaróżnymi dodatkami, ja postanowiłam dodać fasolkę szparagową, wyszło bardzo smaczne i sycące. Często przyrządzam to danie na szybki obiad szczególnie że warzywa mam z własnego ogródka. Składniki: 2 małe cukinie 1 czerwona papryka 400 gram fasolki szparagowej 1 duża cebula 250 gram kiełbasy podwawelskiej 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego Sól, pieprz Słodka i ostra papryka Sioła prowansalskie 2-3 łyżki(...)końce, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości, odcedzamy. Cebulę drobno siekamy, paprykę kroimy w paski, kiełbasę kroimy w pół plastry, cukinię kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzanej patelni roztapiamy olej kokosowy, podsmażamy cebule oraz kiełbasę. Do podsmażonej kiełbasy dodajemy pokrojoną cukinię oraz paprykę. Smażymy do momentu aż cukinia będzie miękka, dodajemy
Bajeczna KuchniaPlacuszki z cukinii to naprawdę smaczna i prosta do przygotowania przekąska na słono. Placki są l ekko czosnkowe i delikatnie zielone :) Idealne do smażenia. Takie placuszki możecie podać, np. ze śmietaną, sosem czosnkowym lub bez żadnego dodatku. Szczerze polecam! Składniki: 1 młoda cukinia (waga po odcięciu końcówek ok. 300 g) 8-10 płaskich łyżek mąki pszennej 2 łyżki posiekanego(...)koperku 2 łyżki śmietany 18% 1 ząbek czosnku 1 cebula 2 jajka sól, pieprz olej do smażenia Cukinię umyć, odciąć końcówki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić i odstawić na kilkanaście minut. Startą cukinię mocno odcisnąć z soku. Następnie wbić jajka, wsypać mąkę (najpierw kilka łyżek!), dodać śmietanę, pokrojoną na drobną kostkę cebulę, starty na średnich oczkach czosnek
Ugotowaćwiatrak w domu pomaga, okna pozasuwane roletami i dajemy radę :-). Gorzej trochę z gotowaniem, ale coś na szybko się zrobi. Tym razem z tego co miałam w domu, a cukinii zawsze mam zapas, boczek kupiłam o tak, może się przyda, natka była, reszta też i tak powstał makaron z boczkiem , cukinią i pestkami dyni, do tego natka pietruszki i śmietanka(...)Miłego dzionka Wam życzę :-)). Składniki: 1 opakowanie boczku w plasterkach (u mnie było 6 plastrów) mała cukinia pestki dyni (2 garście) natka pietruszki wędzona papryka 1/2 szklanki śmietany 30% suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką sól makaron Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Boczek kroję w paseczki, wrzucam na rozgrzaną patelnię, podsmażam, dorzucam pokrojoną w plasterki a potem
kruche babeczkiBardzo smaczne i sycące danie z kaszy bulgur, cukinii oraz bobu, idealne na lekki obiad lub kolację. Często przyrządzam je na piątkowy obiad. Składniki: 200 gram kaszy bulgur 2 małe cukinie żółta i zielona 400 gram młodego bobu 1 cebula Pół pęczka szczypiorku Pół pęczka natki pietruszki Sól, pieprz Olej do smażenia Sposób przygotowania: Kaszę bulgur gotujemy w osolonej wodzie(...)według przepisu na opakowaniu. Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odstawiamy do ostudzenia, obieramy ze skórek. Umytą cukinię kroimy na mniejsze kawałki, cebulę drobno siekamy, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Gdy cukinia zmięknie dodajemy kaszę, ugotowany bób , chwilę razem smażymy. Szczypiorek i natkę drobno siekamy, dodajemy do pozostałych składników, doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem
Bajeczna Kuchniatarta, ni pizza, ni quiche. Placek z cukinii zapiekany z pomidorem, brokułem i serem. Do tego pyszny sos czosnkowy, przecież to prawie pizza ;) To bardzo proste i smaczne danie. Idealnie sprawdzi się w roli obiadu lub kolacji. Można użyć różnych dodatków, wedle uznania. Ważne, by mogły się piec razem z ciastem przez 40 minut. Jeśli użyjemy ryby, warto ciasto przykryć(...)pizza","author":{"@type":"Person","name":"Kucharzyca"},"datePublished":"2016-07-23 12:36:39","image":"http:\/\/www.kucharzyca.pl\/wp-content\/uploads\/2016\/07\/P7230007.jpg","description":null,"recipeYield":"4 porcje","recipeIngredient":["300 g cukinia (jedna \u015bredniej wielko\u015bci)","60 g m\u0105ka gryczana (3 \u0142y\u017cki)","2 szt jajka"," s\u00f3l i pieprz (do smaku)","3 szt r\u00f3\u017cyczki broku\u0142a
Kucharzyca