Oryginalny, a zarazem prosty i zaskakująco smaczny lekki posiłek, szybki lunch lub zdrowa przystawka. Neutralna, dobrze wszystkim znana cukinia to idealne tło dla wyrazistego pesto, które jest istną feerią smaków. Poza tym, wydawałoby się nudne, banalne warzywo, w takiej formie wygląda atrakcyjnie i nieprzewidywalnie. A kiedy na zrobienie sałatki nie potrzeba więcej czasu niż 15 minut to mamy już pełnię(...)szczęścia. Dlatego mam nadzieję, że spróbujecie i podobnie jak ja polubicie. Składniki (2 porcje): 2 nieduże (70 dag) młode cukinie Pesto: 0,5 szklanki (70 g) całych migdałów 5 łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki tartego parmezanu 1 ząbek czosnku 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli szczypta chili Przygotowanie: 1) Migdały lekko podprażyć na suchej patelni, cały czas mieszając
Fitsweet.medipy, które wzbogacą i urozmaicą smak każdej potrawy! Zamiast zwykłego ketchupu warto przygotować własny, zdrowy i pozbawiony konserwantów. Do jego przygotowania nie trzeba używać pomidorów. Zastąpić je może… cukinia! Ketchup z cukinii Dla miłośników bogatego aromatu i świeżych ziół polecam aromatyczny sos, również na bazie cukinii. Jego przygotowanie, choć wymaga nieco czasu, jest bardzo proste, a raz przygotowany(...)będzie nam służył przez długi czas! Ziołowy sos pomidorowy z cukinii Dla tych, którzy cenią niebanalne połączenia, doskonale sprawdzi się czatnej z mango i cebuli. Te nietypowe smaki przypadną do gustu wszystkim miłośnikom grillowania! Czatnej z mango i cebuli
MarcinChefSKŁADNIKI (na 4 porcje) 400 g ugotowanej ciecierzycy 200 g pomidorków 2 cukinie 2 marchewki 1 czerwona cebula 1 cytryna 1 awokado natka pietruszki bazylia oregano s ó l, pieprz ocet balsamiczny oliwa extravergine **** INGREDIENTI (per 4 persone) 400 g di ceci lessati 200 g di pomodorini 2 zucchine 2 carote 1 cipolla rossa 1 limone(...)avocado prezzemolo basilico origano sale , pepe aceto balsamico olio extravergine d'oliva PRZYGOTOWANIE Z marchwi i cukinii wykrawamy cienkie podłużne plasterki; do wykrawania warzyw możemy wykorzystać szeroką obieraczkę. Plasterki marchwi i cukinii gotujemy na parze ok. 1-2 minuty. Warzywa dokładnie osuszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Awokado kroimy w cienkie plasterki, cebule w piórka a pomidorki
La grande e la piccola cuocaWiosenna i lekka zupa z mixem warzyw w zielonym kolorze, czyli cukinią, fasolką szparagową, brokułami, szparagami i zielonym groszkiem wzbogacona o dodatek delikatnych, mięciutkich i maleńkich pulpecików z piersi indyka oraz makaronu. Dzięki mrożonym warzywom (nawet są mieszanki z samych zielonych warzyw) jej smakiem można cieszyć się cały rok, jednak teraz- w okresie wiosennym- warto przygotować ze świeżych darów natury(...)zielone warzywa są jednymi z najzdrowszych? No, to teraz już nie powinno być żadnych wątpliwości, aby przygotować takową zupę! 😊 Zupa, 4 porcje: * woda- 1,2 litra (lub bulion warzywny/drobiowy) * cukinia- 1 mała * fasolka szparagowa zielona- 16 strączków * brokuł- 12 małych główek * szparagi- 6 szt. * groszek zielony- 1/2 szklanki * suszona włoszczyzna- 1 łyżka * śmietanka 30%- 100 ml * sól, pieprz- do smaku
Kraina Miodem PłynącaFrittatę ze szparagami, cukinią i pomidorkami zrobiłam dla urozmaicenia na obiad. Jest to pyszne danie, ale frittatę najlepiej robić na bardzo dużej patelni. Moja z pokrywką była zbyt małą i frittata wyszła dosyć wysoka, długo się ścinał wierzch i miałam problem z przełożeniem jej na talerz, bo frittatę obraca się do góry dnem na dużym talerzu i kroi jak pizzę(...)Prościej zrobić nasz polski omlet ;-) SKŁADNIKI 6 jajek 200 g śmietany 30% 250 g pomidorków rzymskich mini lub koktajlowych 500 g zielonych szparagów 1 cukinia 1 kulka mozzarelli oliwa sól, świeżo mielony pieprz, zioła prowansalskie, oregano odrobina pokrojonego drobno szczypiorku WYKONANIE Cukinię umyć i pokroić w drobną kostkę. Szparagi umyć, oderwać zdrewniałą końcówkę i pokroić na mniejsze kawałki
Passions hobbies lifezwierzaki, albo przerobi na bułkę tartą. Jest jednak dużo prostszy sposób, wykorzystania podstarzałego pieczywa, pieczywa i nie tylko jego, ale także jakiś mięsnych resztek. 2 kajzerki 0,5 młodej cukinii kawałek kurczaka pomidor 2 liście sałaty łyżeczka masła sól, pieprz inne ulubione przyprawy Co się tyczy kurczaka, może wykorzystać pierś, ale także śmiało można sięgnąć po mięso z rosołu(...)innej zupy lub jakieś pieczone, które zalega w lodówce. Cukinię kroimy w cienkie plasterki Kawałki mięsa podsmażamy na maśle, dodajemy cukinię, posypujemy przyprawami. Wszystko razem chwilę dusimy. Bułki przekrawamy na pół i nożem wycinamy małe dziurki. Chodzi o to aby nadzienie głębiej przeniknęło. Na jedną połówkę nakładamy gorący farsz, przykrywamy drugą i zostawiamy na chwilę, aby się zaparowało
Dieta moja pasjaosób ) 6 udek z kurczaka 3 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki białego wina wytrawnego 1 łyżka miodu rzepakowego 1 ząbek czosnku świeżo mielony pieprz cukinia kilka szparagów zielonych patyczki do szaszłyków gałązki rozmarynu ( nie koniecznie ) Patyczki do szaszłyków wkładamy do wysokiej szklanki napełnionej zimną wodą. Namaczamy patyczki żeby nam się nie spaliły(...)posiekanym ząbkiem czosnku. Marynatą zalewamy udka i odstawiamy na minimum 30 minut. Szparagi przygotowujemy – odłamujemy zdrewniałe końcówki, kroimy szparagi z niewielkie kawałki. Główki zostawiamy obok. Cukinię myjemy pod zimną wodą i kroimy w plasterki ( maks centymetrowe) . Wyciągamy patyczki z wody i nabijamy na przemian mięso, cukinię i szparagi – główki szparagów nabijamy na samym końcu
Kuchnia na wzgórzuBardzo sycąca wersja zupy rybnej ze szparagami, cukinią, pieczarkami, porami, krewetkami i ryżem. Zupa ta może z powodzeniem zastąpić główne danie. SKŁADNIKI 1/2 korzenia selera 3 średnie marchewki 1 korzeń pietruszki 2 duże pory 1 cebula 2 ząbki czosnku 5 liści laurowych 6 ziaren ziela angielskiego 500 g zielonych szparagów 300 g pieczarek 1 cukinia 500 g filetu bez skóry(...)ości i pokrojoną w kostkę rybę, opłukane zimną wodą na sitku krewetki i ryż. Gotować 5 minut. W międzyczasie umyć szparagi, odkroić twardą końcówkę i pokroić na mniejsze kawałki. Cukinię umyć i pokroić w kostkę. Do wywaru dodać szparagi i cukinię, po czym gotować do miękkości warzyw i ryżu. Na koniec dodać umytą i drobno posiekaną natkę pietruszki, pogniecioną widelcem
Passions hobbies lifeBardzo często na obiad przyrządzam sobie warzywa z różnymi kaszami. Tym razem przygotowałam kaszę z cukinią, brokułem i zielonym groszkiem. Danie jest smaczne i sycące, doskonale smakuje na ciepło jak i na zimno więc spokojnie możemy zabrać je do pracy. Składniki: 100 gram kaszy gryczanej Targroch 1 różyczka brokuła 2 małe cukinie 1 cebula Pół puszki groszku zielonego Olej kokosowy(...)Sól, pieprz Sposób przygotowania: Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Brokuły dzielimy na mniejsze różyczki, gotujemy w osolonej wodzie przez 2-3 minuty, odcedzamy. Cukinię myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, cebule obieramy , kroimy w kostkę. Na patelni roztapiamy niewielka ilość oleju kokosowego, dodajemy cukinię i cebulę, lekko podsmażamy. Dodajemy ugotowanego brokuła, odcedzany z zalewy groszek
Bajeczna Kuchnialunch do pracy. Zakochałam się w kaszy kuskus. Sama smakuje wspaniale i wystarczy dodać kilka dodatków by smakowała obłędnie. Składniki: 1 szklanka kaszy kuskus 1 szklanka bulionu drobiowego 1/2 cukinii 1 ząbek czosnku 8 pomidorów suszonych w oleju sól pieprz natka pietruszki Kaszę kuskus zalewamy gorącym bulionem i odstawiamy na 5 minut. Kasza wypije bulion i spęcznieje. Na patelnię wlewamy(...)trochę oleju z suszonych pomidorów i podsmażamy na nim cukinię pokrojoną na półplasterki. Dodajemy posiekane suszone pomidory i rozmiażdżony ząbek czosnku. Przekładamy cukinię i pomidory do kaszy. Mieszamy. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, opcjonalnie doprawiamy solą i pieprzem. Proste i niewiarygodnie pyszne. Artykuł Kuskus z cukinią i suszonym pomidorami pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plosób) - 3 okrągłe cukinie - 0,5 szklanki kaszy kuskus - 10 kawałków suszonych pomidorów - 1 pęczek natki pietruszki - 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu - 0,5 łyżeczki soli - 2 łyżki oliwy z oliwek S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a: cukinie myjemy, ścinamy "kapelusze", wydrążamy łyżeczką środki(...)siekamy je i podsmażamy na łyżce oliwy. kuskus zalewamy wrzątkiem, czekamy aż napęcznieje, dodajemy podsmażoną cukinię, posiekane suszone pomidory i posiekaną natkę, mieszamy, nakładamy do cukinii, układamy na papierze do pieczenia, nakładamy kapelusze, skrapiamy oliwą i pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. wykładamy na talerz, dekorujemy oliwą i natką, konsumujemy
Gocha gotuje!osób) - 3 okrągłe cukinie (u mnie żółte) - 1 szklanka zielonej soczewicy - 100 g rukoli - 1 czerwona papryczka chili - 1 łyżeczka soli - 3 łyżki oliwy S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a: soczewicę gotujemy, cukinie wydrążamy, siekamy to, co wyjęliśmy ze środka, podsmażamy na oliwie z dodatkiem(...)papryczki chili i soli. gdy cukinia jest już miękka dodajemy ugotowaną soczewicę i posiekaną rukolę. wydrążone cukinie skrapiamy oliwą i lekko solimy, nadziewamy farszem i przykrywamy kapelusikami, pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach. smacznego
Gocha gotuje!cukinie - 6 ziemniaków - 250 g białego sera - 1 czerwona cebula - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu - 100 g sera owczego (lub innego topliwego) S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a: Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Cukinie wydrążamy(...)miąższ kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie razem z posiekaną cebulą. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy biały ser, cukinię i cebulę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Cukinię solimy w środku, nadziewamy, na wierzchu kładziemy plasterki sera owczego. Pieczemy przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego
Gocha gotuje!Roladki drobiowe z cukinią gotowane w foli spożywczej. To fajna alternatywa dla tradycyjnych roladek. Do tego są szybkie, zdrowe i bardzo smaczne. Moje roladki podałam z brązowym ryżem i surówką z kapusty Składniki: 2 podwójne filety z kurczaka 1 cukinia słodka mielona papryka suszona bazylia sól, pieprz dodatkowo folia spożywcza Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, przekroić na pół(...)powstało 8 kotletów). Każdy rozbić uważając by nie podziurawić, doprawić solą, pieprzem, bazylią z obu stron, a czerwoną papryką tylko ze strony zewnętrznej roladki. Cukinie umyć i pokroić wzdłuż w bardzo cienkie plastry. Na każdy płat mięsa położyć kilka plasterków cukinii i dokładnie zwinąć w roladkę. Na blacie rozwinąć folię spożywczą, na nią położyć mięso. Ciasno zwinąć, tworząc cukierka
magiczna kuchnia KasiFaszerowanie cukinii to bardzo kreatywna czynność: nadzienie można bowiem skomponować z takich składników, jakie akurat zalegają nam w lodówce lub na jakie akurat mamy ochotę. Dziś przedstawiam Wam mięsną kompozycję farszu, którą najczęściej nadziewam moje cukinie. Czy macie jakiś swój ulubiony farsz? Podzielcie się przepisem w komentarzu, chętnie poznam i wypróbuję 🙂 CUKINIE FASZEROWANE: (przepis […] Artykuł Cukinia faszerowana pochodzi
Wiszniówka