Lubimy faszerowane warzywa więc znowu coś zmieszałam. Zmieliłam łopatkę i wymieszałam z kaszą bulgur oraz szpinakiem, który miałam zamrożony. Takim pysznym farszem nadziałam cukinie oraz papryki czerwone i białe bo akurat te warzywa miałam pod ręką. Można także użyć bakłażana czy duże pieczarki. Dla każdego coś dobrego. składniki: 2 średnie cukinie 2 papryki czerwone 2 papryki białe farsz(...)łopatka 100 g kaszy bulgur 300 g szpinak, dałam mrożony grubosiekany z własnych zapasów sól, pieprz ser żółty do posypania Przygotować warzywa do faszerowania. Z papryki usunąć gniazda nasienne. Cukinię przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć miękki środek. Cukinię lekko posolić i odłożyć na ściereczkę wydrążoną stroną do dołu. Kasze ugotować i wystudzić. Szpinak wrzucić na patelnię, rozmrozić i odparować
Monia miesza i gotujePasta jajeczna z cukinią i białym serem. 6 jajek ugotowanych na twardo, 250 g sera białego półtłustego, 1 nieduża cukinia – około 200g, pęczek szczypiorku lub garść solanki , 1 ząbek czosnku, kilka plasterków ostrej papryczki, sól, pieprz świeżo zmielony, Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Wymieszać z łyżeczką soli i odstawić na 15 minut. Jajka rozgnieść. Dodać do nich(...)pokruszony ser, odciśniętą cukinię i posiekany szczypiorek lub agretti . Dodać rozgnieciony ząbek czosnku. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i posiekaną ostrą papryczką. Odstawić w chłodne miejsce na godzinę. zastawa
królestwo garówLazania z dodatkiem warzyw to lazania gdzie płaty makaronu zostały zastąpione cukinią i bakłażanem. Całość smakuje wybornie, jest zdrowsza i mniej kaloryczna, polecam. SKŁADNIK : 2 większe cukinie 1 bakłażan 2 cebule, 2 -3 ząbki czosnku 500 g mięsa mielonego sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka z czubkiem naturalnej jarzynki 2 łyżeczki bazylii(...)przecieru pomidorowego w kartoniku 300 g sera żółtego gouda natka pietruszki ( do smaku ) PRZYGOTOWANIE : Cukinię i bakłażana tniemy na cienkie paski, solimy i odkładamy aż puszczą sok. Na patelni podsmażamy na oleju, cebulę i czosnek. Dodajemy mięso mielone, przyprawy, przecier i podsmażamy ciągle mieszając aż sos się zagotuje. Zakręcamy gaz i odkładamy farsz
Kulinarne Fantazje MarioliSzybki sezonowy lekki obiadek lub kolacja. Jest już kilka przepisów na placuszki z cukinii na blogu, ale takiego akurat jeszcze nie ma. Polecam. Składniki (na 10-15 placuszków): 1 cukinia (300g) 2 marchewki 1-2 ząbki czosnku garść posiekanego koperku lub natki pietruszki 1 jajko 4-5 łyżek mąki sól, pieprz olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Marchew obrać, zetrzeć(...)tarce jarzynowej. 2. Cukinię umyć, odciąć końce i wraz ze skórką zetrzeć na tarce, lekko posolić. Przełożyć na sitko, odstawić na 10 minut, odcisnąć z nadmiaru soku. 3. Marchew, cukinię, jajko, zmiażdżony czosnek, posiekaną zieleninę włożyć do miski, dodać mąki. Doprawić pieprzem i solą. 4. Smażyć na niewielkiej ilości oleju z obu stron na rumiano. Podawać z sosem czosnkowym
Kuchnia domowa AniDziś zapraszam Was na szybką, smaczna i bardzo prostą zupę z cukinii z fasolą. Ja poszłam na łatwiznę i użyłam fasoli z puszki, a Wy zróbcie jak wam pasuje. Polecam:) Składniki : 1,5 L bulionu 2 cukinie 2 puszki drobnej fasoli 1/2 puszki zielonego groszku 1-2 marchewki 1 cebula 150 ml śmietany 12% masło natka(...)pietruszki sól, pieprz Wykonanie: Cebulę pokroić w półksiężyce, a marchewkę i cukinię w kostkę. W garnku rozgrzać tłuszcz i zeszklić cebulę, dodać marchewkę, chwilę przesmażyć i dorzucić cukinię. Dusić całość przez 5 minut. Następnie zalać bulionem, zagotować i gotować przez 10 minut. Na koniec dodać fasolę oraz zielony groszek . Śmietanę zahartować, wlać
magiczna kuchnia KasiDelikatne ciasto drożdżowe na oliwie z oliwek przygotowałam, do którego pieprz marynowany i kapary dodałam. Żeby było jeszcze smaczniej i zdrowo z rukolą i cukinią całość połączyłam, a na wierzch ciasta, ser w kostkach z ziołami śródziemnomorskimi dołożyłam. Chwilę poczekałam, potem w piekarniku wypiekałam. Chlebki wyszły delikatne, z wierchu chrupiące, w smaku idealne, pięknie pachnące. Możne je same zajadać(...)wody, ½ łyżeczki cukru, 20 g świeżych drożdży, 80 ml Oliwy z oliwek Gallo Classico, 1 plaska łyżeczka marynowanego pieprzu zielonego, 1 łyżka kapary, 50 g rukoli, 150 g cukinii, ok. 80 g sałatkowego sera typu greckiego w kostkach z ziołami śródziemnomorskimi bez zalewy. Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy z wodzie z dodatkiem cukru, dodajemy jajka, 100 g mąki i całość dokładnie
Moniki SmakołykiWarzywa u mnie na co dzień w kuchni królują i ważne miejsce w jadłospisie zajmują. Pomidory, cukinię, cebulę na różne sposoby przygotowuję i przepyszne dania z nich czaruję. Leczo to danie, które kojarzy mi się u babci z wakacjami, a wraz z nimi z cudownymi smaków wspomnieniami. Warzywa te na oliwie z oliwek podusiłam, podobny do lecza smak wydobyłam, doprawiłam(...)bakłażany, po ½ kolorowych papryk (żółta, zielona, czerwona), 1 cebula żółta, 1 cebula czosnkowa, 300 g pomidorków koktajlowych, 300 g pomidorów dużych, 10 pomidorów suszonych z zalewy, 1 niewielka cukinia ok. 350 g, Oliwa z oliwek Gallo Classico ok. 6 łyżek, duża szczypta cukru, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ½ łyżeczki papryki wędzonej, 3 cebule dymi ze szczypiorkiem
Moniki SmakołykiPlacki z cukinii są podobne do placków ziemniaczanych, choć moim zdaniem są delikatniejsze w smaku. Choć możemy przygotować je w ten sam sposób co ich ziemniaczane odpowiedniki, czyli usmażyć na patelni, ja dziś postawiłam na wersję beztłuszczową - czyli po prostu upiekłam je w piekarniku. Dzięki temu są trochę lżejsze od klasycznych smażonych placków, idealnie więc nadają się na kolację 😉 Trochę(...)zdrowiej, ale równie pysznie 😋 Pieczone placki z cukinii - przepis na 4 porcje Do przygotowania placków będziesz potrzebować: 300g cukinii, 200g batata, 3 ząbki czosnku, białą część pora, jajko, 3 łyżki otrąb owsianych, łyżkę płatków owsianych, łyżkę oleju rzepakowego, łyżeczkę tymianku, pół łyżeczki słodkiej papryki, sól i pieprz do smaku. 1. Czosnek posiekaj. Warto to zrobić chwilę wcześniej, aby móc
Z notatnika dietetykaChcecie szybko zjeść i się przy obiedzie nie napracować, to wystarczy tylko mieszankę ryżu ugotować, cebulę, cukinię podsmażyć i dobrze doprawić. Z dużą ilością świeżych ziół podawać i zdrowe danie już po chwili można zjadać. Składniki na 2 porcje: 1 woreczek – 80 g Melvit Trendy Lunch Mieszanka ryż, vermicelli, groszek, marchew, bazylia, 1 cebula biała(...)cukinii, 2 łyżki oleju rzepakowego czosnek bazylia, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ½ płaskiej łyżeczki przyprawy garam masala, sól do smaku, świeży koperek, szczypta cukru, świeże listki mięty i bazylii, szczypiorek czosnkowy. Przygotowanie: Ryż z warzywami gotujemy w lekko osolonej wodzie. Cebulę kroimy w wiórka, cukinię na długie cienkie paseczki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę z szczyptą cukru
Moniki SmakołykiZapiekane kotlety mielone po węgiersku to pyszne, aromatyczne i pełne warzyw danie idealne na sycący obiad dla całej rodziny. Delikatne kotlety mielone w towarzystwie dużej ilości papryki i cukinii, zapiekane z sosem pomidorowym i serem tworzą świetne połączenie. Jeśli znudziły wam się tradycyjnie podane kotlety mielone, ta odmiana z pewnością przypadnie wam do gustu. Potrawę można podać z ziemniakami, ryżem(...)węgiersku: Kotlety: 0,5 kg mięsa mielonego (dałam z szynki wieprzowej) jajko kajzerka 2 ząbki czosnku sól, pieprz Sos: 3 papryki (dałam 2 czerwone i żółtą) niewielkiej wielkości cukinia cebula biała/czosnkowa 500 ml passaty pomidorowej pół łyżeczki cukru papryka ostra, przyprawa suszone pomidory, sól, pieprz Dodatkowo: 100 g sera (gouda lub mozzarella) Przygotowanie Najpierw przygotowujemy kotlety. Kajzerkę zalewamy
e-PrzepisyKulinarnepotrząsamy aż do połączenia się składników. Szaszłyki drobiowe z papryką 3 pojedyncze filety z kurczaka 1 duża czerwona papryka 1 duża żółta papryka 2 małe cebule Szaszłyki drobiowe z cukinią: 3 pojedyncze filety z kurczaka 2 małe cukinie niewielka ilość świeżej kolendry Oczyszczone mięso kroimy w większą kostkę. Pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy w dużą kostkę. Cebulę kroimy na ćwiartki(...)ósemki. Cukinię (po odkrojeniu końcówek) kroimy na cienkie, szerokie paseczki (można za pomocą szerokiej obieraczki do warzyw). Na namoczone patyczki do szaszłyków nabijamy naprzemiennie porcję mięsa oraz kolorowe papryki i cebulę. Do drugiego rodzaju szaszłyków paski cukinii rolujemy i nabijamy na patyczki naprzemiennie z mięskiem. Szaszłyki grillujemy, smarując je marynatą w trakcie obracania (obracamy po kilka razy). Gotowe szaszłyki drobiowo
Smaki Na TalerzuKetchup z cukinii to pyszny dodatek do kanapek, mięs, mięs z grilla. W sezonie na cukinię co roku robię słuszną jego porcję, by potem cieszyć się jego smakiem cały rok. Jest inny niż tradycyjny ketchup ze sklepu, jest bardziej aromatyczny a co najważniejsze naturalny. Często zdarza mi się zajadać nim łyżeczką prosto ze słoika, jest … Czytaj dalej Ketchup(...)cukinii Artykuł Ketchup z cukinii pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąIndyk z ciecierzycą i cukinią w mleku kokosowym to moja propozycja na pyszny i szybki obiad jednogarnkowy. Polecam! Składniki: 1 słoik ciecierzycy 500 g 600 g filetu z indyka 1 cukinia 300 ml mleka kokosowego 1 cebula 2 ząbki czosnku olej do smażenia 1/3 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki kurkumy sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przyprawić(...)solą i pieprzem. W garnku rozgrzać tłuszcz, podsmażyć mięso. W między czasie pokroić w półplasterki cebulę, cukinię i posiekać czosnek. Do mięsie wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać cukinie razem z czosnkiem, chwilę razem przesmażyć. Wlać mleko kokosowe, dodać kurkumę, curry i doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dusimy do miękkości mięsa
magiczna kuchnia KasiEnglish. Dzisiaj tabbouleh, którego ja jadam właściwie nie jako dodatek do mięsa czy ryby, a jako danie główne ;) Jako, że jesteśmy u progu lata, kuskus połączyłam z morelami i cukinią. No i odbiegłam też znacząco od tradycyjnego tabbouleh, ponieważ u mnie zamiast natki pietruszki wystąpili lubczyk, tymianek i rozmaryn :) Składniki: (2 porcje) 100 g. kuskusu 5 krążków cukinii o grubości(...)mała cebula po 3 gałązki tymianku, mięty, rozmarynu i lubczyku 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 1 szkl. wody 1 szczypta cynamonu sól, pieprz Cukinię pokrój w kosteczkę 1/1 cm. Na patelnię wlej 2 łyżki oleju, wrzuć cukinię i smaż kilka minut, aż zmięknie. Dodaj przeciśnięty czosnek, drobno posiekaną cebulę oraz cząstki moreli. Smaż pół
Delicious Placeu00f3\u017cnorodnych warzyw w po\u0142\u0105czeniu z ry\u017cem i kasz\u0105 gryczan\u0105. Risotto i kaszotto w jednym. Pomys\u0142 na urozmaicony obiad.","keywords":["broku\u0142","cukinia","jalapeno","kasza","kurczak","marchew","papryka","ry\u017c"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished":"2020-05-31T10:55:53+01:00","prepTime":"PT20M","cookTime":"PT15M","totalTime":"PT35M","recipeCategory":["G\u0142(...)recipeIngredient":["1 torebka ry\u017cu d\u0142ugiego","2 torebki kaszy gryczanej","200 g mi\u0119sa z podudzi kurczaka","1 cebula","1 marchewka","1 niewielki broku\u0142","1 cukinia","1 papryka","1 ostra papryczka jalapeno","100 g zielonej fasolki szparagowej","1\/3 szklanki kukurydzy z puszki","50 ml oleju rzepakowego","suszony rozmaryn + mieszanka zi\u00f3\u0142","s\u00f3l i czarny pieprz
ProstePesto.pl