Proste, a jakie smaczne:) Frytki z cukinii w parmezanowo-migdałowej panierce. Pieczone w piekarniku. Podane razem z czosnkowym sosem. 2 cukinie 1 jajko około 50 g mielonych migdałów 30 g tartego parmezanu zioła prowansalskie sól Cukinię (wraz ze skórką) kroimy w słupki. Jajko wybijamy na głęboki talerz i mieszamy widelcem lub rózgą kuchenną. Oprószamy solą, ponownie mieszamy. Na płaskim talerzu(...)mieszamy mielone migdały z parmezanem oraz ziołami. Cukinię panierujemy w rozmąconym jajku, a następnie w parmezanowo-migdałowej mieszance. Rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni (z termoobiegiem) na około 10 minut. Podajemy z ulubionym sosem, np czosnkowym
Smaki Na Talerzumłode cukinie 2 całe jajka 1 - 2 kopiatych łyżek bułki tartej Pół filiżanki tartego sera żółtego (np. Gouda) Pół łyżeczki suszonego tymianku Pół łyżeczki suszonego czosnku Pół łyżeczki pieprzu cytrynowego Pół łyżeczki soli Oliwa z oliwek do smażenia (nie extra vergine) lub olej roślinny Cukinie utrzeć na grubej tarce, posolić, wymieszać i pozostawić na ok. pół godziny, aby puściły(...)Starte warzywa odcisnąć na gęstym sitku lub przez gazę. W misce rozmącić całe jajka, ale ich nie ubijać. Dodać przyprawy, ser oraz cukinię. Na końcu stopniowo dodawać bułkę tartą, tak żeby masa miała zwartą konsystencję. Porcje wykładać na dobrze rozgrzaną patelnię i smażyć na oliwie na złoty kolor z obu stron. Kotleciki z cukinii świetnie smakują na ciepło
Gotujemy i jemyPyszna i łatwa w przygotowaniu pizza na drożdżowym cieście, z cieniutkimi plastrami boczku i cukinii. Z pełnym smaku, domowym - ekspresowym sosem pomidorowym i białą mozzarellą. Dzięki długiemu wyrastaniu, ciasto jest lekkie i delikatne, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. SKŁADNIKI / NA 1 PIZZĘ 35 cm. CIASTO 250 g mąki 150 ml cletniej wody 1 łyżka cukru(...)świeżych drożdży lub 7 g suszonych 1 płaska łyżeczka soli (morskiej lub himalajskiej) 1 łyżka oliwy DODATKI 30 g cukinii (1/4) 1 kulka białej mozzarelli 4 plastry chudego, cieniutko pokrojonego boczku 1 szalotka SOS POMIDOROWY 400 g rozdrobnionych pomidorów z puszki 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki oliwy PRZYPRAWY: sól, pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano, szczypta chili (opcjonalnie) i cukru
cool and mintyPomysł na urozmaicenie lecza – przygotowane ze schabem, papryką, cukinią i ogórkami małosolnymi. Mocno warzywne, lekko pikantne i wyraziste smaku. Danie jednogarnkowe, które przyrządzicie w niecałą godzinę. Składniki na 4 porcje: 0,5 kg schabu bez kości 2 papryki, np. czerwone 2 mniejsze cukinie 5 małych ogórków małosolnych 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 puszka pokrojonych pomidorów (400 g) 1/4 kostki(...)solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. W garnku rozgrzać niewielką ilość oliwy z oliwek i przesmażyć mięso. Cebule obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić w niewielką kostkę. Cukinie umyć, odciąć końcówki , przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półtalarki. Papryki przeciąć na pół, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w większą kostkę. Ogórki pokroić w kostkę. Obsmażone mięso przełożyć
Ugotowaćjesienne czy zimowe dni zjeść pachnące latem pyszne rozgrzewające leczo. Smaki lata zamknięte w słoiku czyli baza do leczo z papryką, cukinią i cebulą, później wystarczy tylko podsmażyć pieczarki i kiełbaskę i mamy pyszne danie 2 kg papryki czerwonej lub kolorowej 2 kg cukinii/kabaczka 1 kg cebuli 200/250 gramów koncentratu pomidorowego 30% 4/5 listków laurowych kilka kulek ziela(...)angielskiego sól pieprz 1 łyżka octu olej do smażenia Jeżeli mamy dojrzałą cukinię lub kabaczka to obieramy ze skórki i pozbywamy się pestek, natomiast młode, małe cukinie pozostawiamy w całości. Z papryki pozbyć się gniazd nasiennych. Cebulę obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w dużą kostkę. W garnku rozgrzać kilka łyżek oleju dodajemy pokrojoną cebulę, zeszklić. Do podsmażonej cebuli dodajemy paprykę
Andzia PichciPlacki z cukinii to pyszny pomysł na alternatywę dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Są tanie, szybkie i smaczne! Koniecznie wypróbujcie ten przepis na cukiniowe placuszki. Placki z cukinii przepis Takie placuszki z cukinii można z The post Placki z cukinii appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeLeczo z cukinią, czyli leczo z kabaczkiem. Składniki na leczo z cukinią Cukinia ok. 1kg Kiełbasa ok. 0,5 kg Cebula 3 średnie (ok. 225g) Papryka czerwona 1 duża (ok. 250g) Papryka żołta 1 duża (ok. 250g) Olej rzepakowy do smażenia Pom The post Leczo z cukinią (kabaczkiem) appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeZapiekankę z cukinii przygotowałam w blaszce o wym. 24cm x 35cm. Jeśli używacie małe cukinie o miękkiej skórce, to nie musicie ich obierać. Jeśli zaś używacie duzych, wyrośniętych cukinii, to przed potarciem należy obrać je ze skórki. To samo tyczy The post Zapiekanka z cukinii appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePieczeń z cukinii i marchewki to pomysł na tani, wegetariański obiad. Farsz radzę mocniej doprawić, aby nie był mdły w smaku. Poniższa pieczeń świetnie smakuje podana na ciepło, np. z sosem pieczarkowym. Składniki na 6 porcji: 3 sztuki młodej cukinii (około 1 kg) 1 duża marchewka 1 cebula 3/4 szklanki bułki tartej (100 g) 1/3 szklanki kaszy manny(...)papryka słodka i ostra 1 łyżeczka czosnku kolorowego* 3-4 łyżki oliwy z oliwek 1/2 pęczka natki pietruszki * mieszanka: czosnku, papryki czerwonej oraz zielonej, liści pietruszki, koperku oraz kurkumy Cukinie umyć, odciąć końcówki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i również zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do miski przełożyć cukinię i cebulę. Masę posolić (około
UgotowaćDzisiejsza zapiekanka to z jednej strony sposób na cukinię, która rośnie jak szalona, a z drugiej strony sposób na wykorzystanie resztek z lodówki i czerstwego pieczywa. Dodatek świeżych ziół nadaje zapiekance letniego posmaku, a sery - konieczny efekt ciągnięcia. Składniki (na 4 porcje przygotowywane w keksówce o długości 30 cm): resztka czerstwego pieczywa (użyłam 12 kromek) 2 cukinie 2-3 ogórki(...)kiszone cebula słoik sosu pomidorowego lub warzywnego domowej roboty 4 plastry żółtego sera mozzarella 4 gałązki majeranku 4 gałązki bazylii Pieczywo pokroić na kromki, cukinie pokroić na plastry, ogórki w kostkę, a cebulę w piórka. Wyłożyć dno keksówki chlebem. Na chlebie ułożyć 2 plastry sera, plastry cukinii, posypać je połową cebuli i listkami bazylii. Ułożyć kolejną warstwę chleba
Weekendy w domu i ogrodzieSałatka z cukinii żółtej i zielonej do słoików na zimę – to pyszne danie z kategorii przetwory z cukinii. Smakuje świetnie i sprawdza się idealnie jako sałatka do grilla, czy jako dodatek do obiadu. Kolorowe papryki w tej sałatce idealnie kompo The post Sałatka z cukinii na zimę appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePożywne danie, które przygotowuję w kilka chwil. Doskonałe zarówno na szybki, lekki obiad jak i ciepłą kolację. Starta cukinia i słodka śmietana sprawiają, że ta prosta, trochę niepozorna potrawa z makaronu jest bardzo delikatna. Niech Was to jednak nie zmyli, bo wędzony boczek, cebula i pieprz nadają jej charakteru. składniki: 150 g makaronu 100 g wędzonego boczku 1 duża cebula(...)młoda cukinia 100 g śmietany 30% sól, pieprz wykonanie: Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu (do tej potrawy wybieram drobny makaron, najczęściej nitki). Pokrojony boczek podsmażam na patelni, dodaję posiekaną cebulę, przesmażam razem, aż cebula się zeszkli. Następnie dokładam cukinię startą na tarce o grubych oczkach (młodą cukinię o miękkiej skórce i drobniutkich pestkach ścieram w całości, jeśli jest większa
babka w formieCukinia faszerowana ryżem i kaszą jaglaną – fit! To idealna propozycja na obiad lub kolację póki cukinie są jeszcze ogólnodostępne :) Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi ze strony: mniammniam.com Cukinia faszerowana ryżem i kasz The post Cukinia faszerowana ryżem i kaszą jaglaną – fit! appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeCukinia w cieście naleśnikowym – pyszna przekąska, którą uwielbiam równie bardzo mocno jak krążki cebulowe, na które przepis znajdziecie tutaj: Krążki cebulowe w cieście naleśnikowym. Idealnie smakują z sosem czosnkowym. Z jednej cukinii wyszł The post Cukinia w cieście naleśnikowym appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przeboje