Kotlety to jeden z moich ulubionych patentów na zalegające warzywa. W tym przypadku inspiracją była resztka szpinaku leżąca w lodówce i cukinia, dodałam jeszcze marchewkę i obowiązkowo cebulę i czosnek i wyszła świetna warzywna baza do kotletów - wszystko przesmażone i dobrze doprawione, do tego wystarczy dodać kaszę - tu też możecie zachować pełną dowolność - dobra będzie jaglana, gryczana, jęczmienna, czy bulgur(...)środka + więcej na obtoczenie sól, pieprz do smaku olej do smażenia Wykonanie: Kaszę ugotować zgodnie z instrukcja, odstawić do przestygnięcia. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, marchewkę i cukinię zetrzeć na tarce. Cukinię lekko posolić, odstawić na sitko na kilka minut, a następnie odcisnąć z wody. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, chwilę posmażyć i dodać czosnek, cukinię i marchewkę
Smaczny zeszytmnie leczo bez cukinii nie istnieje! Tym razem postanowiłam zrobić je bez kiełbasy oraz mięsa mielonego, za to dodałam podsmażone parówki. Wyszło pysznie! :) Składniki (4-5 porcji): 3 średnie cukinie 3 kolorowe papryki 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 200 g parówek 1 puszka (400 g) drobno krojonych pomidorów z puszki 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2,5 łyżki oleju(...)pietruszki do posypania Parówki kroimy w grubsze ukośne plasterki i podsmażamy do zrumienienia na odrobinie oleju. Fasolkę szparagową gotujemy we wrzątku 3 minuty, odcedzamy i kroimy na krótsze kawałki. Cukinie kroimy w grubą kostkę, tak samo oczyszczone z gniazd nasiennych papryki. W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oleju oraz masło. Wrzucamy grubo posiekaną cebulę, a gdy zacznie się rumienić dodajemy czosnek
Delicious PlaceMakaron z cukinią i kurczakiem w sosie śmietankowym – obiad jednogarnkowy w 20 minut! Pożywny i bardzo smaczny obiad dla całej rodziny. Makaron w kremowym sosie z soczystym filetem i warzywami. Treściwe danie jednogarnkowe, wprost ekspresowe w wykonaniu. Polecam! Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 łyżka przyprawy do kurczaka 200g makaronu świderki pół niewielkiej cukinii 1 marchew(...)kostkę *** *** Mięso przekładamy do miski, polewamy łyżką oleju, posypujemy przyprawą, mieszamy *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy fileta. Gdy mięso straci surowy kolor przekładamy je do miseczki *** *** Cukinie i marchew ścieramy na tarce o małych oczkach *** *** Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni *** *** Gdy cebula się zeszkli dodajemy starte warzywa, mieszamy i smażymy przez około 1 minutę
Blog z ApetytemBigos z młodej kapusty i cukinii Lato to czas młodych warzyw, zdrowych, soczystych i kolorowych. Warto je wykorzystywać do przygotowaniu obiadu, bo poza tym, że są skarbnicą witamin, także wspaniale smakują. Dziś przepis na trochę inny bigos niż tradycyjny, ale równie pyszny, a do tego bardzo szybki do zrobienia! Składniki: 2 kiełbasy polskie 10 dkg boczku wędzonego(...)cebula kilka pieczarek (4-5 sztuk) 1/3 młodej kapusty 1 młoda cukinia (u mnie pół żółtej i pół zielonej) 1 marchew pół pęczka siekanego koperku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego kilka pomidorków koktajlowych 1/3 szklanki wody Przyprawy: sól, pieprz, cukier *** Kiełbasę kroimy w plastry i podsmażamy na patelni *** *** Gdy kiełbasa się zrumieni dokładamy pokrojony na duże kawałki boczek
Blog z ApetytemBitki drobiowe w kremowym sosie z cukinią Filety z kurczaka chyba używam najczęściej ze wszystkich mięs, bo można z nich wyczarować nieskończoną ilość dań. Dziś mam dla Was pomysł na soczyste mięsko drobiowe duszone w rewelacyjnym sosie z młodymi warzywami. Danie idealnie komponuje się z ziemniaczkami posypanymi koperkiem albo z ugotowanym na sypko ryżem. Składniki: 2-3 filety(...)kurczaka Przyprawa do kurczaka 1 cebula 1-2 marchwie 1 młoda cukinia 1 szklanka bulionu 0,5 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36% 1 łyżeczka mąki 1 łyżka siekanego koperku Przyprawy: sól, pieprz, carry, papryka słodka i ostra olej do smażenia *** Filety z kurczaka kroimy w poprzek na średniej wielkości plastry *** *** Mięso przykrywamy folią spożywczą i delikatnie rozbijamy
Blog z Apetytemobiad. Można przygotować je na grillu lub upiec w piekarniku czy airfryerze. Warzywa, których użyjemy wraz z kiełbasą do szaszłyków to kwestia upodobań – u mnie była to cukinia, papryka, czerwona cebula i brokuł. Polecam nie tylko w sezonie grillowym. Po więcej przepisów zapraszam do postu Mięso z grilla . Po więcej inspiracji zapraszam was na moje konta Instagram oraz TikTok(...)PRZEPIS GRILLOWANE SZASZŁYKI Z KIEŁBASĄ Składniki na ok 15 szt: 600g kiełbasy cienkiej np grillowej, śląskiej 3 małe cukinie 1 papryka czerwona duża 3 cebule czerwone kilka różyczek brokuła ugotowane al dente 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka przyprawy do grilla sól Jak zrobić grillowane szaszłyki z kiełbasą: Cukinię kroimy w grubsze plastry a te na połówki. Pokrojoną cukinię oprószamy solą
Dorota SmakujeSkorzystam z ładnej pogody i grillowałam warzywne szaszłyki z halloumi. Szaszlyki można zrobić nie tylko z mięsa. Halloumi świetnie się do nich nadaje. Bardzo lubię cukinię. To ona jest jednym z warzyw, które postanowiłam grillować. To bardzo kruche warzywo. Kiedy więc je grilluję kroję na spore kawałki, aby zbytnio nie zwiotczała. Wierzcie mi, że lekko podpieczona cukinia smakuje wyśmienicie(...)koziego mleka jest idealny do grillowania. Po upieczeniu na grillu halloumi nabiera wyjątkowego smaku, który sprawia, że trudno oderwać się od jedzenia. Szaszłyki z halloumi 10 sztuk Składniki: 2 cukinie 1 mała papryka zielona 1 czerwona papryka 20 pomidorów koktajlowych 300 g halloumi 2 łyżki oliwy 1 ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki suszonych płatków chili 1 łyżeczka suszonego oregano ¾ łyżeczki czarnego pieprzu
codojedzeniaJest to przykład klasycznej włoskiej kuchni, gdzie składniki najwyższej jakości mówią same za siebie. Historia: Historia tego dania jest ściśle związana z włoską tradycją wykorzystywania tego, co oferuje sezon. Cukinia, będąca jednym z głównych składników, jest wszechobecna we włoskich ogrodach, szczególnie w ciepłych miesiącach. Pancetta, czyli włoski boczek, dodaje daniu wyrazistego charakteru i jest często używana w wielu regionalnych przepisach(...)Mój przepis na Pasta con zucchine e pancetta: Składniki: – Makaron Penne – Cukinia – Pancetta – Cebula – Czosnek – Oliwa z oliwek – Sól do smaku – Pieprz do smaku – Parmezan do smaku Przygotowanie: 1. Makaron ugotuj na wcz al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 2. Cukinię pokrój w cienkie plasterki lub kostkę. 3. Pancettę pokrój
RafalCookrodziny. Składniki: 200 g makaronu (penne lub świderki) 1 duża pierś z kurczaka 1 puszka pomidorów krojonych 1 mała cebulka 1 czerwona papryka (miałam resztki kolorowej) 1/2 niedużej cukinii 1 mała puszka kukurydzy 200 g sera mozzarella z kostki sól, pieprz, oregano dowolna przyprawa do kurczaka (np. gyros) olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić(...)odstawić na 10-15 minut. 2. W międzyczasie makaron ugotować w lekko osolonym wrzątku. Lekko przestudzony przełożyć na dno naczynia żaroodpornego. 3. Pokroić warzywa - cebulę, paprykę i cukinię pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć. 4. Mięso usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Gotowe mięso wyłożyć na makaron. Na mięso zetrzeć połowę mozzarelli. Na tą samą patelnię, co smażyło się mięso dodać
Kuchnia domowa AniRewelacyjna zapiekanka z ziemniakami, cukinią, brokułem, kurczakiem, pomidorkami w sosie śmietanowym z serem! Pyszne danie jednogarnkowe z piekarnika dla całej rodziny! Składniki: 800 g ziemniaków, średnia cukinia, średniej wielkości brokuł, 500 g filetu z kurczaka, 8 pomidorów malinowych małych, 300 ml śmietany 30% do sosów, 150 g sera żółtego w kostce np. Edamski, kulka sera mozzarella, sól pieprz(...)ząbki czosnku Przygotowanie: Ziemniaki obrać ze skóry - lub jeśli są młode lub myte i mają delikatną skórkę można bez obierania. Kroimy na dość duże kawałki ok 5 cm. Cukinię kroimy na duże kawałki, brokuł dzielimy na różyczki. Kurczaka kroimy w kostkę ok 3x3 cm, posypujemy przyprawą do kurczaka. Ser żółty ścieramy na małych oczkach (odkładamy 2 łyżki do posypania
Lena GotujeMożecie je podać na aperitif, kolację lub jako przekąskę, a nawet zabrać na piknik- proste, acz efektowne i smaczne ruloniki z cukinii z kozim twarożkiem i orzeszkami piniowymi, z dodatkiem świeżej bazylii, szczypiorku, oliwy z oliwek i czosnku. Wypróbujcie koniecznie! Przygotowanie : 20 min. Porcja dla 4-6 osób : ● 2 zielone cukinie ● 250 g koziego twarożku ● 2 ząbki czosnku ● 10 gałązek(...)usuń twardy rdzeń i rozgnieć. Szczypiorek i bazylię opłucz, osusz i drobno posiekaj. Dodaj twarożek kozi, czosnek, oliwę, sól, pieprz i dwie szczypty pieprzu kajeńskiego, rozgnieć całość widelcem. Cukinie umyj, pokrój na szerokie paski za pomocą mandoliny lub obieraczki do warzyw. Na końcu każdego paska cukinii wyłóż trochę farszu i zwiń paski w ruloniki. Posyp z wierzchu orzeszkami piniowymi
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaprzygotowania 10 min Czas gotowania 12 min Czas całkowity 22 min Ilość porcji: 2 Składniki 100 g mrożonego bobu 225 g sera halloumi 1 mały pęczek szparagów 2 cukinie 2 łyżki oliwy z oliwek 2 szalotki 200 g dojrzałych pomidorków koktajlowych 1 łyżka kaparów ½ pęczka świeżej słodkiej majeranku lub oregano ½ pęczka świeżej pietruszki zwykłej Sos: 3 łyżki oliwy(...)miękki. Odsącz i ochłodź w zimnej wodzie, a następnie usuń i odrzuć grube, białe łupiny zewnętrzne. Pokrój ser halloumi na plastry. Obetnij i pokrój szparagi, a następnie cienko pokrój cukinie na plasterki. Wymieszaj je z oliwą, a potem dopraw. Rozgrzej olej na dużej patelni grillowej na dużym ogniu, a następnie dodaj szparagi, cukinie i halloumi. Grilluj aż się ładnie zarumienią
Apetyt na Zieloneproponuję jest oryginalny i smaczny, możecie go zaproponować na aperitif, przekąskę, imprezę, piknik, i nie tylko. Przygotowanie : 30 min. Pieczenie : 1 godz. Chłodzenie : 5 godz. Porcja dla osób : ● 2 cukinie ● 250 g fety ● 250 g serka typu Philadelphia ● 20 g startego parmezanu ● 200 g krakersów ● 1 ząbek czosnku ● 5 gałązek mięty + kilka listków do podania ● 80 g miękkiego masła(...)rozgnieć za pomocą tłuczka do ziemniaków. Miękkie masło wymieszaj ze startym parmezanem, i wyłóż tą mieszanką natłuszczone lub wyłożone papierem pergaminowym dno foremki. Wstaw do lodówki. Miętę drobno posiekaj. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ugnieć rękami, aby usunąć nadmiar wody. Czosnek obierz, usuń twardy rdzeń i rozgnieć lub drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cukinię
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaPyszna i sycąca zupa z cukinii i parówek. Praktycznie wszystko wykonane w jednym garnku. Niedroga i idealna na obiad. Podałam ją ze świeżutkimi własnoręcznie upieczonymi bułkami. Taka zupa wystarczyła nam na obiad. Wyszła bardzo gęsta. Polecam. Spróbujcie. Potrzebujemy: 2 średnie cukinie 2 marchewki 40 dag dobrej jakościowo parówki 2 cebule olej do smażenia 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego sól(...)smaku pieprz czarny mielony do smaku papryka słodka mielona do smaku lubczyk suszony według uznania garść makaronu zacierek dowolny bulion Wykonanie pysznej zupy z cukinii: 1. Cebulę obieramy i kroimy w pół plasterki, przesmażamy w garnku na niewielkiej ilości oleju, cebula ma się tylko zeszklić, nie rumienić. Następnie dodajemy cukinię obraną i pokrojoną w kostkę, przesmażamy dosłownie chwilę
Izabelawkuchni