cukinia - 18701 przepisów (strona:280/1247)

CUKINIA Z FETĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI 159

trzeba sobie jakoś radzić.  Dobrze, że mam przynajmniej duży balkon to jakoś te moje roślinki się tam pomieszczą. A już teraz na balkonie kieliszek wina i faszerowana cukinia. SKŁADNIKI: 1 średniej wielkości, młoda cukinia 1/2 kostki sera feta 4 suszone pomidory 2 łyżki pokrojonych oliwek (mogą być zielone lub czarne) pieprz oliwa z oliwek aromatyzowana czosnkiem(...)zrobić: Cukinię umyć i pokroić na 1- 1,5 centymetrowe krążki. Z każdego plastra wykroić pestki, aby powstał otwór w środku. Przygotować farsz z fety, pokrojonych drobno suszonych pomidorów i oliwek. Dobrze wymieszać i doprawić pieprzem, sól jest zbędna, gdyż feta sama w sobie jest słona. Pokrojoną cukinię wypełnić w środku farszem i smażyć na rozgrzanej oliwie z obu stron

Kuchnia w opałach
ŚLIMACZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z CUKINIĄ, KOZIM SEREM I SUSZONYMI POMIDORAMI 791

rodzaju przekąski i sałatki. U mnie dzisiaj francuskie ślimaczki, które cieszą i oko i podniebienie. Polecam na karnawałowe bale i domowe przyjęcia. SKŁADNIKI: 1 płat ciasta francuskiego 1 młoda cukinia 10 suszonych pomidorów (pokrojonych w paski) 100 g serka koziego (do smarowania) zioła prowansalskie 1 żółtko (roztrzepane) A jak to zrobić: Cukinię pokroić wzdłuż na cienkie paski, przełożyć na sitki(...)dokładnie posolić. Odstawić na 20 minut, aby zmiękła. Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować serkiem, posypać ziołami i pokroić wzdłuż krótszego boku na paski (mniej więcej szerokości plastra cukinii). Cukinię przepłukać zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Na każdy pasek ciasta ułożyć plaster cukinii i kilka kawałków pomidorów. Każdy pasek zwinąć w ślimaka, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Aby uzyskać

Kuchnia w opałach
Leczo z cukinią 174

Leczo chyba każdy lubi, w szczególności wiosną ze świeżych warzyw. Cukinię powinny jeść osoby na diecie, bo ma bardzo mało kalorii, a przy tym jest duża objętościowo no i najważniejsze jest zdrowa. Składniki: 4 laski kiełbasy 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 5 małych cukinii 3 cebule ok. 1 l przecieru pomidorowego (ja użyłam domowego(...)pokrojoną w paski paprykę, następnie dodajemy przecier pomidorowy i pomidory z puszki, liście laurowe, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Całość gotujemy. Jak już warzywa będą prawie miękkie dodajemy cukinię pokrojoną w półkrążki. Gotujemy do momentu, aż cukinia będzie miękka (ja lubię twardawą cukinię także mi to zajęło ok. 5 min.) Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Cukinia z mięsem mielonym 192

Dziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem na cukinie zapiekaną z mięsem mielonym:)  Jest to bardzo fajny pomysł na smaczny obiad:) składniki dla 4 osób: 3 cukinie 500 g mielonego mięsa wołowego 1,5 szt czerwonej papryki 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 pęczek posiekanego szczypiorku 1 mały koncentrat ( ja dałam pudliszki z ziołami) 2 kulki sera mozarella(...)żółty do starcia  oregano, bazylia, papryka czerwona ostra, pieprz, sól oliwa z oliwek (2 łyżki) Sposób przygotowania: Cukinie umyć i przyciąć na pół. Wszystkie połówki wydrążyć tak by powstały z nich miseczki, najlepiej robi się to łyżką. Wnętrze oprószyć solą i ustawić do góry dnem. Przygotowanie farszu: Na dużą patelnię wlać 2 łyżki oliwy i smażyć: wydrążony  (pokrojony

Cukier&Puder
Cukinia z wędzonym łososiem i avocado 181

Pora na przystawkę. Dziś cukinia zrolowana z wędzonym łososiem i avocado. Palce lizać :) Czas przygotowania: 20 min. Porcja dla 1 osoby Koszt przygotowania: 12,00 zł SKŁADNIKI: 50 g wędzonego łososia 1/2 cukinii 1/2 avocado kremowy serek typu Bieluch kapary cytryna sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: W pierwszej kolejności kroimy cukinię wzdłuż na cienkie plastry i smażymy je tłuszczu. Usmażone plastry cukinii(...)ręczniku papierowym. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Avocado kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy serek i przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie łączymy ze sobą składniki. Na podsmażonej cukinii układamy warstwę naszego farszu, a na nim wędzonego łososia. Zwijamy i układamy na talerzu. Dekorujemy kaparami i startą skórką z cytryny

kulinarnyJa
Pstrąg pieczony w ziołach 160

Czas przygotowania: 30 min. Porcja dla 1 osoby Koszt przygotowania: 12,00 zł SKŁADNIKI: 1 świeży pstrąg 1/2 średniej cukinii 1/2 cytryny natka pietruszki koperek przyprawa do ryb oliwa z oliwek papryka czerwona w proszku sól, pieprz PRZYGOTOWANIE ryby: Pstrąga oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy. Oprószamy przyprawą do ryb, solą i pieprzem. W środku i na zewnątrz. Do środka ryby(...)wkładamy obficie koperek, natkę pietruszki i plasterek cytryny. Wstawiamy do pieczenia z odrobiną oliwy na 15-20 min. w temperaturze 180'C. PRZYGOTOWANIE cukinii: Cukinię myjemy i kroimy pod skosem w plastry. Przekładamy do miski i doprawiamy solą, pieprzem i czerwoną papryką w proszku. Przyprawioną cukinie smażymy na oliwie z obu stron. Usmażone plastry cukinii przekładamy na papierowy ręcznik

kulinarnyJa
Pieczone ziemniaki 171

był jeszcze lepszy od ubiegłego i żebyście wytrwali w postanowieniach noworocznych :) Moja propozycja na urozmaicenie zwykłego obiadu. Zamiast zwykłych, gotowanych ziemniaków możemy podać, pyszne, pieczone ziemniaczki z cukinią i czosnkiem, których przygotowanie zajmie dosłownie kilka minut + pieczenie. Nie obawiajcie się pieczonego czosnku, bo w piekarniku czosnek traci swój charakterystyczny, ostry smak i zapach :) ~ Pieczone ziemniaki nadziane cukinią i czosnkiem ~ Składniki(...)ziemniaki cukinia czosnek masło/oliwa kilka ząbków czosnku przyprawa do ziemniaków Ziemniaki myjemy, obieramy i nacinamy. Cukinię kroimy w cieniutkie talarki. Czosnek kroimy w plasterki. Do kieszonek wykrojonych w ziemniakach wkładamy na przemian cukinię i czosnek. Ziemniaki układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, posypujemy przyprawą i na każdego ziemniaka kładziemy plasterek masła lub skrapiamy oliwą. Między warzywa możemy położyć kilka ząbków

Kuchenny Skrawek Nieba
Parmigiana - zapiekanka we włoskim stylu 179

Dzień dobry moi mili! Muszę przyznać, że jestem wielką miłośniczką cukinii. Można ją dostać o każdej porze roku ( oczywiście najlepsza jest ta z przydomowego ogródka mojej babci;) ) , można ją przyrządzać na milion sposobów i świetnie wzbogaca każde, nawet najprostsze danie. W połączeniu z parmezanem jest nieziemska! Dziś wrzucam przepis dla fanów włoskiej kuchni i zarazem...wielkich łakomczuchów(...)dużo ukrywać- Italia nie słynie z niskokalorycznych zapędów! ;) Składniki (na około 4 porcje) :  2  średniej wielkości cukinie 5 łyżek oliwy  cebula ząbek czosnku 800 g pomidorów z puszki 2 łyżki octu winnego 1/2 łyżki suszonego oregano 1/2 pęczka bazylii 300 g startego parmezanu sól i pieprz do smaku Przygotowanie : Cukinie umyj i pokrój w cienkie krążki

Gotowanie to kochanie
DOLMADAKIA GIALANTZI czyli greckie gołąbki w winogronowych liściach 221

DOLMADAKIA GIALANTZI czyli greckie gołąbki w winogronowych liściach z ryżem i cukinią. Zdecydowanie wolę nasze gołąbki, ale z przyjemnością próbuję kuchni świata :) Te gołąbki przygotowałam z sosem serowym, choć Grecy oryginalnie podają z sosem naturalnym czyli z wodą w której gołąbki się gotowały. Wiadomo, że Polacy lubią dużo gęstych sosów ;)  Składniki: ok. 10 dużych winogronowych(...)liści + kilka do wyłożenia garnka 2 szklanki ugotowanego na wpół miękko wcześniej białego ryżu 2 cebule 2 małe cukinie siekana świeża mięta siekana świeża natka pietruszki sól, pieprz 1 l bulionu (nie oszukujmy się, ja użyłam kostki rosołowej! :-P)  sok z połowy cytryny olej do smażenia Składniki na sos: 0,5 l śmietanki kremówki 150 g tartego

Bon Appetit Małgorzaty
LECZO Z KIEŁBASKĄ 166

którą współpracuję posiadam w moim domu różne mieszanki warzyw które zawsze zaskakują smakiem.Zobaczcie jak niewiele trzeba by powstało pyszne danie Składniki: op.Mieszanki Węgierskiej Leczo Iglotex 450 g(pomidor, cukinia,cebula,papryka) 1 cukinia 1 pętko kiełbasy- ja użyłam toruńskiej 4 łyzki koncentraru pomidorowego olej do smażenia sól do smaku pieprz do smaku 2 łyżeczki kolendry odrobina papryczki chili Wykonanie(...)rozrzany olej wrzucamy pokrojoną w półplasterki kiełbaskę, podsmażamy do zrumienienia. Cukinię kroimy w wiekszą kostkę, dokładamy na patelnię, wrzucamy też mieszanke Iglotex. Mieszamy, całość doprawiamy oprószamy solą, pieprzem i kolendrą. Po ok 5 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy, jeśli jest taka potrzeba jeszcze doprawiamy, dodajemy też odrobinę chili. Dusimy ok 15 minut. Świetna mieszanka do przyrządzenia na szybko pysznego lecza

Z Majeczką w kuchni
18 dań na Światowy Dzień Makaronu 309

natce pietruszki z białą fasolą Makaron ze szpinakiem,czosnkiem i serem Makaron z serem twarogowym, Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Pełnoziarniste rigatoni(...)kurczakiem i chrupiącymi warzywami z natką pietruszki Penne z grillowanymi warzywami Spaghetti ze szpinakiem i grana padano Świderki z salami,cukinią i grana padano Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tagliatelle z liśćmi szpinaku Tagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem pecorino Ziołowe spaghetti z zieloną fasolką szparagową

Moja smaczna kuchnia
Placki cukiniowo-ziemniaczne 225

Pyszne i chrupiące mieszane placuszki z cukinii i ziemniaków. Podałam je z sosem czosnkowym  z dużą ilością koperku. Smakowały rewelacyjnie. składniki: 750 g młodej cukinii 750 g obranych ziemniaków 1 jajko 3 łyżki mąki olej do smażenia Cukinię umyć i razem ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Delikatnie posolić i odstawić na sicie(...)minut aby puściła sok. Ziemniaki również zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cukinię dobrze odcisnąć z soku w dłoniach i dodać do startych ziemniaków. Dodać jajko oraz mąkę i dokładnie wymieszać, do smaku doprawić odrobiną soli (nie dużo bo cukinia była solona) oraz pieprzem. Rozgrzać patelnię z olejem i nakładać po łyżce masy formując placuszki. Smażyć z obu stron

Monia miesza i gotuje
Sałatka z kuskusem i suszonymi pomidorami. 474

Pyszna, smaczna, sycąca sałatka z kuskusem, suszonymi pomidorami i lekko podsmażoną cukinią. Uwielbiam takie proste i szybkie w przygotowaniu sałatki. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: Szklanka ugotowanego kuskusu 8 suszonych na słońcu pomidorów w oleju 100 g cukinii 40 g cebuli Średni pomidor Łyżka przyprawy do grilla 2 łyżki oliwy z oliwek Sól,pieprz Olej do smażenia Przygotowanie:  Dobrze umytą(...)cukinię kroimy w słomkę, a cebulę w drobną kostkę. Na oleju smażymy cebulkę i cukinię przez ok. 5 min. Pod koniec dodajemy przyprawę do grilla.  Suszone pomidory odsączamy z oleju i kroimy w drobniejsze elementy. Pomidor kroimy w kostkę.  Do oliwy dodajemy łyżkę oleju pozostałego od suszonych pomidorów, dokładnie mieszamy.  Do ugotowanego kuskusu dodajemy cebulę z cukinią

Kuchnia Łukasza
Cukiniowy sos na zimę 150

moim warzywniaczku pełno cukinii więc szkoda żeby się zmarnowała i przetwarzam ją jak tylko mogę. Bazując na przepisie  warzywny mix z ogórkami  stworzyłam cukiniowy sos. Wystarczy potem dodać jakieś mięsko i mamy pyszny sosik do makaronu lub ryżu. W planach mam też sos słodko-kwaśny z cukinią. Nigdy jeszcze takiego nie robiłam, przepis dostałam od znajomej więc zobaczymy(...)tego wyjdzie. składniki: 2,5 kg cukinii 0,5 kg cebuli 4 czerwone papryki 500 g przecieru pomidorowego 100 g koncentratu pomidorowego 1 łyżka słodkiej papryki 3 płaskie łyżki soli 1 łyżka cukru Cukinię obrać ze skórki, usunąć miąższ z pestkami i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Potrzebujemy 2,5 kg już obranej i startej cukinii. Cebulę obrać

Monia miesza i gotuje
Placuszki drobiowo-cukiniowe z duszoną kalarepką 457

Zapraszam na pyszne placuszki z mięska drobiowego i cukinii. Placuszki podałam z duszoną kalarepką i mizerią.  składniki: placuszki 500 g mięsa mielonego drobiowego 1 młoda cukinia ok 500 g ( użyłam żółtej) 1 jajko 4 łyżki mąki sól ziołowa Kamis do smaku pieprz Kamis do smaku olej do smażenia duszona kalarepka 3 kalarepki masło klarowane do smażenia 2 łyżki posiekanego(...)koperku sól ziołowa Kamis do smaku 5 łyżek śmietanki 30 % Cukinię umyć i zetrzeć razem ze skórka na tarce o grubych oczkach. Lekko posolić, wymieszać i odstawić na sicie aby puściła sok. W tym czasie kalarepki obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić kalarepkę i smażyć aż lekko zmięknie. Dodać koperek, doprawić do smaku. Na koniec dodać

Monia miesza i gotuje