obiecałam... pokażę wam kilka pomysłów na nadmiar cukinii w kuchni :))) Jeśli jeszcze nie macie dość, proponuję - placuszki z cukinii :) Przygotowuje się je bardzo podobnie do Placka z sosem jogurtowo-czosnkowym . Placuszki pieką się błyskawicznie - i im cieńsze uda się Wam je nałożyć na patelnię - tym lepiej :) Ja nakładałam ciasto łyżką stołową i przyciskałam do patelni. Danie można urozmaicić dodając(...)placków różne sosy, ten na zdjęciu to sos jogurtowo-czosnkowy, który znacie z poprzedniego wcielenia cukinii - i który nam się jeszcze nie znudził :) ale zamiast tego, możecie zrobić np. sos jogurtowo-pomidorowy :) Poniżej podam Wam przepis :) Składniki: Placki: 1 nieduża cukinia (ok. 300g.) 1 średnia cebula czerwona 4 łyżki mąki 2-3 jajka odrobina oliwy do smażenia sól Sos: 150g
Spektrum SmakuSernik ten zrobiłam na imieniny mężusia. W szafce znalazłam jeszcze słoiczek cukinii więc postanowiłam dodać go do masy serowej. Nikt nie zgadł, że to cukinia. składniki: 1 kg sera, u mnie z wiaderka 8 jajek 3/4 kostki masła 1/2 szklanki cukru 3 łyżki cukru waniliowego szczypta soli 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 słoiczek cukinii a`la ananas o pojemności(...)herbatniki do wyłożenia formy Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Blaszkę o wymiarach 25x28 natłuścić i dno wyłożyć herbatnikami i odstawić. Użyłam resztek herbatników kakaowych i pełnoziarnistych. Cukinie osączyć na sicie z zalewy. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i odstawić. Masło utrzeć z cukrami, następnie dodać żółtka. Potem porcjami dodawać
Monia miesza i gotujeSmaczne przekąski ,świetnie nadają się na kolację lub na przystawkę dla gości. Składniki 2 małe cukinie ser kozi 200 g 1/2 łyżeczki papryki w proszku 1/2 łyżeczki startego imbiru pieprz sól 1 duże awokado mała puszka tuńczyka w sosie własnym mała szalotka sok z 1/2 limetki świeżo zmielony czarny pieprz łyżeczka posiekanej natki pietruszki Przygotowanie Pasta z awokado z tuńczykiem(...)Dodałem do tuńczyka , skropiłem sokiem z limonki , wymieszałem widelcem , miażdżąc awokado tak aby powstała pasta. Doprawiłem solą , pieprzem, dodałem posiekaną natkę pietruszki. Podałem na chlebie (można na krakersach). Cukinia faszerowana kozim serem : W dużym rondlu ugotowałem w osolonej wodzie cukinie 10 minut, a następnie przelałem zimną wodą, aby je zahartować. Cukinię pokroiłem na kawałki długości ok. 5 cm. Wydrążyłem
R'n'G Kitchenjuż nie pokazuje ponad 30 stopni, a więc można wrócić do kuchni i ugotować pyszny obiad. Dziś spacerując po sklepie nie mogłam się oprzeć, by nie wrzucić do koszyka cukinii... A później pomysł na obiad wykreował się bardzo szybko i lista zakupów uzupełniała się o kolejne warzywa i niezbędne produkty do sporządzenia pysznego, domowego leczo. Ale żeby nie było(...)już tak mam, że zawsze muszę coś zmienić, coś dodać... - wykorzystałam do przyprawienia mojego obiadu włoskie zioła. Efekt smakowy był fantastyczny. Zapraszam Was serdecznie na moje leczo z cukinią i kiełbasą. ... ja uwielbiam leczo, a Wy? Składniki: 1 cukinia 2 świeże pomidory 3 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego + 1 1/2 dodatkowo (opcjonalnie) 1 duża czerwona cebula 2 papryki (czerwona i żółta
Słodkie okruszkiPyszne mięciutkie kotleciki z kaszy jaglanej i cukinii. Pyszne na gorąco jako dodatek do drugiego dania, jak i na zimno do kanapek. Super alternatywa dla placków z cukinii. Z myślą o kotlecikach ugotowałam już rano podwójną porcje kaszy jaglanej, część zjedliśmy z owocami na śniadanie, resztę wykorzystałam do kotletów. Polecam! Składniki: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 średnie cukinie(...)tartej 1 jajko bułka tarta do obtoczenia tłuszcz do smażenia Wykonanie: ugotuj kaszę jaglaną wg przepisu . Przestudź cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle cukinię zetrzyj na grubych oczkach tarki jarzynowej, posól. Poczekaj, aż puści sok i odciśnij nadmiar soku na sitku. Marchew obierz i zetrzyj również na grubych oczkach tarki jarzynowej, następnie kawałek parmezanu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kolacyjną przekąskę polecamy wspaniałe, delikatne placuszki z cukinii, to warzywo bardzo atrakcyjne z uwagi na walory odżywcze, warto je wykorzystywać w kuchni do przygotowywania rozmaitych potraw, a jedną polecaną są właśnie są takie oto placuszki: Składniki: 1 kg cukinii 2 cebule czerwone 20 dag sera typu feta 10 łyżek mąki pszennej 3 jajka 1 łyżka masła 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia szczypta kurkumy oregano i bazylii sól i pieprz do smaku olej do smażenia Wykonanie: Cukinie myjemy nie obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy na sito solimy, odstawiamy. Kiedy puści sok odciskamy jeszcze. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, podsmażamy na patelni, studzimy, dodajemy do odciśniętej cukinii. Ser rozkruszamy w malutkie kawałki dorzucamy do cukinii, wbijamy jajka, wsypujemy mąkę
kgwjanczewowrzucamy do nich zbędnych kalorii przez smażenie czy panierowanie. Dzisiaj zapraszamy Was na schabowe roladki :) Jak już można się domyślić zostały one przygotowanie na parze, w środku kryją cukinię na która właśnie rozpocznie się sezon ... Schabowe roladki z cukinią na parze SKŁADNIKI : 2 plastry schabu około 100 - 150 g cukinii gałązki koperku 2 łyżki ketchupu sól morska świeżo(...)mielony kolorowy pieprz PRZYGOTOWANIE : Schab oprószamy solą i pieprzem, nakłuwamy siekaczem do momentu uzyskania cienkiego kotleta. Następnie schab smarujemy ketchupem. Cukinie ścieramy na dużych oczkach, nakładamy startą cukinię na schab oraz układamy gałązki świeżego koperku, zwijamy w roladkę. Spinamy roladki wykałaczkami. Roladki oprószamy solą morską i śwież zmielonym kolorowym pieprzem. Układamy roladki w parowarze
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidział z książkami kucharskimi w nadziei, że kupię książkę z ciekawą zawartością. Przeglądałam wiele. W jednej z nich, której tytułu niestety nie pamiętam znalazłam przepis na placuszki z cukinii. Bezglutenowe i smaczne. W oryginalnym przepisie jest użyta mąka kukurydziana. Cukinię kujemy często. Szczęśliwie się złożyło, że w lodówce miałam też mozzarellę, więc postanowiłam wypróbować przepis. Efekt jest dość ciekawy. Choć(...)sobie nie wyróżnia się wyrazistym smakiem, to jest fajnym dodatkiem do placuszków. Zrobiłam też wersję z żółtym serem i mąką z ciecierzycy. Do placuszków potrzebna jest : 1 średniej wielkości cukinia kulka mozzarelli lub 100 g. sera żółtego( startego na tarce o grubych oczkach) 1 duże jajko 2 łyżki mąki bezglutenowej ( robiłam wersję z mąką z ciecierzycy z żółtym serem) sól
apetytnapieczeniefont-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Obecnie sezon na cukinie zbliża się wielkimi krokami więc dlaczego nie wykorzystać jej zamiast ziemniaków!? Oto drobny pomysł! Składniki: -> 1 średnia cukinia -> 1 łyżeczka oliwy z oliwek -> ½ kostki sera mozzarella(...)łyżeczki sezamu. Wykonanie: Cukinię dokładnie płuczemy. Odkrawamy końcówki, które nie będą nam potrzebne. Nastawiamy piekarnik na 180C. Cukinię kroimy na talarki grubości około 0.5-1 cm. Ustawiamy na blaszy i polewamy oliwą z oliwek, oprószyć solą i pieprzem . Wkładamy do piekarnika na 7-10 minut. W tym czasie sezam prażymy na suchej, rozgrzanej patelni a ser mozzarella trzemy
Jedz zdrowo żyj zdrowo!wyrafinowanego i pomyślałam, żeby nadać warzywom nieco włoskiego temperamentu. Kosztowało to nieco więcej zachodu, niż przy tradycyjnej zapiekance ziemniczanej, ale efekt końcowy okazał się bardzo aromatyczny, chrupiący młodą cukinią, i pięknie pachnący ziołami. Polecam tę zapiekankę szczególnie teraz, kiedy możemy kupić młode kartofelki i delikatną cukinię, a pomidory prawie, prawie pachnące słońcem. ;) Składniki(...)mięsa mielonego 1 jajko spora garść grubo posiekanego szczypiorku 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 10 niedużych kartofelków 1 i 1/2 młodej cukinii 4 pomidory 1 cebula 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki płatków chili 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki zioła świeże lub suszone: tymianek, majeranek, rozmaryn 2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonej bazylii 8 łyżek oliwy z oliwek
Kuchnia Prezydentowejczęści jasnozielonej 2 zielone długie liście pora 2 małe ziemniaki kawałek kalarepki 5 zielonych cebulek (gruby szczypior) po kilka gałązek natki pietruszki i koperku (najlepiej z łodygami) 1 cukinia 1/2 świeżego ogórka 2 garście mrożonego lub świeżego groszku (absolutnie nie może być z puszki!) 300 ml białego, lekkiego wina 1 łyżka brązowego cukru sól, pieprz z młynka Warzywa pokroiłam(...)dużą kostkę, cebulkę w krążki odkładając 1/3 kostek cukinii i 1/3 kostek ogórka i kilka łyżek szczypioru. Oddzieliłam łodygi ziół. Bulion zagotowałam, wrzuciłam pokrojone w kostkę ziemniaki, kalarepkę, łodygę brokuła, pora, cebulkę, łodygi ziół, dodałam łyżkę masła. Gotowałam z częściowym przykryciem do miękkości ziemniaków. Po tym czasie dodałam ogórka, cukinię, groszek, pozostały por, połowę posiekanych ziół, gotowałam kolejne
Kuchnia PrezydentowejSKŁADNIKI 1 cebula 2 cukinie wielkości ogórka 6 jajek sól i pieprz 2 oliwy z oliwek do smażenia ( lub innego oleju ) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Z cukinii odciąć zdrewniałe końcówki i pokroić na cienkie plasterki. Cebulę i cukinię podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Ubić jajka, dodać sól i pieprz do smaku a następnie wlać mieszankę jajeczną na patelnię. Trzymać
zielonacukinkaidealne do przygotowywania takiego majonezu. Ja od dziś będę już robić go sama. Szeroka gama smakowa tych serków daje duże pole do popisu." Makaron z grillowaną cukinią, wędzonym pstrągiem i majonezem ziołowo- cytrynowym (przepis własny) Składniki dla 4 osób: 250g makaronu fusilli z mąki pełnoziarnistej 1 mała cukinia 125g wędzonego pstrąga tęczowego 2 gałązki bazylii(...)łyżka octu ryżowego 1 żółtko ugotowane na twardo szczypta cukru sól pieprz WYKONANIE Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i zahartować zimną wodą. W tym czasie pokroić cukinię w plastry grubości 3mm. Oprószyć solą i pieprzem. Posmarować z obu stron olejem czosnkowym. Odstawić na 5 minut. Serek , żółtko, musztardę, ocet, cukier, sól i pieprz zmiksować w blenderze
Wiem co jemCukinia w cieście naleśnikowym zmodyfikowany przepis znaleziony w starym zeszczycie mamy ;) // 2 porcje ~1 średnia cukinia (lub jak u mnie - pół gigantycznej) ~80g mąki pszennej ~40g mąki żytniej typ 720 (można też dać pszenną, albo jakąkolwiek inną) ~2 jajka ~200ml mleka + trochę wody do uzyskania w miarę gęstej konsystencji (ciasto powinno być gęstsze niż na zwykłe naleśniki) Cukinię obieramy(...)pieprzu lub innych przypraw). Pozostawiamy ją dopóki nie puści soku (ok. 30 min). W tym czasie przygotowujemy ciasto na naleśniki. Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera. Gdy cukinia będzie gotowa, rozgrzewamy na patelni olej (ja smazyłam na teflonie bez tłuszczu). Maczamy kawałki cukinii w cieście naleśnikowym i kładziemy je na rozgrzanej patelni, po ok.20s sprawdzamy czy zarumieniły się
chili & sugarprzepisami. Tym razem mamy dla was domową kiełbasę, którą przed grillowaniem potraktowaliśmy piwną marynatą i owinęliśmy boczkiem, białe pszenne bułki idealnie pasujące do kiełbasy i w ramach sałatki faszerowana cukinia. A wpis zamieszamy już dzisiaj, bo dla niektórych właśnie się zaczął długi majowy weekend. W sumie nie mam się co cieszyć, bo ja się wśród tych "niektórych" niestety nie znajduję(...)papierem do pieczenia. Oprószamy mąką, nacinamy ostrym nożem lub żyletką z wierzchu i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na jakieś 40 minut. Pieczemy 25 minut w 200 stopniach. FASZEROWANA CUKINIA 4 cukinie 2 czerwone papryki 4 dymki kilka pieczarek suszone pomidory kilkanaście czarnych oliwek 1/2 opakowania sera feta kilka gałązek świeżego oregano oliwa z oliwek sól, pieprz Cukinie kroimy wzdłuż
Marder&Marder Manufacture