cukinii można wyczarować wiele potraw, w tym również ciasto na słodko, dodatek jagód stanowi idealne uzupełnienie - ciasto robi się szybko, a dzięki cukinii jest wilgotne SKŁADNIKI 1 kostka masła, 2/3 szkl. cukru pudru, 2 jajka, 200 g startej na grubych oczkach cukinii, 1 1/3 szkl. mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cukru cynamonowego, 3 łyżki wiórek(...)kokosowych 1/3 szkl. jagód WYKONANIE Cukinię myjemy, ścieramy na tarce razem ze skórką, osączamy z nadmiaru soku. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po 1 jajku, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier cynamonowy, wiórki kokosowe oraz cukinię – mieszamy łyżką, na końcu dodajemy jagody, delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy o wymiarach 24x12 cm wyłożonej pergaminem, pieczemy
słodki bratekKolorowa sałatka z cukinii 2016-08-22 12:21:28 Kiedy na straganach pojawiają się sezonowe warzywa to znak, że nadszedł czas na przygotowywanie przetworów. To nic, że sklepy są pełne półproduktów i wymyślnych przetworów, a zamrażarki w marketach oferują warzywa w dziesiątkach wariantów i przygotowane do spożycia po ugotowaniu lub zagrzaniu. Nic nie zastąpi domowych przetworów. Zimą nie zawsze(...)czas, aby przygotować świeżą sałatkę do obiadu. Wtedy właśnie sięgam do spiżarni po różne, kolorowe sałatki. Otwieram słoik a tam smaki, zapachy i kolory lata. Sałatka z cukinii jest pyszna, chrupiąca i aromatyczna. Pasuje do wielu dań obiadowych, ale również jako dodatek do kanapek. Napisz recenzje Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 25 min Czas gotowania 25 min Czas przygotowania
Wędrówki po kuchnibyło się przekonać do samodzielnego wykonania. W końcu, w tym roku, spróbowała zrobić go moja Mama. Okazał się naprawdę smaczny i w ogóle nikt nie pomyślał, że to z cukinii. Przekonała mnie, teraz i ja mam kilka swoich słoiczków o smaku cytrynowo- pomarańczowym. Składniki: 6 kg cukinii- przed obraniem i wydrążeniem nasion 3 galaretki pomarańczowe 3 galaretki truskawkowe(...)szklanki cukru 4 płaskie łyżeczki kwasku 150 ml wody Sposób przygotowania: Cukinię obieramy, dokładnie wydrążamy środki nasienne i kroimy w drobną kostkę. Dusimy z dodatkiem wody. Do gotującej się cukinii dodajemy cukier, mieszamy aż się rozpuści. Dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy 3 galaretki pomarańczowe, do drugiej truskawkowe. Każdą część zaprawiamy także 2 płaskimi łyżeczkami kwasku cytrynowego. Miksujemy
Kuchnia w czekoladziedania gotowe, które przyrządzone według własnego pomysłu, mogą stać się pełnowartościowym posiłkiem. Na pierwszy ogień poszły gołąbki w sosie pomidorowym. Postanowiłam je zapiec pod pierzynką z papryki i cukinii. Żeby było bardziej pożywnie całość posypałam startą mozzarellą. Wyszło całkiem pyszne danie. Myślę, że wyzwanie zaliczyłam na 5+ ;). Jak na razie ja prowadzę 1:0. Serdecznie polecam! GOŁĄBKI ZAPIEKANE(...)PIERZYNKĄ Z PAPRYKI I CUKINII. Składniki na 2 porcje: 1 słoik gołąbków w sosie pomidorowym Pamapol 1/2 zielonej papryki 1/2 czerwonej papryki 1 mała cukinia 2 łyżki oliwy z oliwek 1 mała cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz kolorowy zioła prowansalskie 60 g tartej mozzarelli Sposób przyrządzania
Zakątek rozkoszy kulinarnychPyszny dodatek do obiadu. Lekko podsmażona cukinia na oleju kokosowym. Smczanego! :) Dodatek do obiadu - smażona cukinia Składniki: cukinia sól czosnkowa olej kokosowy Sposób wykonania: Cukinie dokładnie myjemy. Kroimy w plasterki (około 1 cm). Doprawiamy solą czosnkową i pozostawiamy na około 10 min. Po tym czasie cukinie osuszamy papierowym ręcznikiem. Rozgrzewamy olej kokosowy. Smażymy około 1 min z każdej strony
Smaki NataliiLeczo, które ostatnio pokazałam tutaj cieszyło się wśród Was ogromnym zainteresowaniem. Cieszy mnie to, bo w końcu taka potrawa, jak leczo najlepiej smakuje, kiedy są świeże pomidory, cukinia... i inne dodatki i można to wszystko doskonale przyprawić. Ale pytaliście mnie również o przepis na leczo bez dodawania kiełbasy, które jednocześnie nie straciłoby na smaku i atrakcyjności. Spełniam więc Waszą(...)prośbę i dzisiaj mam dla Was.... leczo w wersji wegetariańskiej Składniki: 2 cukinie 2 cebule 3 kolorowe papryki świeże pomidory kilka pieczarek 1 słoik przecieru pomidorowego (domowy) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego puszka kukurydzy (lub świeża, wyłuskana) 1 łyżeczka papryki słodkiej ½ łyżeczki papryki ostrej (można dać mniej, jak kto woli) 2-3 łyżki oleju sól i pieprz
Kuchnia u KrysiKurczak z cukinią to świetna propozycja dla osób zapracowanych, które nie mają czasu na przygotowanie czegoś bardziej czasochłonnego. Przygotowanie całego dania, zakładając, że podamy je np. z ryżem czy kaszą zajmie nam około 15 minut a zaręczam, że jest naprawdę smacznie. Młoda cukinia jest słodka, a podsmażona na patelni smakuje świetnie nawet beż żadnych dodatków. Nie potrzeba też tutaj dużo(...)przypraw, a nawet lepiej nie przesadzać, by nie zniszczyć jej delikatnego smaku. Jeżeli nie jadacie drobiu, pierś śmiało można zastąpić np. polędwicą wieprzową. Składniki: młoda cukinia o wadze 0,4 kg - mogą być też np. dwie maleńkie sztuki po 0,2 kg każda 0,6 kg piersi z kurczaka garść łuskanego słoneczniku sól czosnkowa i pieprz ziołowy jako przyprawy oliwa
Poezja Smaków - blog kulinarnylubię ich troszkę wpałaszować. Na targu wypatrzyłam świeże kurki, a w lodówce miałam pół kilo świeżej fasolki szparagowej. Zrobiłam z tego gulasz wegetariański, który fantastycznie smakował z dodatkiem młodej cukinii i orzeszków pistacjowych. Do gulaszu dodałam tylko proste przyprawy, czyli sól i pieprz, zaś zioła pominęłam. Nie chciałam zdominować subtelnego smaku delikatnych warzyw oraz grzybów, którymi można zajadać się jedynie(...)roku. Cukinii nie gotowałam, gdyż zależało mi na zachowaniu elementu chrupkości - jeśli dodasz ją natychmiast do ugotowanych kurek, nabierze temperatury i delikatnie zmięknie. Całość wzbogaciłam śmietaną Crème fraîche. Gulasz ze świeżych kurek i fasolki szparagowej. Składniki (Porcji: 2 duże) 250 g świeżych kurek 500 g świeżej fasolki szparagowej, przekrój w poprzek na 3 części 1 młoda, mała cukinia
Szybko Szybkowarroku dość często przygotowywałam kwiaty cukinii. Są pyszne i błyskawicznie można je przygotować na różne sposoby - w cieście i faszerowane. Tym razem zrywałam malutkie cukinie z kwiatem i grillowałam je z dodatkiem soli himalajskiej i oregano. Rewelacja! Polecam każdemu spróbować tego cuda! Składniki : * kilka małych cukinii wraz z kwiatem * sól himalajska * oregano suszone * łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie : Cukinie(...)przyprawić, polać oliwą i odłożyć na 20 minut do lodówki. Układać cukinie na tacce do grilla, grillować po 5-7 minut z obu stron tak by nadal były chrupiące. Podawać z sosem czosnkowym
Magiczne Życie MartyFajny pomysł na obiad, albo kolację. Bardzo syta potrawa. Ostatnio zalegała mi cukinia, którą dostałam, więc było trzeba ją jakoś spożytkować. Więc oto i ona. Jesli lubicie cukinie z połączeniem mięsa zróbcie, to zawsze jakiś nowy pomysł na danie, na pewno zaskoczycie znajomych czy rodzinę ;) Składniki: 500g mięsa mielonego - u mnie wieprzowe 4 cukinie - ja miałam jedną ogromną(...)woreczki ryżu ser opcjonalnie około 200-300 g szklanka bułki tartej - lub więcej olej 3 jajka sól, pieprz, czosnek granulowany majeranek Przygotowanie: Ryż ugotować i ostudzić. Cukinie myjemy kroimy w poprzek na pół, wydrążamy pestki, delikatnie solimy i pozostawiamy. Pieczarki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, siekamy połowę cebuli i wszystko dusimy do miękkości i odparowania wody
Garnkowe fanaberieWczoraj dostałam zapas świeżutkich oscypków, które wykorzystałam do dzisiejszego obiadu. Oscypek fajnie podkręca smak mięsa. Składniki: - 2 cukinie - 2 małe oscypki - 1 papryka - 2 małe cebule - 3 ząbki czosnku - 1/2 kg mięsa mielonego - 1 łyżeczka delikatu do mięs - 1 łyżka sosu balsamicznego - pieprz czarny do smaku Przygotowanie: Cukinię myjemy, przekrawamy na pół i wydrążamy środki. Cebulę, czosnek, paprykę oraz środek(...)cukinii kroimy w kosteczkę. Cebulę z czosnkiem podsmażamy, dodajemy do niego mięso mielone i chwilę podsmażamy. Do przygotowanego mięsa dodajemy cukinię, paprykę oraz przyprawy. Faszerujemy cukinię a wierzch posypujemy startym oscypkiem.Pieczemy 1 godzinę
Zainspirowana w kuchnilubią suchą, inni rzadką (nawet z mlekiem), jedni z pomidorami, inni z szynką... wariacji "jajecznicowych" można wymyślać chyba w nieskończoność. U mnie dziś (z racji sezonu) jajecznica z cukinią i tradycyjnie już z pieczarkami i pomidorami. Składniki: 2 jajka 1 pieczarka 1 plaster cukinii 1/2 małego pomidora 1/2 łyżeczki masła sól Wykonanie: Z dużej cukinii ukroić plaster grubości około(...)plastry z mniejszej cukinii). Wydrążyć miękki środek i pociąć na mniejsze kawałeczki twardszą część cukinii. Pokroić również pieczarki i pomidor. Warzywa podsmażyć na maśle, następnie dodać rozbełtane wcześniej jajka i dosolić. Smażyć do uzyskania odpowiedniej konsystencji jajecznicy
Tradycyjna KuchniaKasza bulgur smażona ze świeżymi pomidorami, papryczką chili, czosnkiem i cukinią, to jeden z moich ulubionych dodatków do obiadu. Jest bogata w smaku i dość sycąca. Dobra zarówno na ciepło jak i na zimno. Świetna do zapakowania w pojemnik i zabrania do pracy lub jako dodatek do mięs czy ryb z grilla. Na patelni najpierw podsmażamy cebulkę(...)cukinią i papryczką chili. Następnie dodajemy świeże pomidory i starty na tarce czosnek. Smażymy, aż sos lekko zredukuje się i zagęści, po czym dodajemy ugotowaną kaszę. Mieszamy i doprawiamy natką pietruszki oraz sokiem z cytryny. Zamist kaszy bulgur można też użyć kaszy jaglanej, gryczanej lub kuskusu. SKŁADNIKI / 4-6 porcji 1 szklanka kaszy bulgur 2 szklanki gorącego
cool and mintyRobiłam już ciasto z marchewką, buraczkami,fasolą. Brakuje ciasta z cukinią więc zapraszam dziś na czekoladową pokusę właśnie z cukinią.Ciasto rewelacja,wyszło pyszne,pulchne,delikatne i cudnie czekoladowe. Biorę udział w akcji Słodkości z warzywami Składniki: 500 g cukinii (po obraniu i wyrzuceniu środków) 150 g cukru pudru ( zmielony ksylitol) Kłos-Pol 400 g mąki pszennej(...)tartej 50 g pół szklanki oleju 2 jajka śmietana 18% pół szklanki Dodatkowo: czekolada mleczna lub gorzka , jaką tam lubicie 150 g mleko 3 łyżki Krok 1 Cukinie obrałam, wykroiłam środki i starłam( mam robota więc to moment poszło). Krok 2 Do misy wbiłam dwa jaja temp pokojowa.Dodałam cukier puder i zmiksowałam na puch, wlałam olej
Różowa kuchniasię ją po prostu z podsmażoną na maśle bułką tartą. Można ją także wykorzystać do zrobienia sałatek, przetworów na zimę czy zapiekanek, albo zup. Ja ją dzisiaj połączyłam z cukinią. Wyszła prosta, szybka i smaczna zupa.Polecam. ZUPA FASOLKA z CUKINIĄ Składniki: 1 l bulionu 1 cukinia 1 duża garść fasolki szparagowej 2-3 ziemniaki 1 cebula 3-4 liście laurowe(...)się bulionu wrzucamy liść laurowy oraz ziele angielskie, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz przesmażoną cebulę. Fasolkę myjemy, ucinamy końcówki (można przekroić tez na 2 części) Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Kiedy ziemniaki będą miękki, wyjmujemy z garnka liście laurowe i ziele, a ziemniaki miksujemy blenderem z wywarem. Następnie dodajemy fasolkę szparagową
Bon appetit mon amie