Przed-wakacyjny, przed-urlopowy post.... Odpoczywajcie! Kasza jaglana z cukinią, porem i suszonymi pomidorami późną kolację. A ja lecę się pakować. Kierunek - Macedonia!! Kasza jaglana z cukinią, porem i suszonymi pomidorami z dodatkiem sera pleśniowego Składniki: 3 średnie cukinie 1 por (biała i jasnozielona część) 7-8 suszonych pomidorów w oleju ½ szklanki suchej kaszy jaglanej(...)lekko solimy, dodajemy kurkumę, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu 7 minut (kasza będzie jeszcze gotowana w potrawce). Po ugotowaniu mieszamy widelcem i zostawiamy pod przykryciem. Cukinię myjemy i razem ze skórką kroimy na średniej wielkości kawałki. Pora kroimy w półtalarki. Na głębszej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojonego pora, chwilę podsmażamy, dodajemy cukinię i dusimy około
Moja Mama GotujePotrawka z brokułem cukinią, ziemniakami i pestkami słonecznika. Przygotowana według kuchni pięciu przemian. Szybko, prosto, zdrowo i pysznie! Potrawka z brokułem cukinią, ziemniakami i pestkami słonecznika Składniki: 1 marchewka 4 ziemniaki ½ średniej cukinii ½ brokułu 2 duże łyżki nasion słonecznika 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 7 ziarenek pieprzu 3 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego ½ łyżeczki soli himalajskiej 1/3 łyżeczki kurkumy(...)łyżeczki tymianku 450 ml wody Przygotowanie: Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki, obrane ziemniaki i cukinię (ze skórką) w dość dużą kostkę, brokuły dzielimy na różyczki. Do garnka wlewamy połowę wrzącej wody. Dodajemy marchewkę i gotujemy 1 minutę. Dodajemy liście laurowe, pieprz, angielskie ziele, tymianek i gotujemy 1 minutę. Dodajemy sól i gotujemy 1minutę. Dodajemy natkę pietruszki i gotujemy
Moja Mama Gotujesłodki ziemniak), 1 mała biała cebula, ok. 250 g portobello ( 3 szt.), 2 łyżki oleju rzepakowego, pieprz czarny grubo mielony do smaku, ½ łyżeczki mielonej papryki słodkiej wędzonej, 100 g cukinii, sól, 2 szt pergaminu do smażenia WINIARY Pomysł na... Papirus soczystą pierś kurczaka w złocistym curry, ¼ łyżeczki cukru, listki świeżej mięty. Przygotowanie: Orane ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie(...)Farsz ziemniaczany przejdzie przyprawami i będzie z wierzchu chrupiący. Kapelusze zdejmujemy z patelni przez przykrycie ich talerzem i energiczne odwrócenie patelni, odklejamy pergamin. Podczas smażenia grzybów przygotowujemy cukinię. Cukinię po długości kroimy w bardzo cienkie słupki, najlepsza do tego będzie obieraczka do warzyw z ząbkami. Wrzucamy do gorącej wody z dodatkiem soli i cukru
Moniki SmakołykiCukinia :) nie mogliśmy doczekać się naszej cukinii, która jeszcze nie jest posiana, bo zima za oknem ... więc zrobiliśmy zakupy :) ...a na własne pomidorki też trzeba jeszcze zaczekać :) cóż można zakupić i pomidorki :) Tak powstał przepis, który można nazwać " wspomnienie lata" :) Potrzebujemy cukinię, pomidorki i coś jeszcze :)... ...trochę czasu i piekarnik :) Cukinię kroimy i łyżeczką wybieramy gniazda, pozostałe(...)składniki kroimy w mini kostkę... ...napełniamy gniazdka serem, cebulą, przyprawami... ...na koniec dodajemy pomidorki... z pozostałych produktów i bułek z masłem robimy pieczywo czosnkowe :) Tak przygotowaną cukinię wkładamy do piekarnika na 15 min w 200 st.C zostawiając miejsce na bułki... ...dokładamy bułki i pieczemy jeszcze 3 minuty :) Po tym czasie podajemy gotowe, smaczne przekąski :) Smacznego
chleba naszegociut inaczej. Jak? Przekonajcie się, smacznego już dziś! Samo zdrowie w jednym dużym garze - dedykuję najwspanialszemu mężczyźnie na świecie - mojemu Mężowi, a zarazem mojemu największemu Przyjacielowi. Składniki: 3 cukinie 2 bakłażany 4 cebule 5 pomidorów 3 ząbki czosnku 2 papryki czerwone 3 papryki zielone 2 papryki żółte opcjonalnie: szklanka 250 ml passaty(...)być miękka, ale nadal lekko chrupiąca, gdy ją za bardzo przesmażymy to skórka się oddzieli, a tego nie chcemy, zrobi się taka lekka "papcia". 4. Pomidory, bakłażany i cukinię kroimy w kostkę (nie za małą, nie za dużą). Rada: Tak jak bakłażana nie obieraj cukinii ze skórki. Jest jadalna. Co do cukinii - w sklepie gdy ją wybierasz
Zasmakuj KuchniBardzo szybka do przygotowania kolacja. Zawierająca w większości warzywa – cukinię, cebulę i czosnek oraz jajko. Wystarczy obrać cukinię obieraczką do warzyw tworząc cieniutkie paski. Smażymy dosyć krótko na patelni ponieważ chcemy by cukinia zachowała swoją kruchość, dodatkowo nie ma aż tak dużo strat witaminowych. Składniki (na 2 porcje) 2 średniej wielkości cukinie duża cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka(...)łyżki oleju sól, pieprz, gałka muszkatołowa Sposób przygotowania: Na patelni podsmaż posiekaną w piórka cebulę. Kiedy ładnie się zarumieni dodaj rozgnieciony czosnek. Cukinię obierz obieraczką tworząc cienkie paseczki przypominające makaron tagliatelle. Wrzuć na patelnię i podsmaż aż lekko zmięknie i nabierze koloru. Nie zostawiaj jej za długo na patelni ponieważ zrobi się papka. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką
wysmienityCukinia taka droga ale moja zachcianka jeszcze większa. Nie odstraszyły mnie ceny i zrobiłam pyszne ciasto. Nie czuć cukinii, bez obaw ciasto jest wilgotne i pyszne. Podobne do murzynka z powidłami. Składniki: 500 g cukinii startej wiórka 150 g cukru pudru ( dałam 250) 400 g mąki pszennej typ 500 3 łyżki błonnika kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)białej czekolady (lub lukru)( dałam 200 g czekolady białej dodatkowo starłam 100 g na wiórka i posypałam kiedy zastygła) Przygotowanie: Jak wiecie najpierw obieramy cukinie i wycinamy środki potem ścieramy na wiórka (mamy już przygotowaną więc zabieramy się za dalszą cześć). Cukier oraz jaja miksujemy na puch ( masa potraja swoją objętość).Dodajemy olej i śmietanę, delikatnie mieszamy
Różowa kuchniaWczoraj na obiad robiłam krem z cukinii. Zupka wszystkim bardzo smakowała, więc postanowiłam się z Wami podzielić przepisem na nią. Pierwszy raz przygotowałam zupę na wywarze tylko z warzyw i byłam miło zaskoczona. Zupka smaczna i szybka w przygotowaniu, taka, jaką lubię najbardziej. Składniki: - ok. 700 g cukinii, - łyżka masła, - ząbek czosnku, - por, - 2 marchewki, - pietruszka, - duży ziemniak, - bazylia(...)kawałek selera. Sposób przygotowania: Jeśli ktoś ma przygotowany bulion warzywny bądź rosół, może przygotować cukinię i połączyć ją z nim. Jeśli nie posiadamy to robimy własny bulion warzywny. Warzywa ( por, marchew, pietruszka, ziemniak) obieramy, myjemy, kroimy, przyprawiamy i gotujemy do miękkości. Jak wszystkie warzywa są już miękkie miksujemy je blenderem. W większym rondelku rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojoną w piórka
Pani domowaPyszny, aromatyczny keczup z cukinii. Śmiało mogę stwierdzić, że nie jadłam lepszego keczupu, nawet mój ulubiony Heinz przy tym wymięka. Jeśli jeszcze nie próbowaliście...nie czekajcie dłużej. Przepis znalazłam u mojej blogującej koleżanki Marzeny z bloga Kulinarna Maniusia. Marzena zachwala się ni jeszcze bardziej niż ja, więc coś w tym musi być;) Ps.przepis lekko zmodyfikowałam, mam nadzieje(...)Marzenka mi to wybaczy. Składniki: 1,5 kg cukinii 4 średnie cebule 2 szklanki cukru 1 szklanka octu 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka pieprzu 2 małe słoiczki koncentratu sól jeśli chcecie otrzymać ostry keczup - szczypta lub dwie chilli Wykonanie: Cukinię myjemy i wydrążamy środek z pestkami, ścieramy na tarce jak na placki ziemniaczane. Ja swoją starłam
Życie zaczyna się w kuchniCukinie zapiekane - dosyć popularne danie ale każdy ma na to swój pomysł. Pyszne są cukinie na grillu ale jest jeszcze troszkę za zimno więc trzeba ratować się patelnią lub piekarnikiem. Składniki: 2 małe cukinie 2 pieczarki 1 mała cebula 1 pierś z kurczaka jajko około 3 łyżek posiekanego sera Rokpol 2 łyżki startego żółtego sera(twardego) 2 łyżki posiekanej zielonej(...)pietruszki pieprz i sól olej Wykonanie: Cukinie przekroić wzdłuż i usunąć nasiona i lekko wysmarować olejem. Pierś z kurczaka bardzo drobno pokroić lub przepuścić przez maszynkę. Podsmażyć na patelni. Doprawić solą i pieprzem. Pieczarki i cebulę oczyścić i bardzo drobno pokroić. Podsmażyć na patelni. Wszystkie składniki razem wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Farszem napełniać cukinię i zapiekać w piekarniku nagrzanym
Pysznie & Piękniepomarańczy, a na nich krąg z plastrów kurczaka. W ten sposób zapełniamy całą miskę. Całość posypujemy prażonymi pestkami dyni i polewamy sosem musztardowo - miodowym. Sałatka z soczewicą, grillowaną cukinią i ostrym sosem klonowym 1 opakowanie mixu sałat 1 puszka soczewicy 1 czerwona cebula 1 cukinia 1 łyżeczka ziół prowansalskich 4 łyżki pestek dyni sól ziołowa Sos 2 łyżki(...)syropu klonowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka ostrej musztardy 1 łyżka białego wytrawnego wina sól świeżo mielony pieprz Pestki dyni prażymy na patelni i odstawiamy. Cukinię myjemy i kroimy w półplastry o grubości ok. pół centymetra. Delikatnie posypujemy solą ziołową i ziołami prowansalskimi. Grillujemy na patelni bez użycia tłuszczu. Studzimy na kratce. Sałatę myjemy, osuszamy i przekładamy
My Chcemy JeśćWŁOSKIE JEDZENIE, ZAPIEKANKA MAKARONOWA Dzisiaj mam dla Was same pyszności! Włoska zapiekanka makaronowa z dodatkiem cukinii, pomidorków cherry, suszonych pomidorów włoskich, czosnku i prawdziwego parmezanu. To zdecydowanie moje ulubione połączenie smaków. Lubię zapiekanki makaronowe również z tego względu, że nie wymagają od nas zbyt dużej ilości czasu, jak i umiejętności. Mogą być fajną alternatywą obiadu bez mięsa. Taki obiad(...)Wszystkie składniki powinny być świeże i jędrne. Ja wybrałam suszone włoskie pomidory, które dzięki procesowi suszenia, skondensowały w sobie o wiele więcej smaku i aromatu. Połączyłam je z delikatną cukinią i mocnym charakterystycznym smakiem sera jaki posiada parmezan. SKŁADNIKI: - 400 g makaronu Malma świderki - 4 jajka rozmiar M - 3/4 szklanki mleka - 1/2 szklanki śmietany 18% lub 30% - sól, pieprz
SMYKWKUCHNIwiedz że coś musi być naprawdę dobre! Nie spodziewałam się tego po pulpecikach, które z założenia miały być po prostu zdrowszą wersją kotletów mielonych. Sekretem okazał się dodatek cukinii, którą dodałam do drobiowego mięsa, a która sprawiła że całość była mięciutka i soczysta jak nigdy dotąd. Szczerze polecam! Było tego jak dla pułku wojska a ostatecznie nie było co mrozić(...)Składniki na pulpety: 700 gram mielonej piersi drobiowej 1/2 niewielkiej cukinii 1 marchewka odrobina koperku 1 jajko ok 1/2 szklanki bułki tartej majeranek, curry, słodka papryka, sól, zioła prowansalskie 1,5 l bulionu Składniki na sos: 3 marchewki pietruszka 1/2 selera 1/2 cukinii mały por majeranek, curry, słodka papryka, sól, zioła prowansalskie łyżeczka masła łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie: 1.Mięso
Mama z miastaPlacki z cukinii i marchewki to bardzo zdrowe a zarazem szybkie danie. Polecam wypróbować na obiad lub szybką przekąskę, idealne również do lunch-boxa, zarówno na zimno jak i na ciepło. Składniki: -2 duże marchewki -2 cukinie -2 duże jajka lub 3 małe -8 łyżek mąki -zielona pietruszka -sól, pieprz -olej do smażenia Cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach(...)wsypać do durszlaka, posypać solą i zostawić na 15 minut. W tym czasie obrać marchewkę, zetrzeć na grubych oczkach. Odcisną cukinię z soku. Do garnka wsypać cukinię, marchewkę, pietruszkę. Następnie wbić jajka i wsypywać po łyżce mąki mieszając dużą łyżką. Placki smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia z każdej strony. Następnie placki odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju
Receptura smaku