cukinia - 18701 przepisów (strona:263/1247)

Pęczak z pieczoną cukinią, boczkiem i pieczarkami 197

Kasza pęczak jest bardzo zdrowa ❤, w smaku wyjątkowa. Kiedy cukinię z cebulą upieczemy, pieczarki i boczek następnie dodajemy. Na samym końcu przyprawę z kaszę mieszamy i do warzyw dokładamy. Całość podpiekamy, świeży szczypiorek siekamy, wierzch nim posypujemy i już z całą rodzinką 👪 sobie jemy 🍴  .  Składniki: ok. 1 kg małych cukinii (10 szt.), 2 duże cebule, 250 małych pieczarek(...)świeży tymianek, sól do smaku, pieprz czarny mielony do smaku, olej rzepakowy, 1 płaska łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego, 2 łyżki mieszanki przypraw suszone pomidory z chili, pęczek szczypiorku. Przygotowanie: Cukinie myjemy, osuszamy i odcinamy z nich końcówki, a cebulę kroimy na ósemki.   Rada: jeśli nie macie małych cukinii, można użyć większej i ją pokroić. Czas pieczenia trzeba dostosować

Moniki Smakołyki
Pizza z cukinią i szparagami 159

Domowa pizza w bardzo wiosennej odsłonie,ze szparagami,cukinią i pomidorkami koktajlowymi. ]  ciasto: 200 g mąki pszennej 1/2 szkl. letniej wody 20 g drożdży 1 łyżeczka oliwy sól ponadto: 9 szt zielonych szparagów 1/2 małej cukinii 5 żółtych pomidorków koktajlowych 100g tartego sera mozzarella 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól  Do miski wsypać mąkę,rozkruszyć drożdże,wlać wodę,oliwę(...)smaku. Wyrobić elastyczne ciasto i odstawić do wyrośnięcia na pół godziny przykryte ściereczką. Szparagi,umyć odłamać twarde końce ,odciąć 12 cm kawałki  z główką. Pomidorki pokroić na połówki,cukinię wraz ze skórką na cienkie plasterki. Wyrośnięte ciasto rozłożyć na papierze i rozciągnąć cienko tworząc koło. Brzegi ciasta ozdobnie uformować odciskając widelec,środek ponakłuwać.  Tartą mozzarellę posypać na całej

Kolorowa kuchnia Elki
Cukinia zapiekana z orzechami i niedźwiedzim czosnkiem 142

Cukinię uwielbiam pod każdą postacią! Dziś na obiad w formie zapiekanej, z dodatkiem czosnku niedźwiedziego i orzechów! Składniki: 2 młode cukinie 1 biała cebula 5 listków czosnku niedźwiedziego 2 jajka 2 łyżki bułki tartej 4 łyżki zmielonych orzechów 2 łyżki gęstej śmietany 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku Wykonanie: Cukinię umyć, przekroić wzdłuż(...)wydrążyć. Następnie miąższ z cukinii przysmażyć na oliwie z posiekaną cebulą i czosnkiem. Wsypać bułkę tartą z orzechami, przyprawić do smaku, wymieszać i po przestudzeniu dodać żółtka, śmietanę, natkę pietruszki i ubitą pianę z białek, po czym delikatnie zamieszać. Tak przygotowany farsz nałożyć na wydrążoną cukinię. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 25 minut

Tradycyjna Kuchnia
Wegańskie pasty i pasztety do kanapek :) 234

widzę, że na stronie sklepu występuje on teraz w innym opakowaniu i całkowicie innym składzie. Choć nazwa i firma zostały te same. Pasztet spożyłam m.in. z chlebem lnianym z cukinią . Kompletnie mi on nie smakował. Zapach miał bardzo nie przyjemny, a smak specyficzny i niezbyt dobry. Ale pamiętajcie, że to tylko moje zdanie, może Wam akurat przypadnie do gustu(...)może już go jedliście, wtedy podzielcie się opinią w komentarzach :) Krem z pora i cukinii pory* 25%, nasiona słonecznika* 22%, woda, olej słonecznikowy*, cukinia* 10%, sok z cytryny*, czosnek*, sól morska. *składniki certyfikowane pochodzące z rolnictwa ekologicznego Bardzo ciekawe połączenie smaków. Por i cukinia to mix, który chyba jeszcze nie próbowałam. Pasta ma nieco rzadszą konsystencję, dzięki czemu świetnie rozprowadza

Zdrowie na języku :P
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i kurczakiem 272

Cukinia faszerowana to warzywo, które można jeść w zupach, zapiekankach, sałatkach, grillowaną, ale także można ja nafaszerować. Dowolność faszerowania sprawia, że w zależności od tego co znajdziemy w lodówce, możemy znaleźć na nią sposób :) Składniki: 4 średnie cukinie   oliwa  sól, pieprz, bazylia 2 ząbki czosnku 0,5 kg piersi z kurczaka łyżeczka przyprawy do kurczaka 100g kaszy jaglanej(...)saszetka) 2 łyżki passaty pomidorowej 2 łyżki jogurtu naturalnego duża cebula zioła prowansalskie- 1/2 łyżeczki papryka słodka w proszku - 1/2 łyżeczki  ser corregio do posypania Przygotowanie: Cukinię kroimy wzdłuż na pół. Usuwamy gniazda nasienne i część miąższu. Smarujemy środek oliwa i posiekanym drobno czosnkiem. Posypujemy bazylią, solą oraz pieprzem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut

ChilliJemy
Grecka moussaka ( musaka ) 166

wymówki, że nie zrobicie Na prawdę polecam przepis i zachęcam Was do stworzenia własnego kawałka Grecji Składniki na moussakę: 1kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1kg bakłażanów 1kg cukinii 1kg ziemniaków 300g cebuli 800g pomidorów pelati z puszki 140g koncentratu pomidorowego 250ml bulionu warzywnego 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 2 laski cynamonu 2 łyżeczki miodu(...)żółtka jajek Beszamel: 1l ciepłego mleka 150g masła 150g mąki pszennej łyżeczka gałki muszkatołowej łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu 80g sera grana padano 2 żółtka jaj Przygotowanie moussaki: Ziemniaki, cukinię i bakłażany kroimy w grubsze plastry. Ziemniaki i cukinię grillujemy na patelni, lub podpiekamy w piekarniku. Bakłażany układamy na ściereczce i posypujemy solą. Zostawiamy je tak na 15 minut

NiePieprz.pl
Carbonara z cukinią 130

Cześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na carbonarę z dodatkiem cukinii. Lubię kombinować z carbonarą, bo wystarczy dodać 1 składnik lub zamienić bekom na warzywo, aby otrzymać zupełnie nowe, smaczne danie. Jeśli jednak jesteście zwolennikami klasyki, koniecznie zajrzyjcie  tutaj . Do przygotowania porcji dla 2 osób będziemy potrzebować: - porcję makaronu spaghetti - 2 żółtka i 1 białko - 100 g wędzonego boczku - pół małej(...)cukinii - 50 g startego parmezanu - szczyptę soli, pieprzu, oregano i bazylii 1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. 2. Boczek kroimy w niewielką kosteczkę, a cukinie w plasterki. 3. Na suchej mocno rozgrzanej patelni podsmażamy boczek, do zrumienia (ok 8 min). 4. Następnie dodajemy cukinie i podsmażamy jeszcze przez chwilę, aż zmięknie (ok. 5 min).  5. W międzyczasie przygotowujemy

Bez Cebuli
Buraczki zasmażane z cukinią 146

Mój ulubiony dodatek do mięsa. Buraczki zasmażane. Na blogu jest już propozycja buraczków zasmażanych z jabłkiem, a dzisiaj polecam buraczki z cukinią. Łagodne w smaku, można je również przygotować w wersji do słoików na zimę. Polecam! Buraczki zasmażane  cukinią Składniki: 4 buraki, ugotowane w mundurkach 1 mała cukinia 1 cebula płaska łyżka mąki łyżeczka cukru przyprawy: sól, pieprz(...)ocet spirytusowy Wykonanie: Ugotowane buraczki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę, cukinię obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczach. Cebulę podsmażamy na łyżce tłuszczu, po chwili dodajemy startą cukinię i chwilę razem dusimy. Dokładamy buraczki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem i dusimy całość kilka minut. Podajemy na ciepło

Smak mojej kuchni
Placuszki z cukinii i batatów 173

dzieciństwie często co piątek jadło się placki ziemniaczane. Łatwe do zrobienia i smaczne, robiłam kiedyś placuszki z cukinii i są one naprawdę bardzo dobre. Została mi połówka cukinii i tak się zastanawiałam co by tu z niej zrobić i natrafiłam na przepis na placuszki z batatami czyli słodkimi ziemniakami. Brzmi nieźle, co nie?  Składniki pół cukinii jeden słodki ziemniak(...)pół czerwonej cebuli 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 2 jajka garść natki pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cukinię należy zetrzeć na tarce, posolić i zostawić na około pół godziny aby puściła sok. Następnie trzemy na tarce ziemniaka, dodajemy do cukinii i wyciskamy cały nadmiar wody przez ściereczkę, wtedy nasze placuszki będą chrupiące. Dodajemy jajka, drobno pokrojoną natkę pietruszki i cebulę, mąkę kukurydzianą

Delusional Trine
A’la Yum Woon Sen 203

dzięki czemu z każdym kęsem czujemy tę ciekawą nutę. Danie w sam raz dla tych, którzy lubią odkrywać. Składniki na 2 porcje: 300 g piersi z kurczaka 1 mała cukinia cukinia ½ cebuli 5 pieczarek 5 łyżek drobno posiekanego szczypiorku 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżka zielonej pasty curry(...)marynatą. Odstawić do lodówki na około godzinę. Makaron przygotować wg instrukcji na opakowaniu W woku lub na patelni rozgrzać łyżkę oleju.  Podsmażyć do miękkości pokrojoną w półtalarki cukinię i pieczarki. Przełożyć do miski. Na patelnię na której smażyliśmy cukinię rozgrzać kolejną łyżkę oleju. Zeszklić posiekaną w kostkę cebulę i czosnek. Następnie dodać kurczaka razem z marynatą i smażyć

Fabryka pomysłów
Tartaletki z ciasta francuskiego z ricottą i cukinią 136

może się przydać. Co dobrego można z niego zrobić? Wiele rzeczy, a nadchodzący weekend można wykorzystać na przygotowanie leniwego i długiego śniadania. Warto podać wtedy tartaletki z ricottą i cukinią, które gościły dzisiaj na moim śniadaniu. Po 20 minutach otrzymałam śniadanie na ciepło, w stylu włoskim. Kocham takie klimaty! Tartaletki z ciasta francuskiego z ricottą i cukinią / około 10 tartaletek(...)Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 duża cukinia suszony tymianek do posypania 500 g ricotty sól do smaku oliwa z oliwek do skropienia Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwijamy. Wycinamy kółka. Cukinię, umytą i osuszoną kroimy na cienkie plastry. Każde kółko ciasta francuskiego smarujemy ricottą. Na wierzchu układamy trzy plasterki cukinii. Brzegi ciasta skrapiamy wodą. Posypujemy tymiankiem, solą i skrapiamy oliwą

Moja smaczna kuchnia
Tarta z cukinią i serem fetą 182

Najważniejsze jest ciasto na tartę.....moje sprawdzone, które wykorzystuję od niedawna i uważam za najsmaczniejsze. Polecam także z każdym innym wytrawnym, nie słodkim, farszem. W sezonie letnim uwielbiam wykorzystywać cukinię czy paprykę....tym razem nie faszeruję cukinii, tylko to ona stanowić dziś będzie składnik farszu ;) Składniki na tartę: 250 g mąki pszennej (można zmieszać z krupczatką) 120 g masła(...)składniki i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. Tym razem wykorzystałam moją ukochaną cukinię, z której można wyczarować przepyszne potrawy.  Cukinię myjemy, nie obieramy ze skórki i kroimy w plastry o dowolnej grubości. Podsmażamy ją do miękkości na odrobinie oleju...nie musimy

upichcic
Śniadanie z patelni 139

śniadanie wytrawne, najlepiej na podpłomyku z pasta z awokado i jajkiem na twardo. Chrupiące naleśniki na słodko z twarogiem Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Frittata z pomidorami i ziołami Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Grillowane kanapki z cukinią i fasolką szparagową Jajko sadzone na grzance(...)koktajlem truskawkowym i kokosem Omlet biszkoptowy z pomarańczą i miodem Pizza na podpłomyku z pesto z rucoli Placki ziemniaczane z kremowym serkiem, czarnuszką i ostrą papryką Podpłomyki Podpłomyki z cukinią i czarnuszką Podpłomyki z hummusem i chrupiącą cukinią Podpłomyk z jajkiem sadzonym i ziołowym jogurtem Podpłomyki z oregano Podpłomyki z pastą z awokado, jajkiem i parmezanem Smażona kiełbasa z warzywami

Moja smaczna kuchnia
Gorące dania – dieta dr Dąbrowskiej. Część 4 358

vegetti cukiniowym Składniki: – włoszczyzna: 3 marchewki, 1 pietruszka, 1 seler, 1 por, 2 cebule – sól czarna, 3 liście laurowe, 5 sztuk ziela angielskiego – 1 cukinia, natka pietruszki Wykonanie: – Gotować warzywa i przyprawy z odrobiną soli, na wolnym ogniu ok. 1 godzinę. – Z cukinii zrobić makaron za pomocą specjalnej temperówki(...)warzyw i zalać go wrzątkiem na 2 minuty, odcedzić. – Podawać warzywny bulion z cukinią, odrobiną wiórków z marchewki i pietruszką.   Rosołek z vegetti marchwiowym Gotować rosołek jak poprzedni. Podawać z makaronem z marchewki wykonanym temperówką do warzyw i z natką pietruszki.   Dynia duszona z ogórkiem

To co kocham
Potrawka z piersi indyka, cukinii, kukurydzy i pomidorów 180

owoców, chociaż niektóre z nich będą się już pomału kończyły. Przez ostatnie lata jesień bywała długa i słoneczna co powodowało, że mogliśmy dłużej cieszyć się świeżymi pomidorami, papryką, cukinią, fasolką szparagową i innymi jesiennymi warzywami. Miejmy nadzieję, że i ten rok będzie dla nas łaskawy, chociaż synoptycy straszą nas prognozami zapowiadającymi nawet pierwsze opady śniegu już niebawem. Może dlatego moje(...)Ponieważ czasu jak zwykle brakuje staram się robić proste potrawy, szybkie w przygotowaniu ale smaczne i treściwe. Dzisiaj kolejny przepis na taką szybką  potrawę. Potrawka z piersi indyka, cukinii, kukurydzy i pomidorów Składniki:      1/2 kg piersi z indyka     2 cukinie      2 cebule     4 ząbki czosnku

Moja Mama Gotuje