cukinia - 18701 przepisów (strona:256/1247)

Pasztet z cukinii 137

Zapraszam na smaczny pasztet warzywny z cukinii. Dodatek marchewki świetnie wygląda i komponuje się ze smakiem cukinii. Pasztet możemy jeść na ciepło na obiad z sosem np. pieczarkowym lub na zimno na kanapce. Polecam Składniki: 500 g cukinii (bez pestek) 2 średnie marchewki 1 cebula pół pęczka koperku 2 ząbki czosnku 3 jajka 1/3 szkl oleju 1/2 szkl kaszy manny(...)łyżka suszonych pomidorów w płatkach 1 łyżeczka soli, pieprzu i curry Przygotowanie: Marchewkę myjemy i obieramy, cebulę obieramy z łusek a czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach i odciskamy z nadmiaru płynu, przekładamy do miski. Do cukinii ścieramy na tarce o dużych oczkach cebulę i marchewki. Koperek drobno kroimy i dokładamy do ;pozostałych

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Makaron z cukinią 308

Makaron z sosem z cukinii to świetny pomysł na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Przepis jest bardzo prosty a danie kuszące, więc warto spróbować. A przy okazji poznasz fajny posiłek z użyciem cukinii.  Jeśli lubisz cukinię albo zwyczajnie szukasz więcej inspiracji na jej wykorzystanie, to zapraszam po przepis na pasztet z cukinii . A może jeszcze coś(...)pierwsze danie, czyli zupa z cukinii

AniaGotuje.pl
Tartinki z ciasta francuskiego z cukinią fetą i pomidorkami 114

Lubię ciasto francuskie, ale zdecydowanie z dodatkami na słono. Ostatnio kupiłam malutkie cukinie i świetnie sprawdziły się w dzisiejszym przepisie. To tartinki z ciasta francuskiego, które można spakować jako lunch lub drugie śniadanie do pracy. Soczyste pomidorki i młode cukinie oraz mój ulubiony ostatnio ser feta to całkiem niezły pomysł na tartinki i pożegnanie wakacji! Tartinki z ciasta francuskiego(...)cukinią fetą i pomidorkami / 8 tartinek Składniki: szeroki pasek ciasta francuskiego  1 malutka cukinia  kilka pomidorków koktajlowych  plaster sera feta  1/2 łyżeczki suszonego oregano  Przygotowanie:  Z ciasta wykrawamy małe kółeczka.  Cukinię i pomidorki kroimy na plasterki.  Warzywa układamy na cieście francuskim.  Wierzch każdej tartinki posypujemy fetą oraz suszonym oregano. Blachę wykładamy

Moja smaczna kuchnia
Pasztet pieczony z cukinii 203

Słyszałam o nim od dawna i już wiele razy miałam go zrobić-wreszcie się wzięłam i zrobiłam -pasztet z cukinii ,bo o nim mowa-Wyszedł genialny,pełen aromatów i smaku.Prosty do zrobienia ,tani ,super sprawdził się na śniadanie z odrobiną malinowego pomidorka ,lib na obiad z sosem czosnkowym-mniam,zdecydowanie do powtórzenia-polecam gorąco....i ten zapach który rozchodzi się(...)domu jak się piecze....zdecydowanie ciężko doczekać ,aż wystygnie ,żeby spróbować...... Składniki: Cukinia 3 szklanki ok 700 g ( zielona lub żółta ) marchewka mała 3  cebula średnia 2 czosnek 4 ząbki kasza manna 3/4 szklanki olej 1/3 szklanki 4 jajka koperek pęczek ( można zamienić na pietruszkę) curry łyżeczka słodka papryka 1/2 łyżeczki sól pieprz Przygotowanie: Cukinię zetrzeć do miski

Swojskie jedzonko
Bezglutenowe placuszki z cukinii 134

Cała moja rodzina pokochała wszelkiej maści wytrawne placuszki. Ostatnio zrobiłam ryżowe placuszki z cukinii i okazały się absolutnym hitem, zwłaszcza Miśka sobie je upodobała, a jak wiecie jej miłość to makaron. Na zdjęciach widzicie kabaczka, który również bez problemu nadaje się do wykorzystania, tyle że należy usunąć pestki jeśli są zbyt duże. Ogólna zasada przy tego typu placuszkach to warzywa(...)składników wyczarować najlepszy obiad na świecie Składniki na 16 sztuk (2-3 na porcję) około 300 g ryżu ugotować (po ugotowaniu waga około 1 kg) 1,2 kg cukinii lub kabaczka 1 cebula, a najlepiej kawałek pora pęczek ulubionej zieleniny (u mnie pietruszka) 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 100 g maki bezglutenowej (u mnie była to kukurydziana) łyżeczka kurkumy łyżeczka

greenscarf
Kalafior z papryką i cukinią w pomidorach 113

się, aby na blogu były kolorowe dania. Ostatnio lubię gotować nowe dania z kalafiora . Dużo warzyw, soczyste pomidory i wyrazista nutka w postaci ostrej papryki. Kalafior z papryką i cukinią w pomidorach to jedno z tych dań, które trafiają już dzisiaj do mojego ulubionego menu. Jest to przepis spontaniczny, ale naprawdę smaczny. Będzie mi się kojarzył z sierpniowym, upalnym latem(...)cudowny czas! Kalafior z papryką i cukinią w pomidorach / 2 porcje Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek 1/4 średniej cukinii 2 pomidory 1/2 czerwonej papryki 3 duże  różyczki kalafiora 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżeczki posiekanej natki z pietruszki 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku ostra papryka w proszku (ilość wedle uznania) sól do smaku Przygotowanie

Moja smaczna kuchnia
Pulpety z cukinią w sosie z kaniami 138

Obiad z pulpetami z cukinią i pysznym sosem grzybowym który zrobiłam z kani. Pulpeciki są lekkie, mogą je jeść dzieci. Zamiast kani można użyć innych grzybów, ja akurat takie miałam bo znalazłam w lesie. Pulpety podaję z ziemniakami, ale można też zjeść z kaszą. pulpety: 1 pierś z kurczaka 1 cebula 1 cukinia mała 3 łyżki startego parmezanu 1 jajko(...)kanie 1 cebula olej rzepakowy 2 łyżki startego parmezanu 200 ml śmietany kremówki 30 % sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku Pulpety: Pierś z kurczaka i cebulę mielę maszynką do mięsa. Cukinię myje, nie obieram jej i ścieram na tarce jarzynowej. Cukinię startą solę i odstawiam na 30 minut aż puści sok. Przekładam ją na sito i mocno odciskam z wody. Cukinię

wesoła kuchnia
Leniwe wytrawne, z ziołami 163

prostym sosem. Przyznaję się, użyłam gotowej ostrej salsy meksykańskiej ( stał sobie w spiżarni słoiczek kupiony dawno temu). Można użyć dowolnego, ulubionego sosu - niekoniecznie pomidorowego. Usmażyłam też cienkie płaty cukinii i podałam wszystko razem. Kluski wyszły bardzo smaczne i delikatne. Takie kluski będą też świetnie pasowały do wszelkich sosów mięsnych.  składniki ( dla 2 osób) kluski 250 g tłustego twarogu(...)dodatkowo do podsypania 2 jajka 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanego szczypiorku  świeżo zmielony czarny pieprz dodatkowo dowolny sos pomidorowy kilka liści kolendry starty parmezanu 1 nieduża cukinia przygotowanie kluski W misce rozgnieść dobrze widelcem ser. Dodać jajka, koperek, szczypiorek, trochę pieprzu - dokładnie wymieszać. Stopniowo dodawać  mąkę, cały czas mieszać widelcem aż powstanie miękkie, dosyć wilgotne ciasto

Stare Gary
Smażone placki warzywne z cukinią 172

Coś dobrego....  coś szybkiego.... coś chrupiącego..... coś warzywnego..... coś dobrze doprawionego.... PLACKI🍴😋😊 S kładniki: olej rzepakowy do smażenia, 4 małe ziemniaki, 1 średnia cukinia, 2 średnie marchewki, 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, 1 jajko, 2 łyżki płatków owsianych, 1 łyżka posiekanego koperku, 1 kopiata łyżka mąki, sól do smaku, pieprz kolorowy świeżo zmielony, szczypta kurkumy, 100 ml jogurtu(...)naturalnego, kiełki rzodkiewki. Przygotowanie:   Cebulę, ziemniaki, czosnek razem miksujemy, a cukinię i marchewkę na grubej tarce trzemy. Cukinię z nadmiaru wody odsączamy, wszystkie warzywa razem ze sobą mieszamy. Dodajemy jajko, mąkę, koperek, płatki owsiane, a solą, pieprzem, kurkumą jest doprawiane.  Z przygotowanego „ciasta” placki na oleju rzepakowym smażymy, wyjmujemy gdy złoto – brązowy kolor ich widzimy. Na papierowy ręcznik

Moniki Smakołyki
Ketchup z cukinii i papryki 158

internetu ! Ketchup z cukinii? Ale jak? Przecież ketchup jest z pomidorów... A no właśnie z cukinii ketchup jest bardzo smaczny i uniwersalny. Możemy go używać do kiełbasek, parówek, jako sos do pizzy, a nawet jako sos do spaghetti. Do czego tylko chcemy. Najważniejsze, że nie zawiera sztucznych konserwantów. Oczywiście, aby słoiki dłużej stały i dobrze smakowały to ocet i cukier(...)wersja ketchupu. Wiemy w 100 % co jemy.  U nas przepis zostaje już na stałe :) Zainspirowana   z    https://nicponwkuchni.pl/ketchup-z-cukinii/ Polecam bardzo !  Ketchup z cukinii i papryki * 1.5 kg. młodej cukinii * 0.5 kg. cebuli * 2 szt. czerwonej papryki  * 2 łyżki soli * 360 g. przecieru pomidorowego ( u mnie Dawtona duży słoiczek/ najlepszy ) * 1 łyżeczka pieprzu

Kuchnia Paulettes
Pieczone warzywa alla romagnola z warsztatów kulinarnych w Umbrii 133

bardzo, że dziś postanowiłam pokazać Wam kolejną recepturę przywiezioną z Umbrii - pieczone warzywa alla romagnola . Jest to nieskomplikowana, ale przepyszna przystawka z warzyw, które teraz są w sezonie - pomidorów, cukinii i bakłażanów (sprawdzą się też pieczarki). Faszeruje się je bułką tartą wymieszaną z czosnkiem, pietruszką, oliwą i białym winem. Prawdziwa pochwała prostej kuchni.  Przyznam szczerze, że nie udało(...)informacji na temat tego dania w Internecie czy posiadanych książkach kucharskich. Jedynie, że jako " alla romagnola " określane są potrawy z regionu Romagna oraz zbliżone do mojego przepisy na faszerowaną cukinię, tylko że zawierające dodatkowo ser parmezan. Ale to w sumie nie istotne. " Alla romagnola " - tak właśnie nazwał to danie szef kuchni prowadzący nasze warsztaty, tłumacząc mi jednocześnie, że chodzi

Chilli Czosnek i Oliwa
Cukinia faszerowana mięsem mielonym 208

Obecnie cukinia kosztuje grosze. W wersji faszerowanej to dla mnie obowiązkowa pozycja o tej porze roku i jeden z ulubionych letnich obiadów. Sprawdzi się także w roli lekkiej kolacji. Zamiast mięsem możecie ją nafaszerować również kaszą. W każdej konfiguracji smakuje wybornie, jednak wersję mięsną przygotowuję najczęściej. Jestem pewna, że pokochacie to danie i będzie u Was gościć pod różną postacią(...)Składniki na 4 porcje: 2 średnie cukinie (ok. 1 kg) 400g mięsa mielonego drobiowego 2-3 ząbki czosnku 1 cebula 100ml przecieru pomidorowego ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku Szczypta ostrej papryki w proszku Oregano do smaku Sól i pieprz do smaku 1 kulka mozzarelli Przygotowanie: Cukinie przekroić na pół, wydrążyć środek za pomocą łyżeczki. Cebulę i czosnek posiekać. Zeszklić

Fabryka pomysłów
Pieczeń z cukinii 150

Zapraszam Was dziś na wegetariańską pieczeń, bądź jak kto woli pasztet z cukinii. Super sprawa jako dodatek do kanapek, jeśli znudziły się komuś codzienne wędliny. Jest łatwa i w miarę szybka do wykonania nie licząc czasu pieczenia. Jeśli nie przepadacie za orzechową nutą smaku w potrawach to orzechy można spokojnie pominąć. To co, jest ktoś chętny do spróbowania? ;)  Składniki(...)keksówkę o wym. 20x10 cm: (Inspiracja: " Kuchnia Bazylii ") 1 duża cukinia 2 ząbki czosnku 1 cebula garść drobno posiekanych orzechów włoskich (można pominąć)  ok. 200 g żółtego sera 1/3 szklanki bułki tartej 2/3 szklanki kaszy manny  2 duże jajka 2 łyżki oleju sól, pieprz 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki suszonego oregano   Cukinię umyć, przekroić i wyciąć

Simply Food
Leniwe wytrawne, z ziołami 148

prostym sosem. Przyznaję się, użyłam gotowej ostrej salsy meksykańskiej ( stał sobie w spiżarni słoiczek kupiony dawno temu). Można użyć dowolnego, ulubionego sosu - niekoniecznie pomidorowego. Usmażyłam też cienkie płaty cukinii i podałam wszystko razem. Kluski wyszły bardzo smaczne i delikatne. Takie kluski będą też świetnie pasowały do wszelkich sosów mięsnych.  składniki ( dla 2 osób) kluski 250 g tłustego twarogu(...)dodatkowo do podsypania 2 jajka 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanego szczypiorku  świeżo zmielony czarny pieprz dodatkowo dowolny sos pomidorowy kilka liści kolendry starty parmezanu 1 nieduża cukinia przygotowanie kluski W misce rozgnieść dobrze widelcem ser. Dodać jajka, koperek, szczypiorek, trochę pieprzu - dokładnie wymieszać. Stopniowo dodawać  mąkę, cały czas mieszać widelcem aż powstanie miękkie, dosyć wilgotne ciasto

Stare Gary
Placuszki z cukinii i kaszy 149

Placuszki z cukinii i kaszy 2018-08-06 16:38:15 Porcje 3 Wystarczy odrobina fantazji, by z kilku prostych i zesonowych składników wyczarować pyszne danie. Zazwyczaj preferuję placki i naleśniki w wersji na słodko. Tym razem jednak postanowiłam postawić na bardziej wytrawny smak. I okazało się to strzałem w dziesiątkę. Wytrawne placuszki z cukinii to bardzo smaczny pomysł(...)Drukuj Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 20 min Czas przygotowania 30 min Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 20 min Czas przygotowania 30 min Ingredients 360 g cukinii 120 g mix kasz (bulgur, komosa ryżowa biała i czerwona) 2 łyżki mielonych otrąb * 3 ząbki czosnku 3 jajka pieprz biały sól Dodatkowo 100 g miękkiego sera pleśniowego 1 czerwona cebula

Wędrówki po kuchni